Dodaj do ulubionych

Nowa Wyborcza

07.03.06, 10:00
Jak Wam się podoba nowa Wyborcza? Powiem szczerze, że za bardzo przypomina
Nowy Dzień. A tam rpzeszkadzał mi właśnie wygląd stron. Ciężko mi się połapać
w artykułach przy takim nowym wyglądzie. Poprzednia czcionka była lepsza -
bardziej dobitna i wyrazista. Ta jest jakaś "nijaka". Mam abstrakcyjne
wrażenie, że artykuły nie są "przytwierdzone" do strony. Trochę mnie to
drażni.
Obserwuj wątek
    • pressforum Re: Nowa Wyborcza 07.03.06, 10:21
      Za ten alayout zbiorą po tyłkach cos mi sie zdaje. I to nie tylko od
      czytelników, ale i od fachowców z branży. Nowy Dzien wyziera z tych stron i skąd
      im przyszło do głowy, że ludzie tego chcą, skoro już raz nie chcieli?
      Przynajmniej w swerze graficznej.
      • niki27 Re: Nowa Wyborcza 07.03.06, 11:21
        Dla GW na pewno wazniejsi sa czytelnicy, niz "fachowcy z branzy". Fachowcy z
        branzy powatpiwali, czy Faktowi uda sie osiagnac nr 1 na rynku (pod wzgledem
        sprzedazy) i okazalo sie, ze nie mieli racji.
        O tym, jak nowa GW ocenia czytelnicy, dowiemy sie za kilka miesiecy, gdy ZKDP
        poda wyniki czytelnictwa.

BTW. "W swerze graficznej"? Tylko mi nie mow, ze to literowka. W i F sa
        oddzielone na klawiaturze dwoma innymi klawiszami :))
        • pressforum Re: Nowa Wyborcza 07.03.06, 11:54
          nie, oczywiscie to błąd wynikający z nieznajomosci ortografii
          • dr.szfajcner Re: Nowa Wyborcza 07.03.06, 12:25
            pressforum napisał:

> nie, oczywiscie to błąd wynikający z nieznajomosci ortografii

No to jako dziennikarz nie musisz sie bac pogrozek Kaczynskiego :-)
        • zwiazek.zawodowy do niki27 08.03.06, 16:54
          Konrad, może jednak dasz już sobie spokój? Przecież wszyscy się śmieją z Twoich obron pracodawcy.
          • Gość: :) Re: do niki27 IP: *.242.81.adsl.skynet.be 09.03.06, 09:17
            Jakich obron? Stwierdzam fakt. Co wiecej, przypomina, ze Agora sie niezle
            przejechala na swoich przypuszczeniach, ze Fakt nie wypali. To jest obrona?
            Eee tam, gdyby bronil, to chyba bym cos innego wymyslil.
            I jeszcze jedno. Nie wiem, jacy "wszyscy", ale tak czy siak lepiej, zeby sie ze
            mnie smiali, niz mna nudzili :)

Pzdr. anonimowego "zyczliwego". BTW: ktora fala redukcji dotknela?

• Gość: T-800 Re: Nowa Wyborcza IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.03.06, 09:21
          niki27 napisał:

> Dla GW na pewno wazniejsi sa czytelnicy, niz "fachowcy z branzy". Fachowcy z
          > branzy powatpiwali, czy Faktowi uda sie osiagnac nr 1 na rynku (pod wzgledem
          > sprzedazy) i okazalo sie, ze nie mieli racji.

I fachowcy z branży powątpiewali też w sens wydawania "Nowego Dnia".
      • evaww Re: Nowa Wyborcza 09.03.06, 16:56
        Jest okropna! Agresywna grafika, drażniąca i nieestetyczna, we wszystkim
        przesadna (co za proporcje czcionki). Zdecydowanie nie akceptuję. Wygląda obco
        i o ile telewizyjna może być, to sama "Wyborcza" jest nie do czytania. Fuj.
        Grafika nie powinna rozpraszać, pełni rolę służebną. Jak będzie mi brakowało
        wygibasów, kupię sobie "Fakt".
        • vilijonkka Re: Nowa Wyborcza 14.03.06, 15:44
          nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że grafika ma pełnić 'rolę służebną'. dla
          mnie to cholernie istotna sprawa, nie mogłam na przykład zmusić się do
          czytania 'kina' zanim nie zmieniło wyglądu. a teraz mam problem z wyborczą, bo
          proporcje czcionki, te dziwne linie i wszystko - jest odrzucające, ale mam też
          paranoiczne wrażenie, że za tymi zmianami kryje się jakaś większa ściema.
      • Gość: pigiwkosmosie Re: Nowa Wyborcza IP: *.chello.pl 12.03.06, 18:42
        miernikiem decyzji o nowym ksztalcie GW
        bedzie sprzedaz
        nie watpie ze spadajaca
        ....redakcja siegnala dna
        drukujac same pochwalne posty
        ....i dobrze ze pojawi sie nowy dziennik
        moze wreszcie bedzie co poczytac
        a nie tylko przegladac

• endrass Re: Nowa Wyborcza 07.03.06, 11:56
      Lewą i prawą ręką podpisuję się pod tym postem. Nic dodać, nic ująć, mam
      dokładnie te same odczucia estetyczne. Klapa ND niewiele Agorę nauczyła.
      Winszuję sobie że trafnie przewidziałem, iż taki osobliwy twór środka, z
      dziwnie wyekstraktowanym odbiorcą długo nie pociągnie. Uprzejmie proszę by
      przemyśleć powrót do starej szaty graficznej GW. Teraz to czytać się
      odechciewa...
    • Gość: wyborczej-nie! Re: Nowa Wyborcza IP: 212.160.172.* 07.03.06, 12:00
      Wyborcza wygląda teraz jak jakaś gó..ana darmowa reklamowa gazetka rozdawana
      na skrzyżowaniach!
    • Gość: kalina Re: Nowa Wyborcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 12:08
      to wygląda na jakąś akcję dywersyjną na szkodę GW - może przekupiei przez
      przyszłą konkurencję graficy czy też ich szefowie?
      Przecież nawet dla laika widać, że obecna czcionka jest MNIEJ czytelna od
      poprzedniej - ściśnięta i gruba - to sie gorzej czyta po prostu
      Pani Prezez Rapaczyńska - doktor psychologii - niehc użyje skarwka wiedzy
      nabytej na litość boską
      • Gość: marian paździoch Re: Nowa Wyborcza IP: *.chello.pl 07.03.06, 12:38
        to jest 'Nowy Dzień' pod tą nazwą.
        czego się dziwicie

mp
    • Gość: Jan Ślusarczyk Popieram IP: 217.153.91.* 07.03.06, 13:19
      Nowa makieta jest tragiczna i masz racje, że za bardzo przypomina Nowy Dzień.
      Zastanawiam się nad rezygnacją z prenumeraty, bo czuję się, jakby mnie
      traktowali jak jakiegoś debila. Brak zajawek na pierwszej stronie, tragicznie
      dobrana czcionka tytułów, ramki wokół nagłówków w środku wyglądają jak
      klepsydry... Nie chce mi się tego czytać...
    • Gość: Ajax Re: Nowa Wyborcza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.06, 13:22
      Nieładna. Mniej czytelna od poprzedniej. I sprawia wrażenie bardziej ponurej,
      jakby ta gazeta już ledwie dyszała...
    • beret_z_moheru Re: Nowa Wyborcza 07.03.06, 13:28
      To zdecydowana zmiana na gorsze, i to na o wiele gorsze. Nie wiem, co podkusiło
      władze Agory, żeby zamienić dobry, przyzwoity i czytelny layout na takie
      badziewie. Toż to jest "Nowy Dzień Reaktywacja".

Czcionka w tytułach jest mało czytelna, podtytuły za duże, a leady mało
      wyróżnione i za bardzo zlewają się z tekstem. Niewypałem jest tytuł "headline
      newsa". Połowa kapitalikami, połowa małymi literami. Powinna być całość
      kapitalikami, tak jak do tej pory w "GW". Próby majstrowania przy
      tytule "headline newsa" się dla "GW" źle skończyły przy zmianie layoutu we
      wrześniu 2003. Wtedy wymyślono, żeby dawać tytuł nie czernią ale w jasniejszym
      odcieniu szarości i po pewnym czasie powrócono do starej wersji.

Szkoda, że w Agorze nikt nie wziął sobie do serca powiedzenia "Lepsze jest
      wrogiem dobrego". Nowa makieta niby miała być lepsza, ale wyszło odwrotnie, a
      wygląda na to, że maczali w niej palce ci sami "spece od marketingu", którzy
      położyli "Nowy Dzień". Oby tylko nie wykończyli oni "GW".
      • Gość: agent cooper Re: Nowa Wyborcza IP: *.chello.pl 07.03.06, 13:36
        Zlecili opracowanie nowej makiety hiszpańskiej firmie Casese&...- tej samej co
        NOWY Dzien opracowała. Chciałoby się rzec: niech Axel wypuści nowy dzień i
        skończy te gazetowyborcze katusze. Takie dogorywanie rozciągniete w czasie jest
        męczące i dla Agory i dla czytelnikow.
        • Gość: BGX Re: Nowa Wyborcza IP: *.bydgoski.pl 07.03.06, 14:22
          Dla mnie swietny layout. Nareszcie Wyborcza nie wyglada jak zabytkowa gazeta
          zaprojktowana jeszcze w latach 90. Swieza, przejrzysta czcionka, dynamiczna.
          Poprzednia GW wygladala jak kupa, szczegolnie w porownaniu do np
          Rzeczypospolitej (mistrzostwo). Przy poprzedniej zmianie layoutu dobrych pare lat
          temu, kiedy logo GW zrobil sie poziom z pionowego - tez wszyscy jeczeli. Potem,
          kiedy patrzylo sie na stare numery, chcialo sie srac :)
          • pressforum Re: Nowa Wyborcza 07.03.06, 15:14
            dzisiejsza strona 2 w gazecie matce - fatal
            • bogxs protest! 07.03.06, 15:19
              JESTEM w 100% za tym aby wrocili do starego wygladu GAZETY!!

ps.!!!
    • pressforum link hanysa wywalic!!!! 07.03.06, 15:39
      link hanysa wywalic!!!!
    • Gość: raf Re: Nowa Wyborcza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.03.06, 16:34
      Szok! Co oni robią! Upadł Nowy Dzień! Niech żyje Nowy Dzień! Dlaczego oni na
      siłę próbują wcisnąć layout który się nie sprzedał! Kupiłem dziś wyborczą a
      czuje się jakbym kupił Nowy dzień. Przepłaciłem o złotówkę. Dobrze ze nie
      wziąłem teczki. Zdecydowałbym się na Wyborczą a dostawałbym Nowy Dzien. Czułbym
      się oszukany. Przy takiej polityce agory axel springer może od razu wchodzić na
      polski rynek i czuje ze przybędzie mu sporo czytelników. Primo, te kreseczki,
      te kwadraciki, te rameczki, te kropeczki na początku artykułu, ta kropka na
      końcu artykułu. Co to w ogóle jest? Debila ze mnie robią ze niby nie wiem gdzie
      artykuł się zaczyna a gdzie kończy? Artykuły w kwadratach wyglądają jak
      nekrologi! Odrzucają na dzień dobry! Secundo, kolory, żywcem wzięte z Nowego
      Dnia! Najlepiej to widać na str. 22 na stronach gospodarczych (ledwie je dziś
      znalażłem) na wykresie. Ni to zielone, ni to żółte niebieskie, czerwone,
      nijakie, sraczkowate. Nie wyraziste, nie czytelne. Tercio, czcionka. Nowy Dzień
      BIS!!! Najbardziej rozbawiły mnie śródtytuły na str 19. wyglądają jak laurka
      dla babci, a nie jak poważny tekst polityczny. I co to jest to to czerwone na
      górze. No cóż jak agora chce zacząć rywalizować z Faktem ze rzeczywiście idzie
      dobrą drogą.
      I coś extra. Nowy (Dzień)dodatek TV. Piękny, kolorowy, szmatławiec. Rozbawiła
      mnie strona z felietonami Ogórka i Fedorowicza. Nie po przeczytaniu, ale przed.
      To wyglądało jak groteska. To tak jakby Rybiński czy Żakowski zaczeli pisać
      dla Tiny czy Pani domu. Porażka!
      • Gość: Kuba zmieńcie czcionkę na starą!!! IP: *.klaudyny.waw.pl / *.klaudyny.waw.pl 07.03.06, 18:23
        Uważam, że nowa makieta jest fatalna. Do reszty się pewnie przyjdzie przyzwyczaić, ale ta czcionka!!! W ogóle się odechciewa czytać, jakoś to wygląda tak ciężko, brnie się przez tę gazetę z trudem. No i szkoda że porzucili swój znak rozpoznawczy, czcionkę w tytułach na pierwszej stronie. Obecna kojarzy się z nekrologami. Całość wygląda jak Życie Warszawy w kiepskim okresie. Porażka. A już czytelności infografik w dziale gospodarczm nie skomentuję.

A widzieliście jak to sprzedają w komunikacie prasowym?
        "Makieta jest teraz bardziej przejrzysta, nowocześniejsza i ładniejsza. "Gazetę" po prostu wygodniej się czyta, szybciej i łatwiej można dotrzeć do informacji, które nas interesują".
        Typowa PR-owska nowomowa, podczas gdy moim zdaniem w rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie.
        • dr.szfajcner Re: zmieńcie czcionkę na starą!!! 07.03.06, 18:39
          Gość portalu: Kuba napisał(a):

(...)
          > A widzieliście jak to sprzedają w komunikacie prasowym?
          > "Makieta jest teraz bardziej przejrzysta, nowocześniejsza i
          ładniejsza. "Gazetę
          > " po prostu wygodniej się czyta, szybciej i łatwiej można dotrzeć do
          informacji
          > , które nas interesują".
          > Typowa PR-owska nowomowa, podczas gdy moim zdaniem w rzeczywistości jest
          zupełn
          > ie odwrotnie.

Nie sposob przyjac, ze zmienili czcionke po to,
          by sie gorzej czytalo gazete.
          Chyba ze david.locke lub jego koledzy z konkurencji
          dostali sie na decyzyjne stanowiska w Agorze
          i poczynaja sobie tak, jak on tutaj na forum.
    • Gość: Aksel Re: Nowa Wyborcza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.06, 18:16
      To jedna wielka porażka. Gospodarka, która do tej pory wyróżniała się kolorem
      niebieskiem, została wkomponowana w miałką całość.

Dlaczego w nagłówkach stron wszystkie działy mają ten sam czerwony kolor? Czy
      nie można sportu wyróżnić zielenią, gospodarki niebieskim, a inne działy
      jeszcze innymi kolorami?
    • Gość: amelii Re: Nowa Wyborcza IP: *.ghnet.pl 07.03.06, 18:24
      A ja się zapytam: po co te zmiany? przecież chyba wiekszości z nas się podobało
      tak jak było. A teraz? Niestety bez przyjemności czytałam dzisiejszą "ulepszoną"
      Gazetę.Jakieś niby ramki, zmiana czcionek i układu artykułów....po co to?
      Mam cichą nadzieję zobaczyć niedługo starą dobrą szatę graficzną...
    • Gość: seguee Re: Nowa Wyborcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 19:08
      Niestety, muszę się przyłączyć do krytyki.
      Nie widzę żadnego podu, żeby GW dalej kupować. A były czasy, że kupowałam
      minimum 4 dni w tygodniu (pn - praca, czw - Magazyn, pt - telewizyjna i sob -
      Wysokie Obcasy).
      Teraz pracę mam, ścierki w postaci Magazynu mi nie trzeba, telewizyjna zmarła
      parę miesięcy temu (nie uznaję prób reanimacji, również ostatniej polegającej
      na transplantacji znacznej partii Nowego Dziennika). Z soboty, którą kupowałam,
      niniejszym rezygnuję w imię zasad.

Panie Michnik, pani Rapaczyńska! Wstydzę się wziąć do ręki to, co dziś
      wyprodukowaliście.

Dzięki za ostatnie 16 lat.
      • dr_avalanche Re: Nowa Wyborcza 07.03.06, 20:09
        No jeśli twoje kryteria według których oceniasz jakość gazety to:
        - dobre ogłoszenia o pracy
        - magazyn telewizyjny
        - dobry wygląd
        to pozostaje tylko pogratulować...
        • Gość: seguee Re: Nowa Wyborcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 21:14
          Ogłoszenia o pracy do czego służą, każdy wie.
          Zaś co do kolejnych pozycji - Magazyn, telewizyjna, Wysokie obcasy - to, kolego
          impertynencie, służyły mi one do czytania. Być może jesteś młodym czytelnikiem
          i nie pamiętasz czasów, gdy w wyżej wymienionych dodatkach rzeczywiście było co
          czytać. Obecnie, niestety, nie ma. Ot co.

Sam "grzbiet" jest, niestety, nierówny. Nie ma gwarancji, że każdego dnia
          spędzę nad nim minimum kwadrans. Z tego - między innymi - powodu nie uważam za
          wskazane kupować "gołej" gazety, bez dodatku. Zwłaszcza w czasach internetu. I
          nie chodzi mi bynajmniej o to, że co zechcę przeczytać z wyborczej to wyhaczę
          na jej portalu (sytuacja: czytam, ale nie kupuję), lecz raczej o to, że teksty
          czysto informacyjne zazwyczaj the day after są dla mnie przeterminowane.
          Nie wiem, dlaczego Ty kupujesz prasę. Ja raczej dla publicystyki i reportaży
          niż dla newsów.

Co do nowego lejałtu, to zdecydowanie brakuje mi mapek z pogodą na drugiej
          stronie i wyszparowanego Jarosława Kreta. Czy redakcja mogłaby to wziąć pod
          uwagę? :-P
    • Gość: grzemro Re: Nowa Wyborcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 19:32
      mi też sie niepodoba i tez przestaje ja kupowac przejde na FAKT(żetelne
      informacje :P)
    • Gość: Mateusz Re: Nowa Wyborcza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.06, 19:38
      Już nawet przeboleje ten fatalny layout (zgadzam się tu z przedmówcami)ale
      gdzie się podziały komentarze??w dzisiejszym numerze nie ma żadnego! jeśli to
      stała zmiana to chyba przestanę kupować GW, a kupowałem regularnie. Chyba
      sabotażyści pracują w tej Agorze...
    • Gość: xytro Re: Nowa Wyborcza IP: 213.199.198.* 07.03.06, 20:02
      Zgadza się.
      Nowy wyglad Wyborczej,to totalna porazka.
      I tekstu coraz mniej.
    • Gość: nikt Bznadzieja. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 20:08
      Layout jak z jakiegoś szmatławca. Nawet jak będą tam drukować teksty pięć razy ambitniejsze niż teraz,
      nie uda się ich przeczytać. Przez tę makietę właśnie. I bardzo trafna uwaga przed chwilą - gdzie, do
      cholery, podziały się komentarze?!
      • pressforum Spoko Spoko 07.03.06, 20:24
        Spoko, spoko. komentarze beda z pewnością. Tekstow nie jest mniej tylko więcej,
        bo krótsze (co nie zawsze znaczy, że lepsze). Nowa telewizyjna w zasadzie OK,
        choc wolałem pierwowzór z Nowego Dnia.
        Co do ogólnej oceny, to szkoda, że GW zmierza w tym samym kierunku, który
        wytyczyli niedouczeni, żyjący w wiecznym pędzie czytelnicy innych gazet na
        świecie - króciaki zamiast dłuższych, głębszych tekstów.
        • ashmo Re: Spoko Spoko 11.03.06, 07:28
          otoz z komentarzy GW ma zrezygnować. niestety.
    • dziedzicznacytadelafinansjery Może i Axel szpiega ulokował... 07.03.06, 20:28
      ... w Agorze. Jak ci im teczki podkradli, to tamci szatą graficzną im odpowiedzieli.

A tak na poważnie, to wszystkio już chyba zostao powiedziane o tym niefortunnym
      pomyśle, ja dodam jeszcze, że jedna z kilku czcionego do oznaczania tytułów jest
      kompletnie nieczytelna. Taki łamaniec, czarny, gruby.

Generalnie rzecz biorąc to może być kolejny gwóźdź do trumny. Bo jak ludzie mogą
      stwierdzić, że się tego czytac nie da (od strony wizualnej rzecz jasna, bo od
      strony... - a zresztą nieważne...) - to przestaną kupowac, z ciekawości sięgną
      po gazetę Axla (cały czas mam nadzieję, że jednak nie kupią Rzepy i ruszą ze
      swoim projektem) i ją ocenią lepiej.

Może być klapa.
      • Gość: czytelnik Re: Może i Axel szpiega ulokował... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 23:53
        Nie wierzę i nie uwierzę, że to, co dziś zobaczyłem zostało zaakceptowane przez
        redaktora naczelnego GW Adama Michnika. Ja wiem, że ostatnio on nie bywa w
        redakcji i kto inny podejmuje najważniejsze decyzje dotyczące GW, ale litości
        Michnik nigdy by nie pozwolił by jego "dziecko" zamieniono na karła!!!!!!!!!!!
        tak się składa,że dość przypadkowo wybrałem się dziś do Traffica i zerkam na
        półkę z gazetami, jakoś wyborczej nie mogłem dojrzeć ale jest jest. na pierwszy
        rzut oka normalne, zabieram ze soba ide do stolika i oczom nie wierze, juz
        pisze zemu jej nie mogłem dostrzec od razu - otóż była odwrócona tyłem czyli
        sport był na wierzchu a jak teraz wygląda sport w GW to wiecie
        bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
        przeglądam strona po stronie i automatycznie jęcze i wściekły byłem potwornie
        na to co zrobili taki szmatławiec pewnie teksty sa podobne do tych które się
        pojawiają na codzień w GW ale w takiej formie są nie do przeczytania robi się
        niedobrze ma się wrażenie że sie czyta fakt, i ostatnio zrobili ankiete dla
        czytelników i nie wierze by ludzie pragnęli takich zmian myślę ze pisało tam
        wielu straych czytelników i tak juz zasmuconych powolna ewolucją gazety i to
        niestety w coraz gorzsą stronę BŁAGAM PRZYWRÓCCIE STARY LAYOUT WYBORCZEJ Z JEJ
        UKŁADEM STRON KOLORÓW ARTYKUŁÓW , czytanie gazety w takiej formie będzie nie
        do znieseina i ja jesli pozostanie w takiej formule zamienie gw na rzepe hmmmmm
        ale ciężko będzie zerwać z gw ktora się czyta od lat, po co po co?????????
        ludzie lubią was za to że jesteście inteligentna gazeta a nie kolorowym
        fiubździu i zmiencie telewizyjna bo sie rzygac chce jak sie to przegląda
    • zbyszu Radio w Gazecie Telewizyjnej 07.03.06, 22:46
      I mamy. Nowa "Gazeta Telewizyjna" i...2 programy radiowe: Polskie Radio Program
      1; Program 2

Plusy:
      - uchowała sie dość dokładna ramowka Programu II
      - pojawiła się ramowka Programu I (nowośc)
      - kolumny ozdabiają zdjęcia a właściwie "zdjęciątka" - 14 stuk, wcześniej było
      tylko 1
      - programy są podane przy każdym dniu, nie zaś jak wczesniej na jednych z
      ostatnich stron

Minusy:
      - ramówka Programu I bardzo ogólna, właściwie od poniedziałku do piątku mamy to
      samo
      - brak podawania bloków tematycznych. Mamy tylko "Sygnały dnia" (5.58-9.00)
      i "Cztery Pory Roku"(9.00-12.00) A gdzie np. "Z pierwszej ręki" czy "Wieczor z
      Jedynką"???
      - wg. tej ramówki "Muzyczna Jedynka" trwa 31 minut, tymczasem jest to 3
      godzinny blok
      - brak dokłądnych informacji o tematycznych pasmach stacji, np. "Wieczór z
      Jedynką", "Kulturalna Europa". Przecież o zawartosci takich programów redakcje
      decydują wczesniej.Polskie Radio publikuje na swoich stronach dokałdne
      informacje z tygodniowym wyprzedzeniem. Czy nie mozna rzetelnie do tego
      dotrzeć, przyłożyć się?
      - wg. Gazety Telewizyjnej Program I Polskiego Radia nadaje do godz. 24.00.
      Gdzie "Nocne Spotkania" (ze szczegółami?)
      - brak chociaż 2-3 zapowiedzi/recenzji ciekawszych audycji, np. słuchowiska,
      koncertu, reczitalu czy lektury
      - brak ramówek Programu III i Radia Bis. Choć tutaj ramówki sa bardzo sztywne,
      to moze choć raz mozna je wydrukować. Podobnie RMF czy Zet. Jak by nie było są
      to stacje, ktore słucha kilka milionów ludzi. Inna sprawa, ze np. taka ramowka
      Radia Zet zmieści się 6-8 linijkach

Propozycje:
      - moze zamiast przypadkowych zdjęć (np. zdjęcie kościoła przy transmisji Mszy
      czy zdjęcie pana z telefomen przy audycji "Gospodarka w świecie") zamieszczać
      zapowiedz ciekawszego programu?
      - dokłądniejsze opisy "Wieczoru z Jedynką", "Kulturalnej Europy" i "Nocnych
      spotkan". Czy nie można nawiazac wspołpracy z Polskim Radiem?
    • Gość: Lelekl same wpadki. Cyba menedzerowie do całk wymiany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 00:40
      Tak naprawdę to za wyjątkiem (big deal!) Gazety Wyborczej to żadne
      przedsięwzięcie nasteone nie odnotowało sukcesu. Takie na ten przykład
      Inforadio, a obecnie TOK FM. Nie oceniam tego programu ale to niszowe radyjko ,
      do którego się dopłaca a to nie przystoi spółce - koncernowi będącemu na
      giełdzie. Nie jest nawet przeciętnym sukcesem AC RAdio, ..., Nowy Dzień ... to
      już wiadomo.
      Z życzeniami dalszych takich pomysłów dla tak fatalnie dobranego zespołu.
      Wyborczą zostawcie. Wyborcza to Wasz jedyny niezły produkt, za wyjątkiem może
      co drugiego kazania dla swoich wyznawców przelanego na papier, w wykonaniu guru
      Michnika
      • Gość: Zdziwiona Re: same wpadki. Cyba menedzerowie do całk wymian IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 08.03.06, 04:51
        Bardzo proszę o przywrócenie GAZECIE poprzedniego wyglądu.pozdrawiam-
        Czytelniczka od zawsze
    • Gość: czytelnik od nr 1 Re: Nowa Wyborcza IP: 213.199.252.* 08.03.06, 09:00
      Dzięki za nowy Nowy Dzień. Czekam na coś nowego na tym rynku nie "wolnym". Więc
      Gazecie już chyba podziękujemy. Pomożecie??
      • antek1974 Re: Nowa Wyborcza 08.03.06, 10:17
        Witam!
        Nieczytelna? Zbyt duze zroznicowanie czcionki w leadach? Ciezka czcionka
        tekstow? Mdla (a raczej wg mnie bardziej stonowana) kolorystyka wykresow? Czy
        my czytamy inne Gazety Wyborczej?

Alez moi drodzy przedmowcy te zmiany sa swietne! Gazeta jest przez nie bardziej
        czytelna, wyglada bardziej estetycznie, ma znacznie lepszej jakosci zdjecia. A
        ze layout (konkretnie chyba czcionka) przypomina "Nowy Dzien" to zle? "Subtelni
        intelektualisci" (kupujac GW dla dodatkow - dodajmy dla porzadku) brzydza sie
        takimi brukowymi konotacji!

Czy to nie jest tak ze staliscie sie niewolnikami przyzwyczajen? (Pamietacie
        dyskusje jak Polityka zmieniala format i przechodzila na kolor? Jezu tez
        narzekan bylo co niemiara) Gazeta sie zmienila i ide o zaklad ze za 10-15 dni
        nikt nie bedzie chcial powrotu dawnego lay out'u....

Pozdrawiam
        Antek
    • Gość: KJ Re: Nowa Wyborcza IP: *.internet.v.pl 08.03.06, 10:24
      PRECZ Z NOWYM DNIEM !!!!!!!! Chcemy GW !!!!
    • mwookash Nie podoba się 08.03.06, 11:42
      Pomieszanie z poplątaniem. Część czcionek z szeryfami część bez. Grafiki
      słabsze, za dużo pustych miejsc i jakoś mniej tekstu.
      Dzisiejsza okładka to w ogóle nie wiadomo co.
      Tabloidem zalatuje (i oczywiście Nowym Dniem)
    • Gość: id Re: Nowa Wyborcza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.06, 11:47
      beznadzieja. najgorsze sa ramki-sramki, wzrok sie gubi na stronie
      • Gość: piotrek Re: Nowa Wyborcza IP: 212.160.188.* 08.03.06, 14:36
        Nowy wygląd to koszmar. To miał niby być atak do przodu, przed nowym tytułem
        Axela ?? Po tylu latach czytania mówię wam: ŻEGNAJCIE.
        Już dawno miałem podjąć decyzję o rozstaniu ze słowem drukowanym. Teraz
        pozostaje mi tylko "Polityka". Jeżeli jeszcze i oni zaczną coś majstrować, to
        zostanie już tylko internet...
    • zbyszu Re: Nowa Wyborcza 08.03.06, 16:43
      Wstrzymywałem sie z ocenia do obejrzenia/przeczytania kolejnego numeru. Oto cóż
      mi sie nasówa:

Minusy:

- nagłówki najważniejszych art. Rzeczywiście przypominają nekrologi. A już
      tytuły ze zmianą wielkości trzcionki biją po oczach (patrz str 10 w dzisiejszym
      numerze:"Al Kaida kontrakt terrorysty" lub str 32 "Real gra z Arsenalem o
      przetrwanie"). Bardzo brzydko

- redakcja mówi o ujednoliceniu zdjęć. Prosze więc zerknąc na zdjęcia z
      ostatniej strony Sportu. "wycięte" zdjęcie T. Henry'ego "wyrasta" z normalnego
      zdjęcia Beckhama. Koszmarne

- Nieknosekwencja w opracowaniach graficznych. Np. "Sport w skrócie" na str. 30
      to duża ikonka z pstrokata, tęczową grafiką, natomiast tóż obok na str. 31
      mała, już tylko brązowawo-biała gikonka. A gdzie pstrokato-tęczowa ikonka???

- podtytuły w dziale "Gospodarka" np. <Wiadomości>,<Opinie>,<Giełda i Finanse>
      bardzo niewidoczne, mdłe i "zawieszone" w białym, gornym marginesie (patrz. np.
      str.24). lepsze rozwiązanie podobnych kwestii jest w dodatkach lokalnych

- każda sekcja/dział rozpoczyna sie tekstem z ogromnym zdjęciem i wytłuszczonym
      tytułem. Efekt? Obok materiałów o Biegalskim (str.1 - słusznie); niesnaskach w
      pakcie (str.4 - słusznie) czy artykule o Al Kaidze (str. 10 - słusznie)
      tematami dnia są też "Jak dobrze wybrać szkołę dla dziecka (str. 20 -
      niesłusznie!!!); czy o wybuchach wulkany sprzed 4 tyś. lat (str. 21 -
      niesłusznie!!!)
      • zbyszu Re: Nowa Wyborcza 08.03.06, 16:51
        Na szczescie sa też plusy:

- ładny dla oka dzial Opinie: "niekrzyczące" tytuły; zdjęcia felietonistów.
        Doczepić sie można jedynie do Ikonki "Czytelnicy do Gazety" (str. 18). Ta
        brzydka tęczowa grafika. Beee

- wrócił Garfield i Hagar. W poniedziałem nie było. Moze to śmieszne, ale ja
        czesto zaczynam lekturę GW od tych historyjek

- ładne nagłówki stron w dodatkach lokalnych: strona; nazwa działu na czarno,
        nazwa miasta na czerwono. Ładnie wygląda to dla oka. Podobnie można zrobić z
        podtytułami w gazecie matce np. w Gospodarce

- Hmmm...i to koniec plusów? Wygląda na to, ze tak
        • konopielka80 Re: Nowa Wyborcza 08.03.06, 19:49
          Czytuję gazetę sporadycznie, więc dopiero dzisiaj z ciekawości poszłam zobaczyć to nowe cudo. Tyle się naczytałam Waszych opinii..I powiem szczerze, ze mnie zaryło. Nie poznałam tej gazety..Ten wygląd...normalnie Nowy Dzień...jakby zmieszali te 2 gazety i z jednej zostawili tytuł a z drugiej wygląd.. Szkoda, że zamiast utrwalać to co dobre i ewentualnie robić małe zmiany, to oni zdecydowali się na dośc radykalne posunięcie. Przyznam szczerze, że mnie , sporadycznego czytelnika Wyborczej te zmiany nie zachęcą do czytania, wręcz przeciwnie, chyba ogranicze się do przeglądania jej w kiosku..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka