Gość: Piotr Sprawdziłem 10 przykazań w swojej BIBLII?? IP: 83.238.167.* 14.04.06, 15:20 Zajrzyjcie do swoich Biblii Druga ksiega mojżeszowa przekład Biblii Tysiaclecia ze slowem wstepnym kardynała Wyszyńskiego Prosze zwrócic uwagę na rozdział 20 werset 3 . czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć rozbieżność miedzy Biblią a wiec żródłem tych przykazań a tym co powszechnie uważa sie za dekalog? Bardzo prosze o pomoc cytuje z BT wyd IV II Mojżeszowa 20 1 Wtedy mówił Bóg wszystkie te słowa: 2 «Ja jestem Pan, twój Bóg, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli. 3 Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! 4 Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! 5 Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. 6 Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań. 7 Nie będziesz wzywał imienia Pana, Boga twego, do czczych rzeczy, gdyż Pan nie pozostawi bezkarnie tego, który wzywa Jego imienia do czczych rzeczy*. 8 Pamiętaj o dniu szabatu, aby go uświęcić*. 9 Sześć dni będziesz pracować i wykonywać wszystkie twe zajęcia. 10 Dzień zaś siódmy jest szabatem ku czci Pana, Boga twego. Nie możesz przeto w dniu tym wykonywać żadnej pracy ani ty sam, ani syn twój, ani twoja córka, ani twój niewolnik, ani twoja niewolnica, ani twoje bydło, ani cudzoziemiec, który mieszka pośród twych bram. 11 W sześciu dniach bowiem uczynił Pan niebo, ziemię, morze oraz wszystko, co jest w nich, w siódmym zaś dniu odpoczął. Dlatego pobłogosławił Pan dzień szabatu i uznał go za święty. 12 Czcij ojca twego i matkę twoją, abyś długo żył na ziemi, którą Pan, Bóg twój, da tobie. 13 Nie będziesz zabijał. 14 Nie będziesz cudzołożył. 15 Nie będziesz kradł. 16 Nie będziesz mówił przeciw bliźniemu twemu kłamstwa jako świadek. 17 Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego. Nie będziesz pożądał żony* bliźniego twego, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego». 18 Wtedy cały lud, słysząc grzmoty i błyskawice oraz głos trąby i widząc górę dymiącą, przeląkł się i drżał, i stał z daleka. 19 I mówili do Mojżesza: Mów ty z nami, a my będziemy cię słuchać! Ale Bóg niech nie przemawia do nas, abyśmy nie pomarli! 20 Mojżesz rzekł do ludu: «Nie bójcie się! Bóg przybył po to, aby was doświadczyć i pobudzić do bojaźni przed sobą, żebyście nie grzeszyli». 21 Lud stał ciągle z daleka, a Mojżesz zbliżył się do ciemnego obłoku, w którym był Bóg. Odpowiedz Link Zgłoś
vortex21 A jak mogliby wytlumaczyc caly zakres ... 14.04.06, 15:26 tzw. sztuki sakralnej? Definitywnie, religia dla mas nie uczy Slowa takim, jakim ono jest. Co wiecej, jest tutaj jeszcze wiele innych niezgodnosci, wystarczy czytac ze zrozumieniem. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: Sprawdziłem 10 przykazań w swojej BIBLII?? IP: *.media4.pl 14.04.06, 15:48 te tutaj zanaczone wersety od np.1-22 jest to podział narzucony i umowny przy tłumaczeniach Jest on stosowany w całej bibli. Tego rodzaju podział nie występuje w oryginałach hebrajskich - stary testament, i greckich - nowy testament/ język oryginalny w którym to było pisane/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamgos99 oto wytłumaczenie !!!! czytajcie !!! IP: *.tebo.net / *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.06, 17:31 Kościół Katolicki z niewiadomych mi i chyba każdemu Chrześcijaninowi przyczyn robi wiele rzeczy, których zakazuje Pismo Święte.I to jest poprostu nieprawdopodobne jak Ci ludzie ( Katolicy) mogą siebie nazywać Kościołem Chrystusowym! Przecież dla nich główną postacią kultu jest Maryja.Nie Bóg jedyny, nie jego Syn umiłowany tylko kobieta, którą Bóg wybrał.Bóg powiedział, że On Pan jest Bogiem jedynym.Tylko jego należy czcić i tylko jemy należy się kłaniać.Nigdzie w Biblii nie znajdziemy fragmentu mówiącego, że należy oddawać hołd matce Jezusa!Nazywamy Maryję błogosławioną a tym czasem Jezus powiedział: "Błogosławieni są raczej Ci ,którzy słuchają Słowa Bożego i je zachowują".Była to odpowiedź na słowa kobiety, która ujrzawszy Go w tłumie powiedziała: " błogosławione łono, które Cię nosiło i piersi, które ssałeś (Maryja)". Jak można było zbudować sanktuarium Maryjne na Jasnej Górze i oddawać tam cześć Maryji zamiast Bogu!Tylko Bogu należy sie chwała!Tylko On jest jedyny niepowtarzalny i najcudowniejszy na świecie. Dlaczego Wy Katolicy znajdujecie sobie zastępczych Bogów?!Dlaczego nie możecie całej swojej siły poświęcić na oddawanie chwały Najwyższemu.On jedynie na tę chwałę zasługuje! Dlaczego robicie wszystko dla Maryji, dla papieża a nie dla Boga!Dlaczego?! Nie potrafię tego zrozumieć i nigdy nie będę potrafił. Katolicyzm nie jest dobrą wiarą.Jaki odsetek Katolików posiada w domu Biblię? Znikomy!A jaki procent Katolików czyta Ją regularnie? Znikomy!A przecież to powinna być najważniejsza lektura ludzi wierzących W Jezusa!Nie żadne katechizmy Kościoła Katolickiego.Nie żadne Niedziele czy inne gazety katolickie a Biblia.W niej są odpowiedzi na każde nurtujące nas pytania! Jak można robić figurki i oddawać im cześć!? Jak można mnalować obrazy i modlić się do nich!? Przecież tego typu praktyk zakazuje Pismo Święte!! Jak można papieża kochać bardziej niż Boga?! A to wszystko się dzieje z naszym kraju. Kraju biedy i nędzy.Kraju nękanego zaborami,wojnami i komunizmem. Bóg dla swojego ludu przygotował "krainę mlekiem i miodem płynącą" tą krainą nie jest nasz kraj i nigdy nią nie będzie dopóki ludzie się nie nawrócą na prawdziwy Chrześcijanizm! Panie dziękuję Tobie za natchnienie do napisania tego wszystkiego. God is the greatest!!! Prosze o zdanie ludzi(Katolików), którzy uważają siebie za ludzi inteligentnych a wierzą w to i robią to co każą księża a nie to co każe Biblia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: Co dziś znaczą przykazania IP: *.media4.pl 14.04.06, 15:26 Jeżeli czytasz przykazania 2 mojżeszowa 20:2 to zaczynają się 1. jam jest pan Bóg twój.... Ponieważ były one dane Żydom. A chrześcijanie / duża większość /traktuje je wybiurczo jak tu cytowane przykłady gdzie pomija się zakaz Boga dany ludziom aby się nie kłanianili np. posążkom , obrazom - oddawali im czesć i ich czcili itp,ponieważ to większości niepasuje do ich światopoglądu i ideii. A dzieli się inne - w tym przypadku 10 przykazanie aby liczba się zgadzała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ΑΩ D Z I E S I Ę Ć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 16:02 1. Strzeż się zawierania jakichkolwiek układów z mieszkańcami kraju, który masz wziąć w posiadanie. Mogliby bowiem przygotować w ten sposób jakąś zasadzkę na ciebie. Przeciwnie, burzcie po drodze ich ołtarze, łamcie ich stele i niszczcie ich aszery. Nie będziesz czcił żadnego innego boga, bo יהוה ma również imię "Zazdrosny". יהוה jest Bogiem zazdrości. 2. Nie zawieraj więc żadnego przymierza z mieszkańcami tego kraju. Mogłoby się bowiem zdarzyć, że uprawiając nierząd ze swoimi bogami i składając im ofiary, zdołaliby także was wciągnąć do współudziału i sprawić, że sami zaczęlibyście spożywać z ich ofiar. Wreszcie mogłoby też dojść do tego, że zaczęlibyście brać ich córki za żony dla waszych synów, a one uprawiając nierząd ze swymi bogami, mogłyby nakłonić i waszych synów do uprawiania nierządu z ich bogami. Nie będziesz odlewał sobie bożków z metalu. 3. Będziesz obchodził święto Przaśników. Przez siedem dni będziesz jadł chleb tylko przaśny, tak jak ci nakazałem, poczynając od ustalonego dnia w miesiącu Abib, bo to właśnie w miesiącu Abib wyszedłeś z Egiptu. 4. Wszystko, co pierworodne, należy do Mnie, także pierworodne płci męskiej spośród bydła, cielców i owiec. Za pierworodne oślątko złożysz okup w postaci jednego baranka. Gdybyś go nie wykupił, masz mu złamać kark. Złożysz też okup za każdego pierworodnego spośród twoich synów. I nie będziesz się pokazywał przed moim obliczem z pustymi rękami. 5. Będziesz pracował przez sześć dni, a siódmego dnia będziesz odpoczywał, i to nawet w okresie orki i żniwa. 6. Będziesz obchodził święto Tygodni, święto Pierwszych Plonów Zboża oraz święto Żniwa przy końcu roku. 7. Trzy razy w roku wszyscy mężczyźni stawią się przed obliczem Pana, יהוה, Boga Izraela. Ja bowiem wypędzę sprzed ciebie obce narody i bardzo rozszerzę twoje granice. Nikt nie zaatakuje twojego kraju w tym czasie, kiedy będziecie szli, żeby się stawić trzy razy w roku przed obliczem יהוה, twojego Boga. 8. Nie będziesz składał w ofierze krwi razem z chlebem zakwaszonym, a to, co zostanie z ofiary święta Paschy, nie może być przechowywane do rana dnia następnego. 9. Najlepsze pierwociny z plonów twojej ziemi będziesz przynosił do domu יהוה, twojego Boga. 10. Nie pozwolisz też gotować koźlęcia w mleku jego matki. Powiedział יהוה do Mojżesza: Zapisz sobie te słowa, bo według tych słów zawieram przymierze z tobą i z całym Izraelem. I pozostawał tam Mojżesz z יהוה przez czterdzieści dni i czterdzieści nocy, nie jedząc chleba i nie pijąc wody. I zapisał יהוה na tablicach słowa przymierza. Słów było DZIESIĘĆ. I wrócił Mojżesz z góry Synaj. Schodząc z góry, trzymał w rękach dwie Tablice Świadectwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: D Z I E S I Ę Ć IP: *.media4.pl 14.04.06, 16:19 To było skierowane wówcza tylko do żydów jak dekalog i 610 innych rozporządzen odnośnie świąt i życia codziennego - księga mojżesza od 2 do 5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ΑΩ Re: D Z I E S I Ę Ć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 16:43 A gdzie jest przesłanie nie "tylko do żydów"? Księga Mojżesza? W języku polskim ta księga to Księga Wyjścia. Góra Synaj. DZIESIĘĆ. Dwie tablice. Coś wam to mówi? Radzę zapoznać się z tekstem. Katolicki jest wystarczający i został zacytowany. Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: D Z I E S I Ę Ć 14.04.06, 21:14 Nie ściemniaj.Historia Synaju i Mojżesza datowana jest na XIII wiek przed narodzeniem Chrystusa,a wtedy ani chrześcian ,ani katolików nie było,więc o jakim katolickim tekście mówisz.Pamiętaj ,że ci fałszywi krzewiciele słowa bożego mieli 2000 lat czasu na rózne manipulacje,które teraz wciskają swoim barankom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ΑΩ Re: D Z I E S I Ę Ć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 21:49 Chodzi o przekład na język polski - wykonany przez rzymskokatolickiego biskupa. Odpowiedz Link Zgłoś
o_olgin Re: D Z I E S I Ę Ć 15.04.06, 02:18 "Dziesięc przykazań dałeś Panie żydom, polacy bez 14 dalej nie idą . I Pan sie zadumał chwile niedługą i został przy żydach" cytat niedokładny bo z niczego czyli z głowy ... ale oddaje poziom do którego zmierza ta dyskusja . Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Co dziś znaczą przykazania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 16:31 XI przekazanie - Trzeba zawsze sluchac nauczyciela nawet jak nie ma prawdy :) Odpowiedz Link Zgłoś
o_olgin Re: Co dziś znaczą przykazania 15.04.06, 02:19 jedenaste brzmi ...." nie daj się przyłapać " w wykładni PiS i Ojca dyrektora Odpowiedz Link Zgłoś
donna.kichotka Nie krzywdz innych - 14.04.06, 17:26 to jedyne przyslowie, ktore wystarczy za wszystkie inne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdradzony dokl.: Nie rob Boga w konia i nie krzywdz innych IP: *.if.pw.edu.pl 14.04.06, 19:25 moja (wkrotce byla) zona jest hiperkatoliczka, ale nie rozumie na czym polega dekalog... a mozna by go tak skrocic... Odpowiedz Link Zgłoś
zgodnik1 galba, jako dyżurny idiota...ma luzy! 14.04.06, 17:46 nawet dzicy indianie, mieli dla głupków wiele pobłażliwości... Galba!..masz luzy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uga-buga Re: galba, jako dyżurny idiota...ma luzy! IP: *.dbln.cable.ntl.com 14.04.06, 20:26 Nie dosc ze rasistowskie, to jeszcze ad personam Gdzie jest KU.. moderator? (bo za uzycie KU.., CH.., DUPA, PI.. - wypieprza post od razu...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: photo8 Galba, o czym ty byś pisał ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 18:43 Galba, o czym ty byś pisał - i gdzie?!!! - gdyby nie GW ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziemowit Prawie jak grzechy te przykłady IP: .55.216.* / *.pl 14.04.06, 19:34 Prawie jak grzechy te przykłady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marlena Re: Co dziś znaczą przykazania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 20:05 przykazania są tak proste że aż nie możliwe do przestrzegania ale najbardziej mnie zastanawia sens rozdwajania ostatnich dwóch przykazań gdyż ostatnie nie ma sensu jeśli je czytac osobno Odpowiedz Link Zgłoś
walek11 Re: Co dziś znaczą przykazania 14.04.06, 20:46 >A imienia Boga nie wolno traktować jak zaklęcia. On zachęca nas, byśmy byli samodzielni, brali sprawy w swoje ręce< Czyli "Bóg tak chce", hasło krzyżowców było grzechem i nadużyciem. Musiał za nie przepraszać i kajać się santo subito... W przerwach pomiędzy wizytą w synagodze i całowaniem Koranu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuta zychowa Re: Co dziś znaczą przykazania IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.04.06, 21:06 Gorzka wudka gozka wodka nie bedziem ich prosic gozka wutka gorzka wudka dalj nie pamientam :-) dawniej bylam na wsely i tak tam kobiety spiewaly Hania Franka Boskowego tak dala dinksu ze usnela na stole. Fajnie bylo. tera juz takich wesel nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.hell bracia i siostry w fiskalnej kradzieży! 14.04.06, 21:29 radujmy się i tanczy! nasze kolektywne piekło blisko! ];O) Odpowiedz Link Zgłoś
mr.hell dobrze że nic tu nie ma o Bogach-Urzędnikach! 14.04.06, 21:31 bo daniny feudalne ktoś mógłby niepacznie zdefiować haha ]:O)) Odpowiedz Link Zgłoś
czesio86 Co dziś znaczą przykazania 14.04.06, 22:52 Albo mam problemy aby czytać ze zrozumieniem albo ten Jezuita właśnie pokazł, że tak naprawdę 10 Przykazań można łamać bezkaznie a ich interpretacjka zależy od punktu widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
duk123 Re: Co dziś znaczą przykazania 14.04.06, 23:20 - Materialy o tym jak Watykan aktywnie chronil i dalej chroni pedofilow forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=10123 forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=11853 - Materialy o tym jak Watykan aktywnie chronil i dalej chroni gwalcicieli zakonnic i kobiet swieckich forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=433&view=findpost&p=10661 forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=433&view=findpost&p=12566 - Bez cenzury o Matce Teresie forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?showtopic=470 Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.jarecki do redakcjii-jeśli kogoś to ineresuje 15.04.06, 00:18 Gazeta wyborcza jest ...doprawdy zbyt pokręcona jak na mój gust. Jestem posiadaczem pierwszych jej numerów i niech tak zostanie . W WIELKI PIĄTEK 2006 ŻEGNAM ! To co ostatnio robicie jest żałosne ! Kłamstwa , propaganda jak w sowieckim CZERWONYM SZTANDARZW (taka szmata comies , dostępna za komuny a kupowana ku rozrywce ) Przeglądam dzisiejszą telewizyjną ( zmiana formatu idiotyczna !)i znowu z tym judaszem wyskakuje jakaś szlama ! 10 zł ( ok ) tygodniowo ...oszczędzę > kłamstwa ,głupie wymysły , kłamstwa ! Przykre...ale cześć ! jacek jarecki Odpowiedz Link Zgłoś
tadddd Re: do redakcjii-jeśli kogoś to ineresuje 15.04.06, 00:22 wygrałeś z Jola ...jesteś zdecydowanie głupszy od niej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abhaod grzesze wiec jestem IP: *.adsl.alicedsl.de 15.04.06, 00:31 swietych nie rodza, sami sie robia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Bzdury IP: 213.17.145.* 15.04.06, 02:01 Ja przepraszam bardzo ale ten czlowiek jest w ogole nie kumaty, nie rozgarniety w wewnetrznym pojmowaniu. I on jest prowincjalem zakonu?? Gratuluje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł A gdzie drugie przykazanie? IP: *.polpak-karton.pl 15.04.06, 02:04 A co szanowny ksiadz powie o drugim przykazaniu?? Tym z Biblii a nie katechizmu? Tym o figurkach obrazkach itd?? Prosze o odpowiedz moj adres trothlik@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olec Jest dobrze: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.06, 02:27 10. Ale nie dało się wywalić nie cudzołuż. Odpowiedz Link Zgłoś
jacko905 Re: Co dziś znaczą przykazania 15.04.06, 06:17 w tej wypowiedzi znajduję tylko jedną wartość..to co naprawde jest podstawą..i to niekoniecznie tylko w katolicyzmie,"Nie można krzywdzić innych"..uniwersalne pojęcie będące podstawą ludzkich działań,jesli sie chce ofkz cokolwiek zmienic,poprawić..mam pytanie ogólne..jak wiele możesz dać???...i ile dajesz?..bez pytania "co ja za to dostanę?"..hmmmmm.... Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk XI. Nie będziesz słuchał innego radia niz Radyjo. 15.04.06, 07:22 Zresztą to przykazanie powinno znaleźć się na pierwszym miejscu. Tak nam dopomóż OjDyr. Odpowiedz Link Zgłoś
antonioni1 Re: Co dziś znaczą przykazania 15.04.06, 07:36 Dziesięć przykazań Bożych należy do kanonu moralności, która jest tylko jedna i niezmienna pod każdą szerokością geograficzną. Sęk w tym, że tzw. ateiści, agnostycy itp. nie uznają pierwszych trzech, na których opierają się pozostałe siedem. Dlatego rodzą się takie potwory jak Marks, Engels, Lenin, Hitler, Stalin, Pol Pot, Kim Ir Sen, Mao Tse Tung i bardzo bardzo wielu innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srac na to wedlug tego durnia IP: *.hsd1.wa.comcast.net 15.04.06, 07:36 wedlug tego durnia w wolnym czasie ludzie powinni sie modlic, bo jak chodza po sklepach ogladaja telewizje, to nie wiedza, a on wie, cholera ten kraj czarni cofaja do sredniowiecza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja V przykazanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 14:48 "Czy polski żołnierz, który pojechał do Iraku i zabił w walce wroga, zgrzeszył? Dylematów związanych z tym - wydawać by się mogło - jasnym przykazaniem jest mnóstwo." Ja nie widze tu żadnych dylematów, pojechał tam po to aby zabijać,mordować, tym samym pojechał z myślą o łamaniu piątego przykazania, nie widze różnicy w tym czy to jest czas wojny czy nie, zabójstwo to zabójstwo. nie moge pojąc dlaczego Kościół tak bardzo lubi wojsko, przecież to organizacja stworzona do łamania piątego przykazania i przykazania Miłości Odpowiedz Link Zgłoś