Dodaj do ulubionych

Całować twoją dłoń, madame?

02.12.05, 10:16
Całowanie w rękę to wspaniały zwyczaj. Niewiele jest gestów, które tak mocno
wyrażałyby szacunek mężczyzny do kobiety. Przecież w rękę to się króla
całowało. Dlatego nie rozumiem, dlaczego kobiety burzą się na to. Oczywiście
wiele z nich szuka w podawaniu ręki równouprawnienia, ale to wyraz naszego
szacunku oraz (moze to mocne słowow, ale inne nie przychodzi mi do głowy)
uwielbienia wobec kobiet. Bo czymże byłby nasz świat bez kobiet?
Tak czy owak nadal będę całował kobiety w rekę.
Obserwuj wątek
    • Gość: phy Całowanie w rękę? Toż to molestowanie seksualne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 10:30
      Brrr, niech by który moją żonę... Łapkę ma podać i starczy.
      • Gość: nati Re: Całowanie w rękę? Toż to molestowanie seksual IP: *.skynet.net.pl 02.12.05, 14:47
        Jak to ludzie wszystko potrafią zbrukać i zniszczyć. Niedługo na powitanie to
        chyba jeden drugiego w "mordę będzie lał".
        ;(
      • Gość: eurofanatik Re: Całowanie w rękę? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.12.05, 06:25
        Gość portalu: phy napisał(a):

> Brrr, niech by który moją żonę... Łapkę ma podać i starczy.

To chyba decyzja Twojej zony a nie Twoja. Ja sam jestem przeciwko calowaniu w reke ale to Twoja zona decyduje komu co podaje.
        • Gość: jasniepan Re: Całowanie w rękę? IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.05, 22:49
          całowaniem w rękę zajmują się prostaki ze wsi.
    • Gość: m Re: Całować twoją dłoń, madame? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 10:36
      Hmm.. Szkoda że nie miałam przyjemności spotkać Pana na swej drodze..
      Dżentelmeni na wymarciu, niestety ;(
      Dominują albo podstarzali erotomani okropnie obśliniający rękę albo mężczyżni
      nad wyraz nowocześni, traktujący kobietę jak kolejnego kontrahenta.
      Doprawdy nie miałabym nic przeciwko by jakiś miły dżentelmen złożył delikatny,
      czuły, zmysłowy pocałunek na mej dłoni. Byłby to gest szacunku, docenienia, po
      prostu miły gest. Nie mówiąc już , gdyby było to ze strony mężczyzny, który nie
      jest mi obojętny..hmmm..
      • Gość: Parazyd Re: Całować twoją dłoń, madame? IP: 10.120.51.* 02.12.05, 10:43
        Jak zwykle, zdrowy rozsądek jest tu najzupełniej wystarczający. Mówi on, żeby
        wszystkiego używać odpowiednio i nie nadużywać.

Całowanie kobiet w rękę, jako masowy obyczaj i zachowanie wręcz oczekiwane, to
        tzw. cmok-nonsens. Na szczęście odchodzi on w niebyt.
        Jako zachowanie zarezerwowane na szczególne okazje, sytuacje miłe obu stronom,
        jest wspaniałym zwyczajem i jako taki, mam nadzieję, nigdy całkiem nie zniknie.
        • Gość: yaga Re: Całować twoją dłoń, madame? IP: *.schulstad.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.05, 12:25
          pracuję w urzędzie i bardzo często zdarzają się klienci-panowie, którzy
          wyrywają się do całowania łapek. panowie ci -zdarza się- mają wilgotne wąsy...
          lub braki w uzębieniu... brrrrrrr, okropność!
          uważam, że są sytuacje, kiedy kobietę drogą sercu - żonę, dziewczynę, mamę,
          babcię - należy z szacunkiem ucałować w rękę, ale na codzień jest to zupełnie
          niepotrzebne.
          • Gość: Michaeldiavolo Re: Całować twoją dłoń, madame? IP: *.home.cgocable.net 03.12.05, 03:38
            Babcie? A fe!!!
            • Gość: yaga Re: Całować twoją dłoń, madame? IP: *.schulstad.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.05, 08:57
              Pzresadzasz z tym zdziwieniem.
    • weerek Koniec wycierania sobie wąsów o moją rękę! 02.12.05, 10:38
      A ja nie znoszę tego zwyczaju. Całe szczęście, że coraz mniej panów pcha sie
      do całowania ręki przy powitaniu. Nie życze sobie takiej wymuszonej bliskści.
      Wzajemny uścisk dłoni jest najlepszą forma powitania, która nie stawia nikogo
      w krępującej sytuacji.
    • Gość: Dawid_Ch Całować twoją dłoń, madame? IP: *.rtsnetworks.com / 213.25.47.* 02.12.05, 10:39
      Moim zdaniem mamy dwie mozliwosc (jesli juz calujemy)..
      Pierwsza to calowac w reke Kobiety praktycznie wszystkie..
      To zachowanie wydaje mi sie niepoprawne. Powodow jest kilka..
      Zbyt czesto widze jak sliniacy sie facet (bywa ze upojony alkoholem) ciagnie
      damska dlon.. co jest juz wystarczajaco zalosne. Wiele Kobiet uznaje ten gest
      za niechigieniczny, a osobiscie nie chcialbym zrazic do siebie plci pieknej.
      No i w koncu druga mozliwosc..
      Calowac w reke Kobiety swojego zycia, a sa nimi żona oraz matka.
      Mysle, ze takie podejscie jest wyrazem naszego szacunku i swobodne broni sie
      przed zarzutami braku - wywodzacej sie z polskiej przeszlosci - kultury.
    • Gość: Gall Anonim ja caluje dlonie kobiet ktorych nie lubie ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 10:40
      Ma to dwie zalety:
      1. rozmiekcza je to nieco (nie zawsze)
      2. mozna je wtedy ich dlonie dyskretnie opluc ;-)

A na serio, to zalezy. Powiem szczerze - przychyle sie do opinii Ewy Minge,
      dlonie musza byc zadbane i CZYSTE. Czasem (a nawet ZAZWYCZAJ!!!) kobiety maja
      wyrazne klopoty z jednym i drugim, tak ze calowanie dloni nie jest oznaka
      szacunku a katorga, cos jakbym calowal oslimaczale parowki z Constaru. Natomiast
      jesli kobieta ma klase (w szerszym sensie) i to lubi, to czemu nie?

PS Mezczyzni zachowuja sie coraz mniej jak dzentelmeni, bo i ladies coraz mniej,
      drogie panie!
    • Gość: KeRaD Hrabia rządzi:) IP: *.246.jawnet.pl 02.12.05, 10:45
      tez uwazam ze mlode panienki to tylko w usta, w koncu nie wiadomo gdzie ona ta
      reke trzymala...
      • Gość: nemo Re: Hrabia rządzi:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 10:56
        Gość portalu: KeRaD napisał(a):

> tez uwazam ze mlode panienki to tylko w usta, w koncu nie wiadomo gdzie ona ta
        > reke trzymala...

A skąd pewność co Ona w tych ustach trzymała :-)
      • Gość: X Re: Hrabia rządzi:) IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 03.12.05, 23:08
        nie wiadomo tez co w buzi miala...
    • Gość: Delfina Re: Całować twoją dłoń, madame? IP: 217.197.76.* 02.12.05, 10:47
      Moim zdaniem to rozdmuchany problem. Mój mąż mnie całuje w dłoń od czasu do
      czasu i wystarczy, krępuje mnie, gdy robi to jakiś obcy facet. Szacunek można
      wyrazic na wiele sposobów, np. gdy mężczyzna ogólnie zachowuje się kulturalnie
      wobec kobiet, nie pali przy nich, nie klnie, otwiera drzwi, liczy się z ich
      zdaniem i tym podobne. Można pocałowac w dłoń a poza tym zachowywac się jak
      szowinista, zdarzają się i takie przypadki...
    • Gość: camel Jestem ZA IP: 81.19.200.* 02.12.05, 10:58
      co kraj to obyczaj!
      dlaczego nie mielibysmy miec czegos "wlasnego"? co wyroztnialoby nas od reszty?
      swiat steje sie nudny...
      • xanaxy Re: Jestem ZA 02.12.05, 17:40
        Gość portalu: camel napisał(a):

> co kraj to obyczaj!
        > dlaczego nie mielibysmy miec czegos "wlasnego"? co wyroztnialoby nas od
        reszty?
        > swiat steje sie nudny...
        To Ty sie nudzisz ! Przeczytaj Grynberga / wydanego 2004/ - " Uchodzccy". Nie
        czytasz? I see your problem.
    • Gość: Myszkin mclaren - pełne poparcie! IP: 155.91.64.* 02.12.05, 10:59
      Oby więcej takich ludzi...
      • zbig72 A dlaczego ma mi brakować? Ja dalej będę całował 02.12.05, 11:01
        co za głupie i tendencyjne pytanie...
    • reja36 Moze wystarczyłoby z wyczuciem? 02.12.05, 11:09
      A może calowac w reke kompromisowo?
      Nie zawsze i nie wszystkie.
      Pamietam, jak jeszcze w latach 70 i 80 przypadkowo spotkany lub poznany facet
      zaczynal od calowania w reke. Przyznaje, ze czasmi bylo to krepujace.
      Sa jednak sytuacje, ze zwyczaj ten bylby jak najbardziej na miejscu.
      Proponuje zatem aby pozostal, ale aby byl przeznaczony na wyjatkowe sytuacje
      (np w stosunku do starszych kobiet z rodziny)
      AB
    • dziubkenstein Re: Całować twoją dłoń, madame? 02.12.05, 11:25
      Ja generalnie zrezygnowałem z całowania kobiet w rękę, jesli nie wszystkie
      sobie tego życza, a nóż widelec trafi się na taką Kazię (ta od "Najsłabszego
      Ogniwa") to człowiek ryzykuje, że sam zostanie pocałowany w rękę to i w
      najgorszym przypadku z liścia w gębę można dostać.
      • Gość: Mar Re: Całować twoją dłoń, madame? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 11:39
        Ja nie całuje od dziecka, gdy jakies stare pomarszczone babsztyle tak niby
        "naturalnie" podstawiały te łapska, brrrr
        • black_magic_women Re: Całować twoją dłoń, madame? 02.12.05, 11:54
          sprawajest zlozona.pierwsze primo-kiedy jakis oblizglak ciagnie twoja reke
          niemilosiernie wysoko,by tam w gorze ja oslinic-wtedy dziekujemy,drugie
          primo-calowanie w reke moze byc znakomita forma uwodzenia kobiety,oczywiscie
          jezeli ona wyraza na to zgode;))
          • katmoso Re: Całować twoją dłoń, madame? 02.12.05, 12:09
            oczywiście jest to forma uwodzenia. dla mnie całowanie w rękę to czynność
            bardzo erotyczna. nie lubię gdy obcy faceci silą się na takie "uprzejmości".
            wyrazy szacunku? najpierw cmok w rączkę a potem klepanie po tyłku?
      • xanaxy Re: Całować twoją dłoń, madame? 02.12.05, 17:44
        dziubkenstein napisał:

> Ja generalnie zrezygnowałem z całowania kobiet w rękę, jesli nie wszystkie
        > sobie tego życza, a nóż widelec trafi się na taką Kazię (ta od "Najsłabszego
        > Ogniwa") to człowiek ryzykuje, że sam zostanie pocałowany w rękę to i w
        > najgorszym przypadku z liścia w gębę można dostać.
        Poieram!!! To nie tedy biega. Kazia zrobila numer takiemu, co uwaza, ze
        nalezy.Nie nalezy! Mozna - nie trzeba. Ciesze sie, ze to zrozumiales. Gratuluje
        i ..polec to innym.
    • Gość: canx gratulacje dla najinteligentniejszego komentarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 11:35
      i dla inteligencji twej, LOL
      • anna-dark Komentarz inteligentny jak i temat w GW 02.12.05, 15:13
        Komentarz inteligentny jak i temat w GW

Gość portalu: canx napisał(a):

> i dla inteligencji twej, LOL
        • Gość: canx Komentarz tak inteligentny jak autorka, i juz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 21:20
          • anna-dark O chodząca inteligencjo canx'owa!!! 02.12.05, 22:23
            O chodząca inteligencjo canx'owa!!! Bzdurzysz na tym forum.
            • Gość: canx o nie mowie tylko prawde,czyz nie jest tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 01:53
              jaki autor takie komentarze przeciez... nie rozumiesz? to jeszcze bardziej
              gratuluje
              • anna-dark Re: o nie mowie tylko prawde,czyz nie jest tak? 03.12.05, 15:08
                Czy całowanie w clitoriss nie jest czymś pięknym i ekstremalnie przyjemnym?
                Przynajmniej dla mnie i mojego faceta. Niektórzy tego wogóle nie przeżyli (i
                nie przeżyją) dlatego nie wiedzą jak komentować.
                • Gość: canx Re: o nie mowie tylko prawde,czyz nie jest tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 15:49
                  ja nie neguje, ale gowno mnie obchodzi czy przezyja czy nie przezyja niektorzy,
                  i zupelnie gowno mnie obchodzi co robisz z facetem, a twoja inteligencja
                  swiadczy o twoich komentarzach, tak samo jak moja o moich. no chyba ze sama
                  uwazasz ze twoj komentarz jest glupi, to wtedy rozumiem ze bronisz wlasnego
                  intelektu.
                  • anna-dark Żal mi cię smutny i głupi człowieku! 04.12.05, 20:53
                    Żal mi cię smutny i głupi człowieku!
                    • Gość: canx tiaa, to jest monolog? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 21:23
                      do siebie mowisz?
      • Gość: aa Re: gratulacje dla najinteligentniejszego komenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 21:01
        A jam tam wolę całować clitoris
        • Gość: hygropsja Re: gratulacje dla najinteligentniejszego komenta IP: *.chello.pl 04.12.05, 14:37
          Gość portalu: aa napisał(a):

> A jam tam wolę całować clitoris

Swojej babci szanownej także?
    • Gość: kris Re: Całować twoją dłoń, madame? IP: 83.238.132.* 02.12.05, 12:07
      obrzydliwy zwyczaj
    • tequila57 idź na LODY to ochłoniesz 02.12.05, 12:17
      z tej gorączki
      • anna-dark Re: idź na LODY to ochłoniesz 02.12.05, 15:12
        Lody w zimie???
        • Gość: Merlin Re: idź na LODY to ochłoniesz IP: *.netcologne.de 02.12.05, 18:53
          Cieple lody. Cieple lody Aniu
          • anna-dark Ciepło to tu masz w głowie i gaciach! 02.12.05, 20:45
            Ciepło to tu masz w głowie i gaciach!

Gość portalu: Merlin napisał(a):

> Cieple lody. Cieple lody Aniu
    • annas11 Re: Całować twoją dłoń, madame? 02.12.05, 12:24
      To kobieta podaje reke panom - a oni grzecznie czekaja na ten gest.
      Panowie nie wyciagajcie pierwsi reki do kobiety - czekajcie na jej podanie.
      To jest okropne - podchodzi - i wyciaga reke bbrrr -
      ewidentny brak wychowania -
    • annas11 Re: Całować twoją dłoń, madame? 02.12.05, 12:26
      Na calowanie w nia nie czekam
    • Gość: gosc Albo lepiej w anus:))))) IP: 194.42.116.* 02.12.05, 12:31
      ,
      • anna-dark Re: Albo lepiej w anus:))))) 02.12.05, 15:12
        W anus nie lubię!
        • Gość: devil clitoris powinna byc jak perla ;-) IP: *.pl 03.12.05, 02:52
          ale zeby clitoris byla wieksza od ogorka?? a fee
          albo jak dzyndzel? a fee

;)
          • Gość: canx Re: dobrze zeby nie bylo jak pierla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 11:27
    • ufo54 Żegnaj bzduro! 02.12.05, 12:54
      Żegnaj bzduro. Nie będę płakał. Chciałyście równouprawnienia to je macie. Che
      che...
      • Gość: ala ma kota Re: Żegnaj bzduro! IP: *.skynet.net.pl 02.12.05, 14:53
        Ufo Ci mózg zlosowało:( i do tego dyslektyk.
        • Gość: STUDI Re: Żegnaj bzduro! IP: *.prokom.pl 02.12.05, 15:06
          Przyganiał kocioł garnkowi ....
    • arius5 Idiotyczna tradycja 02.12.05, 13:10
      Nigdy nie calowalem kobiet w reke, nienawidzilem tego od dziecka.
      Bywalem sporo na zachodzie Europy i nie spotkalem sie z tym, aby ktokolwiek to
      robil. Z wyjatkim Polakow, oczywiscie, ale wygladalo to smiesznie i prostacko.
      Jak to sie mowi: Jak chcesz okazac szacunek kobiecie, to traktuj ja z szacunkiem
      na codzien.
      • Gość: daria Re: Idiotyczna tradycja IP: *.skynet.net.pl 02.12.05, 14:50
        Dlatego widać, że nie traktujesz kobiet z nalezytym szacunkiem. A druga sprawa,
        że Zachód nie jest żadnym wzorcem kulturowym. Spojrz co do nas z Zachodu
        przyszło... tylko dragi, dewiacje, itd. itp.
        • Gość: Delfina Re: Idiotyczna tradycja IP: 217.197.76.* 02.12.05, 15:09
          Zgadzam się z Ariusem, szacunek dla kobiet przejawia się w rozmaity sposób, nie
          tylko poprzez całowanie w rękę. Ciekawe, że często (nie zawsze) zwolennicy
          całowania w rękę są również przeciwnikami równych pensji dla kobiet i mężczyzn,
          mówią "baby do garów" itp. A przecież nie o to chodzi... Jeśli chodzi o mnie to
          uścisk dłoni jest dla mnie taką samą oznaką szacunku jak pocałunek w rękę
        • anna-dark Pederaści przyszli z zachodu! 02.12.05, 15:24
          Pederaści przyszli z zachodu!

Gość portalu: daria napisał(a):

> Dlatego widać, że nie traktujesz kobiet z nalezytym szacunkiem. A druga
          sprawa,
          >
          > że Zachód nie jest żadnym wzorcem kulturowym. Spojrz co do nas z Zachodu
          > przyszło... tylko dragi, dewiacje, itd. itp.
          • Gość: Delfina Re: Pederaści przyszli z zachodu! IP: 217.197.76.* 02.12.05, 15:31
            Jesteś tego pewna? Podaj jakieś statystyki. Podejrzewam, że w Polsce jest nie
            mniej gejów niż w krajach zachodnich, tylko po prostu ukrywają swoje skłonności
            bo boją się odrzucenia przez społeczeństwo. Sama mam kolegę, którego nigdy bym
            o to nie podejrzewała, a jednak wyznał mi to kiedyś. Teraz mieszka za granicą i
            czuje się szczęśliwszy, z czego i ja się cieszę
          • orellafellaci ... imperialiści zrzucili ich nam ze stonką ! 03.12.05, 19:49
            :D :D :D
        • xanaxy Re: Idiotyczna tradycja 02.12.05, 17:32
          Gość portalu: daria napisał(a):
          Powtarzam , to sie nazywa - cmok nonsens. Moze i przyszlo, ale nie musisz tego
          brac, jeno nadal stosowac cmok nonsens i inne , jak mniemam nonsensy!!!!
          > Dlatego widać, że nie traktujesz kobiet z nalezytym szacunkiem. A druga
          sprawa,
          >
          > że Zachód nie jest żadnym wzorcem kulturowym. Spojrz co do nas z Zachodu
          > przyszło... tylko dragi, dewiacje, itd. itp.
        • Gość: Vvoi Re: Idiotyczna tradycja IP: 81.193.135.* 02.12.05, 17:37
          Tudzież możliwość wypowiadania się na forum dyskusyjnym! Jak się ma twój
          komputer? A jak tam internetowe łącze?
      • xanaxy Re: Idiotyczna tradycja 02.12.05, 17:31
        To sie nawet nazywa : " cmok -nonsens". Pozdrawiam.
      • sylwia-s6 OCZYWIŚCIE 04.12.05, 21:21
        ..W RĘKĘ OFICJELNIE ZAWSZE SIĘ CAŁUJĘ TĘ KOBIETĘ KTÓRĄ W INNYCH OKOLICZNOŚCIACH
        CAŁOWAŁOBY SIĘ W INNE CZĘSCI ...HAHA
    • Gość: t@b RÓWNOUPRAWNIENIE!! IP: 217.17.38.* 02.12.05, 13:48
      <no comment>
    • Gość: Gentleman Ja wolę klepać po pupci IP: *.ramtel.pl 02.12.05, 13:50
      Całować w usta nowo poznane damy, a dobre koleżanki, jak w temacie :)
    • tersta Nie daj Boże tak, jak Kaczynski, który ... 02.12.05, 13:59
      ... wyrywa kobiecie rękę ze stawu i automatycznie podnosi ją do nosa - wygląda
      to tak, jakby chciał sobie wytrzec nos.
      Jezeli ktoś faktycznie jest dżentelmenem (a Kaczynski nie jest na pewno!!!), to
      całując, musi się wyraźnie pochylić, i bardziej skłonić nad ręką, niż usiłowac
      poślinic dłoń kobiety.
      • Gość: Delfina Re: Nie daj Boże tak, jak Kaczynski, który ... IP: 217.197.76.* 02.12.05, 14:59
        On jest takiego nikczemnego wzrostu, że nie ma się do czego pochylic:))))
        • tersta Re: Nie daj Boże tak, jak Kaczynski, który ... 02.12.05, 15:09
          faktycznie, trudno mi sie nie zgodzić :-)
        • Gość: 3mam sie Re: Nie daj Boże tak, jak Kaczynski, który ... IP: 80.48.197.* 04.12.05, 23:02
          gdyby sie pochylil to ucalowalby stope ...:)
        • Gość: 3mam sie Re: Nie daj Boże tak, jak Kaczynski, który ... IP: 80.48.197.* 04.12.05, 23:02
          gdyby sie pochylil to ucalowalby stope ...:) aaam
          gdyby sie pochylil to ucalowalby stope ...:) aaam
      • regusia Re: Nie daj Boże tak, jak Kaczynski, który ... 02.12.05, 16:18
        Oj tak, Kaczynski to dzentelmenem to napewno nie jest, fajnie raz przestawil
        swoja zone, jak wchodzili na koferencje prasowa :)))
    • tersta Re: Całować twoją dłoń, madame? 02.12.05, 14:01
      Jezeli już, to mężczyzna
      całując, musi się wyraźnie pochylić, i bardziej skłonić nad ręką, niż usiłowac
      dotknąć ustami dłoń kobiety.
      Jeżeli całowanie w rękę ma wyrażac szacunke - oczywiście.
    • mcgoo Re: Całować twoją dłoń, madame? 02.12.05, 14:02
      Kazimiera Szczuka kiedys chciala Jeneralskiego w reke cmoknac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka