Gość: Tomek IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 09.05.06, 18:49 Wszystko pięknie, tyle tylko, że Krnov leży tuż przy granicy z Polską, a nie na południu Czech... Rzetelności!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mr.elusive Przecież oni nie lubią Polaków ... 09.05.06, 19:08 ... Strasznie smutny i nieuprzejmy naród Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcha Re: Przecież oni nie lubią Polaków ... IP: *.isk.net.pl 09.05.06, 19:25 A moze to Polacy nie lubia Czechow? Jak w powyzszym poscie na przyklad. Czesi ktorych znam to raczej fajni i pohodni ludzie. I najlatwiej sie wlasnie z nimi i moze z ukraincami dogadac - i nie mam na mysli tylko podobnego jezyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fraise Re: Przecież oni nie lubią Polaków ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 19:49 Tez nie lubie Francji i ich mentalnosci, a języka uczę się na przekór wszystkiemu. Aby dobrze rozpracować wroga należy znać dobrze jego język... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ft Lingua franca nowej Europy IP: *.cable.ubr02.brom.blueyonder.co.uk 10.05.06, 01:36 Nie pierwszy raz zreszta. Potencjal jest, byle by go nie zmarnowac. -- fuutott.net Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Re: Przecież oni nie lubią Polaków ... 10.05.06, 07:27 Gość portalu: olcha napisał(a): > A moze to Polacy nie lubia Czechow? AHOJKY POLACY, TO NENI PRAVDA, ZE CESI NEMAJOU RAD POLAKU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bimber ty jestes nieuprzejmy IP: *.46.3.108.novuscom.net 09.05.06, 19:28 ludzie sa ludzmi czy to czesi czy polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.elusive Re: ty jestes nieuprzejmy 09.05.06, 19:39 > ludzie sa ludzmi czy to czesi czy polacy. No niestety z autopsji wiem że nie sa zbyt mili, np w Pradze. To mnie bardzo uderzyło, ta ich nieuprzejmość lub co najwyżej obojętnosc - zero uśmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
daghda.irish.pub Re: ty jestes nieuprzejmy 09.05.06, 20:21 mr.elusive napisał: > > > ludzie sa ludzmi czy to czesi czy polacy. > > No niestety z autopsji wiem że nie sa zbyt mili, np w Pradze. To mnie bardzo > uderzyło, ta ich nieuprzejmość lub co najwyżej obojętnosc - zero uśmiechu. A wyobraz sobie, ze Czesi to samo mowia o Warszawie :-) Zapamietaj: stolica PL/CZ nie jest wykladnia dla calego kraju (jezeli mowimy o narodzie). Odpowiedz Link Zgłoś
mr.elusive Re: ty jestes nieuprzejmy 09.05.06, 21:25 > A wyobraz sobie, ze Czesi to samo mowia o Warszawie :-) Zapamietaj: stolica PL/ > CZ nie jest wykladnia dla calego kraju (jezeli mowimy o narodzie). Ok, masz i troche racji, nie mniej jednak nie tylko w odniesieniu do Pragi mam takie spostrzeżenia. To samo się tyczyło stacji benzynowych i sklepów gdzieś posród czeskich pól. Odpowiedz Link Zgłoś
daghda.irish.pub Re: ty jestes nieuprzejmy 09.05.06, 21:39 mr.elusive napisał: > Ok, masz i troche racji, nie mniej jednak nie tylko w odniesieniu do Pragi mam > takie spostrzeżenia. To samo się tyczyło stacji benzynowych i sklepów gdzieś > posród czeskich pól. ALe to i tak skrajnosci - na stacji benzynowej czy takim "polnym" sklepie jestes maks. 10 minut. Nie chce sie spierac, ja po Czechach sporo jezdze i nie spotkalem sie z czyms takim. Odpowiedz Link Zgłoś
noyle Re: ty jestes nieuprzejmy 10.05.06, 10:14 byc moze akcja tworzy reakcje! wg mnie czesi to super narod pomijam piłke, hokej, PKB wiekszy niz Portugalia miejsce w europejskiej kulturze itd. natomiast do konca nie jestem wolny od operowania stereotypami a wiec z zauwazylem ze najfajniejsi sa mieszkancy moraw natomiast ci z ostravy wrecz przeciwnie, a ci z pragi to tak jak z innych stolic(hlavene mesto bo stolica w j.czeskim to kupa) czasami udaja ze nie rozumieja pozrav jacek Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Normalnie - Czeski film !!! 09.05.06, 21:49 Normalnie - Czeski film !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.k. Re: Przecież oni nie lubią Polaków ... IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 19:30 to nie jest o Czechach, to są rejony Ostrawy, a to inna bajka - to się tam nazywa Moravsko-Slesky kraj - jakoś tak, no i poza napływowymi, ale wymieszanymi bardzo z "autochtonami" wielu nie uważa się za Czechów, ale za Ślązaka, Morawianina, wielu na tym terenie mówi płynnie po Polsku, również młodzi ludzie, część z nich uważa się za Polaków, ale pozostali za Ślązaków. Stosunek mieszkańców tych terenów do Polaków jest pozytywny lub obojętny, zupełnie inny od tych "prawdziwych" Czechów z Brna czy Pragi, sam się o tym często przekonywałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.k. Re: Przecież oni nie lubią Polaków ... IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 19:38 Zresztą zobaczcie sobie dane z pocz. XX wieku - nawet w Ostrawie większość uważała się za Polaków, reszta za Austriaków, niewielki procent za Czechów, na Zaolziu, które też wchodzi w skład tego rejonu w większości miasteczek 90% mieszkańców stanowili Polacy, reszta to Niemcy, Austriacy, Czechów brak. Potem to się zmieniło, bo pobudowali osiedla wielkopłytowe, ale i tak dużo łatwiej można się dogadać z nimi tam na Sląsku niż z takim "prawdziwym" Czechem gdzieś z Brna - i to nie tylko po otwarciu granic, ale i za komuny, ... Odpowiedz Link Zgłoś
daghda.irish.pub Re: Przecież oni nie lubią Polaków ... 09.05.06, 20:24 Gość portalu: m.k. napisał(a): > Zresztą zobaczcie sobie dane z pocz. XX wieku - nawet w Ostrawie większość > uważała się za Polaków, reszta za Austriaków, niewielki procent za Czechów, na > Zaolziu, które też wchodzi w skład tego rejonu w większości miasteczek 90% > mieszkańców stanowili Polacy, reszta to Niemcy, Austriacy, Czechów brak. > Potem to się zmieniło, bo pobudowali osiedla wielkopłytowe, ale i tak dużo > łatwiej można się dogadać z nimi tam na Sląsku niż z takim "prawdziwym" Czechem > > gdzieś z Brna - i to nie tylko po otwarciu granic, ale i za komuny, ... Ha, cos w tym jest. Mieszkam w Brnie i widac ta roznice - analogicnzie jak i u nas ze Slazakami i Krakusami. Tutaj maja mnie za "swojego" bo jestem z polskiego Slaska, Slezanie z Moravanami trzymaja jako taka sztame ale za to wszyscy jak jeden nie cierpia Pragi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 a za co mieliby lubić Polaków?? 09.05.06, 19:37 gdy Hitler likwidował Czechosłowację - Polacy mu skwapliwie pomagali gdy Chruszczow tłumił Praską Wiosnę - Polacy byli na pierwszej linii sił inwazyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: a za co mieliby lubić Polaków?? 09.05.06, 19:43 Polacy nie pomagali Hitlerowi - odebrali tylko co swoje. Po wojnie za to Benesz pojechał do kumpla Stalina i mu wujaszek podarował te Zaolzie, czyli fragment Śląska Cieszyńskiego, co nie było fair wobec osób tam mieszkających. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Re: a za co mieliby lubić Polaków?? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.05.06, 23:20 Polacy nie pomagali Hitlerowi - odebrali tylko co swoje. Od kiedy to Slask jest prawowita wlasnoscia Polski ??? Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: a za co mieliby lubić Polaków?? 09.05.06, 23:29 a co ci "de" do tego? Mowa o Śląsku Cieszyńskim, który nigdy w granicach de nie był. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 podoba mi się twój tok myślenia.. 10.05.06, 06:20 skun2 napisał: > Polacy nie pomagali Hitlerowi - odebrali tylko co swoje tjaaa.. 17 września 1939 Stalin też nie pomógł Hitlerowi, tylko odebrał co swoje? Odpowiedz Link Zgłoś
silesius Re: a za co mieliby lubić Polaków?? 10.05.06, 06:47 skun2 napisał: > Polacy nie pomagali Hitlerowi - odebrali tylko co swoje. > Po wojnie za to Benesz pojechał do kumpla Stalina i mu wujaszek podarował te > Zaolzie, czyli fragment Śląska Cieszyńskiego, co nie było fair wobec osób tam > mieszkających. Jako osoba tam mieszkajaca i Slazak Cieszynski z dziada pradziada uprzejmie informuje, ze tam niczego co polskie do odbierania nie bylo, zas odmienne twierdzenie jest nie tylko, ze nie fair ale to po prostu wymysl polskiej propagandy,a w rzeczywistosci przymusowa polonizacja terenow, ktore polskie nie byly. Nie prosilismy sie my, Slazacy Cieszynscy o polonizacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alef zero Re: a za co mieliby lubić Polaków?? IP: *.trw.com 09.05.06, 20:11 Chruszczow tłumił Praską Wiosnę ??? Brezniew, panie, Brezniew. Chruszczow juz od 1964 roku byl w areszcie domowym..., to jest, chcialem powiedziec, na zasluzonej emeryturze. Odpowiedz Link Zgłoś
daghda.irish.pub Re: Przecież oni nie lubią Polaków ... 09.05.06, 20:18 Co Ty chrzanisz? Czesi są weselszym narodem niż my, smutni Polacy :-) Od kilku miesiecy mieszkam i pracuje w Brnie i jakos tego nie widze, o czym piszesz :-) A z racji, ze pochodze ze Slaska - nauka czeskiego idzie mi bardzo szybko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Przecież oni nie lubią Polaków ... IP: *.aster.pl 09.05.06, 20:36 mr.elusive napisał: > ... Strasznie smutny i nieuprzejmy naród Smutny, nieuprzejmy i w dodatku ignorant to...ty ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polaczek Re: Przecież oni nie lubią Polaków ... IP: *.siec2000.pl 09.05.06, 20:38 polacy nawet sami siebie nie lubią. Wiem bo sam jestem polakiem i mi wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))))))))) Re: Przecież oni nie lubią Polaków ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 20:56 Gość portalu: polaczek napisał(a): > polacy nawet sami siebie nie lubią. Wiem bo sam jestem polakiem i mi wstyd. Ja też sam siebie nie lubię. Jestem wiewiórką. Wszystkie wiewiórki siebie nie lubią. Jest mi wstyd. ;):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alef zero Re: Przecież oni nie lubią Polaków ... IP: *.trw.com 09.05.06, 22:55 Mnie tam ani wstyd, ze jestem Polakiem, ani nie jestem z tego dumny. Przeciez to ani wina ani zasluga, ze sie urodzilem nad Wisla. Nikt sie mnie przed urodzeniem nie pytal, gdzie chcialbym sie urodzic (przynajmniej nie przypominam sobie...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artoo nieuprzejmy wobec Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 21:51 doświadczyłem tego w Pradze na lotnisku Odpowiedz Link Zgłoś
babusz Re: Przecież oni nie lubią Polaków ... 09.05.06, 22:53 mr.elusive napisał: > ... Strasznie smutny i nieuprzejmy naród Duzo jest narodow w ten sposob smutnych i nieuprzejmych, a dookola Polski wszystkie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genyo Re: Przecież oni nie lubią Polaków ... IP: *.ppp.dion.ne.jp 10.05.06, 02:10 babusz napisał: > mr.elusive napisał: > > > ... Strasznie smutny i nieuprzejmy naród > > > Duzo jest narodow w ten sposob smutnych i nieuprzejmych, a dookola Polski > wszystkie.... a wsrod nich najsmutniejsza i najbardziej nieuprzejma jest Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Re: Przecież oni nie lubią Polaków ... 09.05.06, 22:54 mr.elusive napisał: > ... Strasznie smutny i nieuprzejmy naród Klaniaja sie lata 1938 i 1968 Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Re: Przecież oni nie lubią Polaków ... 10.05.06, 09:13 Nie zapomnij 0 1920 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wampirrr A jest jakiś naród na świecie który polaków lubi? IP: 194.174.65.* 10.05.06, 00:02 Ja nie znam takiego... a strasznie smutny i nieuprzejmy naród to miałeś chyba polaków na myśli a nie czechów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gumienny My Amerykanie Polakow bardzo lubimy IP: *.ornl.gov 10.05.06, 02:07 Jedyna wada Polakow to brak self-esteem. To troche irytuje, ale nie tak bardzo jak przerost self esteem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Nie wiesz o czym mowisz IP: 160.79.134.* 10.05.06, 00:51 Pracuje z kilkorgiem Czechow. Sa super! Odpowiedz Link Zgłoś
karawana6 Re: Przecież oni nie lubią Polaków ... 10.05.06, 09:47 > ... Strasznie smutny i nieuprzejmy naród hmmmm....pracuje w miejscu gdzie sa i polacy i czesi i na codzien mozna zaobserwowac, ze jest calkowicie odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
buj_w_chutach Re: Przecież oni nie lubią Polaków ... 10.05.06, 10:05 Ja tez nie lubię Polaków, pomimo,ze nim jestem, no i co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nietoperek Czeski jest super... IP: *.it-net.pl 09.05.06, 19:09 a najlepsza zahlastana fifulka (zaczarowany flet) albo elektronicky mordulec (terminator) i drevni kocur (wiewiróka). Odpowiedz Link Zgłoś
daghda.irish.pub Re: Czeski jest super... 09.05.06, 20:28 Wez nie sciemniaj ;-) Wiewiorka - veverka Terminator - terminator Flet czy co tam - fletna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Longislander Re: Czesi wkuwają polski IP: *.dsl.invision.com 09.05.06, 19:10 Ilu tych Czechow? Z uzycia liczby mnogiej wynika, ze przynajmniej 2 osoby. Jest rok 1961. Ojciec po pracy spi na kanapie. Synek slucha radia. Nagle program przerywaja by poinformowac o locie w kosmos Gagarina. Synek budzi ojca: -Tatusiu, tatusiu! Ruscy w kosmosie!!!!! -Wszyscy? -Nie, jeden... -To co mi glowe zawracasz/ Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 Madrzy Czesi 09.05.06, 19:21 Zawsze uwazalem, ze Czesi to bardzo rozsadny i poukladany narod. Mial Mieszko racje, oj mial. Przez te z gora tysiac lat nic sie nie zmienilo. Gdyby tak ustanowic jakis obszar wolnego handlu na Slasku rozciagajacy sie bez zwracania uwagi na jakies glupie granice...makroregion czy jak to zwac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.k. Re: Madrzy Czesi IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 19:33 tam Czechów to wcale tak dużo nie jest, mimo kolonizacji tych rejonów i przed wojną i po. Oni tam nawet w wielu miejscowościach nie kibicują reprezentacji czeskiej, bo to nie ich reprezentacja:) Odpowiedz Link Zgłoś
daghda.irish.pub Re: Madrzy Czesi 09.05.06, 20:34 misza1000 napisał: > Zawsze uwazalem, ze Czesi to bardzo rozsadny i poukladany narod. Mial Mieszko > racje, oj mial. Przez te z gora tysiac lat nic sie nie zmienilo. > Gdyby tak ustanowic jakis obszar wolnego handlu na Slasku rozciagajacy sie bez > zwracania uwagi na jakies glupie granice...makroregion czy jak to zwac... Ten handel istniał od zawsze - nie wiem jak to jest w innych miejscach, ale Bohumin/Chałupki, Gołkowice/Zavada, Marklowice Górne/Marklovice Dolni i Zebrzydowice/Petrov u Karvine to prawie wogóle nie czuło się, że zmienia się kraj. Dalej można przy grnaicy kupowa za złotówki (ze stratą dla nas 1pln kosztuje 0.75kc). Czesi np jezdza do nas po meble, my do nich po piwo. I tak to funkcjonuje nadal. A ze Czesi madry narod? Widac po wzroscie gospodarczym, inwestycjach publicznych i takich tam. Maja pdobne problemy ze sluzba zdrowia (dla przykladu), ale podatki sa nizsze, inwestorzy wybieraja coraz czesciej Morawy... A Polska? Ze zgroza patrze na to, co sie dzieje nad Wisla. Wyjechalem do Brna jak byla III RP. Przyjechalem ostatnio w odwiedziny do rodzicow - IV RP? Po co? Czesi tez tego u nas nie potrafia zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Madrzy Czesi 09.05.06, 23:43 ten handel już upadł, bo ceny są podobne. Służbę zdrowia mają w lepszym stanie - opowiadł mi w Czechach jakiś górnik polski co tam robi, z tego co gadał to nie ma co porównywać polskiego szpitala do czeskiego. Nasza służba zdrowia jeszcze była niezła do tej reformy buzkowej (kasy chorych i te sprawy), teraz jest gorsza niz za komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bimber ciekawe ilu Polakow uczy sie czeskiego ? IP: *.46.3.108.novuscom.net 09.05.06, 19:22 Odpowiedz Link Zgłoś
daghda.irish.pub Re: ciekawe ilu Polakow uczy sie czeskiego ? 09.05.06, 20:36 Jak juz gdzies napisalem - pracuje w Brnie, jest mi tutaj mega dobrze. Ucze sie czeskiego, a ze Hanys jestem to polowe rozumiem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Czesi wkuwają polski 09.05.06, 19:59 ja pamietam jeszcze czasy gdy Polacy wieźli z Czech i to właśnie z tych rejonów - Ostrawa, Karwina, Trziniec, Czeski Cieszyn - torby z piwem, wódką, wędlinami, a zaś oni przewozili meble, papierosy i paliwo. Polski wóz dostawczy przyjeżdżał pod granicę - i kolesie przenosili meblościankę - kawałek po kawałku przez przejście graniczne do samochodu czeskiego po drugiej stronie. A we wsiach, zapadłych, w których pobudowano przejścia graniczne po 89-tym powstawały centra handlowe - po naszej stronie salony meblowe i stacje benzynowe, a po ich markety z jedzeniem i alkoholem - niektóre czynne całą dobę:) Większość czynna jest do dziś i to przez 7 dni w tygodniu, ale ceny się wyrównały, utarg malutki - na pewno nie taki jak kiedyś gdy w przeciągu 2 lat przyczepa zmieniała się w spory sklep spożywczy. Miłe to były czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
daghda.irish.pub Re: Czesi wkuwają polski 09.05.06, 20:37 skun2 napisał: > ja pamietam jeszcze czasy gdy Polacy wieźli z Czech i to właśnie z tych > rejonów - Ostrawa, Karwina, Trziniec, Czeski Cieszyn - torby z piwem, wódką, > wędlinami, a zaś oni przewozili meble, papierosy i paliwo. > Polski wóz dostawczy przyjeżdżał pod granicę - i kolesie przenosili > meblościankę - kawałek po kawałku przez przejście graniczne do samochodu > czeskiego po drugiej stronie. > A we wsiach, zapadłych, w których pobudowano przejścia graniczne po 89-tym > powstawały centra handlowe - po naszej stronie salony meblowe i stacje > benzynowe, a po ich markety z jedzeniem i alkoholem - niektóre czynne całą > dobę:) > Większość czynna jest do dziś i to przez 7 dni w tygodniu, ale ceny się > wyrównały, utarg malutki - na pewno nie taki jak kiedyś gdy w przeciągu 2 lat > przyczepa zmieniała się w spory sklep spożywczy. > Miłe to były czasy... Święta racja - choc 1/3 produktow jest w Czechach tansza. Widze to jak robie zakupy, ale sa i drozsze rzeczy. Zdravim z Jihomoravskeho Kraji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyspio Re: Czesi wkuwają polski IP: *.ics.muni.cz / *.ics.muni.cz 09.05.06, 20:59 Z Jihomoravskeho kraje jak już. Zdravim ze studovny na Komenskeho namesti. Odpowiedz Link Zgłoś
daghda.irish.pub Re: Czesi wkuwają polski 09.05.06, 21:09 Farmaceut ;-P Omluvim se za chyby... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyspio Re: Czesi wkuwają polski IP: *.ics.muni.cz / *.ics.muni.cz 09.05.06, 21:58 Nevadi. Hlavne, ze se ucis. Zadny farmaceut, absolvent mezinarodnich vztahu s bohemistickym konickem. Zitra Majales, stoji za to se tam stavit. Cau Odpowiedz Link Zgłoś
daghda.irish.pub Re: Czesi wkuwają polski 09.05.06, 22:05 Gość portalu: wyspio napisał(a): > Nevadi. Hlavne, ze se ucis. > Zadny farmaceut, absolvent mezinarodnich vztahu s bohemistickym konickem. > Zitra Majales, stoji za to se tam stavit. > Cau Zajimave :-) Pak hezky vecer a nazdar! Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Czesi wkuwają polski 09.05.06, 23:37 a mi żal tych czasów, może teraz jest taniej w Czechach, ale nie na tyle, żeby Polakom się opłacało robic wypady po zakupy. warto było żyć na pocz. lat 90-tych, wolność, otwarte granice, tańsze - prawie o połowę - piwo i wędliny w Czechach, tam się jeżdziło przed imprezą, żeby zaoszczędzić, i były wszelkie inne przywileje - choćby zasiłki po szkole - jak się kończyło to się od razu zasiłek:) Nawet jak ktoś podejmował jeszcze gdzieś naukę to na wakacje mógł sobie pobrać:) To były czasy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lus Re: Czesi wkuwają polski IP: *.orange.pl 02.01.07, 23:29 já také zdravím. Jen lituju, že z Polska... Ráda bych se do ČR hned vratila! Odpowiedz Link Zgłoś
jaybee1 Gdzie taniej/drozej ? 09.05.06, 21:38 "1/3 produktow jest w Czechach tansza. Widze to jak robie zakupy, ale sa i drozsze rzeczy." Rozwin troche szczegolowo....pls Odpowiedz Link Zgłoś
daghda.irish.pub Re: Gdzie taniej/drozej ? 09.05.06, 22:11 jaybee1 napisał: > "1/3 produktow jest w Czechach tansza. Widze to jak robie zakupy, ale sa i > drozsze rzeczy." > > Rozwin troche szczegolowo....pls Pieczywo, owoce i warzywa naleza do tanszych. Ceny miesa sa rozne, ale oscyluja mniej wiecej tak samo jak w Polsce. Do drozszych naleza np. sery, jogurty, czest przetworow rybnych, niektore artykuly chemiczne (srodki czystosci). Duze znaczenie ma to, gdzie sie kupuje. W Czechach najtansze jest Tesco, Albert, Hypernova, jest drozej; DelVita to na przemian jest albo drozsza niz Tesco albo maja takie same niskie ceny. Poza tym, sam podatek od towarow i uslug jest tutaj nizszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koladam Re: Czesi wkuwają polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 21:43 Rzeczywiście znajomy czech Petr z czeskiego śląska rozumiał mnie ( Zachodnia Małopolska - Moje Kochane Strony Rodzinne) lepiej niz Jarka z Łomży(pozdrawiam Jarka w Londynie!!!) A tak na marginesie jak mnie poznaniacy wtedy słyszeli to mówiłem wg. nich prawie z czeskim akcentem. A co sądzą o tym Poloniści? Odpowiedz Link Zgłoś
daghda.irish.pub Re: Czesi wkuwają polski 09.05.06, 22:18 Gość portalu: koladam napisał(a): > > Rzeczywiście znajomy czech Petr z czeskiego śląska rozumiał mnie ( Zachodnia > Małopolska - Moje Kochane Strony Rodzinne) lepiej niz Jarka z Łomży(pozdrawiam > > Jarka w Londynie!!!) > A tak na marginesie jak mnie poznaniacy wtedy słyszeli to mówiłem wg. nich > prawie z czeskim akcentem. > A co sądzą o tym Poloniści? To zalezy - Slazaka rozumieja zarowno Slowacy jak i Czesi. U mnie w pracy wzieli mnie za Czecha (pracuje w czeskiej firmie, ale obsluguje klientow z Polski). Mam znajomych z Poznania, ktorzy byli ze mna kiedys w Czechach i nie potrafili sie pokapowac, kiedy mowie gwara a kiedy po czesku :-) Nie ma tez zadnej reguly, ktora mowi, ze Polak z polnocy nie dogada sie z Czechem. Jezyki nasze z pozoru sa podobne, i jak ktos duzo czytal, latwo sie uczy jezykow - zrozumienie samo przychodzi. Widze to po moich kolegach z pracy - jest nas dwoje Hanysow, Pomerania (ach ten Szczecin), Gdanszczanin i Krakus. Kolega ze Szczecina duzo rozumie i potrafi zmontowac dluzsze, proste zdanie. Kolega Krakus i kolezanka Hanys nie czaja wogole czeskiego (ale nauka jakos im idzie), a kolega z Gdanska mieszka w Brnie od roku wiec jest poza klasyfikacja i wzialem go sam za Czecha :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubertus Re: Czesi wkuwają polski IP: *.wirtualny.dzierzoniow.pl 09.05.06, 22:03 nie zrozumiałeś - chodzi o południe polski a nie o czeskie południe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dj Zaolzie atakuje IP: *.159.broadband4.iol.cz 09.05.06, 23:13 Ciesze sie, ze dyskusja jest na poziomie. Mieszkam na Zaolziu od urodzenia, moge wiec porownac Czechow i Polakow bez uprzedzen, bo mam na codzien stycznosc z obiema kulturami. Polacy i Czesi potrafia byc tak samo uprzejmi i towarzyscy. Owszem, jest kilka roznic, ale tak na prawde, to jest mi szczerze obojetne, czy ide na piwko czy do klubu z kupmlami z Czech, czy z Polski. Coraz mocniej zreszta tworzy sie poczucie wspolnych korzeni u Slazakow po obu stronach granicy. Moja kobita (polska Slazaczka) uczy sie czeskiego, siwetnie jej idzie, zamierza pracowac na Czechach. Czasami na prawde nie zauwazamy, ze przeszlismy juz przez granice! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Czesi wkuwają polski IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 09.05.06, 23:32 Trochę zaskakująca informacja, ale podejrzewam, że te dwa języki nie są tak dramatycznie różne jak np. polski i angielski. W polskim jest odmiana przez przypadki a kolejność wyrazów w zdaniu nie jest rygorystyczna, a w angielskim o znaczeniu decyduje położenie słowa w zdaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Re: Czesi wkuwają polski 10.05.06, 07:26 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Wszystko pięknie, tyle tylko, że Krnov leży tuż przy granicy z Polską, a nie > na południu Czech... Rzetelności!!! DOKLADNIE W POLOWIE DROGI MIEDZY PRUDNIKIEM A OPAWA (POWIAT: BRUNTAL, KRAJ: SLASKA MORAVA), MA 25000 MIESZKANCOW. PRZEJSCIE GRANICZNE - PIETROWICE. LEZY NAD RZEKA OPAWVA. PIERWSZA WZMIANKA NA PISMIE POCHODZI Z XIII. WIEKU. Odpowiedz Link Zgłoś
fatso60347 Havel na Wawel !!! 10.05.06, 09:20 tak wolala generacja Michnika we wczesnych latach 90-tych ub.wieku. Nie wiem czy stary Waszek jeszcze ma na to ochote ale otwiera sie pozycja(juz wkrotce) w palacu Namiestnikowskim i na Wawelu zarazem. Waclaw I Hawlita na Krola Polski! Rozsadni Czesi na szefow wszystkich ministerstw i korporacji w Krainie Swinskiego Ryja. Najwyzszy juz czas zadac w surmy bojowe nad Weltawa, najechac na przywislanski kraj. I tym razem to nie Czech bylby wysmiewany przez Polakow poprzez podniesienie rak w poddanczym gescie. na odwrot- ja sie juz poddaje! Odpowiedz Link Zgłoś
medvjed Re: Czesi wkuwają polski 10.05.06, 09:51 Ludzie!dlaczego wiekszosc ciagle doszukuje sie we wszystkim jakis nierozwiazanych problemow z zamierzchłych czasów historii?albo szuka taniego jedzenia??;) Czas wreszcie blizej przyjrzec sie swoim poludniowym sasiadom!W polsce tez sie uczymy czeskiego-własciwie to czeski bije rekordy popularnosci na slawistykach.Trzeba umiec sie dogadac z sasiadem:) smiac sie chce jak słowianin se słowianinem w jezyku angielskim sie porozumiewa;)Fajnie ze Czesi uczą sie polskiego. Chechy to piekny kraj! piekna literatura i film! (Hrabal,Pavel, Kundera, Menzel, Forman, Zelenka, Ondriček...warto:)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś