Gość: zgraja1 Re: Jak skusić studenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.06, 11:04 jeśli jest tak pięknie; to dlaczego jest źle? gdzie znikły powiatowe szkoły pielęgniarskie? [te, które uczyły dziś rozchwytywane pielęgniarki; nie uczyły zaś zakazu dawania zastrzyku bez pozwolenia zwierznika.] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr inz. informy IV RP = raj dla nierobow i meneli IP: *.mentorg.com 09.08.06, 11:17 Kto madry niech spieprza z tego zasranego socjalistycznego kraju. Minelo juz ponad 15 lat od upadku PRLu, a narod skazony 50 latami komuny nadal mysli w kategoriach roszczeniowych nierobow. Na to wskazuja kolejne wyniki wyborow - ciagle socjalisci, raz czarni raz czerwoni. Idealne rzadu dla masy pasozytow, biorcow lewych rent i zasilkow. Rzad inwestuje w "przyszlosciowe" branze gospodarki jak gornictow czy rolnictwo ROTFL Natomiast firmy, ktore sobie radza maja coraz gorzej i sa na kazdym kroku szczute przez zapchlone kundle z urzedow (ciekawe, ze gdy chodzi o majatki mafii to te kundle-urzedasy tylko podwijaja ogon i spieprzaja gdzie pieprz rosnie!). Wujek Dobra Rada sugeruje - masz troche oleju w glowie, znasz jezyk angielski w stopniu podstawowym, nie chcesz robic na meneli i dzieciorobow, masz checi do pracy i troche odwagi? To zwijaj manatki i spieprzaj z tego ciemnogrodu. Niech ktos inny robi na tych wszystkich darmozjadow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artek Re: IV RP = raj dla nierobow i meneli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 11:25 Gość portalu: mgr inz. informy napisał(a): >nie chcesz robic na meneli i dzieciorobow, No troche nie tak bo tam tez trzeba robic na meneli i dzieciorobow tyle ze obciazenie nie jest tak dotkliwe ... ale poczekajmy i naszym polityka przyjdzie do glowy mocarstwowy pomysl przyjmowania uchodzcow... Wszak juz sie pokazujemy z jak najlepszej strony... gdzie sie tylko da nasze wojska jada razem z pakistanskimi <LoL> Odpowiedz Link Zgłoś
caudillo1 chciałoby się raju dla pasożytów ? 09.08.06, 11:52 Skoro taka postawa "roszczeniowa" się nie podoba, to po cholerę wyżerałeś jedzenie z domowej lodówki, po co jeździłeś do mamy i taty po pieniążki, i po co latałeś (razem z całą cała farbowanych "liberałów") pięć razy do profesora po wpis ("proszę pana, ale chciałbym mieć naukowe, i przydałaby się 4+ albo 5, mogę panu profesorowi zrobić/załatwić program"). :) Spieprzajcie jak najszybciej. Do kraju bez "dziecirobów". Zostanie was tam parę milionów nieszczęśliwych singli, starych, zgrzybiałych, z kompem jako obiektem miłości, bez dzieci, i co lepsze bez emerytury (wtedy wejdzie już eutanazja :)). A biedniejsi może też nie dostaną emerytury, albo będzie ona licha, ale przynajmniej nie zdechną w samotności, i nie w przekonaniu że całe życie zmarnowali na onanizm przy filmach z kompa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mozes Re: chciałoby się raju dla pasożytów ? IP: *.com / *.bielsko.dialog.net.pl 09.08.06, 12:19 ale ty jesteś głupi, i zapewne bardzo młody. ten co pisze o czarnych i czerwonych komuchach ma 100% racji. Odpowiedz Link Zgłoś
caudillo1 Re: chciałoby się raju dla pasożytów ? 09.08.06, 13:41 zapewne bardzo młody Ha ha . Od czasu jak skończyłem 18 lat, utrzymuję się sam. NIKT mi nic nie dał, za to wszyscy CZEGOŚ zawsze chcą. A to "kolega" : "zrób projekt", "zanieś za mnie indeks bo ja wyjeżdżam", "pożycz stówę" (ciekawe skąd :) ) itp itd Do tego jakiś nawiedzony Owsiak i dzieciarnia : daj daj na chore dzieci. Gó.. mnie interesuję chore dzieci KOMUCHÓW. Dam kasę, ale komuś normalnemu, a nie burakowi na spęd ćpunów. Od nikogo nic nie dostałem (dzięki czemu zakończyłem edukację na X semestrze :) ), w przeciwieństwie do wypucowanych i rozpieszczonych studencików którzy wrzeszczą tylko, że inni to nieroby. A przepraszam, (sru)dent jakiegoś UJ i politologii lub łopatologii to kto to jest. Zbyt dużo akademików widziałem, to tam jest nieróbstwo, a nie wśród polskich rodzin. STUDIA powinny być jak najszybciej płatne (ok. 10.000 za semestr). Wpłynie to na zatrzymanie emigracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tonnoki Ja juz przestalem wierzyc! IP: *.ucd.ie / *.ucd.ie 09.08.06, 11:27 Podczas ostatnich 3 lat studiow pracowalem za granica jako sprzedawca, tlumacz, prowadzilem biura polskich firm. Wrocilem do Polski i szukalem pracy, to co mi zaproponowano to 1800zl brutto. Dlugo sie nie zastanawiajac wyjechalem do Irlandii. Nie sadzilem, ze zbije tu kokosy i bede oplywal w dobrobyt, ale udalo mi sie znalezc prace. Pracuje na irlandzkiej uczelni (w biurze)i nie narzekam. Wydaje mi sie, ze moj standart zycia jest nie porownywalny z Polskim (jezeli chodzi o mlody wiek i doswiadczenie zawodowe), w tydzien zarabiam na mieszkanie i wszystkie oplaty, 2 tydzien to pieniadze na jedzenie i utrzymanie sie (niczego sobie nie zaluje) i dwie tygodniowki mam na czysto dla siebie. Nie zamierzam nikogo krytykowac i zachecac do wyjazdow, ale porownujac standard zycia polskiego absolwenta i absolwenta z zagranicy to Polacy sa daleko w tyle. Tutaj absolwent zarabia ok. 21000E rocznie, stac go na cotygodniowe wyjscia, rozrywke, wycieczki, wakacje. A Polak??? Poza tym Polacy sie ciesza, ze we Wroclawiu powstanie (badz juz jest) Volvo, Siemens itp. Ja w zasiegu 20 km mam dziesiatki najwiekszych swiatowych firm i conajmniej 80 ogloszen pracy codziennie. Rozwoj kariery jest tutaj o pare klas wyzszy niz w Polsce. Wybor jest indywidualny, ja po prostu juz przestalem wierzyc Polsce, ze bedzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Tonnoki jestes w Irlandii!!! 09.08.06, 11:58 Gość portalu: Tonnoki napisał(a): > Dlugo sie nie zastanawiajac wyjechalem do > Irlandii. Nie sadzilem, ze zbije tu kokosy i bede oplywal w dobrobyt, ale udalo > mi sie znalezc prace. Pracuje na irlandzkiej uczelni (w biurze)i nie narzekam. > Wybor jest indywidualny, ja po prostu juz przestalem wierzyc Polsce, ze bedzie > lepiej. Jestes w Irlandii ale poniewaz nie znasz historii to powinno ci sie wyjasnci ze jeszcze 15 lat temu ludzie stamtad MASOWO WYJEZDZALI do UK bo nie bylo pracy i standard byl nieporownywalnie wyzszy! To ci sie moze wydac niewiarygodne ale tak naprawde bylo: Wsrod mlodych wyjezdzajacych Irlandczykow popularny byl wtedy dowcip ze jedyne co dostali dobrego z Ilrandii to paszport bo umozliwia sp....nie z tego przegranego kraju! To co jest teraz w Polsce to jest taki etap wyjazdowy jak kiedys w Irlandii. Dobrze ze ty i inni wyjechali dzieki otwartemu rynkowi pracy w Unii bo to powoduje ze bedzie rosla pozycja pracobiorcow na rynku pracy. Z biegiem czasu bedzie tak ze wyjazdy stana sie mniej oplacalne. Ale to jest kwestia wielu lat a na razie jak widac zaczynaja sie PIERWSZE OBJAWY staran o pozyskanie ludzi. Sa one oczywiscie dosc smieszne bo nic konkurencyjnego nie da sie zaproponowac ale jest to oznaka ze mechanizm rynkowy wysyla juz sygnaly. W koncu kiedys powinno byc tak jak w dzisiejszej Irlandii: Czy slyszales mlodych Irlandczykow pytajacych ludzi z Polski: A wlasciwie to DLACZEGO wy musicie tu przyjezdzac do pracy? Bo oni juz nie wiedza ze z Irlandii wyjechalo kiedys najwiecej ludzi na swiecie w stosunku do liczby ludnosci. Dlatego Unia ma otwarte rynki bo to najlepsza metoda rozwoju ekonomii. Rynek pracy jest czescia tego systemu. A ty i inni pracobiorcy korzystajac z tego przyczyniacie sie do tego ze nie tylko wam ale i tym co nie wyjechali bedzie sie poprawialo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Re: Tonnoki jestes w Irlandii!!! IP: *.pl 09.08.06, 12:06 to tego co bylo w irlandii trzeba bylo radykalnej zmiany gospodarki z socjalnej na liberalna, a polacy to socjalisci i do tego nie dopuszcza. Polska nie jest droga japonia i nie bedzie dlugo druga irlandia. Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Mlody, nie tylko Irlandia i!!! 09.08.06, 12:18 Gość portalu: mlody napisał(a): > to tego co bylo w irlandii trzeba bylo radykalnej zmiany gospodarki z socjalnej > na liberalna, a polacy to socjalisci i do tego nie dopuszcza. Polska nie jest > droga japonia i nie bedzie dlugo druga irlandia. Tu nie o to chodzi ze Polska ma byc druga Irlandia bo przez okres wyjazdowy przeszly tez inne kraje Unii takie jak Hiszpania czy Portugalia. Teraz sie z nich masowo nie wyjezdza bo nie jest to takie oplacalne. We wszystkich starych krajach Unii rynek pracy sie ustabilizowal i niewiele ludzi wyjezdza bo taki jest mechanizm jego dzialania. Unia nie po to ma otwarte rynki pracy zeby jak najwiecej wyjezdzalo tylko zeby je jak najszybciej ustabilizowac. Sposrod nowych krajow Unii duzo ludzi wyjezdza z Polski i Slowacji a znacznie mniej z Czech i Wegier bo chociaz place sie tam zasadniczo nie roznia to jest tam jest bezrobocie. Jak w Polsce bedzie spadalo bezrobocie to bedzie tez mniej chetnych do wyjazdow chociaz place beda o wiele nizsze. Ci co teraz wyjezdzaja przyczyniaja sie do redukcji bezrobocia i uruchamiaja mechanizm poprawy pozycji pracownikow. Wiec ci co przyjda w przyszlosci na rynek pracy beda mieli lepiej a wyjazdy nie beda dla nich zbytnio oplacalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Mlody, nie tylko Irlandia i!!! IP: *.4web.pl 09.08.06, 12:41 Wiesz na czym polega kolosalna róznica miedzy Polska a Irlandią ? To już ci pisze- kiedy Irlandia weszła do unii nie odpie..la nienormalnych dąsów,nie wrzeszczała o wartosciach katolickich, tylko wdrozyła unijne programy , za unijne pieniądze - to samo co my mamy dzisiaj i co rozpieprzamy nieludzko. Najwieskze połacie zielonych , neizniszczonych terenów w Europie poza Litwą - zamiast brać kasę na zagospodarowanie turystyczne- bo to ejst wasnie Polski ńr jeden - urzedasy pierdzącew stołki biorą je do kieszeni i bredzą cos o budowaniu autostrad przez te tereny. Dalej - aktywizacja zawodowa na poziomie 15 osobowych irm - Irlandia dawała możliwość najniższego opodatkowania przez kilka lat - jak ci w Polsce pie..ą podatek za taką firmę, to się nei pozbiraćprzez 10 lat. I dalej - sposób zatrudniania- wszyscy naumowę zlecenie , zeby tylko Zusu nie placć - czy ten cholersny Zus nie moze się wreszcei rozpie..ć i zamianić w fundusze konkretbnych firm, a nei monopolu? Ile do cholery młody człwoeik moze pracować bez etatu, do czterdziestki? To są podstawowe rzeczy, które zadecydują o tym, ze staniemy sie siła robczą Europy zachrzaniajacą jak robole w tych Boschach i Simensach, gdzie jak tylko odejdzie kierownictwo zagraniczne, to polscy kierownicy sciągaja zabezpieczenai i gościowi ucina głowę , a potem lezy na hali, gdzie trwa praca, bo nie moze być przerwy dla maszyn;/ To jest własnie Polska. Irlandczycy wzieli sprawy we własneręcę - meili też rząd, który wiedział , ze teraz jest ich 5 minut. Obecnie trwa nasze pięc minut na dopłatach unijnych - rezultat? Chęci wystapienia z Unii, propagowanie wartości chrzescijańskich, ksenofobia i lustraja - to zastępuje nam rozwój gospodarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja No name ignorancja i nieuctwo 09.08.06, 14:45 Gość portalu: no name napisał(a): > Wiesz na czym polega kolosalna róznica miedzy Polska a Irlandią ? To już ci > pisze- kiedy Irlandia weszła do unii nie odpie..la nienormalnych dąsów,nie > wrzeszczała o wartosciach katolickich, tylko wdrozyła unijne programy , za > unijne pieniądze - to samo co my mamy dzisiaj i co rozpieprzamy nieludzko. Opowiadasz bajki bo jestes ignorantem i nieukiem. Irlandia wstapila do unii W ROKU 1973 i do poczatku lat 90 nic specjalnego tam sie nie dzialo. Po prostu mieli okres wyjazdowy w celu rownowazenia rýnku pracuy i uczenia sie jak dawac sobie rade w otwartej ekonomii. ZAJELO IM TO PONAD 15 LAT. > 15 osobowych irm - Irlandia dawała możliwość najniższego opodatkowania przez > kilka lat - jak ci w Polsce pie..ą podatek za taką firmę, to się nei > pozbiraćprzez 10 lat. I dalej - sposób zatrudniania- wszyscy naumowę zlecenie , Dopiero of lat 90 !!! > zeby tylko Zusu nie placć - czy ten cholersny Zus nie moze się wreszcei > rozpie..ć i zamianić w fundusze konkretbnych firm, a nei monopolu? Ile do > cholery młody człwoeik moze pracować bez etatu, do czterdziestki? Wszedzie sa obowiazkowe swiadczenia. A co etatow... to zalezy od rynku pracy. Jezeli przewaga pacodwacow jest za duza to etatow nie ma. > To jest własnie Polska. Irlandczycy wzieli sprawy we własneręcę - meili też > rząd, który wiedział , ze teraz jest ich 5 minut. Obecnie trwa nasze pięc minut > na dopłatach unijnych - rezultat? OPOWIADASZ NIEDORZECZNOSCI. Pelny cykl doplat unijnych zacznie sie w Polsce w 2007 roku. Zajmie czasu zanim ludzie nauczas sie je wykorzystywac, w Irlandii zajelo 15 lat. A rzady tam zmienily polityke pod wplywem reform pani Thatcher w UK. A pni Thatcher w UK zwyciezyla w wyborach bo UK bylo chorym czlowiekiem Europu rozwalanym przez zwiazki. Ale ty o tym nie wiesz bo jestes nieukiem. >Chęci wystapienia z Unii, propagowanie > wartości chrzescijańskich, ksenofobia i lustraja - to zastępuje nam rozwój > gospodarczy. BZDURY o rozwoju ktory jest calkiem niezly. Natomiast w polityce wyborcy zostali oszukani bo nigdy w zyciu nie sadzili ze bedzie tak jak jest. Beda mieli okazje to zmienic w nastepnych wyborach- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi_78 Re: Tonnoki jestes w Irlandii!!! IP: *.chello.pl 09.08.06, 12:29 Piszesz nawet sensownie, tylko nie wiem dlaczego zarzucasz koledze brak znajomosci historii i uzywasz zdan w stylu "wyda ci sie to niewiarygodne". Czy z postu, ze jest mu dobrze w Eire wynika, ze nie zna historii tego kraju? A skoro ty ja znasz to musisz wiedziec, ze przez 20 lat od wstapienia do UE w Irlandii nie dzialo sie nic ciekawego, a ich rozwoj to wlasnie nieco podnad ostatnia dekada. Wiec moze kolo nie jest glupi skoro 20 lat czekac nie chce? Po za tym w Grecji czy Portugalii juz tak swietnie nie jest, z praca tez ciezko, a w Portugalii jest tak marny przyrost PKB, ze wiekszosc malych knajp ledwo wiaze koniec z koncem. Rozwoj to sprawa indywidualna, w Polsce moze ale nie musi byc jakw Irlandii. Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja tomi_78 masz racje ale nie doczytales 09.08.06, 14:57 Gość portalu: tomi_78 napisał(a): > Piszesz nawet sensownie, tylko nie wiem dlaczego zarzucasz koledze brak > znajomosci historii i uzywasz zdan w stylu "wyda ci sie to niewiarygodne". Czy > z postu, ze jest mu dobrze w Eire wynika, ze nie zna historii tego kraju? > A skoro ty ja znasz to musisz wiedziec, ze przez 20 lat od wstapienia do UE w > Irlandii nie dzialo sie nic ciekawego, a ich rozwoj to wlasnie nieco podnad > ostatnia dekada. Wiec moze kolo nie jest glupi skoro 20 lat czekac nie chce? No jak widac znasz historie wiec jestes nielicznym rozsadnym tutaj. Ale przeczytaj dokaldnie moj tekst. Ludzie co sa teraz nie maja potrzeby i NIE POWINNI na nic czekac. Oni powinni wybierac na europejskim rynku pracy bo po to on jest. Teraz jest okres wyjazdowy ktory ustabilizuje rynek pracy w Polsce i dzieki temu w przyszlosci nie bedzie naglacej potrzeby wyjazdow. Mozna nawet powiedziec ze bez wyjazdow nie byloby szans na przyspieszony rozwoj rynku pracy. Po > za tym w Grecji czy Portugalii juz tak swietnie nie jest, z praca tez ciezko, a > w Portugalii jest tak marny przyrost PKB, ze wiekszosc malych knajp ledwo wiaze > koniec z koncem. Rozwoj to sprawa indywidualna, w Polsce moze ale nie musi byc > jakw Irlandii. ZGADZA SIE. Nie zrozumiales dokladnie o co chodzi: W wyniku dzialania otwartych rynkow, rynek pracy w Polsce sie ustabilizuje. Nie znaczy to ze bedzie jak w Irlandii tylko ze NIE BEDZIE NAGLACEJ POTRZEBY WYJAZDOW. Polska nie moze byc druga Irlandia. Irlandia to przypadek specyficzny: 4 mln ludzi na zapleczu 60 mln UK, z jezykiem angielskim. W przykladzie chodzilo tylko o to ze 20 lat temu jak Irlandczycy wyjezdzali to kleli na przegrany kraj w ktorym rzadzil kler i ultrakonserwatysci. Tam nawet ROZWODOW wtedy nie bylo! Z Portugalii i Grecji kiedys masowo wyjezdzano a teraz nie. Bo nie ma naglacej koniecznosci. W Polsce tez musi dojsc do tego, to jest logika otwartych rynkow. Ludzie jada do pracy a w druga strone plynie kapital i fundusze strukturalne wiec w koncu nastapi stabilizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hotei Re: Jak skusić studenta IP: *.wroclaw.mm.pl 09.08.06, 11:49 jakos tej pogoni za studentami nie widze w moim miescie (Wroclaw), jedyna praca jaka mozna sobie 'wymarzyc' to bezplatne praktyki w BPH, po 40h tygodniowo. Mam ich w D*** calowac za to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mreck Re: Jak skusić studenta IP: *.infopower.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.06, 12:16 się założyło kilka firm. do bani z zusem, podatkami, biurokracją. nawet jak zmieniam adres firmy to operator telefonii komórkowej chce odemnie: umowe spółki, nip, regon i q-***wa jeszcze jakieś dokumenty. nie wystarczy, ze ja to ja i chce fakture na inny adres. tu nie lat potrzeba a wieków. wypieprzajcie stąd i wracajcie z kasą. Odpowiedz Link Zgłoś
katmoso Re: Jak skusić studenta 09.08.06, 12:23 Pan Artur Lompart raczy sobie żartować. Moi znajomi, którzy mają stypendium socjalne na uniwerku mówią, że są to kwoty rzędu stu kilkudziesięciu złotych. A akademik kosztuje prawie 300 - warunki poniżej średniej. Teraz to juz wychodzi taniej wynając dwuosobowy pokój na mieście. Na wielu wydziałach od lat nie ma stypendiów dla doktorantów, nawet tych najlepszych, chociaż zajecia ktos prowadzić musi, wiec robia to praktycznie za darmochę. I tak wygląda polityka wspierania studentów na najwiekszym polskim uniwersytecie. Chociaż jest to jeden z najlepszych w Polsce, a i sama Warszawa jest atrakcyjnym miejscem do zrobienia kariery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Jak skusić studenta IP: *.pchelp.2-0.pl 09.08.06, 12:31 A dlaczego ich zatrzymywac, niech jada, nabiora doswiadczenia, bo zadne studia nie wypuszczaja wykwalifikowanych pracownikow, a potem ich dopiero sciagac do kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student AiR Re: Jak skusić studenta IP: *.gwardii.osi.pl 09.08.06, 12:33 nie wymyslaja swoje programy, ja za rok bede mgr inz automatyki i robotyki i sp... z tego kraju nie ze wzgledu na brak perspektyw ale dlatego ze rzadzi nami nacjonalistyczna klika kolesiow ktorzy swoim kolesiostwem wielokrotnie przebili SLD Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Re: Jak skusić studenta 09.08.06, 12:50 Spokojnie! Pozamiatają, pozmywają i wrócą. Oczywiście nie ci najlepsi! Autor: Doświadczony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (gość portalu) Re: Jak skusić studenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 12:52 Jak politycy oddadzą wam młodym stołki to zostańcie,a jak nie to wyjeżdzajcie i nie wracajcie tam na was czeka kariera,którą możecie zrobic w kilka lat,tam świń nie podkładają.W polsce żyłoby się lepiej gdyby ludzie nie byli taki świnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 przydziały? 09.08.06, 12:59 Uznaniowość, rozdawanie - czy ja już tego nie spotkałem? Ależ tak! To wtedy, gdy widziałem wszelkie przekręty. Trzeba dać młodym mieszkania, ale najpierw tym równiejszym. Trzeba zachęcić do zostania, ale najlepsze kredyty dostaną ci "swoi". Dobro miasta oczywiście się liczy... ale własna rodzina najbardziej! Kolejne pole do popisu dla łapówkarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryba Re: Jak skusić studenta IP: 217.153.142.* 09.08.06, 13:01 2 mln ludzi wyjechalo szukac pracy z calej Polski, a oni mowia o 2 miastach i kilku ludzich. Troche sztuczne to jest, bo jakos o takiej akcji nie slyszalem. Chyba ze jest ona dla kilku miast tylko. Mimo wszystko liczba ludzi ktora wyjechala a o jakiej mowi sie w artykule to smiech na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co do Łodzi Re: Jak skusić studenta IP: *.4web.pl 09.08.06, 13:08 Łódź to jest takie maisto, z e jak gość dostaje na rękę 1500 to codziennie bije pokłony Jahwe, Allahowi i Elvisowi Presleyowi, bo neiktórzy też uwazają, ze Elvis był bogiem. Owszem otwiera się Philips, jest Bosch i Simens, tyle tylko, ze oni nei potzrebują gości po studiach . Oni potzrebują jakichś kolesi po technikum mechanicznym co najwyzej , którzy robią na hali i pracują na prasach, albo przy skręcaniu całości. Studentów to owszem , zatrudnią, zaocznych na halę - ale po cholere im nagle 500 inzynierów na tej hali, to ni cholery nei wiem, bo zarząd i kierownikó już dawno mają poobsadzanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Wroclawia Re: Jak skusić studenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 13:16 > Owszem otwiera się Philips, jest Bosch i Simens, tyle tylko, ze oni nei > potzrebują gości po studiach . Oni potzrebują jakichś kolesi po technikum > mechanicznym co najwyzej , którzy robią na hali i pracują na prasach, albo przy > > skręcaniu całości. Studentów to owszem , zatrudnią, zaocznych na halę - ale po > cholere im nagle 500 inzynierów na tej hali, to ni cholery nei wiem, bo zarząd > i kierownikó już dawno mają poobsadzanych. We Wroclawiu jak samo. Oni chca zatrudniac inzynierow, ale do pracy na hali za 1500 netto. Pracy inynierskiej jest moze dla 100-200 osob, o ile firma jakies jedno rozsadne biuro. PWr konczy rocznie ok. 5000 absolwentow - inzynierow roznych specjalnosci, oni nie maja szans na porzadna inzynierska robote. Ten niby deficyt inzynierow to fikcja, jest deficyt, ale robotnikow i technikow, a nie inzynierow. Chyba ze wg GW polski inzynier jest do pracy na hali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam A UJ odstrasza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 13:08 a uniwersytet Jagielloński jak zwykle odstrasza obcięciem stypendiów i chaosem rekrutacyjnym... Odpowiedz Link Zgłoś
olias a kiedy bedzie normalnie? 09.08.06, 13:09 a nie można by zbudować normalnej gospodarki rynkowej? z normalnym rynkiem pracy? bez awansów i apanaży dla krewnych i znajomych królika? i czy naprawdę sądzicie że absolwenci wyższych uczelni są tak durni, by złapać się na zastępcza wersję państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Olias - to sie wlasnie robi 09.08.06, 15:03 olias napisał: > a nie można by zbudować normalnej gospodarki rynkowej? > z normalnym rynkiem pracy? To sie wlasnie robi. Dzieki wyjazdom pozycja pracownikow sie poprawia a pracodawcy musza sie starac. To jest dopiero poczatek wiec bedzie coraz lepiej pod tym wzgledem. > bez awansów i apanaży dla krewnych i znajomych królika? Jezeli mowisz o takich rzeczach w przemysle to wynikaja one ze slabej konkurencji na rynku. Ale teraz jest otwarty rynek unijny wiec firmy ze zla kadra beda padaly. > i czy naprawdę sądzicie że absolwenci wyższych uczelni są tak durni, by złapać > się na zastępcza wersję państwa? Nie i na dodatek Unia daje uruchomila konkurencyjnosc na rynku pracy wiec maja ogromne mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walezy Re: Jak skusić studenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 13:39 Najlepsza jest i tak wawa. Jak juz sie tu sprowadziłem do swojej uczelni (Wit) to tak pozostałem :-) Dużo ofert pracy, wygodnie się mieszka. Sporo możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enjoy Re: Jak skusić studenta IP: *.lublin.pl / *.speedway.lublin.pl 09.08.06, 16:41 W końcu sięgnęli po rozum do głowy!!! Odpowiedz Link Zgłoś