Dodaj do ulubionych

Mam problem :(

24.02.04, 19:16
Nie wiem co mam zrobić sad...Mam bardzo bolesne miesiaczki crying w zasadzie 1 - 2
dni, musze brac po dwie tabletki ibuprom i lezec z goracym kompresem na
podbrzuszu, poza tym moje miesiaczki sa ostatnio nie regularne sad mam co od
25 do 30 dni...hmmm no i te skrzepy uncertain pojawily sie wraz z bolami...i tak sie
mecze ladnych kilka lat. Bylam u lekarza ale powiedzial ze to jest
normalne uncertain a hormony mi odradza sad((...co zrobic? brac hormony? i jakie? u
nas w miescie jest lekarz ktory pyta sie "jakie Pani chce?" tak po prostu bez
badan uncertain Gdzie zrobic badanie hormonow? i ile to kosztuje? Dzieki za
odpowiedz...
Obserwuj wątek
    • iii30 Re: Mam problem :( 24.02.04, 21:32
      to nie jest normalne jak boli i koniecznie trzeba to sprawdzić
      badanie horm.mozesz na własną rękę zrobić,albo jak taki chętny ginegolog na
      przepisuwanie tabletek to powiedz mu,zeby ci dał skierowanie,bo sama to dużo
      cię będzie kosztować
      trzeba bylo spr.czy jest owu jak się przedłuża cykl,czyli badanie w 13-15 d.c.
      horm.:LH FSH Estradiol,po owu ok 7 dni prolaktyna i progesteron-to spr czy
      pracuje ciałko żółte,prl często wyskoa blokuje prog. wytwarzany prez ciałko i
      owu była,ale nic dalej sie nie dzieje
      jesli zrobisz badania na pocz. cyklu np.:3 d.c. to LH FSH można spr czy nie
      masz PCO-czyli wielotorbielowatych jajników-brak owulacji najczęściej tu też by
      przydało się USG dla spr.czy jest owu i obejrzenia jajników czy nie ma
      większych torbieli bo one tez moga te bóle sprawiać
      może to być też endometrioza,ale to tylko ci potwierdzi zajrzenie do brzucha
      przez np laparoskopie,ale to już poważne jak lekarz wykluczy inne rzeczy
      endometrioze leczy się farmakologicznie i operacyjnie
      ale sie rozpisałam
      z bólami nie czekaj do miesiączki już na parę dni przed jak zaczynają się
      objawy pij dużo soku porzeczkowego i bierz wit.B6
      pomyśl też o Castagnusie-lek ziołowy lub droższym Mastodynon-bierze sie je do
      owu
      pozdrawiam

pozdrawiam
      • sheila25 Re: Mam problem :( 24.02.04, 21:58
        Dziekuje za tak szybka odpowiedz smile na pewno skorzystam z tej fachowej
        porady big_grin jeszcze raz bardzo dziekuje !
    • sheila25 Re: Mam problem :( 24.02.04, 22:22
      Zapomnialam sie zapytac...z jakich pozeczek ten sok ma byc? z czerwonych czy z
      czarnych?...
      • iii30 Re: Mam problem :( 24.02.04, 22:34
        czarnych,to też na pęcherz
        a jak nie planujesz ciąży to Castagnus i Mastodynon mozesz brać na na okrągło
        góra 3 m-ce
        • sheila25 Re: Mam problem :( 25.02.04, 09:41
          Mam pytanie co do tych ziolek...Moge je pic codziennie przez 3 miesiace??? a sa
          jakies skutki uboczne?...Dzieki za odp smile
          • iii30 Re: Mam problem :( 25.02.04, 10:15
            Castagnus:moze wywołac skurcze więc nie nalezy go w ciązy przyjmować-dlatego
            jak coś planujesz to tylko bierze się do owu;mogą wystąpiś nudności w pierwszym
            tyg.brania;jednoczesne przyjmowanie środków zawierających progesteron lub
            gestageny (np. doustnych środków antykoncepcyjnych ) może wzmagać działanie leku
            u siebie niczego nie zuważyłam
            • sheila25 Re: Mam problem :( 25.02.04, 11:10
              Dzieki juz wszytsko rozumie...Niczego nie planuje wink takze wyprobuje, nie mam
              nic do stracenia smile mam nadzieje, ze mi pomoze...wole ziolka niz hormony smile
              • iii30 Re: Mam problem :( 25.02.04, 12:47
                poczytaj stary wątek :
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=10336871&v=2&s=0
    • neti87 Re: Mam problem :( 25.02.04, 14:40
      Dziwny lekarz! Ja miałam taki sam problem i mój lekarz zaczął od badań
      hormonalnych, bo trzeba było wprowadzić pigułkę, żeby wszystko się unormowało.
      Po badaniach krwi i po USG zaczęłam z lekarzem dobierać właściwą pigułkę. W
      końcu się udało, od tamtego czasu nic mnie nie boli (a bywało okropnie!) i
      miesiączkę mam jak w zegarku. Głupoty gada ten Twój lekarz, wierz mi. Niby
      czemu się wzbraniać przed tabletką (no chyba że instnieją z medycznego punktu
      widzenia przeciwwskazania)?????? Przecież nie musisz jej brać całe życie, jak
      wszystko wróci do normy to można będzie odstawić leki. Poza tym tzw. branie
      hormonów w niektórych wypadkach jest wskazane, moim zdaniem powinnaś.
      • sheila25 Re: Mam problem :( 27.02.04, 15:31
        Hmmm chyba jednak sie wybiore do lekarza, zazdroszcze Ci ze masz juz te meki za
        soba uncertain...a tak wogole to dzieki za zianteresowanie sie moim postem big_grin...
    • monika.antepowicz Re: Mam problem :( 29.02.04, 14:48
      Bóle przy miesiaczkach na ogól nie sa spowodowane zaburzeniami hormonalnymi-
      jeśli miesiaczki od początku sa boelsne- to po prostu w błonie śluzowej macicy
      powstaje za duzo przekaxników zapalnych i bólowych- substancji zw.
      prostaglandynami- taka pani uroda. Jeśli boplesne miesiaczki trwaja od kilku
      kilkunatu miesięcy to nalezy podejrzewać endometrioze i jest to wskazaniem do
      laparoskopii
      • sheila25 Re: Mam problem :( 29.02.04, 16:04
        Bóle pojawiły sie u mnie jakies 3 - 4 lata temu...wczesniej nie odczuwalam
        nawet malenkiego bolu. Hmmm slyszalam, ze jak ma sie endometrioze to bole
        wystepuja tez w inne dni nie tylko w pierszy dzien miesiaczki uncertain...Jesli bole
        sa spowodowane nadmierna iloscia zw. prostaglandynów to czy jest jakis sposob
        by jakos zmniejszyc wydzielanie tych substancji? uncertain hyh ale namieszalam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka