Gość: armata To był tekst w GW 1 kwietnia. Daliście się nabrać. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 12:52 Oj, Metro, Metro ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona PO: Emigranci, wracajcie! IP: *.182.133.78.cable.morena.jarsat.pl 09.04.08, 12:54 Ja wrocilam z mezem po siedmiu latach pobytu w Stanach i przepraszam bardzo ale tutaj nie da sie normalnie zyc.Mieszkajac w Stanach sledzilismy polskie gazety w ktorych pisywano ze jest coraz lepiej ze Polska to tygrys.Stworzylismy taki wizerunek Poski ze po przyjezdzie do tej pory nie mozemy dojsc do siebie.Totalna depresja,szaro buro,ludzie smutni i wilkiem sobie psie kupy wszedzie,zlodziejstwo,burdel na burdel w kraju gdzie wszyscy w niedziele do kosciulka.Przepraszam ale my wyjezdzamy nie chcemy tu wychowywac naszego synka.Goodbye Polsko na zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: PO: Emigranci, wracajcie! IP: *.pronet.lublin.pl 09.04.08, 19:20 Ale numer!!! mamy identyczną sytuację Iwono, tylko zamiast siedmiu lat u nas jest sześć, a zamiast synka córeczka. poza tymi różnicami te same wrażenia z pobytu w Polsce. Tylko nie skarżcie się za bardzo i zbyt głośno na warunki polskie, ani do rodziny ani do znajomych, nikt was nie zrozumie!!!!. Myśmy to już przerabiali, oni nigdy nie żyli poza granicami Polski. Nie wiedzą jak to jest, gdy np. policja i straż pożarna przyjeżdża w 3 minuty na miejsce wypadku, nigdy nie widzieli przyjaźnie uśmiechniętego urzędnika, nigdy nie widzieli uprzejmych i przestrzegających przepisów kierowców. Dlatego jak słyszą takie historie to najzwyczajniej myślą, że zmyślasz i się WYWYŻSZASZ. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~ PO: Emigranci, wracajcie! IP: 212.114.200.* 09.04.08, 13:09 Ale bzdury. "Obecnie polskim emigrantom brakuje...". Tak na pewno. Najbrdziej informacji. Jak wyjeżdżali to pewnie też całkiem w ciemno jechali. Pytanie- czy Polsce zależy na ściągnięciu z powrotem ciemniaków? Mam doświadczenie z pracy w Polsce i z pracy w Niemczech, gdzie teraz pracuję. I co? Tu wszystko działa, urzędy załatwiają sprawy szybko (w zasadzie od ręki), dobre drogi, kulturalni kierowcy, z jednego końca mojego 500 tyś. miasta na drugi przejeżdżam w 20 minut- cały czas mam zieloną falę. Wynajmuję mieszkanie- płacę taniej, niż w Warszawie. Jakbym chciał kupić- za 100 tyś. euro mam jakieś 50-70 m2 (około 2 tyś euro za metr kw.). Szef jest OK, nie knuje i nie ma kompleksów, bo wie, że znalazł się na swoim stanowisku bo mu się należało, a nie dlatego, że lubi go prezes. Tak, płacę 42% podatku. Ale tydzień temu wyskoczyłem sobie autem do Londynu a 4 tygodnie temu byłem w Wenecji- stać mnie na to. Mam wrócić do Polski, do zawiści, knucia, zakompleksionych szefów, kiepskich dróg, kiepskich płac, drogich ubrań, drogiego internetu, chamskich kierowców, pysznej administracji, policji, której wydaje się, że nadal zajmuje się rekietem? Jeszcze nie och.jałem. Odpowiedz Link Zgłoś
przyjaciel.swiata dobra POpaprańce a kasę macie? niby skąd ? 09.04.08, 13:11 na frajerów liczą jak za jaruzelskiego Odpowiedz Link Zgłoś
silvermad too little too late 09.04.08, 13:20 ..niestety politycy, nie sprawdziliscie sie i nie zaslugujecie na moje podatkowe pieniadze.. chociaz bardzo chcialem zeby bylo inaczej "wracajac" do kraju po 20 latach nieobecnosci (niemcy, kanada, usa). co prawda prace mialem zapewniona na bardzo przystepnych warunkach (xx sredniej krajowej) ale nie moglem sie pogodzic ze w ciagu 3 lat mojego pobytu w PL nie zrobiono nic: 1. z rakotworczymi autobusami 2. z dziurawymi drogami 3. z TPSA 4. z wysokimi podatkami nie mam ochoty placic na tych nieudacznikow na wiejskiej i jeszcze ogladac ich "madrosci" w tv. moze moje dzieci wroca, ale poki co polska pozostanie celem sporadycznych wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
albba PO: Emigranci, wracajcie! 09.04.08, 13:21 Do czego mają wracać? Do tego od czego uciekli? Bezrobocia, niskich płac, brudu i bałaganu, nędznych dróg. Kraju smutnego, zacofanego mentalnie z tym mesjaszem z Torunia i wyjącymi "obrończyniami życia" po klimakterium? Do powszechnej zawiści i braku szacunku dla tych, którzy do czegoś doszli ciężką pracą i na których wszędzie patrzy się z podziwem a u nas nazywa od razu złodziejami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keg Re: PO: Emigranci, wracajcie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.08, 13:23 • Do polskich emigrantów rząd będzie docierał także przez ulotki i specjalne broszury, w których będzie informował o korzystnych zmianach w Polsce i nawoływał do powrotu do kraju. Dać każdemu do łapy GW - to najlepsza rzadowa broszura.Taniej będzie i zwrotów nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
isoladisicilia PO: Emigranci, wracajcie! 09.04.08, 13:24 Jest praca - Tusku potrzebuje ludzi do mycia Centralnego w Warszawie na EURO 2012... Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Ryży-Kłamca sam się nadaje do mycia Dworca Główneg 09.04.08, 14:38 Ryży-Kłamca sam się nadaje do mycia Dworca Głównego przed (i w trakcie) Euro 2012. Jak nam nie odbiorą... :-) isoladisicilia napisała: > Jest praca - Tusku potrzebuje ludzi do mycia Centralnego w Warszawie > na EURO 2012... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrantszczesliwy Ja mam tutaj fajne portale internetowe, ulotki IP: *.range86-141.btcentralplus.com 09.04.08, 13:25 broszury... A co z zyciem w Polsce? Jest tak samo popapane jak bylo? Czy moze lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigantszczesliwy Aaaaaa, jeszcze jedno... IP: *.range86-141.btcentralplus.com 09.04.08, 13:27 mam w d... wasz dowod osobisty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadek a PO co mają wracać te nieroby i pijaki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.08, 13:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Ach ta Polska mentalnosc:) IP: *.griffin.managedbroadband.co.uk 09.04.08, 13:56 Zapomniales dodac jeszcze dz*wek, cpunow i zlodzieji. I Zydow;) Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Nieroby i pijacy są wszędzie. Burdel raczej w PL! 09.04.08, 14:39 Nieroby i pijacy są wszędzie. Burdel raczej w PL! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raa Bzura z wizami do polski! IP: 88.212.133.* 09.04.08, 13:39 Moji tesciowie (chinczycy) postanowili w te wakacjie odwiedzic UK i Polske. I oto przyklad parodi polskiego prawa.. Zeby dostac wize do uk, potrzebuja zaproszenia(od nas na kompie), biletow, i kopi siwadectwa malzenstwa tyle. W PL 1) zaproszenia: ktore moze wystwic tylko urzad wojewodzki, do ktorego potrzebuje zaswiadczenie ze spoldzielni ze jestem wlascicielem mieszkania(nie mam bo nie mieszkam w polsce), zaswiadczenie o zarobkach(nie pracuje w PL) itd gdyby nie pomoc rodzinyktora ich oficjanie zaprasza nie moglbym wlasnych tesciow zaprosc!! nie mowie juz o takich bzdurach jak imie ojca mojego tescia(ktory zmarl 40 lat temu!!) + mnostwa innych papierow wystawienie zaproszenia zajmuje 2tygodnie!! a w uk mozna je napisac samemu... bzdura! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb ja widzę to tak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.08, 14:05 Widzę kilka powodów dla których próbuje się ściągać imigrantów i żaden z nich nie jest popularny. 1) rządzący próbują za wszelką cenę utrzymać przy życiu instytucje typu ZUS, KRUS, służbę zdrowia i biurokrację w formie która dzisiaj już nie działa. Dopłaty z budżetu w celu utrzymania ZUSu przy życiu będą rosły wykładniczo w ogromnym tempie. Ktoś na to będzie musiał zapracować. Nie ma pomysłu jak to rozwiązać i nikt nie rusza tego problemu. 2) w niedzielnym 7-dzień-tygodnia w radiu zet politycy jawnie powiedzieli że obecnie ratujemy przed upadkiem ZUS pośrednio poprzez abolicję emigrantów, zachęcenie wszelkimi sposobami do powrotu do kraju, nawet wynagrodzenia marynarzy próbuje się tak uchwycić by w którymś momencie mogły zostać opodatkowane. Jasno powiedziano że wyjazd kolejnych 2mln osób zabije ZUS a za nim pociągnie inne instytucje. Obawy o ciepłe posadki i niemożliwość utrzymania dłużej starego systemu rosną gwałtownie. 3) w życiu nie widziałem żeby drugi kraj robił podobną ofertę dla emigrantów, która to eferta w gruncie rzeczy sprowadza się próby zwabienia, wręczenia ulotki, przyznania dziecku PESELU, ujawnieniu swoich danych i nic poza tym. Wynikać z tego może że ktoś z zagranicy nie jest w stanie samodzielnie przebrnąć przez absurdy typu zameldowanie itd. A jaką ofertę mają ludzie którzy pozostali w kraju? Wygląda to jak klasyczna oferta operatora komórkowego dbającego tylko o nową krew. 4) w Polsce niewiele się zmieniło. Politycy o korzeniach w poprzedniej epoce nadal rządzą, wielu politykuje od kilkunastu lat conajmniej i nigdy nie pracowali tak jak przeciętny człowiek. W mediach ciągle te same gęby które coraz mocniej opluwają się wzajemnie. 5) W wielu firmach bardzo krzywo patrzą na powracających bo ci są osobami których nie ma jak zatrzymać - ani gorszymi pieniędzmi, ani gorszą kulturą pracy, ani półdarmowymi nadgodzinami, ani brakiem urlopu, ani jawnym mobbingiem, ani wyższymi podatkami, ani groźbą ani prośbą. Podobnie z wyjeżdżającymi za granicę - spotkałem się sytuacjami ośmieszania, szykanowania, zwalniania, nawet 50% podwyżki z 1200 do 1800zł nie są w stanie zmienić sytuacji w obliczu 1500euro czy funtow ;) 5) W Polsce pracuje tylko połowa ludzi a mimo to bezrobocie wynosi ponad 11%. Jak wzrośnie bezrobocie jeśli nagle powróci dużo ludzi? Gdzie mają pracować ci wszyscy ludzie jeśli w wielu nawet średnich miastach jedynymi pracodawcami są sklepy spożywcze, markety, małe sklepiki markowe i dosłownie kilka dużych firm? 6) Po co emigranci mają wracać do kraju jeżeli tutaj zarobią znacznie mniej pieniędzy, a przede wszystkim za swoje wynagrodzenie mniej zakupią? Nikt jakoś oficjalnie nie mówi, że pracowitość przeciętnego Polaka wynika dzisiaj z tego że pracuje on więcej niż 8 godzin, robi dużo nadgodzin, pracuje w dni wolne, ale to wszystko dlatego że inaczej nie wystarczyło by mu pieniędzy na życie? 7) po co wysokim bezrobociem i biedą zmuszono tych emigrantów do wyjazdu z kraju, a teraz rozpaczliwie wymaga się od nich wiary w magiczną poprawę sytuacji i zachęca do powrotu? Co ma sobie myśleć taki człowiek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyPiS PO: Emigranci, wracajcie! IP: 84.203.168.* 09.04.08, 14:12 Drogi nieRządzie RP ! Dziękuję za umożliwienie mi zameldowania sie w kraju, tutaj ( w Ire) tego robić nie muszę nikomu to do niczego nie jest potrzebne, tak samo jak nieptrzebny jest pesel + nip, wustarczy jeden nr PPS jeśli ktoś pracuje, a jak nie pracuje to jego brocha (ale to chyba znaczy że nei żyje, nie licząc dzieci i emerytów oczywiście). Dziękuję też za portal, za który na pewno ktoś weźmie kupę kasy, a który wątpię żeby cokolwiek mógł zmienić. Tutaj (w Ire) gospodarkę zaczęto budować/odnawiać od całkiem innych możliwosći niż "wejście sobie na stronę". Odpowiedz Link Zgłoś
gregsmile Wyrobienie PESEL dziecku urodzonemu za granicą 09.04.08, 14:13 Wyrobienie PESEL dziecku urodzonemu za granicą to min 100 eur! 1. Zaświadczenie urodzenia + apostille (15 eur) 2. Tłumaczenia przysięgłe (min 50 eur) 3. Umiejscowienie w Polsce przez konsula + uzyskanie PESEL (24 eur) 4. Paszport tymczasowy (17 eur) 5. Paszport 5 letni dla dziecka po nadaniu nr PESEL (48 eur) To już ponad 150 eur wychodzi ... a wszystko tylko po to by dziecko miało również polskie obywatelstwo. Polska zachęca Polaków do powrotów??? zacznijcie od podstaw! za numer socjalny, paszport, kartę ubezpieczenia, dowód, zameldowanie dziecka w kraju, którym mieszkam nie zapłaciłem ani centa. ale, żeby dziecko miało polskie obywatelstwo to już kosztuje. w d... se wsadzić możecie takie promowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Wyrobienie PESEL dziecku urodzonemu za granic IP: *.80-202-188.nextgentel.com 12.04.09, 10:47 wiem cos o tym, ale nie mogłem wyrobic paszport swojemu dziecku za granica poniewaz nie miałem swojego aktu urodzenia, wiec pytam czy w polsce przy nadaniu dziecku nr. ewidencyjnego czy tez paszportu, potrzebny jest moj akt urodzenia, bo urodzilem sie w drugim krancu polski i nie wiem czy mam jechac do miasta rodzinnego po moj akt, i czy tez to tyle kosztuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
xiv PO powtarza za PiS!!! 09.04.08, 14:14 Przecież to już wszystko było. Program nazywał się "Powroty" i uruchomiono portal: www.powroty.gov.pl/ Więc będą jeszcze raz odpalać to samo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Pakujcie się i wracjacie IP: *.geo.ar.wroc.pl 09.04.08, 14:24 Na emigracji jestescie robotnikami (głównie), z tą kasą co tam odłożyliście wracajcie i zakłądajcie swój biznes w kraju . Zarobki we własnej firmie są porównywalne co na zachodzie. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: Pakujcie się i wracjacie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.08, 14:30 Jeśli w Polsce zakładając firmę można zarobić tyle co będąc robotnikiem na emigracji, to ile można zarobić zakładając firmę na emigracji? Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Po co się użerać z polskim US, ZUS, i innymi złodz 09.04.08, 14:47 Po co się użerać z polskim US, ZUS, i innymi złodziejami? W GB pierwszą firmę rozliczasz raz w roku, w PL gnębi cię armia zidiociałych urzędasów, którzy mają wiecznie burdel i są pazerni jak gospodarze Ryżego wczoraj. Gość portalu: qqq napisał(a): > Na emigracji jestescie robotnikami (głównie), z tą kasą co tam odłożyliście wra > cajcie i zakłądajcie swój biznes w kraju . Zarobki we własnej firmie są porówny > walne co na zachodzie. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan PO: Emigranci, wracajcie, ale do czego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 14:39 Ze wzgledow rodzinnych musze obecnie byc w Polsce, wiec pracuje tu na prywatnych uczelniach. Gdybym byl cudzoziemcem, to nie musialbym miec nostryfikacji, ale ze dla mego nieszczescia urodzilem sie Polakiem, to wymaga sie ode mnie nostryfikacji, ktora to mafia profesorska z UW obecnie mi dosc skutecznie blokuje. Jedyna rada to rezygnacja z polskiego obywatelstwa (mam tez australijskie) i dpchodzenie swych praw w Strasburgu. Oto do jakich paradoksow doprowadzily nas postkomunistyczne i postsolidarnosciowe rzady POPiSu... :( nfao5@yahoo.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: PO: Emigranci, wracajcie, ale do czego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 14:40 www.nfa.alfadent.pl/comment.php?what=news&id=5673 Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: PO: Emigranci, wracajcie, ale do czego? 09.04.08, 14:59 Gość portalu: Kagan napisał(a): > Ze wzgledow rodzinnych musze obecnie byc w Polsce, wiec pracuje tu > na prywatnych uczelniach. Gdybym byl cudzoziemcem, to nie musialbym > miec nostryfikacji, ale ze dla mego nieszczescia urodzilem sie > Polakiem, to wymaga sie ode mnie nostryfikacji, ktora to mafia > profesorska z UW obecnie mi dosc skutecznie blokuje. Jedyna rada to > rezygnacja z polskiego obywatelstwa (mam tez australijskie) i > dpchodzenie swych praw w Strasburgu. Oto do jakich paradoksow > doprowadzily nas postkomunistyczne i postsolidarnosciowe rzady > POPiSu... :( nfao5@yahoo.pl Kagan zeszłeś na psy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vorsehung PO: Emigranci, wracajcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 14:40 Poza Polską nie ma oczywiście Internetu, trzeba pójśc do takiego punktu, bo Premier się właśnie zmiłował i "podciągął" linię. Przestańcie myśleć za ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz PO: Emigranci, wracajcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 14:41 a co mają zrobić Ci co zostali w kraju, po co wracać w to bagno które nam gotują poszczególne rządy SLD, PIS z Ligą polskich rodzin, samoobrona z jedrusiem siedźcie tam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PH PO: Emigranci, wracajcie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.08, 14:43 TO JEST JAKAŚ PARANOJA NIECH RZĄD ZAJMIE SIĘ WREŚCIE BEZROBOCIEM W POLSCE I GODNĄ PŁACĄ ZA UCZCIWĄ PRACE . POWIATOWE URZĘDY PRACY NIE SĄ REFORMOWANE OD WIELU LAT PANIE SIEDZĄ TYLKO I WYPISUJĄ SKIEROWANIA TEN SYSTEM JEST DO D..????????? PANI MINISTER PRACY NIC NIE ROBI PO CO ONA TAM JEST??????????????? POLITYCY ZABRALI ZASIŁEK BEZROBOTNYM BO WOLĄ FINANSOWAĆ PARTIE POLITYCZNE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub PO: Emigranci, wracajcie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.08, 14:43 Ręce opadają, gdy czyta się pomysły rządu. Dlaczego emigranci wyjechali? Wyjechali, bo tutaj nie było pracy, bo wysokie podatki zabijają przedsiębiorczość, bo wysokie podatki sprawiają że ceny towarów są u nas wyższe niż za granicą. Czy zmieniło się coś jeśli chodzi o politykę ekonomiczną kraju? Niestety nie. Tu nie pomoże najlepsza nawet kampania informacyjna, serdeczne uśmiechy i prośby o powrót. Okazuje się, że "liberalna" Platforma prowadzi dokładnie tę samą politykę, co poprzednie socjalizujące rządy. Odpowiedz Link Zgłoś
langston zakazac udzialu w wyborach tym emigracyjnym durni! 09.04.08, 14:47 zakazac udzialu w wyborach tym emigracyjnym durniom!!!!!!!! Siedza pacany na zmywaku, po 5ciu w pokoju nieliczni wyjda do kina, garstka do teatru, sladowe ilosci do opery czy filharmonii ale oni sie "znaja na polityce" "spelniaja obowiazek obywatelski" Durnie i lumpen-inteligencja. Oczywiscie zadrzaja sie wyjatki ale one tylko potwierdzaja regule! Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: zakazac udzialu w wyborach tym emigracyjnym d 09.04.08, 14:50 niestety do tych wyjątków nie należysz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~ Re: zakazac udzialu w wyborach tym emigracyjnym d IP: 212.114.200.* 09.04.08, 15:24 Widzisz, a ja bym się nawet zgodził. Pod warunkiem, że dokumentem uprawniającym do głosowania byłoby potwierdzenie uiszczenia podatku dochodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Dobry kawał! Ale kto teraz zarabia 5 funtów??? 09.04.08, 14:50 Dobry kawał! Ale kto teraz zarabia 5 funtów??? langston napisał: > zakazac udzialu w wyborach tym emigracyjnym durniom!!!!!!!! > > Siedza pacany na zmywaku, po 5ciu w pokoju nieliczni wyjda do kina, > garstka do teatru, sladowe ilosci do opery czy filharmonii ale > oni sie "znaja na polityce" "spelniaja obowiazek obywatelski" > > Durnie i lumpen-inteligencja. > > Oczywiscie zadrzaja sie wyjatki ale one tylko potwierdzaja regule! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykorkociąg Tusk potrzebuje waszych funtów po 4 zł , aby Żydów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 14:52 Tusk potrzebuje waszych funtów po 4 zł , aby Żydów spłacić! Odpowiedz Link Zgłoś
albba PO: Emigranci, wracajcie! 09.04.08, 14:58 Donaldzie nie rozśmieszaj! Mój syn jest inżynierem projektantem, ma doktorat i udokumentowaną znajomość trzech języków. W Polsce zarabiał takie kokosy, że musiał ciągle brać jakieś "fuchy". Tyrał po 12-14 godz. Urlop- nadzorowanie budów. Od trzech lat pracuje w UK, bez dorabiania na boku kupił dom w dobrej dzielnicy, urlop spędza gdzie chce. Dzieci ma w prywatnej szkole. Synowa również z doktoratem w Polsce miała problem z pracą (dwoje dzieci i "za wysokie kwalifikacje") tam z otwartymi rękami i za dobre pieniądze. Nieprawda, że Polacy są tylko robotnikami. Jeśli masz wykształcenie, język, doświadczenie nikt nie patrzy na narodowość i kolor skóry. Odpowiedz Link Zgłoś