Gość: Kuba Studenci do koszar IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.07, 10:02 Przywrócić 2 letnią zasadniczą slużbę wojskową,przeszkolić w ciągu 3 miesięcy a reszta niewolnik do pracy za 150 zl miesięcznie i żarcie.Polskę nigdy nie będzie stać na armię zawodową.Dlatego iż pieniądze pożre korupcja i przekręty na dostawach.żołnierz niemiecki otrzymuje 500euro miesięcznie.Dlaczego nie mówi się o zrównaniu praw w UE.Dlaczego żołnierz polski w Afganistanie nie otrzymuje takiego samego uposażenia jak i niemiecki lub amerykański?.Kto chowa różnicę do swojej kieszeni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Nord Re: Studenci do koszar IP: 62.233.214.* 13.06.07, 10:06 Gość portalu: Adam.West napisał(a): > To wasza ojczyzna pułkowniku Ozga. Nie moja. Wyjdz zza biurka bo ci brzych > urośnie. Jak nie twoja, gnoju to wyp... z Polski i nie zasmradzaj jej swoją obecnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malkuth Studenci do koszar IP: *.man.poznan.pl 13.06.07, 10:07 TAA jest. BACZNOŚĆ OZGA. Przepisami administracyjnymi można ich załatwić. ja tak zrobiłem i w woju nie byłem. wojo musi dostarczać wezwania w trybie KPA. nas obowiązuje tylko obowiązek powiadamiania o zmianie miejsca pobytu trwającego DŁUŻEJ niż 3 miechy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bla Studenci do koszar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 10:07 Ciekawe, że facet powiedział, że nikt nie protestuje, skoro studenci są w lepszej pozycji. Ergo: uważa, że pełna służba wojskowa to "bycie w gorszej pozycji". Ergo: nie uważa służby wojskowej za coś pozytywnego. Po cholere komu w ogóle ta służba? Ciekaw też jestem ile kosztuje przeszkolenie takiego jednego trepa? Bo liczba ludzi do powołania szokuje... A ciągle słyszymy o tym jak to nie stać nas na zawodową armię. A żeby powołać na takie wspaniałe wakacje np. 100 000 kwiatu młodzieży to nas stać? załóżmy że każda głowa kosztuje 1 000 PLN. Koszt takich gułagów to 100 000 000 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mka Re: Studenci do koszar IP: *.igf.edu.pl 13.06.07, 10:19 nie poczówam się do żadnego obowiązku wobec ojczyzny dopóki ona nie poczuwa się do obowiązku wobec mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student hahaha "konstytucyjny obowiązek obrony ojczyzny" : IP: *.ar.wroc.pl 13.06.07, 10:20 paaaanie pułkowinku ozga - nie rób pan z siebie pośmiewiska!!! to pana zasranym obowiazkiem jest "obrona ojczyzny"!!! a moim obowiazkiem jest sie od tego obowiązku wymigać jak tylko się da! banda debili! Odpowiedz Link Zgłoś
atled Studenci do koszar 13.06.07, 10:23 Najbardziej mnie śmieszy "obowiązek obrony kraju" damy radę mrówką faraona jeżeli nie będą w przeważającej sile. Dokad nakłady na naukę będą wyglądać tak jak wyglądają, dokąd w rządzie będą ciemniaki nie mające pojecia o rozwoju technologicznym świata to nie ma co marzyć o skutecznej obronie czegokolwiek. Władza mysli o własnej d... . Czy nie ma naprawdę jednego mądrego, który postawiłby na nowoczesne technologie, a zamiast kombinować z mundurkami nastawił system edukacji na wąską ale doskonałą specjalizację. Zamiast na "fachowców" z samoobrony, czy budowniczych peronów z PIS może te pieniądze mogły by pójść na szkolne laboratoria, podwyżki dla lekarzy, czy Instytuty fizyki jądrowej lub broń biologiczno chemiczną. W przypadku zagrożenia, jeden guzik i państwa stanowiącego zagrożenie po prostu nie ma. Nie powtórzmy irackiej wpadki amerykanów, Irak można było rozwalić siedząc przy komputerze w Pentagonie a nie wysyłając niepotrzebnie amerykańskich chłopców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Studenci do koszar IP: *.uz.zgora.pl 13.06.07, 10:25 taak. w kamasze ich, co beda wyjezdzac do Irlandii, Anglii czy innej Holandii, nie bedzie inteligenckie scierwo brukac pieknej (i slusznej) polityki PiSu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek O czym pamiętać wyjeżdżając z kraju IP: *.1.telkab.pl 13.06.07, 10:28 Przedewszystkim trzeba wymeldować się czasowo. W urzędzie jest potrzebny dowód osobisty i książeczka wojskowa. Wymeldować na okres np. 5 lat. Dokumenty takie idą do wojska i człowieka w kraju nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
atled Re: O czym pamiętać wyjeżdżając z kraju 13.06.07, 10:34 Jak wyjadę to nie po to żeby tu wracać! No chyba, że zniknie koalicja nieuków, arcypolaczków i inkwizytorów - mało prawdopodobne, bo głupota nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ah Studenci do koszar IP: 62.233.163.* 13.06.07, 10:31 No, kochani studenci. Na pewno nie piszę tego pierwszy. Uciekajcie za granicę. W tym przegranym, śmiesznym kraju, który stoi na krawędzi nie ma miejsca do życia. To jest bagno. Pierwsza pensja psychologa w klinice uniwersyteckiej (po 3 latach kursu psychoterapeuty i stazów) 1200zł, lekarz stażysta niewiele więcej, nauczyciel hihi. To jest poniżające. Zatem z tego gnijacego kraju nalezy uciekać i to o tym wojsku chyba wam pomoże w podjęciu decyzji. Polska juz umarła i tyle. Nie ma po czym płakać, bo starsznie śmierdzi trup. Do zobaczenia gdzieś daleko :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regi Studenci do koszar IP: *.interkam.pl 13.06.07, 10:32 kurde co wy się tak boicie ja byłem przezyłem i jest dobrze ! Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Studenci do koszar 13.06.07, 10:32 Buahahahaha co to za wojsko trzymane siła, na dobra sprawę wszysscy moga rżnąc Szwejka tak jak rząd rżenie głupa... sorry rząd chyba nie rżnie. Możan też rzetelnie do woja karabin w dłoń i goń, goń, goń.... wykształciuchy już tam same będa wiedziec kogo gonić. Odpowiedz Link Zgłoś
atled Re: Studenci do koszar 13.06.07, 10:35 No własnie obawiam się, że rząd nie rżnie głupa - tragedia, tylko kto na nich głosował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Studenci do koszar IP: *.versanet.de 13.06.07, 10:33 Popieram protest tych studentow. sam mialem to szczescie, ze z racji rocznika zostalem przeniesiony do rezerw, ale to co wojsko wymaga od tych ludzi to jest sredniowiecze. isc do wojska, zeby co? bronic ojczyzny lub nauczyc sie jej bronic? jaka to jest ojczyzna. popatzrcie na ludzi, ktorzy sa na czele tej ojczyzny, tylko podejrzewaja i wymagaja. a co w daja? nic. wiem ze ojczyzna to nie tylko to kto nia rzadzi, ale ci panowie porywajac sie i starajac sie burzyc autorytety pozwalaja zapomniec o tym co pojecie to w rzeczywistosci znaczy. model panstwa przypomina mi cytat z opowiadania marka hlaski: W tym panstwie wyszyscy sa podejrzani, a pan jest oskarzony. (w zblizeniu mniej wiecej tak) zwrocil sie do przesluchiwanego oficer milicji. wyjedzcie wszyscy za granice mlodzi. tutaj nie ma czego szukac, niech zostana tylko ci ktorzy popieraja te polityczne pomysly nagonki i zostanie Polska klepiacych sie po ramieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
marcink_23 Re: Studenci do koszar 13.06.07, 10:48 Tyle lat byl spokój, dopóki Szczygło się nie dorwał do MONu. Pocieszające jest to, że teraz żaden światły student nie powienien oddać złamanego głosu na żałosne PiSdziectwo. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Studenci do koszar 13.06.07, 13:33 dokladnie. co wiecej, za pare lat, wraz z nowa ekipa rzadzaca, przyjdzie CZAS ROZLICZENIA PiS-u, LPR-u i Samoobrony. Oni tego nie unikna, nie ma szans... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pynio Studenci do koszar IP: *.acn.waw.pl 13.06.07, 10:48 Studenci do woja i Afganistan. Niech zaznają męskiej prygody ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adalbert Kazdy do tego zdolny powinien przechodzic .... IP: *.dip.t-dialin.net 13.06.07, 10:49 .. szkolenie wojskowe. Dopiero po wstepnym szkoleniu najlepsi moga dostac propozycje sluzby okresowej lub zawodowej. Taka powinna byc zasada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: Kazdy do tego zdolny powinien przechodzic ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 11:10 Niezłe komentarze. Niektóre z nich biją wszelkie rekordy... czegokolwiek ;-) A najbardziej głupoty ;-) Służba wojskowa, podobnie jak więzienie jest tzw. "instytucją totalną". Jak kto nie wie, co to znaczy - niech się dopyta w googlach albo obejrzy kilka filmów 'dla laików'. Poza 'pierdlem' - nie ma gorszego g... Ale oczywiście żyjemy w wolnym kraju. I jak się komu podoba - wolna droga. Ale - głąby - nie wmawiajcie, szczególnie "małolatom", że zasadnicza słuzba wojskowa oraz zawodowa - to szczyt marzeń i ambicji. Chyba, że dla was... ;-) Przepraszam za ostry ton ale jak czytam podobne... wypociny (zapewne na poligonie) - to szlag mnie trafia. To, że jeden z drugim przebiegł na poligonie i placu ćwiczeniowym x-tam-ileś kilometrów dziennie i przedźwigał ileś tam kilogramów na karku - nie znaczy, że wie o czym mówi. Po prostu - to taki prosty mechanizm - tzw. 'redukcji dysonansu psychologicznego' ;-) Rozumiem jeszcze, że jakiś Jasiek z wiochy się cieszy, że nabył 'uprawnienia do prowadzenia pojazdu mechanicznego', bo sobie zrobił prawko jazdy 'we woju'... albo coś ;-) Ale proszę i błagam; błagam i proszę - nie zapodawajcie gniotów, że we woju jest spoko... Bo - k-j-p - nie jest i długo nie będzie ;-) Pozdrawiam kot Odpowiedz Link Zgłoś
czarek62 Armia zawodowa nie jest znana Ozdze? 13.06.07, 11:07 Gość portalu: Adam.West napisał(a): > To wasza ojczyzna pułkowniku Ozga. Nie moja. Wyjdz zza biurka bo ci brzych > urośnie. Moja tez juz nie, ale po studioach bylem w wojsku pol roku (taki przelom pod koniec komuny). Strata czasu i nic wiecej, co on pieprzy o patriotyzmie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adalbert Re: Armia zawodowa nie jest znana Ozdze? IP: *.dip.t-dialin.net 13.06.07, 13:15 Do armii zawodowej powinni trafiac najlepsi, oczywiscie po wstepnej przeszkoleniu podstawowym. Nastepnym stopniem musza byc oddzialy specjalne (m.in. przeznaczone do akcji poza granicami kraju). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rado uciekam do UK, nie będę chlał wódy z tymi żulami IP: *.centertel.pl 13.06.07, 11:11 w wojsku są sami żule, przestępcy, narkomani i ogólnie chamstwo, wolę tysiąc razy uciec za granicę i zarabiać funciaki niż użerać się z jakimś sfrustrowanym kapralem-alkoholikiem po podstawówce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaceq Re: Studenci do koszar IP: *.demon.nl 13.06.07, 11:13 Pewna annka ponizej napisała "tylko szkoda,że te studia(dzienne 5 letnie magisterskie) kończycie na koszt tego chorego państwa!!!! oraz z moich podatkówa.Obowiazek służby wojskowej jest od dawna i narazie nic się nie zmieni przynajmniej do 2012r.Czemu kochani studencji nie zapisujecie się na przeszkolenie wojskowe na studiach?A ten student to chyba jakiś kombimator." To Ci odpowiem, z przyjemnością, tylko żebyś się nie zdziwiła. Studia dzienne mgr kończę na WŁASNY KOSZT. Jeżeli otrzymujuę jeakieś pieniądze w formie stypendium, to tylko za moje wybitne osiągnięcia naukowe (średnia 4,8) i NIE OBCHODZI mnie że to pieniądze z "chorego" państwa, bo nawet na zdrowym Zachodzie (wiem coś o sytuacji tam, obecnie studiuję w Holandii) wypłaca się wcale nie małe stypenia dla zdolnych studentów. Pomijam fakt, że w Polsce dostaję około 7 razy mniej za moje wyniki niż to, co otrzymywałbym studiując gdziekolwiek na zachód od ODry. Odpowiadając na najbardziej kontrowersyjne pytanie - czemu nie raczycie kochani studenci odbyć przeszkolenia w czasie wakacji, skoro łaskawe WP daje wam taka, doskonałą możliwość??? JAK JUZ WSPOMNIAŁEM, JA NA SWOJE STUDIA w większości łożę SAM, ZARABIAM W CZASIE WAKACJI i mam pieniądze na to, żeby w czasie semestru spokojnie się utrzymać. Tak jest z wieloma studentami. Dlatego WYBACZYSZ, mam nadzieję, że nie skorzystałem I SIĘ Z TEGO CIESZĘ z tej cudownej okazji, jaką wojsko mi i innym studentom dało. Swoją drogą mam pytanie: jak to jest jeśli zaraz po studiach (a jestem teraz na 4 roku) wyjadę na rok za granicę - gdziekolwiek, byleby tylko nie pójść do koszar ( BO I NIE WIEM CZEGO WOJSKO MIAŁO BY MNIE NAUCZYĆ oprócz picia wódki i sprzątania kibli - samodzielności NIE, bo od pół roku studiuję w obcym kraju, kompletnie sam, bez znajomych; pracowitości NIE, bo co roku na wakacjach ciężko pracuję na budowach i w innch miejscach, dodam że za dobre pieniądze; organizacji NIE, bo jestem studentem już 4 lata i mogę się pochwalić jednymi z najlepszych wyników na studiach, WIĘC CZEGO - odpowiedz mi Annko) to czy po powrocie, po roku czasu będę już wolnym człowiekiem, w sensie przeniesionym do rezerwy??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojak Studenci do koszar IP: *.ar.wroc.pl 13.06.07, 11:15 Pie..cie glupoty wedlug mnie kto nie idzie do wojska pomijam tych z kategodia D to jest jedna wielka ci... w wojsku maminsynki nauczycie sie dyscypliny i porzadku spolecznego a jak juz wyjezdzasz za granice to ku.. nie wracaj juz do POLSKIcw..u Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drogownik Studenci do koszar IP: *.wil.pk.edu.pl 13.06.07, 11:17 Lepiej mieć stosunek z jeżem, niż pół roku być żołnieżem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: Studenci do koszar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 11:25 Wojak napisał: > Pie..cie glupoty wedlug mnie kto nie idzie do wojska pomijam tych z kategodia > D to jest jedna wielka ci... w wojsku maminsynki nauczycie sie dyscypliny i > porzadku spolecznego a jak juz wyjezdzasz za granice to ku.. nie wracaj juz do > POLSKIcw..u Pieprzycie, z przeproszeniem, Wojaku, jak spod kredensu... ;-) A co Wy, Wojaku, macie jakieś wykształcenie psychologiczne, żeby wygłaszać takie opinie? Oczywiście, wygłaszajcie sobie co chcecie... żyjemy w wolnym kraju. Ale nieco piep...ycie. Znaczy miałena myśli - nie wiecie o czym mówicie. Poza unitarką i 'obowiązkową służbą wojskową'... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
s0ber Re: Studenci do koszar 13.06.07, 11:33 > Wojak napisał: > > Pie..cie glupoty wedlug mnie kto nie idzie do wojska pomijam tych z kateg > odia > D to jest jedna wielka ci... w wojsku maminsynki nauczycie sie dyscypliny > i > porzadku spolecznego a jak juz wyjezdzasz za granice to ku.. nie wracaj j > uz do > POLSKIcw..u Co za bzdury. W moim odczuciu, to Ty jesteś c**pa, bo dajesz sobą sterować. Pomijam już to, że mnie nikt dyscypliny uczyć nie musi, bo sam doskonale wiem, jak organizować swoje życie i jak być osobą odpowiedzialną. A porządek społeczny mam akurat gdzieś. Dla mnie ważniejszy jest indywidualizm i samodzielne myślenie, a podążanie za stadem jest dla tych, którzy wolą iść na łatwiznę. A jak już wyjadę z kraju, to pewnie nie wrócę, bo nic mnie tu nie trzyma. Państwo wymaga ode mnie wielu rzeczy, ale samo nie spełnia żadnych wymagań obywateli. To jest porządek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: simoneee Re: Studenci do koszar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 01:17 to nie dokońca tak poborowy !!!!!!!!!! lepiej z jeżem mieć stosunek niz z rezerwą porachunek !! ;-) a tak na marginesie to sluzba zasadnicza jest strata czasu, a przedewszystkim czekanie na nia, i przez to problemy z dostaniem pracy to jest porażka !!!!!!!!! Ludzie chodzcie na wybory, bo mochery i frajery wybieraja za was !!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Studenci do koszar IP: *.59.jawnet.pl 13.06.07, 11:23 Drogi Adamie jak to nie jest Twoja ojczyzna, to oddaj pieniądze za darmowe studia. Tylko nie mów, ze rodzice płacili podatki, bo i tak by ich nie starczyło na wszystko, co dostałes. Jeśli płacili, bo być może żyli z zasiłków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak pulkownik Ozga na Bialorus IP: *.acn.waw.pl 13.06.07, 11:23 dlaczego nikt nie protestuje, ze to wojsko zachowuje sie jak w Zwiazku Radzieckim? Odpowiedz Link Zgłoś
s0ber Studenci do koszar 13.06.07, 11:27 Wojska w ogóle nie powinno być, a jeśli już musi istnieć, to powinno być zawodowe, i kropka. Mówienie o konstytucyjnym obowiązku obrony ojczyzny jest w tym przypadku hipokryzją, ponieważ każdy człowiek ma niezbywalne prawo do wolności. I nie powinna mieć miejsca sytuacja przymusu bezpośredniego przy powoływaniu kogokolwiek do służby w organizacji totalnej uczącej zabijania i niszczącej indywidualizm. Jest to w mojej opinii naganne, ponieważ ogranicza się naszą wolność i nie pozostawia nam się wyboru. Można ubiegać się o służbę zastępczą, która - nie wiedzieć czemu - trwa dwa razy dłużej, więc ma charakter represji, jest to naprawdę kiepski kompromis, nie wspominając już o tym, że nie każdy do tej służby zostaje skierowany. A moim zdaniem wszelkie organizacje o charakterze zbrojnym są bezpośrednio odpowiedzialne za wszelakie konflikty, przez które wiele osób cierpli i ginie. Należy się w końcu obudzić i zobaczyć, że militaryzacja nie prowadzi do pokoju na świecie, a jedynie do wybuchów nowych wojen i pogłębiania się już trwających konfliktów. Bardzo dobitnie pokazuje to historia. Trzeba być zwyczajnie głupim, żeby nie wiedzieć, czego powodem są wojny. I ja jako pacyfista nie będę przykładał do tego ręki. Zatem jeśli zajdzie taka konieczność, odmówię podjęcia służby licząc się z możliwością represji z tym związanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: Studenci do koszar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 11:32 s0ber, bardzo mi imponuje Twoja wypowiedź. Serio. Ale pytam - siedziałeś kiedyś w tzw "pierdlu"? Chyba nie. Ale szanuję bardzo, co napisałeś. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
s0ber Re: Studenci do koszar 13.06.07, 11:44 Gość portalu: kot napisał(a): > s0ber, > bardzo mi imponuje Twoja wypowiedź. > Serio. > Ale pytam - siedziałeś kiedyś w tzw "pierdlu"? > > Chyba nie. > Ale szanuję bardzo, co napisałeś. > > Pozdrawiam. Nie, nie siedziałem. A jak coś, to będę siedział za umiłowanie pokoju i wolności. Niemniej jednak ważniejsze jest dla mnie pozostanie w zgodzie ze swoim sumieniem. Uważam, że w momencie kiedy wziąłbym broń do ręki, przestałbym być człowiekiem. Wiem, że moje poglądy są bardzo skrajne, ale uważam, że są słuszne dlatego je w sobie podtrzymuję. Zresztą, zawsze można uciec przez "sprawiedliwością" - czego nie wykluczam. Wykluczam natomiast ponad wszelką wątpliwość to, że kiedykolwiek pójdę do wojska, bo na pewno nie pójdę. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: Studenci do koszar IP: *.komtech.com.pl 13.06.07, 12:23 Nie przestałbyś być człowiekiem, bo to, że nim jesteś, i to cennym, nie zależy od tego, czy pójdziesz do wojska czy nie, czy chwycisz broń, czy nie. To Twoje przekonania, stosunek do ludzi, do przemocy, stanowi o Twoim człowieczeństwie. Ale wierzę, że nie pójdziesz do woja i kibicuję Ci w tym. Trzeba odwagi, żeby się postawić. Odpowiedz Link Zgłoś
s0ber Re: Studenci do koszar 13.06.07, 12:32 Gość portalu: heh napisał(a): > Nie przestałbyś być człowiekiem, bo to, że nim jesteś, i to cennym, nie zależy > od tego, czy pójdziesz do wojska czy nie, czy chwycisz broń, czy nie. To Twoje > przekonania, stosunek do ludzi, do przemocy, stanowi o Twoim człowieczeństwie. > > Ale wierzę, że nie pójdziesz do woja i kibicuję Ci w tym. Trzeba odwagi, żeby s > ię postawić. Masz dużo racji. Niemniej jednak w momencie, kiedy wziąłbym do ręki broń stałbym się hipokrytą, zaprzeczyłbym tym wartościom, które czynią ze mnie człowieka. Dzięki wielkie za słowa otuchy. Wiedz, że Cię nie zawiodę i pozostanę wolnym człowiekiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezorientowany Re: Studenci do koszar IP: 151.193.120.* 13.06.07, 11:30 A co z tymi ktorzy zdali ten egzamin z Przysposobienia obronnego i czekali na powolanie, ale wojsko sie do nich NIE odezwalo (zarowno po 3cim jak i po 4 roku) a teraz sa na piatym i nie wiedza co robic? Odpowiedz Link Zgłoś