Dodaj do ulubionych

Telewizja analogowa do lamusa

09.03.08, 15:04

Za sześć lat telewizory i radia ponad 7 mln Polaków mogą zamilknąć.

Biorąc pod uwagę coraz mniejszą żywotność sprzętu RTV nie ma co się spieszyć.
Tym bardziej, że po ostatnich szwindlach sprzedawców z Full HD i HD Ready
konsument nie ma pewności, czy telewizor, który dziś kupi, będzie odbierał
cyfrowy sygnał.

Obserwuj wątek
    • Gość: u Re: Telewizja analogowa do lamusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 15:14
      maruda.r napisał:

>
      > Za sześć lat telewizory i radia ponad 7 mln Polaków mogą zamilknąć.
      >
      > *********************************
      >
      > Biorąc pod uwagę coraz mniejszą żywotność sprzętu RTV nie ma co się spieszyć.

A masz jakieś badania dotyczące tego, bo ja czegoś takiego nie zauważam?

> Tym bardziej, że po ostatnich szwindlach sprzedawców z Full HD i HD Ready
      > konsument nie ma pewności, czy telewizor, który dziś kupi, będzie odbierał
      > cyfrowy sygnał.

Nie będzie. Np. niedawno DVB-T przeszło na kompresję H264/AVC. Użytkownicy,
      którzy kupili telewizor z DVB-T, ale oczywiście z MPEG-2 nic już sobie nie
      pooglądają.
      • mike-great Nie wyrzuca się $$$ w błoto... 09.03.08, 15:24
        Nie wyrzuca się $$$ w błoto...
        To sie tyczy szwindla z HD i HD ready, Blue Ray, i... tym co będzie online w 2014r. (bo coś będzie na pewno - tylko co?). Forsę jest wydać łatwo - tylko po co z góry, i na kota w worku? Sprzęt elektroniczny/telekomunikacyjny tanieje, i nie ma się co napinać z zakupami. Jutro będzie lepiej i taniej...
        • Gość: GIBbeer Re: Nie wyrzuca się $$$ w błoto... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 15:27
          Czy jakąś babcię obchodzi to, że Unia chce wprowadzić sygnał DVB naziemny? Dla
          niej to ma działać, być tanie i tyle.
          • Gość: asdf Wielki brat z Brukselii udeża znowu IP: *.broker.com.pl 09.03.08, 16:41
            Jak zwykle WB wydał dyrektywę, więc wszyscy pokornie muszą się do niej
            zastosować. Kto na tym skorzysta ? Wszyscy oprócz zwykłych konsumentów. 7 mln
            potencjalnych klientów dla firm produkujących sprzęt RTV i ciut mniej aczkolwiek
            też sporo klientów dla wszelakich kablówek oraz telewizji satelitarnych. Wątpię
            czy jakiemuś emerytowi czy przeciętnemu zjadaczowi chleba zrobi różnicę większą
            czy ogląda film HD czy w normalnej rozdzielczości.

I po co to wszystko? Telewizja cyfrowa i tak by się zadomowiła w domach i bez
            żadnych nakazów

Co następne ? Dyrektywa, że wszyscy muszą mieć internet? Że najmniejsza szybkość
            oferowana przez dostawców internetu to 2 Mb/s?
            • Gość: hmm skoro kablówka pośredniczy i dostarcza sygnał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.08, 16:51
              to niech u siebie postawi dekodery, tak jak w tej chwili obsługuje wybrane
              kanały z platform cyfrowych, a użytkownicy będą mogli zostać przy starym sprzęcie.
              • Gość: wikionar Re: skoro kablówka pośredniczy i dostarcza sygnał IP: *.chello.pl 09.03.08, 20:14
                i podejrzewam, że tak zadziałają - bo wtedy nie będą musieli tykać
                całej infrastruktury, kabli, skrzynk rozdzielczych itp...
                • Gość: Miś telewizja cyfrowa IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 09.03.08, 22:39
                  Mieszkam w Teksasie. W Stanach telewizja analogowa kończy nadawanie
                  za rok, w lutym 2009 roku. Dekoder do umożliwający oglądanie
                  powietrznej telwizji cyfrowej na starym analogowym telwizorze
                  obecnie kosztuje $60 czyli 150 zł. Rząd federalny będzie wysyłać
                  kupony $40 dla osóbm które chcą sobie kupić standardowy dekoder.

Coraz więcej ludzi kupuje telewizory HD TV, telewizja high
                  definition, mająca 540 linii lub 720 linii lub 1080 linii (stare
                  telewizory mają około 250 linii rysowanych dwa razy - interlaced).
                  Odbiorniki HD TV kosztują od kilkuset dolarów do ponad $10 tys.
                  Niestety programów HD TV ciągle jest mało. Również ciągle nie ma
                  jednego standardu.

Mieszkając w Polsce oraz nie pracując w firmie żyjącej z telewizji
                  nie martwiłbym się co będzie za 7 lat.
            • Gość: free texas Zapomniałeś wspomnieć o WB z Waszyngtonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 17:45
              Tam czeka ludzi to samo.
            • and_rzej Re: Wielki brat z Brukselii udeża znowu 09.03.08, 21:19
              "Wątpię czy jakiemuś emerytowi czy przeciętnemu zjadaczowi chleba zrobi różnicę
              większą czy ogląda film HD czy w normalnej rozdzielczości."

asdf, Ty chyba pomyliles pojecia. W 2014 bedzie przejscie z TV analogowej na
              cyfrowa. TV cyfrowa to nie to samo co HD. Przecietny zjadacz chleba bedzie
              ogladal TV cyfrowa w zwyklej rozdzielczosci, a kanaly w HD bedzie mogl sobie
              dokupic dla przyjemnosci.
            • Gość: Taras Re: Wielki brat z Brukselii udeża znowu IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.03.08, 22:10
              Jakby tak wszyscy myśleli jak Ty, to napewno niebyło by postępu. A
              internetu byś napewno byś nie miał.
              Co jakiemuś emerytowi lub przeciętnemu zjadaczowi chleba dało:
              - możliwość indywdualnego odbioru telewizji satelitarnej
              - przejście z systemu telewizji SECAM na PAL
              - uruchomienie nadawanie telewizji w kolorze
              - zmiana zakresu UKF
              - nadawanie audycji radiowych w stereo
              Uważam, że źle oceniasz ludzi. Siedem lat to długi okres, wielu
              obecnych w wieku produkcyjnym wejdzie w wiek emerytalny.
            • Gość: niewazne Re: Wielki brat z Brukselii udeża znowu IP: *.pwr.wroc.pl 09.03.08, 22:31
              Coś ci się chyba pomyliło. HD i telewizja cyfrowa to różne pojęcia.
              A "przeciętny zjadacz chleba" będzie miał z tego to, że w
              dotychczasowym paśmie zmieści się 4x więcej kanałów, więc np.
              odbiorca, który nie ma kablówki, a zwykłą antenę będzie miał większy
              wybór, bo więcej kanałów mu odbiornik odbierze. O takich rzeczach
              jak wiele wersji językowych, napisy itp. nawet nie wspominam.

• Gość: Irrlicht Re: Wielki brat z Brukselii udeża znowu IP: *.camk.edu.pl 10.03.08, 08:06
                > A "przeciętny zjadacz chleba" będzie miał z tego to, że w
                > dotychczasowym paśmie zmieści się 4x więcej kanałów,

"Przeciętny zjadacz chleba", żyjący z dala od dużego miasta może mieć np. TVP1,
                TVP2, TVP Info, POLSAT, TV 4 i TVN (albo nawet mniej), a do tego kilkadziesiąt
                kanałów z szumem. Po cyfryzacji będzie miał te same 6 kanałów i kilkaset kanałów
                z szumem. Szum będzie cyfrowy, więc nieinterpretowalny, czyli właściwie nawet
                nie będzie szumiało na tych dodatkowych kilkuset kanałach :->
                • Gość: kairos Re: Wielki brat z Brukselii udeża znowu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.08, 09:10
                  ty chyba nie ogladalesz jeszcze nigdy telewizji cyfrowej. ostatnie cztery lata
                  mieszkalem w okolicach Frankurtu (nM) i tam od przynajmniej dwoch lat jest juz
                  tylko telewizja cyfrowa (dvb-t).
                  przed tym odbieralismy 4 i pol kanalow (z tego tylko 2 tak naprawde w dobrej
                  jakosci) - po wlaczeniu dvb-t dwadziescia programow w jakosci przynajmniej
                  porownywalnej z telewizja satelitarna. I to z ta sama antena na dachu. Tylko
                  przy naprawde okropnej burzy mielismy problemy.

Jesli ktos nie chce wydawac pieniedzy, nie musi. Przeciesz nikt go nie zmusza do
                  ogladania telewizji. Ale prosze niech nie zmusza innych do uzywania
                  przestarzalej technologi albo stacji telewizyjne do uzywania podwojnej technologii.
            • Gość: rwt Naucz się pisać po polsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.08, 22:34
              "uderza" piszemy przez "rz"
      • Gość: hilfe Proste pytanie - jaki TV kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 16:31
        Jaki TV kupić?
        Wprowadzam się do nowego M i musze cos wybrać.
        Moje jedyne wymaganie: ma ładnie wyglądac obraz teraz i za 5 lat.

Co więc kupić (LCD, plazma odpada):
        Full HD i czy może poprzestać na tańszym HD Ready?

Najlepiej gdyby ktos podrzucił konkretne przykłady telewizorków.
        Pójde do sklepu a sprzedawca wciśnie mi wszystko, ja zas znowyu nie
        mam czasu się zbytnio zagłębiać jaki TV jest lepszy.

Jedyne co wiem, to że LCD bierze mniej prądu, a Full HD to
        telewizorki od minimum 37 cali.

• pe1 Re: Proste pytanie - jaki TV kupić? 09.03.08, 17:24
          > Jaki TV kupić?
          > Wprowadzam się do nowego M i musze cos wybrać.
          > Moje jedyne wymaganie: ma ładnie wyglądac obraz teraz i za 5 lat.

Tego ostatniego nie da się spełnić - warunki "teraz" i "za 5 lat" są sprzeczne

> Co więc kupić (LCD, plazma odpada):
          > Full HD i czy może poprzestać na tańszym HD Ready?

jeden i drugi to pieniądze wyrzucone w błoto

> Najlepiej gdyby ktos podrzucił konkretne przykłady telewizorków.
          > Pójde do sklepu a sprzedawca wciśnie mi wszystko, ja zas znowyu nie
          > mam czasu się zbytnio zagłębiać jaki TV jest lepszy.
          >
          > Jedyne co wiem, to że LCD bierze mniej prądu,

nieprawda

> a Full HD to telewizorki od minimum 37 cali.
        • Gość: Plasma Re: Proste pytanie - jaki TV kupić? IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 09.03.08, 18:20
          Wybierając LCD popełniasz zasadniczy błąd już na samym początku procesu podejmowania decyzji. Ochłoń, porównaj jakość obrazu, poproś firmę o prezentację porównawczą w Twoim domu. Nie ulegaj "chłytom małketingowym" bez walki!
          • manhu Re: Proste pytanie - jaki TV kupić? 10.03.08, 14:02
            Czyli kup CRT, na te kilka lat super, bo jakość o wiele lepsza niż na LCD i dużo taniej. Dopiero jak będzie HDTV cyfrowa to można kupić LCD (ale wtedy LCD już zdechnie i zastąpi go nowa technologia).
        • Gość: Mario Re: Proste pytanie - jaki TV kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 20:26
          A ciekawi mnie dlaczego plazma odpada? Ja kupiłem plazmę Full HD z
          pełną świadomością, że LCD odpada. W LCD są smugi podczas ruchu i
          nie wiem jak by cię przekonywali, że ich nie ma. Dodatkowo w LCD i
          nie można regulować jasnością tak samo jak nie da się regulowac
          jasnością jarzeniówki. Wieczorem w normalnych warunkach nie da się
          tego oglądać - tak łeb przez oczy wypala. No i dodatkowo żre prądu
          jak smok. Palzma w większości warunków oglądania zuzywa mniej
          energii.
          • Gość: Aster Re: Proste pytanie - jaki TV kupić? IP: *.acn.waw.pl 09.03.08, 23:48
            A to dziwne - ja jakoś w swoim LCD mogę ustawiać moc świetlówek - mam 3 poziomy świecenia. Plazma pobiera więcej prądu, jest mniej żywotna, w nowych LCD nie ma efektu smużenia, a do tego plazma FULL HD to praktycznie niespotykana rzecz.
            • Gość: Mario Plazma Full HD niespotykana? Coż za bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 06:55
              Zapomniałeś dodać Plazma Full HD na małych ekranach 40 cali i
              poniżej. Jest to ograniczenie technologiczne. Za względów
              konstrukcyjnych nie da się zrobić piksela o bardzo małych
              rozmiarach, dlatego plazmy Full HD występują tylko w większych
              rozmiarach, 50 - 100 cali. Z kolei LCD w tym rozmiarze jest trudno
              znaleźć. Plazma Full HD nie jest popularna w Polsce z tego prostego
              powodu, że Polacy w większości przyppadków kupują malutke telewizory
              40 cali i poniżej.
        • Gość: Taras Re: Proste pytanie - jaki TV kupić? IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.03.08, 23:27
          Tak trochę trudno doradzić gdyż nawet nie piszesz jak wielość by cię
          interesowała.
          Według skąpiec.pl
          Zainteresowanie telewizorami:
          - 80% LCD
          - 10% plazma
          - 10% kineskop
          Przekątne LCD:
          - 40% 32 cali
          - reszta ponizej 10%
          Przekątne plazma:
          - 70% 42 cale
          Narosło wiele w tym temacie mitów.
          Telewizory LCD mają mały kąt widzenia. Nowsze konstrukcje są tego
          pozbawione.
          Telewizory plazmowe pobierają dużo energii. Jest to prawda, ale wraz
          zwrostem wielkości różnica się zaciera.
          Ekrany telewizorów plazmowych wypalają się. Obecnie to już nie jest
          problem. Żywotność LCD określona jest na 50000 godzin a plazmy na
          60000 godzin.
          Ekrany LCD smużą. Wada ta dotyczy starszych ekranów.
          Telewizory LCD słabo wyświetlają kolor czarny. Jest to prawda.
          Wszystko tak naprawdę zależy od konkrętnego modelu.
          Za LCD może przemawiać to że firma Sony przestała prdukować
          telewizory plazmowe. W swojej ofercie ma tylko LCD.
          Następny problem jest wybrać stenardową rozdzielczość, HD Ready
          1280x720, czy HD Full 1920x1080. Niestety jeszcze jakiś czas
          telewizja będzie nadawała w standardowej rozdzielczości, przy
          większej rodzielczości jakość programu telewizyjnego będzie spadać.
          Trzeba iść na kompromis.
      • maruda.r Re: Telewizja analogowa do lamusa 09.03.08, 17:09
        Gość portalu: u napisał(a):

> maruda.r napisał:
        >
        > >
        > > Za sześć lat telewizory i radia ponad 7 mln Polaków mogą zamilknąć.
        > >
        > > *********************************
        > >
        > > Biorąc pod uwagę coraz mniejszą żywotność sprzętu RTV nie ma co się spies
        > zyć.
        >
        > A masz jakieś badania dotyczące tego, bo ja czegoś takiego nie zauważam?

Masz jakieś badania potwierdzające, że żywotność sprzętu RTV się zwiększa?

• bleck.16 Re: Telewizja analogowa do lamusa 10.03.08, 00:27
        Gość portalu: u napisał:
        "Np. niedawno DVB-T przeszło na kompresję H264/AVC. Użytkownicy, którzy kupili
        telewizor z DVB-T, ale oczywiście z MPEG-2 nic już >sobie nie pooglądają"

DVB-T nie przeszlo na H264 tylko dodalo. Chodzi o to ze MPEG2 slabiej sobie
        radzi z nadawaniem HDTV. Pewnie co jakis czas beda dodawane nowe kodeki. Kazdy
        bedzie mogl sobie zrobic update softu w telewizorze o nowe kodeki lub nowe ich
        wersje. Tak jak to sie robi w odtwarzaczach - nagrywarkach DVD/HDD, dekoderach
        sat, telefonach komrkowych, nagrywarkach CD/DVD w komputerach, routerach,
        modemach, konsolach do gier itd.
        Oczywiscie pod warunkiem ze w sklepie zapyta sie sprzedawcy tylko o taki
        telewizor który ma mozliwosc zmiany softu. Jesli ktos przy kupnie telewizora nie
        zwraca uwagi na ten parametr i interesuje go tylko np wielkosc w calkach to juz
        jego sprawa i pozniejszy problem.
    • Gość: mucha Telewizja analogowa do lamusa IP: *.lazurowa.waw.pl 09.03.08, 15:28
      To straszne, bez telewizji nie ma zycia. Trzeba by z dzieckiem na spacer chodzic. swiat by sie załamał, ludzie by umarli z nudow,albo zaczeli nie daj boze myslec, gdzie by puszczano reklamy/insrukcje jak byc szczesliwym kupujac naprzykład w tesco.
      • Gość: edek Re: Telewizja analogowa do lamusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 15:35
        Artykuł nie był raczej o wpływie telewizji na relacje społeczne itp.
        • mucha123443 Re: Telewizja analogowa do lamusa 09.03.08, 15:58
          no nie był, ale gdzie znajdziesz artykuły o pozytkach z ogladania telewizji. Badzmy szczerzy telewizja jest poto by zapewnic tania rozrywke i przedewszystkim miejsce na reklamy.
          • Gość: Taras Re: Telewizja analogowa do lamusa IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.03.08, 23:32
            W końcu posiadanie telewizora ani komputera nie jest przymusem. Tak
            samo dostep do internetu.
        • maruda.r Re: Telewizja analogowa do lamusa 09.03.08, 17:11
          Gość portalu: edek napisał(a):

> Artykuł nie był raczej o wpływie telewizji na relacje społeczne itp.

Ależ był. Założeniem był przymus oglądania telewizji. Pokrętną tezą
          zabezpieczenie się już teraz - najlepiej w coś z wyprzedaży.

• smok_sielski Od lat nie mam telewizora 09.03.08, 15:33
      i jakos za nim nie tesknie. Zwlaszcza jak jestem u kogos i widze co tam
      puszczaja. Wszystko co potrzebuje mam w internecie, wiadomosci, filmy, itd. O
      godzinie ktora mnie pasuje.
      smok
      • Gość: asddf Re: Od lat nie mam telewizora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.08, 16:15
        Ja również nie mam telewizora. Zrezygnowałem kilka lat temu, kiedy po powrocie
        do domu włączyłem tv a tam ciągle reklama. Po przejrzeniu wszystkich kanałów
        kilkunastukrotnie uswiadomiłem sobie, że nic tu dla mnie nie ma i że nie chcę
        więcej oglądać tego szajsu. To było jak rytuał, jak nerwowe sięganie palacza po
        kolejnego papierosa. Co ciekawe conajmniej kilkanascie dni męczylem się jakis
        narkoman. Od tego mozna się naprawdę uzależnić.

Podobnie jest z internetem. Większosc ludzi jest okrutnie uzależniona od
        potrzeby codziennej dawki informacji. Nieważne jakiej, byleby przejrzeć ulubione
        strony www czy blogi, a co sprowadza się własciwie do zajęcia czyms mózgu i w
        gruncie rzeczy jest marnowaniem czasu. Tak to dzisiaj widzę. Wytresowano ludzi
        do bycia konsumentami różnych dóbr: informacji, gadżetów, samochodów itd. Stało
        się niezaprzeczalną oczywistoscią, że zepsuty telewizor zostanie zastąpiony
        nowym większym lepszym zamiast naprawiony. Co trzy miesiące każdy powinien
        wymienić pół peceta aby być 'na fali' itd. ;)

Przecież nie bez potrzeby powstają na swiecie miejsca, gdzie leczy się ludzi z
        tego, by nie kupowali bez sensu ubrań których nigdy nie założą, albo z tego by
        nie siedzieli na czacie albo przed konsolą po 48godzin bez jedzenia i snu.

Najfajniejsze jest to, że są ludzie, którzy nie są w stanie poprawnie żyć w
        ciszy, bez dawki reklam, hałasu i ciągle włączonego radia czy telewizora
        niezależnie czy ktos go w ogóle ogląda czy nie.
        • swan_ganz Re: Od lat nie mam telewizora 09.03.08, 16:31
          > Zrezygnowałem kilka lat temu, kiedy po powrocie
          > do domu włączyłem tv a tam ciągle reklama. Po przejrzeniu
          > wszystkich kanałów kilkunastukrotnie uswiadomiłem sobie, że nic
          > tu dla mnie nie ma i że nie chcę więcej oglądać tego szajsu.

ja zrobiłem to samo co Ty... Tzn telewizor jeszcze mam ale już dobre
          pół roku mineło jak przestałem go włączać...
          I dopiero z perspektywy pół roku abstynencji telewizyjnej widać jak
          nami media próbują manipulować... Szczególnie w polityce.
          • Gość: Taras Re: Od lat nie mam telewizora IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.03.08, 23:37
            Siedzisz cały czas w necie i na nic nie masz więcej czasu. A wiesz
            jak w necie można manipulować.
        • Gość: Aster Re: Od lat nie mam telewizora IP: *.acn.waw.pl 09.03.08, 23:51
          Ale telewizor to nie tylko telewizja? A filmów nie oglądasz np?
      • Gość: smok artysta Re: Od lat nie mam telewizora IP: *.pronet.lublin.pl 09.03.08, 17:05
        Tylko Discovery, Animal Planet i National Geographic nadają się do oglądania - reszta to ...
    • kain_brat_abla Mohery bez telewizji !! Huura !! 09.03.08, 15:33
      I radio z ryjem trzeba im wyłączyć !!
      • Gość: edek Re: Mohery bez telewizji !! Huura !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 15:39
        Spokojnie, wezmą kredyt i kupią w sieci Rydz RTV odbiorniki odbierające jedną
        stację.
      • cloclo80 Re: Mohery bez telewizji !! Huura !! 09.03.08, 18:51
        TV Trwam jest obecnie w paczce TVP na Astrze. Jeśli chcesz udupić Rydza popieraj
        zniesienie abonamentu.
        • Gość: ala Re: Mohery bez telewizji !! Huura !! IP: *.net.wektormedia.pl 09.03.08, 19:32
          Zniesienie abonamentu potrzebne Polakom na 100%. Czas przestać
          opłacać gigantyczne wynagrodzenia różnej maści pseudo-artystom i
          pseudo-managerom. Kto chce niech płaci dobrowolnie. Dość łupienia
          Polaków.
      • Gość: e Re: Mohery bez telewizji !! Huura !! IP: *.telsat.wroc.pl 09.03.08, 21:02
        Spoko spoko, o tzw "ciemny lud" do oddawania glosow zatroszcza sie w pierwszej
        kolejnosci
    • Gość: olo On Board to amatorzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 15:52
      On Board to amatorzy nie wiedzą co badają
      Straszenie zmianmi? Tylko tych co mają antenkę tradycyją:)
      Jak ktoś ma kabel albo satelitę to go wali :))
      Trzeba wiedzieć CO się bada.
      • Gość: Szwed Przyklad Szwecji IP: *.ang.sth.bostream.se 09.03.08, 16:04
        W Szwecji juz wylaczono sygnal analogowy i tez bylo troche paniki
        medialnej, co to bedzie... A co jest?
        Ja mam np kablowke i to mnie w ogole nie dotknelo, nadal mam ten sam
        100Hz "tradycyjny" telewizor.
        Najtansze dekodery (dzialaja bez problemu przy odpowiedniej antenie)
        mozna bylo kupic od 150 zl wzwyz dla tych co bez kabla.
        Aby tylko nie dac sie zwariowac mediom, ktore wszedzie bija piane
        przy takich okazjach... :)
    • Gość: mixer Łee, u mnie kablówka udostępnia dekodery IP: *.icpnet.pl 09.03.08, 15:57
      za 1,90 zł na miesiąc. (Albo nawet 1,50 zł, nie chce mi się teraz
      sprawdzać)I tak jest albo będzie też gdzie indziej. Takie czy inne
      platformy cyfrowe będą walczyć o klientów...
    • aby Płatni pośrednicy nie mają monopolu 09.03.08, 16:27
      Jest jeszcze jedna kategoria odbiorców - mających dostęp do niekodowanych
      (free-to-air) cyfrowych programów satelitarnych poprzez indywidualną antenę, bez
      żadnego pośrednika.
      Aby mieć dostęp do szerokiego wachlarza programów telewizyjnych i radiowych ze
      świata nie ma potrzeby wykupywania abonamentu w jednej z tzw. platform cyfrowych
      czy kablowych, jak sugeruje autor.
      • pe1 Re: Płatni pośrednicy nie mają monopolu 09.03.08, 17:26
        jasne. tyle, że zapomniałeś wspomnieć, że 90% treści to reklamy i debilne
        teleturnieje
        • aby Re: Płatni pośrednicy nie mają monopolu 09.03.08, 20:39
          Re: pe1.
          Nie rozumiem.
          Dość regularnie zaglądam na stacje niemieckie, takie jak Phoenix, ARD, ZDF czy
          telewizje regionalne. Zaglądam na BBC Parliament, France24, Russia Today, CT24,
          telewizje państw bałkańskich, al-Jazeerę, itd.
          To są wszystko telewizje, w których nie ma reklam (lub prawie wcale),
          teleturniei - i których nie ma w pakietach sieci kablowych/platform. Np. z
          niemieckich stacji kablówki oferują wyłącznie 2-3 stacje komercyjne takie jak
          RTL, Sat1 czy Pro7. Tych nie oglądam wcale.
    • Gość: gosc zyczliwy Telewizja analogowa do lamusa IP: *.socal.res.rr.com 09.03.08, 16:36
      w Polsce jak zwykle bedzie balagan , ktos bedzie chcal zarobic itd,
      W Stanach mowi sie o tym od dawna i dekoder kosztuje okolo 200 dol.
      czyli jest przystepny dla kazdego
      • Gość: Marek Re: Telewizja analogowa do lamusa IP: *.225.233.224.Dial1.Detroit1.Level3.net 09.03.08, 19:43
        W Stanach dekoder kosztuje od $40 do $58 dolarow w tym Rzad daje tobie kupon na
        $40 dol.Twoj koszt- od 0 do 18 dolarow. 2 kupony na rodzine.
    • Gość: beskidnik Telewizja analogowa do lamusa IP: *.chello.pl 09.03.08, 16:45
      Wbrew twierdzeniom z tekstu, radiowe pasmo UKF (88-108 MHz) przetrwa
      cyfryzację telewizji w formie analogowej... cyfryzacja naziemnej TV
      ma zwolnić wiele częstotliwości UHF na potrzeby nowych przetargów
      dla usługodawców nowych, wszystko-mających-niezbędnych-usług ;> TV
      cyfrowa pozwoli też na jednym kanale analogowych nadawać więcej
      kanałów cyfrowych, czyli uzyskać większe zyski z częstotliwości... w
      praktyce przełoży się to na jeszcze więcej reklam w jeszcze większej
      ilości kanałów telewizyjnych...
    • Gość: Cyrus Telewizja analogowa do lamusa IP: *.isk.net.pl 09.03.08, 17:23
      7 mln gospodarstw to nie 7 mln Polaków. A poza tym w wielu domach jest dwa a
      czasami więcej telewizorów. Platformy satelitarne nie nadają programów
      regionalnych więc odbiorcy satelitarni przełączają swoje telewizory na telewizję
      naziemną. Kablówki też przechodzą na nadawanie cyfrowe więc abonenci będą
      musieli zaopatrzyć się w dodatkowy odbiornik cyfrowy.
      Odbiornik Mpeg-2 kosztuje od 30 Euro(Austria), Mpeg-4 od 120 Euro
    • Gość: TV Telewizja analogowa do lamusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 18:16
      Jeśli chodzi o zakup nowego telewizora to proponuję jednak poczekać. W tym roku
      na pewno pojawi sie nowa telewizor - telewizor laserowy. Produkcja jego jest
      dużo prostsza i dużo tańsza. Zużywa dużo mniej prądu i jakość odbioru ma być
      dużo lepsza.Miał się pojawić na Targach w Las Vegas grudzień 2007 - z firmy
      Matsushita- targi konsumenckie ale coś nie wyszło.
    • Gość: ZiomisławPaliblant To radosna nowina ! IP: *.e-wro.net.pl 09.03.08, 18:53
      Nareszcie padnie 4 władza w Polsce, najsilniejsza zresztą !
      Ogłupiacze i teledurnieje się skończą :)
    • Gość: Catch Telewizja analogowa do lamusa IP: 92.10.127.* 09.03.08, 18:57
      dekodery cyfrowe po kilkaset złotych????
      w Anglii po 19 funtów - będzie się opłacało przywozić i sprzedawać...:)
    • Gość: gosc Telewizja analogowa do lamusa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.08, 19:06

kilka lat temu wywaliłem pudło TV z domu (jeden tv zostawiłem w kuchni, żeby
      sobie dziecko pooglądało ewentualnie wiadomości czy tam jakieś eventy).
      Generalnie od dłuższego czasu mam wyłącznie kompa z internetem i jestem
      szczęśliwy - na filmy chodzę do kina (niezbyt często, max 1x w tygodniu),
      informacje sam sobie wybieram i wiem na jakich portalach ich szukać, aby mieć
      szeroki pogląd.

Najfajniesze są miny moich znajomych, gdy im opowiadam, że nie widziałem tej
      reklamy :P. Niestety zapowiada się sromotny powrót TV do mojego domu wraz z
      kinem domowym... chyba jednak nie podepnę go do anteny, bo i po co...

Wszystko można, trzeba tylko chcieć. Nie mówiąc już o tym, ile wolnego czasu mam
      na czytanie i kształcenie się. Najważniejsze to nie przesadzać z komputerem w
      drugą stronę. Żadnego tam spędzania całego dnia przed monitorem. Ot, raz
      dziennie przez około godzinkę przeglądam portale i wiem, co się na świecie dzieje.
      • Gość: Taras Re: Telewizja analogowa do lamusa IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.03.08, 00:22
        A to ze znajomymi nie masz innego tematu jak reklamy. W internecie
        też są reklamy i też wciąga. Telewizor też mozna właczyć o 19:30 i
        oglądnąć tylko wiadomości.
    • Gość: Mario Z analogową rozstałem się lata temu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 20:20
      Od jakiegoś czasu mam antenę 2m w ogródku i oglądam BBC z Astry 2D.
      Nadawanych w Polsce kanałów nie widziałem od lat - ani naziemnych
      ani satelitarnych. I prawdę mówiąc jestem z tym bardzo szczęśliwy.
      Nie oglądam głebokiego dna jakie reprezentują rodzimi nadawcy.
      • Gość: zaloguj się Tak tylko pytam... IP: *.chello.pl 09.03.08, 20:28
        > Nie oglądam głebokiego dna jakie reprezentują rodzimi nadawcy.

Skoro nie oglądasz, to skąd wiesz, że to dno? Bo ktoś Ci powiedział?...
        • Gość: Mario Re: Tak tylko pytam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 20:39
          Że polska TV to dno wiem na podstwie obserwacji sprzed lat natomiast
          potwierdzenie mam co roku u cioci na imieninach, kiedy to goście
          torturowani są widokiem Polsatu ewentualnie TVP.
      • Gość: Mario Re: Z analogową rozstałem się lata temu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 20:44
        Dodam może, że dno polskiej TV jest może tylko po części winą samych
        nadawców, bo przede wszystkim jest ono odzwierciedleniem pragnień i
        preferencji polskiej widowni.
    • Gość: sprzedawca RTV Ile kasy wziął autor artykułu??? IP: *.chello.pl 09.03.08, 20:55
      Sprzedaję akurat sprzęt RTV i największej bzdury jeszcze nie
      słyszałem,że zamilkną nasze poczciwe analogowe TV.Każdy telewizor
      nawet te tzw."cyfrowe" LCD czy plazmy posiadają zarówno wejścia
      cyfrowe HDMI jak i analogowe(scart,komponentowe).Po prostu do
      dobrych analogów podłączymy dekoder zamieniający cyfrowy sygnał na
      analogowy poprzez gniazdo scart(zwane euro) i po krzyku.Ale lepiej
      ludziom namieszać w głowach i zmusić ich do kupna za parę tysiaków
      nowego TV.Pozdrawiam fanów leciwych ,ale bez efektu tzw."smużenia"
      telewizorków 50 hercowych,papa.
      • Gość: Taras Re: Ile kasy wziął autor artykułu??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.03.08, 00:38
        Ale dobrze pisze większość telewizorów analogowych o standardowej
        rozdzielczości zamilknie i nie ma wejścia/wyjścia cyfrowego HDMI.
        Ale sprzedawcy będą klientom kit wcisakać aby sprzedać.
    • Gość: Leszek Przestańcie straszyć ludzi ! IP: *.viknet.pl 09.03.08, 21:35
      Nie, telewizory NIE przestaną działać - jedynie ich tunery nie będą miały
      sygnału. Zwykła prosta przystawka do każdego TV wystarczy. Przystawka moze być w
      postaci maleńkiego pudełka (podłączona zamiast np magnetowidu obok (z) tunera
      satelitarnego jaki otrzymujemy od Cyfry+, Polsatu czy N - z wyjściami na każdy
      TV. Będzie za darmo, albo za drobne pieniądze - dziś kosztują 30-70 zł. Tunery
      pojawią się w różnym sprzęcie - są nawet w DVD, są przystawki do notebooków,
      więc jest do wyboru-do koloru już dziś (TANIO). Podejrzewam, że każdy tuner
      satelitarny będzie miał również tuner DVB-T. Nie straszcie więc ludzi zachęcając
      do kupowania nowych LCD czy plazmy, bo i te w większości nie mają tunera DVB-T.
      Pała za tekst sponsorowany i nieznajomość tematu.

allegro.pl/item326673012.html
      allegro.pl/item324164058.html
      allegro.pl/item325595323.html

• Gość: Andrzej Do wozow drabiniastych IP: *.3.cust.bredband2.com 09.03.08, 21:43
        A nie do TV cyfrowej pojecia o niczym nie macie i juz placz. Umierac
        patalachy za Nicee a nie interesowac sie postepem technicznym
    • Gość: maco Telewizja analogowa do lamusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 21:48
      Bzdurny artykuł. Po co myśleć o takich rzeczach i się stresować, analizować że
      za 6 lat będzie telewizja cyfrowa. Przyjdzie 2014 a większość i tak będzie miała
      cyfrowy sygnał z satelity/kablówki albo nowy TV. Reszta kupi sobie dekoderek za
      100zł (nie kosztują one kilkaset tylko 100zł!) Jedyny smutek że cyfrowa TV
      zacznie działać dopiero w 2014 a nie 2010 - 4 lata stracone. Władza
      najwidoczniej nie chce większego pluralizmu stacji TV w dostępie ogólnopolskim i
      bezpłatnym.
    • pendrek_wyrzutek Po co wam telewizja? 10.03.08, 00:10
      Wyrzucic telewizor i z glowy!
    • Gość: polski-moher radio jest lepsze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.08, 00:42
      Po co komu telewizor?

Znacznie lepszym źródłem prawdziwych informacji o świecie jest radio. Osobiście
      nie posiadam telewizora, ale mam radioodbiornik. Ustawiłem pokrętełko na
      RadioMaRyja a następnie urwałem pokrętełko. Nikt nie może już przestawić na inne
      radio. Po podgłośnieniu na max i urwaniu pokrętełka głośności nikt nie może
      ściszyć wspaniałych audycji głoszących jedynie prawdziwą słuszną prawdę.
      Sąsiedzi również mogą słuchać audycji których ja słucham. Dzielę się z nimi
      dobrą nowiną, niech mają coś od życia;)

Ponieważ radioodbiornik pobiera tylko 3.5W energii nie ma sensu go wyłączać. Z
      tego powodu bez przerwy mogę całym sobą chłonąć nowe informacje, modlitwy,
      telefony od słuchaczy oraz inne czyste, polskie, wspaniałe treści płynące z
      monofonicznego głośnika. Uwielbiam ciągłe podsycanie i uświadamianie mi zagrożeń
      świata, tendencyjne treści, ucinanie wypowiedzi niewygodnych słuchaczy,
      jednobiegunowe pranie mózgu i oczyszczanie polityki z niewygodnego śmiecia.
      Teraz jestem naprawdę szczęśliwy;) Więc po co mi telewizor, przeszkadzałby mi
      tylko w koncentracji w odbiorze radia.
    • Gość: zibi MPEG-2 czy MPEG-4 ? kaktus mi wyrośnie prędzej.... IP: *.acn.waw.pl 10.03.08, 01:34
      niż te barany od standardów ustalą jaki ma być obowiązujący bo DVB-T
      też nie jest jeden.
      Zamiast straszyć ludzi takimi nagłówkami, może lepiej wysilić się
      trochę i napisać artykuł o tym, jak od już kilku ładnych lat trwa
      bezsansowna dyskusja jaki ten standard ma być.
    • Gość: Lelekl Re: technika znowu wyprzedzi wolę polityczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 07:16
      Z tego co mi wiadomo to tzw cyfryzacja spowodowuje zwiększenie
      ilości potencjalnych telewizji (i rozgłośni), które będą mogły
      funkcjonować "w eterze". Trzeba więc poczekać z 6 lat no może dodam
      ze 4 lata na opóznienia kiedy to dzięki technice zwiększy się
      wolność słowa w mediach elektronicznych. Szkoda, że trzeba aż tyle
      czekać aby partyjny betgon oddał kolejną rubież w tej wojnie , która
      dalej ma miejsce, społeczeństwa z wybraną przez siebie władzą.
    • Gość: emeryt Telewizja analogowa do lamusa IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.08, 08:23
      Co za bzdury i straszenie ludzi; za nowy tuner satelitarny niekodowanej cyfrowej
      telewizji zapłaciłem 70 zł i bezpłatnie odbieram na komputerze TV Trwam oraz
      super interesujące darmowe telewizje niemieckie jak Pro7, RTL, VOX i inne.
    • Gość: abc Telewizja analogowa do lamusa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.08, 10:02
      Swiat Konsumenta powinien zajac sie realnymi problemami a nie tym co
      bedzie za 6 lat - bo wtedy wszystkie telewizory beda cyfrowe i nie
      bedzie problemu. A realnym problemem konsumentow jest to ze we
      wszystkich sklepach w Polsce jest pelno telewizorow z DVB-T MPEG2
      ktore nie beda mogly odbierac MPEG4 (standard przyjety w Polsce) i
      wiekszosc konsumentow w Polsce ktorzy dzis kupuja telewizor za kilka
      lat beda musieli go wymienic ! Gdyby cos takiego dzialo sie w USA to
      organizacje konsumenckie zzarly by wladze za to ze nie dbaja o
      interesy konsumentow. W Polsce konsumentami nikt sie jak widac nie
      przejmuje, niech kupuja, za kilka lat kupia nastepne...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka