Dodaj do ulubionych

Trzydziestoletni emeryci

• Gość: bib Trzydziestoletni emeryci IP: *.smars.pl 02.04.07, 11:03
      Prawo emerytalne mundurowych powinno zostać znowelizowane.To karygodne, żeby
      produktywni, młodzi ludzie nabywali prawa emerytalne w tak młodym wieku.
      • Gość: ruski_czlog Re: Trzydziestoletni emeryci IP: *.waw.cdp.pl 02.04.07, 11:14
        Tylko kto wtedy bedzie szedl do policji/wojska?
        • Gość: janusz Re: Trzydziestoletni emeryci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 11:36
          Następni entuzjaści szybkich emerytur to górnicy.Multum młodych i zdrowych
          leni wystaje od wczesnego ranka na ulicach Śląska i Zagłębia ,zachlewa się
          piwskiem i narzeka na niskie emerytury (2.500 średnio).Początek tej anomalii
          dał Gierek.Janusz.
      • h5n1_kaczory Re: Trzydziestoletni emeryci 02.04.07, 17:29
        Gość portalu: bib napisał(a):

> Prawo emerytalne mundurowych powinno zostać znowelizowane.To karygodne, żeby
        > produktywni, młodzi ludzie nabywali prawa emerytalne w tak młodym wieku.

Właśnie dlatego odchodzą bo rząd ma projekt takiej nowelizacji. Gdyby rząd nie
        opracował beznadziejnych przepisów, które odbierają służbom mundurowym
        praktycznie wszystkie przywileje, to by nie było takiej fali młodych emerytów z
        jaką mamy do czynnienia.
        Gdyby funkcjonariusze dostali gwarancję, że rząd nie bedzie zmieniał zasad
        przechodzenia na emeryturę to wcale by nie odchodzili ze służby.

A przepis, że po 15 latach służby można odejść na wcześniejszą emeryturę w
        założeniu pomyślany był o ludziach, którzy zaczynali swoją pracę w policji w
        wieku 35 lat (bo takie są wymagania w stosunku do kandydatów >> wiek do 35 lat).
        Można sobie wyobrazić, że w wieku 50 lat ktoś będzie chciał iść na emeryturę,
        mając przepracowane jedynie 15 lat w resorcie. Dostanie niską emeryturę, bo po
        15 latach to żadnych kokosów nie dostanie.
        Ale lepiej niech idzie na tą wcześniejszą emeryturę, niż ma dostać świra i
        zrobi głupotę jak ostatnio ten wartownik w Sieradzu.
    • Gość: wu wu niech żyje III RP, czyli fabryka takich patologii IP: 218.63.252.* 02.04.07, 11:04
    • Gość: emigrant Na zachodzie to niemozliwe IP: *.5.240.220.dynamic.dsl.rns01-kent-syd.comindico.com.au 02.04.07, 11:29
      Tacy ludzie maja tylko prawo do emerytury, ktora dostana jak osiagna wiek
      emerytalny. Dostaja jedynie dodatkowe swiadczenia jak rzadowa opieke lekarska,
      znizki na transport i inne znizki przyslugujace emerytom, ale NIE DOSTAJA
      emerytury tak dlugo az osiagna wiek emerytalny.
    • Gość: Maciej.z.Zadupia Re: Trzydziestoletni emeryci IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.04.07, 13:10
      Przynajmniej policjanci odbiorą to co wpłacili na "składkę" ubezpieczeniową..
    • Gość: Policjant Re: Trzydziestoletni emeryci IP: *.toya.net.pl 02.04.07, 13:40
      Czytam te wasze posty i dochodze do wniosku, ze powiedzenie "Jacy podatnicy,
      taka policja" jest bardzo trafne!
      W chwili obecnej nie ma mozliwosci w wieku 33 lat oddejsc na emeryture! Kiegys
      dopuszczalo sie przyjecie ludzi z wyksztalceniem zawodowym, czyli w wieku 18
      lat, co dawalo mozliwosc nabycia praw emerytalnych w wieku 33 lat. Zakladam
      jednak, ze ten policjant zawrotnej kariery w policji nie zrobil i pewnie dlatego
      odszedl.
      Wrocmy jednak do watku.
      Ja osobiscie nie wyobrazam sobie, ze kiedy bede juz emerytem, bronil mnie bedzie
      50 cio letni funkcjonariusz!!! Juz teraz zauwazam, ze ludzie po 40-stce w
      policji to "strzepki nerwow", a co dopiero po 50-tce. Taki to charakter tej
      pracy: nerwowka, nerwowka i jeszcze raz nerwowka!
      Jak widze, latwo jest Wam wszystkim oceniac nasza prace kiedy sie czegos nie
      widzi, czyli zgodnie z powiedzeniem "dobrze wszedzie tam, gdzie nas nie ma!"
      Ciekawe tylko, czy inni byli by w stanie tak sie poswieci:
      Jestem oficerem policji. Aby nim zostac musialem spedzic wiele czasu poza domem
      w policyjnych koszarach, porozrzucanych po calej Polsce: kurs podstawowy 10
      m-cy, kurs podoficerski 10 m-cy i w koncu kurs oficerski 6 m-cy. Razem 26 m-cy
      poza domem, z dala od rodziny. No coz, poswiecenie dla sluzby, ale rowniez dla
      siebie (wyzsza pensja, no i pozniej emerytura). Dodam jeszcze tylko, ze posiadam
      cywilne wyksztalcenie wyzsze, bo w innym przypadku kurs oficerski trwa 36 m-cy i
      pewnie nigdy bym sie na niego nie zdecydowal - to za duze poswiecenie!!!
      Wracajac do emerytury, to jej wysokosc zalezy wlasnie od zajmowanego stanowiska,
      czyli od checi i poswiecenia samego policjanta. Nie wierzcie wiec, ze po 15
      latach policjanci dostaja chorendalne kwoty emerytury, jezeli odchodza z
      najnizszych stanowisk. Mysle, ze sa to emerytury rzedu 900-1200 zlotych.
      Oczywiscie, ze im dluzej pracuja, tym wieksza emeryture dostana, ale co z tego?
      Co dzien prawie slysze, ze umieraja policyjni emeryci w wieku czterdziestu paru
      lat!!! Znam wiele osob, ktore dla tych pieniedzy nigdy by sie nie poswiecili, a
      jak zycie pokazalo na przykladzie strzelaniny w Sieradzu, nie jest to latwa
      praca, bo nigdy nie wiadomo skad padnie strzal. Ci policjanci nie doczekaja tej
      "luksusowej" emerytury, o ktorej tu mowa!
      Rozpisalem sie troche, ale nie moge przejsc obojetnie nie odpowiadajac na ten
      temat. Wszystkich chetnych do pracy w policji zapraszam na rekrutacje 2007!
      Kazdy z Was ma szanse na niezłe zarobki + szybką i duuuuzą emeryturę! Szczegoly
      naboru na stronie KGP :-)
      Pozdrawiam!
      • malini Re: Trzydziestoletni emeryci 02.04.07, 15:38
        Oj już nie ściemniaj,że zajmowane stanowisko zależy od chęci i poświęcenia
        samego policjanta.Byłoby idealnie,ale nie jest.
        A wogóle z tym poświęceniem, to strasznie pojechałeś.Znam te historie z
        policyjnych "ciężkich" kursów i jak to w Szczytnie się człowiek nic tylko
        uczy...i cierpi z powodu rozłąki z rodziną...
        Dodam,że nas-cywili nie na studia zakład pracy raczej nie skieruje,nie mamy
        więc dodatkowego urlopu szkolnego 28 dni przez te wszystkie lata+dodatkowego
        urlopu na napisanie pracy magisterskiej.Za kursy np.językowe płacimy z własnej
        kieszeni,a nie wozimy tyłka do CSP (jakim cudem Policjanci tak słabo znają
        języki mając darmowe,wielotygodniowe kursy,zakwaterowanie,jedzenie i
        wynagrodzenia w tym czasie?).
        Współczuję rodzinom Policjantów z Sieradza,ale od kuli szaleńca może zginąć
        każdy z nas,niezależnie od wykonywanego zawodu.
        A tak wogóle, to czy nie zmieniono już przepisów emerytalnych w policji?Już
        chyba są nowe zasady i te 15 lat to już dotyczy zamkniętej grupy?
    • Gość: siedlecki Trzydziestoletni emeryci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 15:50
      Okiełznać MŁODYCH BYKÓW i zaprzęgnąc do roboty , a emerytura w wieku 60 lat!!!
    • Gość: Lukasz1980 Ja mam 26lat i JESTEM emerytem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 15:57
      why ?

balon zwany giełda to sprawił
      iz magazynier socjologii Uniwersytetu Śmiesznego w wieku 26 lat jest emerytem
      pozdr.
    • Gość: wqrwiony Trzydziestoletni emeryci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 16:28
      skandal Qrwa mać dlaczego mam utrzymywać tą hołotę z moich podatków. gdzie to
      qrwa prawo i sprawiedliwiość jeżeli ja ma zapychać do 65 ???
    • danzig74 Jezus tez przeszedl na emeryrture 02.04.07, 17:14
      w wieku 33 lat - oczywiscie tylko na ziemi :)
    • Gość: fix Trzydziestoletni emeryci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 17:20
      Tylko idioci wstępują do Policji i zap...ją za marne grosze. Dzisiaj przy
      otwartych granicach lepiej wyjechać za granicę i nawet jak przyjdzie ciężko
      pracować, to po paru latach przynajmniej widać już wymierny efekt. W Policji
      jak nie masz układów to dorobisz sie tylko garba i wrzodów na żołądku.
    • Gość: asd Trzydziestoletni emeryci IP: *.amsnet.pl 02.04.07, 17:26
      no no 15 lat i emerytura, chyba tylko w polsce to możliwe. Już wiem dlaczego
      płace 800 zł zusu, leczę się prywatnie bo za darmo to nie ma, moja babcia dotaje
      650 zł emerytury. chore to
    • Gość: eg Trzydziestoletni emeryci IP: *.autocom.pl 02.04.07, 17:34
      Bzdura 33 lata emeryt. Czyli za 18 do Policji tak a gdzie, służba wojskowa
      wtedy 2 lata. a gdzie ukończenie szkoły sredniej dajmy nato zawodówki, w Policji
      ma byc 15 lat plus dwa wojska doliczą. czyli najmniej 35 - 36 lat
      • Gość: atf Re: Trzydziestoletni emeryci IP: 82.160.157.* 18.10.07, 00:13
        na upartego dawało radę,ale to jakiś plecak skoro lekarz go
        przepuścił. Służbę wojskową odrobił w policji ,a szlołę też możn
        było robić służąć w policji
    • Gość: beciano Trzydziestoletni emeryci IP: 217.153.164.* 02.04.07, 17:49
      noooo!!!! a robole musza tyrac do 60 lat!!!! gdzie jest sprawiedliwosc????
    • Gość: Obiektywny Trzydziestoletni emeryci IP: *.gdynia.mm.pl 02.04.07, 18:19
      Ten artykuł to typowe powielanie schematów. Po pierwsze na całym świecie
      służby mundurowe mają wcześniejsze emerytury. Po drugie praca w policji wymaga
      odpowiednich kwalifikacji psychofizycznych, jest stosunkowo nisko opłacana,
      stresująca, państwo musi więc zapewnić jakieś przywileje, które do niej
      zachęcają. Poza tym, rozumiem, że znosząc wcześniejsze emerytury, ulice mają
      patrolować 60 letni funkcjonariusze. Jakiekolwiek zamiany w emeryturach
      mundurowych spowodują gremialne opuszczenie tych służb przez kadrę. Ludzie ci
      mają często atrakcyjne zawody i wtedy dopiero będą stanowić konkurencje na rynku
      pracy dla tych tak tu narzekających przedmówców. Poza tym każdy może ubiegać się
      o pracę w służbach, niech spełni warunki.
      • Gość: walrus2 A co z przysiega? IP: *.abhsia.telus.net 02.04.07, 18:46
        Pracujac na czarno,na czyjes konto,na podstawione osoby,to nie lamanie prawa?
        Emerytura nie zwalnia z przysiegi jaka zlozyliscie.Mam nadzieje ze przestepstwa
        popelniane przez bylych strozow prawa beda karane podwujnie
        • Gość: atf Re: A co z przysiega? IP: 82.160.157.* 18.10.07, 00:05
          to było ślubowanie ,więc zwisa mi to
    • Gość: edwin Re: Trzydziestoletni emeryci IP: *.autocom.pl 02.04.07, 19:40
      gdyby straznik z sieradza poszedł na emeryturę po 15 latach to niebyłoby
      nieszczęścia.nie wszyscy sie nadają aby dłużej pracować w służbach mundurowych
    • Gość: legjonista Trzydziestoletni emeryci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 20:22
      Bardzo dobrze ,że w tak młodym wieku odchodzą. To co wyprawia sie w Policji w ostatnich latach przechodzi wszelkie granice. Jak można pracować w ciąglym stresie. Policja obecnie to statystyka . Wszystkiego przełożonym mało, wykrywalność mała, mandatów mało i te wymyślane programy na papierze. Jak widzę tych inspektorów w telewizji chwalących sie sukcesami to ja osobiscie mam tego wszystkiego dosyc. Czekam na 15 i też odchodzę dla świętego spokoju.
      • Gość: gość Re: Trzydziestoletni emeryci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 22:48
        i ja też czeka na te 15 lat, ale jeszcze muszę długo czekać. Pracuję 8 lat,
        stopień młodszy aspirant, kierownik posterunku policji, wykształcenie wyższe
        dzisiaj dostałem kasę tj. 1840złotych na rękę( przy podstawie 1520złotych
        brutto )to niby co mnie ma zachęcić do tej służby jak nie wcześniejsze prawa
        emerytalne, moge dodać, że policjant, przynajmniej u mnie, po szkole dostaje
        1100złotych na rękę, bo nie chcą ich mianować na 2- gie grupy ( wiadomo
        oszczędności )to dopiero kasa za nocki w święta, niedziela, ciągłe użeranie się
        z lumpami a przedewszystkim z przełożonymi i prokuratorami ( jak ci rozpatrują
        skargi, których całe zastępy "pisarzy" tworzy mnóstwo ) i jeszce jedno dodam (
        a mógłbym duużo więćej ) jak taka skarga jest bezzasadna ( czyli 99 % ) to
        oczywiście "autor" nie ponosi żadnych konsekwencji itp, itd ...... Jak zmienią
        prawa emerytalne to na pewno odejdę ( w mojej jednostce 150 etatów, 6 wakatów,
        na emeryturę w tym roku co najmniej odejdzie 13, o których wiem )
    • Gość: andy Re: Trzydziestoletni emeryci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 12:17
      Nasz RZĄD N I E Z A S T A N A W I A się jak utrzymać doświadczonych
      policjantów, żołnierzy i strażaków tylko szujkają sposobu JAK ZMUSIć ICH DO
      DłUżSZEJ SłUżBY!!! "ZABRAć IM PRAWA PO 15 LATACH!!! - i w perspektywie mieć 60
      letniego strażaka, dzielnicowego lub KOMANDOSA w Iraku czy Afganistanie!;-) A
      może w końcu niech ci ludzie zarobią konkretne pieniądze. Górnik rzucał
      kamieniami w Belweder i wywalczył emerytury, prawa emerytalne... A może niech
      wojskowi podjadą czołgami, straż niech poleje wodą polityków - może się ockną!!!
      Ludzie co za kraj!!!
    • Gość: popierdulka Trzydziestoletni emeryci IP: *.nwrknj.east.verizon.net 04.04.07, 23:49
      som zdrowi i silni ale okropne lenie i teraz starzy po 60tce bedo charowac na
      tych nygusuw
      • krzychuga Re: Trzydziestoletni emeryci 18.04.07, 17:50
        Oj naiwni Polacy... jesteście bohaterami kilku badań socjologicznych, z których
        wniosków jest wiele:
        - zazdrośni (on ma a ja nie to powinni mu zabrać- bez żadnej dyskusji!);
        - nieświadomi zasad emerytalno-rentowych obowiązujących w tym kraju (kto wypłaca
        świadczenia mundurowym? ZUS? Od kiedy?);
        - naiwni (autor tekstu- podpuszczacz doskonały pisze brednie typu zarobki w
        ochronie to 300% pensji policjanta- przejrzyjcie sobie pierwszą lepszą gazetę z
        ogłoszeniami o pracy "ochrona-4zł brutto/h- najlepiej z bronią", po przemnożeniu
        tych 4zł faktycznie mamy magiczną kwotę...);
        - wyolbrzymianie to jest to! (ludzie w tym tekście jest napisane, że w wieku 33
        lat emeryturę pobiera JEDEN człowiek, a Polska podobno liczy kilkadziesiąt
        milionów obywateli!!! Jeden człowiek z pierwszej setki najbogatszych Polaków
        kosztuje więcej budżet niż ten nieszczęsny emeryt);
        A teraz kilka obrazków z codziennej pracy policjanta :-)
        - 8 latek, który popełnia samobójstwo wieszjąc się na skakance w swoim pokoju...
        - dosyć tęga pani, która umiera i przez kilka tygodni czeka na przewiezienie na
        cmentarz...
        - trup w bliskim kontakcie z małymi stworzonkami, które skaczą, wiją się i coś
        tam sobie podgryzają...
        - pieszy przechodzący przez jezdnię, którego głowa znalazła się pod kołem tira...
        - romantyczny tłum 1000 pseudokibiców rzucający w Ciebie kamieniami i
        fragmentami płyt chodnikowych...
        - święta w komendzie...
        - alarm o 3.20...
        - słuchanie w wiadomościach informacji o kolegach zastrzelonych przez
        funkcjonariusza SW...
        Ogólnie rzecz ujmując w policji jest super. Poza tym w wieku 33 lat można iść na
        emeryturę i zarabiać kilka (może nawet kilkanaście) tysięcy w tzw. ochronie
        (pewnie chodzi o pracę przy kasach w Biedronce). Przychodźcie więc młodzi do
        policji, bo żadna inna firma w tym kraju nie zapewni Wam tylu emocji, atrajkcji
        i... tej emeryturki.
        Zazdrośnicy, powiem Wam jeszcze, że kilkanaście lat temu ta cała mundurowa banda
        mogła przechodzić na emeryturę już po 10 latach służby. Jakby tak zostało do
        dziś to chyba by Was coś trafiło ;-) Trzymajcie się i pamiętajcie:
        miłuj bliźniego swgo jak siebie samego!!!
    • Gość: newjersejczyk Trzydziestoletni emeryci IP: *.delv.east.verizon.net 27.06.07, 18:52
      Jest zrozumiałe, że byli funkcjonariusze policji, po 15 latch służby mają już
      wypracowaną emeryturę. Ale jest głęboko demoraluzujące, że nie wyznanczono
      ustawowo bariery wieku, od kiedy mogą ją pobierać. W Stanach Zjednoczonych,
      każdy kto przepracował już 10 lat rozliczając się z podatków, wypracował już
      sobie swoje minimum emeryturalne. Ale pracuje nadal, bo wiziąc je może, dopiero
      gdy skończy 62 lata, i to bez względu na rodzej pracy. Mundurowi, mogą ją już
      pobierać po skończeniu 40 roku życia. Ale mają limit zarobków.
    • hugow Trzydziestoletni emeryci 08.07.08, 13:05
      Panstwo udaje ze placi policjantom a policjanci udaja ze pracuja
      aby wymagac - trzeba placic
      dlatego nalezy zniesc ten glupi przepis o mozliwosci przejscia na wczesniejsza
      emeryture poprzez to, ze nie tyle sie tego zabroni - ale aby podstawowa pensja
      policjanta byla taka jak teraz lub nizsza - a reszta aby zalezala od wynikow,
      tak by premia dla przecietnego policjanta dawala pensje w wysokosci 3
      krotnosci obecnej pensji a dobry policjant aby zarabial 5 a nawet 7 razy tyle
      ile wynosilaby pensja podstawowa. Powinna byc zasada, ze jedna skarga
      obywatela (uzasadniona) redukuje pensje do poziomu podstawowego bez premii.
    • Gość: żona emeryta Trzydziestoletni emeryci IP: 212.160.172.* 08.07.08, 13:39
      Tak samo jest w wojsku.Nie chcę być złośliwa, ale fakt pozostaje
      faktem. Mój mąż przeszedł na wcześniejszą emeryturę w wieku 40 lat -
      oczywiście w nie w pełnym wymiarze. Oprócz tego dorabia na czarno i
      bardzo dobrze sobie żyje. Tenis, wyjazdy kilka razy w roku na narty,
      co roku zmiana soprzętu sportowego na nowy - oczywiście tem z
      wyższej półki, aby sie pokazać. Lada moment zacznie grywać w golfa.
    • Gość: nieznajomy Trzydziestoletni emeryci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 13:52
      Wszyscy zazdroszczą wcześniejszej emerytury, tylko nikt nie chce pracować w
      Policji za 1500 złotych /netto/. Może autor artykułu najpierw poszedłby z
      policjantami kilka razy w patrol, albo z kryminalnymi zatrzymać bandytę na
      melinie. Wtedy MOŻE miałby pogląd na specyfikę tego zawodu. NAJLEPIEJ JEST
      KRYTYKOWAĆ !!!!! MY POLACY TO POTRAFIMY, TAKIE OPINIE SĄ O NAS NA CAŁYM
      ŚWIECIE!!!!!!!
      • Gość: mala_mi Re: Trzydziestoletni emeryci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 14:49
        ...a co ma 1500zł netto do wcześniejszej emerytury?

Moja koleżanka jest stomatologiem,pracowała w wojsku.
        Ma stopień wojskowy,wojskowe mieszkanie wykupiła na własność za psie pieniądze,w
        wieku 40 lat przeszła na emeryturę-dostaje 40% wynagrodzenia,nie płaci ZUS-u za
        to prowadzi prywatną praktykę.
        Ma zniżki na pociągi,kino i bóg wie co jeszcze.
        Należy jej się wojskowa służba zdrowia(czytaj lepsza)

Ma świadomość,że to nie jest ok. ale zdaje sobie również sprawę,że nie
        korzystanie z tych"dobrodziejstw"byłoby głupotą.
        Jej mąż czeka na wojskową emeryturę...jeszcze tylko rok...nie ukrywają,że jedyną
        motywacją podjęcia pracy w wojsku było mieszkanie i wczesna emerytura....

• Gość: maleńka Trzydziestoletni emeryci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.08, 14:58
      Dobrze, może to i przesada dla Straży Granicznej i wojska ale kto
      wytrzyma dłużej w więziennictwie, z czubami i debilami. Nikt nie
      będzie pracował tam dłużej bo sie po prostu nie da. Ludzie nie
      wytrzymują bo kontakt z mordercą, złodziejem itp jest bezpośredni.
    • Gość: Green Trzydziestoletni emeryci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.08, 15:07
      Ale nikt nikomu nie broni pracować w służbach mundurowych. Jak
      uważacie, że to takie super to zapraszamy:) Zamieńcie swoje ciepłe
      foteliki przy biureczkach, na których stoi kawka, załóżcie ciężkie
      buciory i mundur i po kłopocie. Emeryturka wypasiona, no po prostu
      nie wiem co z kasą robić:))))
    • Gość: Źmior rachunki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 15:14
      Kim jest ten autor skoro uważa, że można słuzbe w policji ropzpocząć w weiku lat 15-tu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka