Dodaj do ulubionych

Imiona: piąta rewolucja

14.10.05, 09:43
przede wszystkim gratuluję prawidłowego podlinkowania na stronie głównej.
trzeba kliknąć fotkę, żeby otworzył się właściwy artykuł, a nie linda. po
drugie, cieszy mnie niezmiernie infografika wielkości 200 x 200 pikseli po
otwarciu w drugim oknie - super się ją czyta.
Obserwuj wątek
    • Gość: asd Re: Imiona: piąta rewolucja IP: *.echo.com.pl 14.10.05, 10:04
      co sie czyta???
      przeciez nic nie widac....
      • Gość: Jędrzej Sarkazm w internecie IP: *.chello.pl 14.10.05, 10:14
        Gość portalu: asd napisał(a):

> co sie czyta???
        > przeciez nic nie widac....

Po raz n-ty stwierdzam, że sarkazm w internecie nie udaje się...
        • doting Re: Sarkazm w internecie 14.10.05, 11:02
          To nie sarkazm w necie się nie udaje, tylko niektórzy ludzie nie potrafią tego
          wyczuć. Mnie tekst o "wygodzie" czytania bardzo rozbawił ;)
          • Gość: political_mix Autorze: czemu Anie maja poprzec np Kaczynskiego? IP: *.ri.ri.cox.net 14.10.05, 14:36
            CO TO MA DO RZECZY?
            • ajkaj Re: Autorze: czemu Anie maja poprzec np Kaczynski 14.10.05, 16:19
              właśnie, co to ma do rzeczy?

Może jednak Tusk potrzebuje wsparcia, biorąc pod uwagę takie oto wiadomości:

Burmistrz Polkowic pozostanie w areszcie

Podejrzany o korupcję burmistrz Polkowic Emilian Stańczyszyn (PO)pozostanie w
              areszcie - tak zdecydował w piątek Sąd Okręgowy we Wrocławiu. Tym samym sąd
              odrzucił zarówno zażalenie obrońcy, jak i prokuratora na tymczasowe aresztowanie

Sędzia Stanisław Jabłoński uzasadniając swoją decyzję powiedział, że na tym
              etapie śledztwa czynności procesowe wymagają izolacji podejrzanego. Sędzia
              zaznaczył jednak, że nie zgadza się na przedłużenie aresztu do końca roku, jak
              tego chciał prokurator Waldemar Kawalec, bowiem "areszt jako środek izolacji nie
              powinien się zmienić w odbywanie kary". Wcześniej obrońca, prof. Jacek Giezek,
              wnosił o zwolnienie Stańczyszyna z aresztu. Jego zdaniem, nie istnieje obawa

mataczenia w śledztwie przez burmistrza Polkowic. Giezek zaproponował nawet
              sądowi 200 tys. poręczenia majątkowego.

Stańczyszyn jest podejrzany o przyjęcie co najmniej 500 tys. zł łapówek.
              Prokuratura postawiła mu w sumie 11 zarzutów. Te o charakterze korupcyjnym
              dotyczą okresu od 1998 do 2004 r. i dotyczą przyjmowania korzyści majątkowych od
              przedsiębiorców budowlanych w zamian za wygrane przetargi lub obietnice

korzystnych rozstrzygnięć przetargowych. Ponadto burmistrzowi Polkowic
              postawiono zarzut przyjęcia korzyści majątkowej w związku z budową swojego domu.

Stańczyszyn nie przyznaje się do winy i nadal jest burmistrzem Polkowic. Od
              czasu do czasu w areszcie odwiedza go jego zastępca, który omawia z nim bieżące
              sprawy.
              • Gość: lipozon Kampania skierowana tylko do An i Marii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 20:45
                Czemu nie? to 2 i pol miliona osob. Wiecej od mieszkancow warszawy hehehe
      • Gość: zak Re: Imiona: piąta rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 21:58
        A ja czekam kiedy będzie modne imię Grażyna, bo batrdzo mi sie podoba.
    • Gość: j To Ania Mucha będzie miała dzieci? IP: *.chello.pl 14.10.05, 10:19
      Przecież kobieta nie po to na swiat pzychodzi, by dzieci mieć?
      • Gość: kobieta Re: To Ania Mucha będzie miała dzieci? IP: *.fastres.net 14.10.05, 10:51
        Ja przyszłam na świat po to, żeby żyć. Najlepiej jak potrafię. Moje dziecko to
        tylko (i aż) element mojego życia. Podobnie jak nauka, mąż, praca... Żaden z
        tych elementów nie jest dla mnie celem samym w sobie. Tak naprawdę, to moim
        celem życia jest żyć możliwie szczęśliwie i jednocześnie w stopniu możliwie
        największym przyczynić się do szczęścia reszty świata. Możliwie jak najmniej
        szkodząc innym. Ale nie po to się urodziłam.

Oczywiście, że kobieta nie po to na świat przychodzi, żeby dzieci mieć.
        Przychodzi na świat przypadkiem, albo po to, żeby jej rodzice mieli dziecko.
        Czy znasz jakichś rodziców, którzy zdecydowaliby się na dziecko i w dodatku
        robili dzieci tak długo, aż im się urodzi córka, tylko po to, żeby się z córki
        doczekać wnuków? Czyli urodzili ją po to, żeby dzieci miała?
        • Gość: unknown Re: To Ania Mucha będzie miała dzieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 13:16
          przez zakorzeniona w spoleczenstwie patryjarchalna tradycje najczesciej
          rodzice robia dzieci tak dlugo az urodzi sie syn (co by nazwisko nie
          zaginelo... przyklad mojej rodziny, cale szczescie, ze nie najblizszej) Uwazam
          to za kompletna bzdure i zupelnosci sie z toba zgadzam...
          • Gość: Kuba Re: To Ania Mucha będzie miała dzieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 14:30
            Jeśli nazwisko przyszłej żony (dla jasności nie myśleo rychłym ślubie) byłoby
            przykładowo krótsze lub ładniej brzmiało to bym je przyjął. Więc " robienie"
            dzieci aby to nazwisko nie wyginęło jest pomysłem nie dorzecznym.
            • Gość: To nie wiedziales? Przeciez Ania Mucha juz jest w ciazy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 20:46
        • Gość: j szczęście w internecie IP: *.chello.pl 14.10.05, 23:50
          I znów chyba ktoś sarkazmu w necie nie zrozumiał. Moja lekko złośliwa uwaga
          dotyczyła nie wszystkich kobiet świata, ale pewnej jednej ślicznej Muszki,
          której poglądy o wyższosci hedonizmu nad macierzyństwem propagowano jakis czas
          temu w tym portalu.

Ale i tak dziekuję za pouczający wykład i altruistyczną deklarację. "...moim
          celem życia jest żyć możliwie szczęśliwie i jednocześnie w stopniu możliwie
          największym przyczynić się do szczęścia reszty świata..." Czy masz może jakiś
          pomysł, by MNIE uszczesliwić (wszak jestem tego swiata czastką). Z góry
          dziekuje i pozdrawiam

j.
    • Gość: jot Re: Imiona: piąta rewolucja IP: *.crowley.pl 14.10.05, 10:20
      > cieszy mnie niezmiernie infografika wielkości 200 x 200 pikseli po
      > otwarciu w drugim oknie - super się ją czyta.

trzeba było napisac ze k... p... mapki ni ch... nie widać ;)))
    • Gość: m Re: Imiona: piąta rewolucja IP: *.shl.pl / 213.195.190.* 14.10.05, 10:28
      w tej chwili jest wysyp Oliwek :)
      • Gość: katsumoto Re: Imiona: piąta rewolucja IP: 192.193.245.* 14.10.05, 10:40
        Xavier i Fabienne...<lol>x20..to ja moje nazwe: Plemitudi, Daxion i Lipozon..
    • Gość: r Re: Imiona: piąta rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 10:43
      Do jasnej cholery nie specy z GW nie wciskają nam takich latających reklam!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: głos ludu głosboga Re: Imiona: piąta rewolucja IP: 212.160.172.* 14.10.05, 10:48
      > - Już nie mamy pomysłów, jak się zwracać do Julek i Kubusiów. Kiedy na sali
      > wołamy "Julka", przybiega osiem dziewczynek.

Zastrzelić siedem problem się rozwiąże.
    • Gość: obserwator David Bowie IP: *.europe.hp.net 14.10.05, 10:49
      Bowie kiedys dal swojemu swynowi imie: Zowie.
      jak maly sie zorientowal w szkole ze nazywa sie: Zowie Bowie, zmienil imie.

heh.
    • Gość: Ania Re: Imiona: piąta rewolucja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.05, 11:03
      Ja głosowałam na Tuska! I wstyd mi za moje imienniczki, które wybierają
      oszołoma Kaczyńskiego!
      • Gość: pamciaw Re: Imiona: piąta rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 07:08
        Mi tez by bylo wstyd gdyby Pauliny na Kaczora glosowaly.....brrrrr....strach
        pomyslec. Ale Aniu musimy byc dobrej mysli i wierzyc ze Anie to faje kobitki i
        znaja sie na ludziach a takze elementarnych zasadach ekonoii i glosowaly nie na
        oszoloma a na czlowieka ktory wie co mowi i dokad zdaza!
    • Gość: Agata Krajowa rada jezyka polskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 11:05
      Czy jeszcze gdzies na swiecie o imieniu dla dziecka decyduje tajemnicza rada?

Polecam lekture opini ww.rady, toz to czysty horror. Na przyklad opinia do skad inad pieknego imienia Abigajl: www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=2&letter=A (nalezy wybrac Abigajl z listy). Nie mam nic przeciwko fragmentom o jezyku, ale te wstawki z Biblia sa naprawde niesmaczne. W Bibli zreszta imie Abigajl pojawia sie parokrotnie. Poza tym, gdybym sie przejmowala historia sw Agaty to bym zmienila imie. Albo historia o sw Lucji - czy z tego wniosek, ze nalezy zakazac tych imion??
      • Gość: titta Re: Krajowa rada jezyka polskiego IP: *.botany.gu.se 14.10.05, 11:18
        Nie wstawki z bibli ale ich interpretacja...widac ze autor identyfikowal sie z
        Nabalem :)
        • Gość: Agata Fakt :))) (n/t) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 11:25
      • Gość: zgreg Re: Krajowa rada jezyka polskiego IP: *.acn.waw.pl 14.10.05, 11:28
        > Czy jeszcze gdzies na swiecie o imieniu dla dziecka decyduje tajemnicza rada?

Nie wiem, ale co w tym zlego? Rodzicom potrafią przyjść do głowy idiotyczne
        pomysły, gdyby nie wykaz imion mieliby możliwosc skrzywdzenia dzieci (ojciec
        mojej znajomej poszedl do urzedu niedlugo po sutym uczczeniu narodzin i
        kompletnie pomylil jedno z imion :) ). Moja znajoma wybrala imiona zanim poznala
        plec swojego dziecka, byly to odpowiednio "Tęcza" i "Merlin". Szczesliwie
        urodzil sie chlopiec, ale i tak musiala sie procesowac (wygrala). Nie mnie to
        oceniac, ale nie uwazam tego typu pomyslow na najrozsadniejsze.

> czy z tego wniosek, ze nalezy zakazac tych imion

A gdzie tam jest napisane, że powinno sie odmowic nadania dziecku imienia Abigajl?
        • Gość: Agata Re: Krajowa rada jezyka polskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 11:56
          Co zlego w Merlinie?

a co do KRJP - polecam jeszcze imie Fiona (laskawe "moze byc"), Poziomka ("nie" - niby czemu Poziomka nie, a Jeżynka tak??), albo Xawery ("wyjątkowo tak"). Uważam, że rodzice powinni mieć prawo do nazwania swoich dzieci, tak jak chcą, poza ewidentnie obelżywymi określeniami. Argument, że imię może osmieszyć wcale mnie nie przekonuje: znam pewnego Franciszka, który miał mnóstwo kłopotów ze swoim naprawdę pięknym imieniem.

• karmarys Re: Krajowa rada jezyka polskiego 14.10.05, 12:04
          TO w tym zlego, ze ogranicza Twoja wolnosc. Co to jest,zebys nie mogl wlasnego
          dziecka nazwac jak CI sie podoba?? Jak mu sie nie bedzie podobalo w przyszlosci
          to sobie najwyzej zmieni uprzednio podajac Cie do sadu za straty moralne, bo sie
          dzieci smialy w przedszkolu (i wlasnieczy To my zli bo nazwalismy dziecko nie
          tak, czy te dzieci w przedszkolu jednak nie takie tolerancyjne jakby wypadalo w
          cywilizowanym kraju?). A poza tym to tylko slowa! W USA moge nazwac dziecko
          Fiutek albo XYZ i nikt sie nawet nie zajaknie zeby mi to wyperswadowac. TO moje
          dziecko i moja sprawa. Znam Amerykanina polskiego pochodzenia , ktory na
          nazwisko ma Pupa. Dla niego to nic nie znaczy a Ty pewnie juz bys biegl do USC
          po zmiane. To nie slowa sa zle czy dobre tylko ludzie.
          • Gość: Andy Re: Krajowa rada jezyka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 18:48
            Dziecko to nie przedmiot, który możesz nazwać w sposób bezmyślny - wolność to
            prawo robienia wszystkiego, co nie ogranicza wolności innych (w tym przypadku
            dziecka).
            • karmarys Re: Krajowa rada jezyka polskiego 15.10.05, 01:43
              rozumujac w ten sposob nadanie jakiegokolwiek imienia stanowi juz ograniczenie
              wolnosci dziecka, no bo przeciez decydujemy o tym nie pytajac go o zdanie (z
              oczywistych wwzgledow). Wiec albo jestes za nienazywaniem dzieci albo uwazasz,
              ze jak juz koniecznie trzeba to zrobic to rodzic nie jest pierwsza osoba majaca
              do tego prawo. Tak uwazasz?
        • Gość: kurt Re: Krajowa rada jezyka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 13:08
          bodaj w Norwegii istnieje lista imion jakie mozna nadac dziecku a jak sie ktos
          upiera zeby nadac imie spoza listy to slono za to placi
      • Gość: obserwator pozostalosci po komunie... IP: *.europe.hp.net 14.10.05, 11:28
        jest jeszcze gdzie wietrzyc Polske :)

czytam i nie wierze.
      • Gość: miszkamyki Re: Krajowa rada jezyka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 13:13
        cytuję: "Rada Języka Polskiego, jako organ opiniodawczy, nie ma prawa wydawania
        zezwoleń na nadawanie dzieciom jakichkolwiek imion. Zgodnie bowiem z ustawą
        Prawo o aktach stanu cywilnego decyzję o możliwości zarejestrowania określonego
        imienia dla dziecka podejmuje kierownik Urzędu Stanu Cywilnego."

i o co robisz szum Agatko??
        • Gość: Agata Re: Krajowa rada jezyka polskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 13:40
          W praktyce, w przypadku konfliktu rodzicow z urzednikiem, decydujaca role ma wlasnie ta opinia.

Zreszta, krzyk nie jest tyle o KRJP (tez, zeby nie bylo :)) ale o sam uklad, gdzie decyzje podejmuje urzednik, i nie ma wlasciwie zadnego mechanizmu pozwalajacego na odwolanie sie od takiej decyzji. Mam kolezanke, ktora przez miesiac nie mogla corki do lekarza zapisac, bo czekala na decyzje wlasnie z KRJP w sprawie imienia. Nie mam ochoty przez to przechodzic, i tyle.
      • Gość: psubrat Re: Krajowa rada jezyka polskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 14:21
        Hm.. zerknalem do listy i jedno mnie zastanowilo.
        Czy Polacy wyznajacy islam moga nazwac dziecko Mahomet?
        Pytanie jest oczywiscie teoretyczne.
        Jesli jednak ktos taki sie zglosi, to urzednik nie moze odmowic.
        • Gość: psubrat Podobnie zreszta... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 14:44
          Podobnie zreszta z imieniem Jezus!
          W krajach hiszpańskojęzycznych to bardzo popularne imie.
          W Polsce sie go nie nadaje, bo wolanie do dziecka
          wywolaloby pewnie mniejszy lub wiekszy szok.
          Być może potraktowane byloby to nadanie wrecz jak bluźnierstwo.
          Chociaz, czy by nim w istocie bylo?
          • saikokila Re: Podobnie zreszta... 14.10.05, 19:06
            Gość portalu: psubrat napisał(a):

> Podobnie zreszta z imieniem Jezus!
            > W krajach hiszpańskojęzycznych to bardzo popularne imie.
            > W Polsce sie go nie nadaje, bo wolanie do dziecka
            > wywolaloby pewnie mniejszy lub wiekszy szok.
            > Być może potraktowane byloby to nadanie wrecz jak bluźnierstwo.
            > Chociaz, czy by nim w istocie bylo?

to by nie było bluźnierstwo, ale ludzie różnie mogą pomyśleć. Mnie przy okazji
            zastanowiło jedno - odmiana tego imienia - czy do dzieciaka mówiłoby się "Jezu"
            czy "Jezusie", ta druga forma jest chyba nowocześniejsza?
            • Gość: G Re: Podobnie zreszta... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.10.05, 11:29
              Zdecydowanie Jezusie - Jezu to forma archaiczna wołacza.
              • saikokila Re: Podobnie zreszta... 17.10.05, 13:27
                Gość portalu: G napisał(a):

> Zdecydowanie Jezusie - Jezu to forma archaiczna wołacza.

Dzięki.
      • Gość: Arkhan Re: Krajowa rada jezyka polskiego IP: 193.173.18.* 14.10.05, 17:05
        Cytat ze strony Rady:
        "Arkhan? - Raczej nie

Pewien białostoczanin o imieniu Kamil pragnął zmienić je na Arkhan, w związku z
        czym poprosił Radę o opinię w sprawie tego imienia. Przewodniczący Rady, choć
        nie znalazł formalnych przeszkód, które by umożliwiały taką zmianę (nazwa
        Arkhan wskazuje jednoznacznie na płeć nosiciela, nie jest obraĽliwa, nie jest
        też rzeczownikiem pospolitym w języku polskim), to ją odradzał:

Nie wiem, jakie są motywy Pańskiej prośby, pragnę jednak zwrócić uwagę, że
        używanie tak nietypowego imienia może w przyszłości narazić Pana na kłopoty,
        np. na konieczność stałego powtarzania brzmienia tego imienia (Arkhan czy
        Arkan) i jego pisowni (trudne będzie zwłaszcza tłumaczenie pisowni -kh-, a nie
        np. -kch-). Dlatego radzę jeszcze zastanowić się nad zmianą imienia."

Osobiscie uwazam, ze samo imie Kamil jest wystarczajacym powodem do zmiany na
        dowolna nazwe wlasna, nie tylko na Arkhan, ale nawet na WD-40 moglby sie ten
        osobnik przechcic i byloby duzo lepiej :)
        • saikokila Re: Krajowa rada jezyka polskiego 14.10.05, 19:08
          Gość portalu: Arkhan napisał(a):

> Osobiscie uwazam, ze samo imie Kamil jest wystarczajacym powodem do zmiany na
          > dowolna nazwe wlasna, nie tylko na Arkhan, ale nawet na WD-40 moglby sie ten
          > osobnik przechcic i byloby duzo lepiej :)

A czemu, Kamil to ładne imię. Tylko w niektórych krajach jest bardziej żeńskie,
          ale w PL to chyba nie problem...
    • Gość: es Super mapka. Redaktor podaj lupe...! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 11:13
    • at_work Re: Imiona: piąta rewolucja 14.10.05, 11:24
      Imiona w znacznym stopniu określają osobowość.
      Wybierając imię dla człowieka trzeba brać to pod uwagę.

_
      A moja psina jak ma na
      imię?
      • Gość: zgreg Re: Imiona: piąta rewolucja IP: *.acn.waw.pl 14.10.05, 11:30
        > Imiona w znacznym stopniu określają osobowość.

Podobnie jak znak zodiaku i guzy na czaszce? :)

P, MSPANC
        • at_work Re: Imiona: piąta rewolucja 14.10.05, 12:14
          Nie, nie. To nie jest żadna teoria (pseudo)naukowa. Bynajmniej.
          Raczej empiria.

Słowa mają znaczenie głębsze niż potocznie zwykło się uważać. Imiona to słowa.
          Samo ładnie, modnie brzmiące imię to za słaby argument jak dla mnie przy
          wyborze dla dziecka.

Dobra, nie mnożę ich więcej (słów) bo się posypie lawina.
          Pozdrawiam.

_
          Pies na kaczki.
      • Gość: Agata To nie imiona okreslaja osobowosc, ale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 11:31
        ludzie buduja wizerunek imionom. Adolf byl bardzo popularny kiedys...
        • albalonga Re: To nie imiona okreslaja osobowosc, ale 14.10.05, 23:10
          to prawda,miec dziadka Adolfa to teraz wstyd. Ale musisz przyznac, ze czasem jak znasz kilka " Wjoletek" czy Żanetek to masz watpliowsci czy zapomnialy zabrac rozum z domu. :-(. Pewnie to wina mam, ktore z nich robiły wspaniale lalunie i ksiezniczki,no ale kiedys trzeba dorosnac.
          • Gość: Agata Re: To nie imiona okreslaja osobowosc, ale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 23:30
            Nie muszę przyznać :)))))

Nie przypominam sobie, żebym właściciela nietypowego imienia uważała za pozbawionego piątej klepki. Nawet jak na początku trochę się dziwię, to po chwili i tak imię określa tą osobę, i przestaję się zastanawiać co znaczy.. Znałam w podstawówce dziewczynę o imieniu Żywia, i wszyscy się przyzwyczaili. Mi się nawet podobało, hihi
          • Gość: pamciaw Re: To nie imiona okreslaja osobowosc, ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 07:11
            cholera cos w tych wjoletkach i Zanetkach jest ......a raczej nie
            ma....rozumku....;)
    • Gość: LMB Moon, Ahmed, Dweezil i Diva Zappa IP: *.icpnet.pl 14.10.05, 11:27
      Moon, Ahmed, Dweezil i Diva Zappa - to są ekstrawaganckie imiona.
    • Gość: 123 Re: Imiona: piąta rewolucja IP: 193.243.146.* 14.10.05, 11:27
      Źle, źle, źle ! Nie mówi się: nazywam się Anna, ale - na imię mam Anna. Anna w
      tym przypadku to nie nazwisko. Jak do mnie ktoś mówi: nazywam się ... i tu np.
      Leszek, to pytam: a jak masz na imię?
      • Gość: k Re: Imiona: piąta rewolucja IP: *.cable.ubr03.harb.blueyonder.co.uk 16.10.05, 19:55
        po co sie czepiasz???
        taki nauczycielski kompleks masz?
        ludzie, dajcie zyc!
        • Gość: pamciaw Re: Imiona: piąta rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 07:20
          Nie odebralam tego jak czepianie sie a juz na pewno nie jak kompleks...Moze to
          Ty masz kompleks....? Ale w sumie przeciez mozna mowic poszlem, wyszlem...jeden
          pies a jak ktos nas poprawi - zawsze mozna powiedziec ze sie czepia..i na
          koniec zchamiec do reszty. Powodzenia!
      • Gość: pamciaw Re: Imiona: piąta rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 07:17
        To samo mnie uderzylo w artykule....kardynalny blad!
    • Gość: ja Re: Imiona: piąta rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 11:29
      Ale jak można dać chłopakowi na imię Maria??!!
      • Gość: pamciaw Re: Imiona: piąta rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 07:22
        no niektorzy widac maja fantazje! Ale wtedy to juz obowiazkowo zmiana nazwiska
        na Jackowski lub Rokita.
    • Gość: ludzik Re: Imiona: piąta rewolucja IP: 212.160.172.* 14.10.05, 11:42
      chce dać mojemu synowi na imię Cipek. Co o tym sądzicie?
      • Gość: Agata Ja sadze, ze to prowokacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 11:58
        a w rzeczywistosci nie chcesz tak nazywac swojego dziecka..
      • Gość: pamciaw Re: Imiona: piąta rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 07:23
        bardzo ladnie a corci daj na imie Ch..eczka ;)
    • karmarys Re: Imiona: piąta rewolucja 14.10.05, 11:54
      W ostatnim roku w Warszawie nie zarejestrowano np. żadnej Stanisławy, Czesławy,
      Józefy ani Wiesława

i Bogu dzieki!!!! :)))

swoja droga jak to jest , ze mozemy nazwac dziecko tylko tak jak sie podoba
      urzednikowi?
    • Gość: Macio Tapeta 1mm pudru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 12:38
      Zdjęcie w metrze pokazuje ze jednak są na wymarciu i tylko tragiczny mejkap
      trzyma twarz doklejona do super ciałka. Kto nie widział gazetki nie powinien
      zabieracć głosu. MIŁEGO DNIA ANKOM I ANIOM
    • Gość: camel Dzordz, Rodzer... IP: 81.19.200.* 14.10.05, 12:46
      Dzulja, Dzon, Dzesika, Dzejson, Gregory i inne zakompleksine imiona:)))
      • albalonga Re: Dzordz, Rodzer... 14.10.05, 22:48
        a do tego jeszcze Andzelika, Andzela. Biedne dzieci. Ale jak pokazaly badania to glownie ludzie biedni, bez wyksztalcenia gustuja w dziwnych imionach. Inteligencja wraca do tradycji: Jan, Maria,Zofia.
    • Gość: Ktosia Re: Imiona: piąta rewolucja IP: 217.149.248.* 14.10.05, 13:30
      A u mnie na osiedlu jakies buractwo dalo na imie dziewczynce Andzelika. I
      ciagle slysze ochryple od wody i petow wolanie jej rodzicow: Andzelika do
      domu!!!! A nie lepiej bylo nie silic sie na zagraniczna wersje, tylko dac
      dziecku normalnie po polsku na imie Aniela?
      • Gość: Agata O ile lepiej by brzmiala Aniela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 13:43
        do domu! ochryplym od wody i petow glosie ;)))
      • Gość: Franz Re: Imiona: piąta rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 17:06
        Psy I : 'ANDZEEEELAAAAAAA !!!!"
    • Gość: XXL Do Michała W., propozycje imion... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 14:09
      Może się panu przydadzą:
      Wielbikolczyk, Meneliza.

No, Michałku do roboty... Zrób jeszcze jakieś dzieci, to nadasz im chore imiona
      ze swojej durnej, zakompleksionej wyobrażni, a one potem będą oglądać głupie
      uśmieszki, bo nie dość, że głupi tatuś, to jeszcze imię jak z reklamy pługa...
    • Gość: aga Przeciez ostatnio na TVN Style Ania Mucha IP: 217.11.148.* 14.10.05, 14:10
      mówiła, że nigdy nie będzie miała dzieci.....
    • Gość: Aniella Re: Imiona: piąta rewolucja IP: *.acn.waw.pl 14.10.05, 14:35
      a serial "na dobre i na zle"?dla mnie to nic dziwnego ze imiona Julia I Jakub
      sa ostatnio tak popularne.chyba wszyscy zapomnieli jak jeszcze pare lat temu
      byl popularny ten serial! ja osobicie jestem bardzo zadowolona ze swojego
      imienia ,nigdy drugiej Anieli w klasie nie bylo:)
    • Gość: JU gdzie korekta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 14:46
      "Jak bedziemy sie nazywac?" chyba "jak bedziemy miec na imie"...
      • ab7777 Re: gdzie korekta? 14.10.05, 16:21
        Podobno Anna to najpopularniejsze imię żeńskie na ziemi ,swoją drogą uważam,że nadawanie dziecku imienia:Władysława,Mirosława ,itd.to koszmar.Pamiętam jak byłam kiedyś na kolonii z chłopakiem ,który nazywał się Wszechtropek Koniweszka,jego rodzice wyznawali jakiś kult Słowian stąd to imię ,a nazwisko po licznych dziejowych zawirowaniach przybrało taką właśnie formę,wołali na niego tropek ,fakt był oryginalny ale mimo wszystko ...
        • albalonga Re: gdzie korekta? 14.10.05, 22:56
          Imie ok.Ale to nazwisko? Ja lubie słowianskie imiona, ale nie nazwałam bym dziecka Bozydar czy Msciwoj. Ciekawe czy Wszechpolacy beda nazywac swoje dzieci Zyndram albo Mieszko. ?
        • Gość: G Re: gdzie korekta? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.10.05, 11:31
          Hm, Wszechtropka nie ma w Guglu, więc?
    • elfryda Re: Imiona: piąta rewolucja 14.10.05, 16:18
      "Dopiero w XI wieku po raz pierwszy imiona zaczęły stanowić życzenie rodziców w
      stosunku do dzieci"
      A to co za bzdura?! Imiona życzące są niemal tak stare jak sam język!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka