Dodaj do ulubionych

Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu

• Gość: em Re: Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: *.173.19.146.tesatnet.pl 31.07.08, 10:01
      Wroca Ci, ktorzy i tak zakladali powrot. Przy obecnym kursie funta czy
      euro trudno jest zyc tam plus wspierac rodzine czy odkladac wieksze
      pieniadze tu.
    • Gość: Marek Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: *.dip.t-dialin.net 31.07.08, 10:03
      "Przez dłuższy czas praca w Niemczech - w ciągu dnia w aptece,
      wieczorem sprzątanie mieszkań - wystarczała 28-letniej Katarzynie z
      Frankfurtu na dostanie życie.
      W ciągu 6 lat Kasia zarobiła na mieszkanie w Polsce i sportowe Audi,
      zachowując nadal dość pieniędzy na częste podróże po Europie. Ale w
      lipcu Kasia wraca do Warszawy".
      24 lata w Niemczech, dobra praca( pracuje ja i zona),dobre zarobki,
      dwoja konczacych studia dzieci.Moga chyba powiedziec, ze znam realia
      pracowe i placowe tego kraju.
      Krotko: zadna sprzataczka nie zarobila i nie zarabia na "miotelce"
      tyle, co w/w Pani Kasia, chyba, ze w branzy "horyzontalnej", a teraz
      przed powrotem do kraju w jakis sposob trzeba "wyszyscic" swoj
      zyciorys.
      Pani, ktora do nas przychodzi raz w tygodniu na 5 godzin dostaje 8
      Euro na godzine i jest zadowolona.
      Dla zainteresowanych: w Hessen (mowa byla wszak o Frankfurcie)
      pracownik farmakologiczny(pharmazeutisch-kaufmännische Angestellter)
      zarabia od 1.450 do 1.900 Euro miesiecznie.Brutto.

• Gość: Marek - ponownie Re: Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: *.dip.t-dialin.net 31.07.08, 10:42
        Mozna by jeszcze dodac, ze Niemcy do dzisiaj skutecznie blokuja
        nieograniczony dostep Polakow do rynku pracy i ta branza jest
        zamknieta.A dzialanosc gospodarcza( Gewerbe) jako pracownik w aptece
        jest prawnie niemozliwa.
      • Gość: z kartofellandu Re: Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: *.adsl.alicedsl.de 31.07.08, 11:28
        Pani Kasia zostala wyssana z palca ot tak zeby dac kolejny idiotyczny przyklad ze wystarczy wyjechac na zachod zeby zarabic w krotkim czasie duzo kasy, sprzatajac lub pracujac gdzie popadnie.
        Ciekawe jak pani Kasia zalapala sie na prace w aptece po studiach bankierskich :), pozdrowki z Westfalii
    • Gość: on Polscy emigranci - Gdzie są Lemingi.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.08, 10:05
      przede wszystkim w szegrgach ugrupowania politycznego Platformy Obywatelskie, kiedyś była taka gra i mam nadzieję ze większośc pamięta o co w niej chodziło. To samo tryczy się sympatyków Platformy Obywatelskiej chodzą jak im Donald Zagra nawet wtedy kiedy będzie to dla ich dobra nie dobre.. dokładnie jak w tej grze ślepe uwielbienie..
    • Gość: STUDI Propaganda sikcesu epoki tow. Gierka. IP: *.prokom.pl 31.07.08, 10:11
      Ciekawe że w jednej z gazet zdementowano plotki o powrotach emigracji do
      kraju. Nie dość że nadal zwłąszcza młodzi masowo wyjeżdżają to ilość
      emigrujących zaczyna coraz szybciej rosną.

Nie ma się co dziwić jeśli postkomunistyczny rząd Kaczora Donalda oferuje
      większości Polakom tylko nędzę przy żenująco niskich zarobkach (nadal normą
      jest niecałe 1000PLN brutto) i przerażającej drożyźnie. W tym kraju poważnym
      problemem jest już głód niczym w afrykańskich krajach.

Nic dziwnego jedyna szansa by żyć a ni wegetować na skraju śmierci głodowej w
      tym tuskolandzie jest jak najszybszy wyjazd.
      • Gość: lll Re: Propaganda sikcesu epoki tow. Gierka. IP: *.mobile.playmobile.pl 31.07.08, 10:31
        Ale piszecie dyrdymały co niektórzy. Ja mieszkam w naszym pieknym kraju, tym
        samym z ktorego wy uciekliscie i jakos nie narzekam na glód,nedze i brak
        perspektyw. Wprost przeciwnie, mam ladne mieszkanie, porzadny woz i jeszcze co
        najmniej 2 razy na rok wyjezdzam na urlop w alpy albo do cieplych krajow.
        Mieszkalem tez pol roku w UK wiec wiem jak tam jest. I prawda jest taka ze
        wiekszosc Anglikow Polakow nie lubi. Pytaja sie po kiego ich tam tyle zjechalo,
        tylko zarobki przez nich w dol leca. Widac niegdzie was nie lubia, ani tam ani
        tu. Co ja mowie oni Polacy tam sami sie chlaja miedzy soba zeby sie do lepszej
        roboty zalapac. I jakos nie widzialem tych mlodych wyksztalconych na
        stanowiskach. 90% to miernoty pracujace w magazynach, fabrykach i hurtowniach.
        Tania sile sobie nawieziemy z Azji, grunt ze mlodzi, wyksztalceni po publicznych
        uczelniach zostali.
        • mariuszdd Re: Propaganda sikcesu epoki tow. Gierka. 31.07.08, 10:43
          > roboty zalapac. I jakos nie widzialem tych mlodych wyksztalconych na
          > stanowiskach. 90% to miernoty pracujace w magazynach, fabrykach i hurtowniach.
          > Tania sile sobie nawieziemy z Azji, grunt ze mlodzi, wyksztalceni po publicznyc

Ciemny jesteś ,wszystko w Polsce (czy publiczna ,czy prywatna uczelnia
          ).zależy od mody jaka panuje wśród zatrudniających .
          Podobnie sprawa przedstawia się z uczelniami dla pracujących ,niby od razu
          praktyka i nauka ;) ,ale po okresie entuzjazmu okazało się ,że niewiele umieją .
    • Gość: LuLu Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: *.energis.gsi.gov.uk 31.07.08, 10:31
      Wracaja !!!! Niestety jak dla mnie, bo mnie opuszczaja moji znajomi
      i przyjaciele. Wiekszasc juz wrocila ( i sa zadowoleni z zycia w
      Polsce )a ta garstka co zostala wraca jeszcze w tym roku. Mowie tu
      o Ludziach ktorzy zyli w UK ( Londyn ) powyzej 5 lat. Smutno mi :(
      • Gość: ale Nie martw sie, pierwsi juz wracaja z Polski IP: 206.47.220.* 31.07.08, 15:05
        Nie ma sie co smucic, ja juz 3 rodziny powitalem ponownie w Kanadzie.
        Ale musieli sprobowac bo sie napalili po takich wlasnie artykulach.
    • Gość: eeeee Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: *.wolfson.cam.ac.uk 31.07.08, 10:32
      gdzie dostaje te pieniadze pod stolem? w aptece????
      co za bzdury
    • Gość: cruxinterpretum tlumoczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 10:37
      Tlumaczenie "Sporting turquoise earrings (and a matching clunky
      necklace)" jako "Sportowe kolczyki w kolorze turkusowym" to
      TLUMOCZENIE, nie tlumaczenie. Glatuluje NIEznajomosci jezyka.
    • simpson0107 Ja zgadzam sie z tym co pisza w artykule 31.07.08, 10:46
      Patrzac na opinie umieszczone na forum stwierdzam, ze nikt nie zauwazyl podwyzek w Anglii - a jedzenie naprawde podrozalo nieraz o kilkadziesiat procent. To oczywiscie nie znaczy, ze nie zarabia sie duzo, ale podwyzki nie sa nizsze niz w Polsce. I mimo ze mieszkania w Anglii tanieja, w Polsce sa ciagle kilkakrotnie tansze.

Moja dziewczyna wlasnie skonczyla studia w Anglii i wraca do Polski - dostala prace w bardzo dobrej firmie za duze pieniadze, a jest to jej pierwsza pelnoetatowa praca w zyciu. Ja zamierzam wrocic za rok, kiedy sam skoncze studia (wieczorowe, pracujac ciezko przez wiekszosc czasu). Bedziemy probowali w Polsce sie urzadzic, a wiec jestesmy "potwierdzeniem" tego, co w artykule. I wcale nie uwazam, ze sie nam nie powiedzie.
    • Gość: Romano Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: 170.252.72.* 31.07.08, 10:54
      Dlaczego mowiac o emigrantach mowicie tylko o budowlancach ,
      hydraulikach i stolarzach? Przeciez jest masa wyksztalconych ludzi
      (finansitow , bankowcow, inzynierow) , ktorzy zarabiaja tutaj na
      tyle dobrze i dostatnie ze nikt w Polsce nie zaproponuje im
      wszystkim porownywalnej placy. Nikt nie wroci do kraju gdzie nie
      chca placic za wiedze i wyksztalcenie kierunkowe. Wiec z czym do
      ludzi? Artykul powinnien byc zatytulowany. Pracowales w barze wroc
      do Polski, dostaniesz potencjalnie lepsza, atrakcyjniejsza prace za
      gorsze pieniadze!!!
    • Gość: milva Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: 145.64.134.* 31.07.08, 11:13
      Niech zyje propagandowa akcja polskiego rzadu! Od paru miesiecy w
      kazdej mozliwej gazecie i we wszystkich mozliwych czasopismach mozna
      znalezc artykuly opisujace tesknote emigrantow za krajem, powrot do
      Polski mimo cudownej kariery na Zachodzie i odnalezienie tu
      utraconego szczescia itd... itp...

Od listopada zeszlego roku kwalifikuje sie do grupy "emigrantow
      zarobkowych". Z tym ze wyjechalam do konkretnej pracy - zgodnej z
      moim wyksztalceniem, zainteresowaniami i do tego swietnie platnej.
      razem ze mna wyjechal maz i dziecko. po niemal roku jestesmy zgodni -
      nie ma mowy zebysmy wrocili do Polski. Utwierdzaja nas w tym
      rozmowy z rodzicami mieszkajacymi w Polsce i sledzenie polskich
      mediow. Nie ma mowy! Nie chodzi tylko o zarobki. Chodzi o styl
      zycia - o to, ze czlowiek pracuje ale w zamian moze cieszyc sie
      zyciem. Ze nie musi ganiac z wywieszonym jezykim, lapac kazdej
      mozliwej fuchy zeby zarobic pare groszy na przyjemnosci, walczyc o
      miejsce w zlobku/przedszkolu, wiecznie trafiac na mur przy kazdej
      wizycie w urzedzie czy innej instytucji uzytecznosci publicznej.
      Tu gdzie mieszkamy zyje sie inaczej. Dziecko bez problemu dostalo
      miejsce w zlobku - co wiecej, w zlobku na zupelnie innym poziomie
      niz w polsce, w zlobku do ktorego z checia jedzie, do ktorego my ja
      bez zalu odwozimy i w ktorym nie lapie wiecznie chorob... Maz szybko
      znalazl prace zgodna z jego wyksztalceniem - oboje czujemy sie
      spelnieni zawodowo. Tu ludzie po pracy ciesza sie chwila - kawiarnie
      pelne, restauracje pelne - i czesty wypad na obiad czy kawe nie
      rujnuje budzetu przecietnego obywatela. Tu pracownicy urzedow
      probuja pomoc. Tu nikt nie traktuje czlowieka jak przeszkody,
      klopotu i winnego. Do czego mamy wracac? Do czego?
      • Gość: geralt ;) Re: Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: *.xs4all.nl 31.07.08, 11:39
        ladnie to, zono, napisalas! ale to ja sie w mojej robocie
        obijam, a Ty zawsze pracujesz, nie siedzisz w necie ;)

buziaki!

PS. az w tym momencie pomyslalem, ze co by bylo, gdyby
        tu jeszcze Bulka wpadla i ze zlobka przyslala swoja opinie,
        ze mama, tata i Holandia sa cool i ze jej sie tu podoba,
        bo jest chocomelk, duzo krowek, konikow, sarenki i wiatraki :D :D
    • Gość: michal Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: 193.82.117.* 31.07.08, 11:20
      deja vu? Dokladnie ten sam artykul czytalem na gazecie jakies 3
      miesiace temu!
    • Gość: stan Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: *.ucc.ie 31.07.08, 11:26
      Od razu widac ze to nie atrykul napisany przez gazete ale skopiowany z NYT,
      widac ze autorzy staraja sie byc choc troche obiektywni i nie przedstawiaja
      swiata czarno bialo.

Jedno uogolnienie jest zdecydowanie nietrafne.
      Otoz na zachodzie nie znalezli sie wylacznie ludzie z miernym wyksztalceniem
      po bankowosci w kiepskich prywatnych szkolach.
      I bynajmniej nie pracuja oni wylacznie jako sprzatacze, na zmywaku czy w
      hotelarstwie.
      To co ja widze na codzien to ze jest tu (Irlandia) caly przekroj polskiego
      spoleczenstwa, a wiec mam kolegow farmaceutke, architekta, rozlicznych
      naukowcow, finansistow na roznych szczeblach, a nawet archeologa czy
      polonistke -wszystkich pracujacych w swoich zawodach.
      Niewykluczone ze ludzi wykonujacych proste zawody jest najwiecej (wnioskuje po
      slownictwie ludzi ktorych mijam na ulicy) nie mniej nadal twierdze ze takie
      jest wlasnie polskie spoleczenstwo.
      Bardzo wiele osob rowniez awansuje na wyzsze pozycje z prostego powodu -nie az
      tak wielu wyksztalconych ludzi w Irlandii.
      • Gość: Adam Re: Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 11:53
        Przyjechalem wlasnie do Polski na 3 tyg wakacje....pierwszy tydzien to byla
        euforia i wzruszenie...ach te szumiace drzewa, rodzinny kraj, znajomi itd itp.
        Drugi tydzien to bylo zdziwienie....ze wciaz wszedzie to samo
        chamstwo....fukajace ekspedientki w sklepie, przeklinajace dresy na ulicach,
        jadacy 5 godzin (kiedys 3,5) pociag z Wawy do Gdanska, drogi wciaz te same
        (tylko wszedzie fotoradary z mandatem siegajacym 1/4 pensji, (a wkrotce zgodnie
        z projektem nowej ustawy majacym wzrosnac do max 2000 pln), jednym slowem wciaz
        ta siermiezna rzeczywistosc....
        trzeci tydzien pobytu to juz tylko swiadomosc ze wkrotce wracam do normalnego i
        prostego zycia w Uk gdzie w zyciu nie musialem byc w zadnym urzedzie bo wszystko
        zalatwia sie przez poczte, gdzie ekspedientka w sklepie mowi Thank you kiedy
        bierze pieniadze a nie ani be ani me ani kukuryku jak w Polsce, ech...... mozna
        by wymieniac godzinami....

dla ulatwienia - nie jestem zadnym zmywakiem ani sprzatajacym kible, ale
        pracujacym od samego poczatku w swoim zawodzie lekarzem

pozdrawiam
    • Gość: Wacek Eeee tam ciagle wyjezdzaja IP: *.cable.ubr12.edin.blueyonder.co.uk 31.07.08, 11:48
      I to ile wyjezdza. Niedlugo w polsce tylko emeryci:
      www.emito.net/?q=pl/wiadomolci/polska/299979.html
    • klip-klap to juz cala seria 31.07.08, 12:44
      takich artykulow w mediach, czyby kasy zabraklo na ZUS, hehe
      • Gość: lolo77 Re: Cała prawda o polaczkach z zagranicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 12:55
        niedouczeni po kiepskich szkolkach lub budowlankach, pretensjonalne
        nieroby o postawie jedynie roszczeniowej, imajacy sie najgorszych
        prac kla kilku euro- oto cala prawda. oczywiscie slowo "biedny" w
        gospodarkach kapitalistycznych znaczy tyle co smiec godny
        pozalowania. siedzcie sobie tam polaczki i wiedzcie co o was mysla,
        bo raczej ludzie tam mieszkajacy sa zbyt kulturalni w wiekszosci aby
        wam to powiedziec w oczy polaki-zmywaki.
        • Gość: RAM Re: Cała prawda o polaczkach z zagranicy IP: *.adsl.xs4all.nl 31.07.08, 13:15
          lolo77....a teraz ja ci cos powiem.....

Jestes po 30-stce - niczego sie jeszcze nie dorobiles - mieszkasz z mamą albo wynajmujesz jakąś obskurną kawalerke - nie chciało Ci sie uczyć w szkole a jeśli masz studia to pewnie jakieś wieczorowe z których i tak nic nie pamitasz - pracujesz w jakimś sklepie albo rozwozisz pizze - wreszcie sobie kupiłeś używanego golfa z niemiec - ale nie masz kasy żeby go wyklepać - wiesz ze nie masz szans już nic osiągnąć w życiu - ale żeby się lepiej poczuć oskarżasz tych którzy wyjechali - wyzywasz ich od prostaków - ludzi którzy wyjechali za chlebem aby godnie zyć - po to aby ich dzieci nie chodziły i nie żebrały - żeby móc gdzieś wyjść wieczorem z dziewczyną i nie patrzeć czy kawa kosztuje 3 czy 5 euro.

A teraz ja ci coś powiem....

mam 24 lata - jestem specjalistą w swoim zawodzie - pracodawca mnie szanuje bo wie że jak coś będzie nie tak to sobie zmienie prace - a w Europie kształci się w tym zawodzie moze 100 osób rocznie...
          moja pierwsza wypłata - to rok Twojej pracy

więc nie odgrażaj mi się ze ci co wyjechali to przegrancy czy prostaki - sam jestes prostak i tyle...

• Gość: trancer Re: Cała prawda o polaczkach z zagranicy IP: *.cpe.unwired.net.au 31.07.08, 14:52
          Lolo77 burak z Ciebie i tyle... Pojedz, zobacz i potem pisz... Nie zarobisz w
          Posce 1/10 tego co mozna zarobic w wysoko rozwinietych krajach jak ma sie olej w
          glowie. Polska to biedny, szary kraj z frustrowanymi ludzmi i takim pozostanie
          przez przynajmniej 15-20 lat, czy chcemy tego czy nie...
        • klip-klap hehe 31.07.08, 15:58
          Dzieki, moj dzien na zmywaku ;) od razu stal sie weselszy.
    • Gość: krakowianka Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: *.um.krakow.pl 31.07.08, 12:58
      Spadać i nie wracać!!!
      • Gość: Nika Re: Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: *.alliedtrade.ch 31.07.08, 13:36
        Chce zyc w kraju gdzie jest kultura, poszanowanie, tam gdzie sie
        mowi do nieznajomej osoby na ulicy - dziendobry. Gdzie w urzedach
        usmiechaja sie i staraja sie pomoc, w szpitalach sie troszcza o
        Ciebie i Twoje zdrowie, na ulicach jest czysto i samochody
        zatrzymuja sie jak chcesz przejsc. To nie moja pensja trzyma mnie
        zagranica, to jest codzienne normalne zycie.
      • Gość: envi Re: Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: *.cable.ubr12.edin.blueyonder.co.uk 31.07.08, 15:00
        Z wiekszosci tych zlosliwych wspiow wynika ze w Polsce nie zostal nikt kto zmywa
        gary albo sprzata kible. Poza tym ja uwazam ze lepiej w UK pracowac jako
        kasjerka w markecie czy barmanka niz w PL uzerac sie z jakims chamowatym
        niedouczonym szefem w jakiejs buirowej pracy za 1200zl. W UK zawsze jest szansa
        ze mozna znalezc normalna prace, a w Polsce w mniejszych miastach mozna cos
        osiagnac tylko jak sie ma znajomych. Poza tym to jako, ze mieszkam w UK, to
        widze ze wiekszosc tych ludzi ktora pracuje na owym zmywaku zapewne w Polsce
        robilaby to samo. Wiele osob od tego wlasnie zaczyna, ale tu jest o wiele
        latwiej cos osiagnac.
    • Gość: uciekam z Polski Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: *.aster.pl 31.07.08, 13:08
      Chce wyjechać z powrotem na emigrację bo Polska jest za droga , za dużo złodziejstwa i oszustów. A pracodawcy są często niewypłacalni.
      • Gość: zmywak Re: Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: *.aster.pl 31.07.08, 13:15
        Dlaczego w Polsce nie ma terrorystów ?
        Wyjechali na zmywak do Anglii.
    • Gość: miki Wracają, bo tam już nie opłaca się dawać d...y? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 13:13
      • Gość: trancer Re: Wracają, bo tam już nie opłaca się dawać d... IP: *.cpe.unwired.net.au 31.07.08, 14:57
        miki, co mi sie wydaje ze to ty dajesz dupy komu popadnie na nowym swiecie w bramie
    • Gość: xxx Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.08, 13:13
      Lepiej niech nie wracają, tam jest im dobrze, a jak wróci taka masa to znów
      zaczną się problemy z bezrobociem...
    • Gość: Architekt Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: 83.71.149.* 31.07.08, 14:10
      A mnie to naprawdę rybka! To takie wzajemne nakręcanie się na siebie na wzajem,
      w naszych wszelkich dyskusjach, jest prawdziwie i jedynie polską cechą!
      Wyjechałem i pracuje w zawodzie w niewielkiej firmie Architektonicznej po środku
      wyspy. Mimo "szalejącego" w Irlandii kryzysu mam prace i nie zapowiada się
      wcale, by miał bym ją stracić. Jestem obecnie Senior Architektem prowadzącym
      swoje projekty samemu od rozmów z klientem, przez projekt do pozwolenia na
      budowę, przetargi na wykonawstwo i nadzór wykonawczy. Sekretem moim i pewnie
      większości rodaków za granica jest to ze dorastaliśmy w kraju gdzie zawsze było
      trudno o prace i nauczyliśmy się ta prace szanować. A pracodawcy to widzą! W
      Polsce też pracowałem w zawodzie nawet za godziwe stawki, ale do wyjazdu
      skłonili mnie otaczający ludzie. Wszyscy czekają na to by kogoś wykiwać. Tak
      przynajmniej było w polskim budownictwie przed moim wyjazdem. Trudno mi niestety
      uwierzyć, że coś pod tym względzie się zmieniło, bo to mentalność polaków musi
      się zmienić! A na to trzeba pokoleń. Mam głęboka nadzieje, że mimo wszystko
      Polska nadal będzie dobrze się rozwijać i że my, tu na zachodzie, będziemy mieli
      jeszcze więcej powodów do bycia dumnymi z bycia Polakami. Właściwie to jest
      jedynie to, czego oczekuje od ojczyzny. Mniej dziwnych polityków których, trzeba
      tłumaczyć co mieli na myśli wylewając z siebie swoje brednie. Do Polski raczej
      nie wrócę jeszcze przez wiele lat, gdyż tu znalazłem swoje miejsce, irlandzkich
      i polskich przyjaciół, spokojniejsze i godne życie, perspektywę rozwoju i
      dalszej kariery. Poza tym wiem że, za bardzo przyzwyczajeniem się do ułatwień
      codziennego życia tutaj i miał bym obecnie wielkie problemy z przyzwyczajeniem
      się do krajowej rzeczywistości dnia codziennego. ;) Pozdrawiam wszystkich
      rodaków i życzę więcej radości i sukcesów bez względu na to gdzie się znajdują!
      • Gość: dinozaury PRL-u Re: Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: *.aster.pl 31.07.08, 14:27
        komunistyczna mentalność w starych ludziach została , warto wrócić gdy ostatnie
        komunistyczne dinozaury wymrą - trudno liczyć na meteoryt.
    • Gość: zniesmaczony z ta praca w Polsce to bym sie nie zgodzil... IP: *.in-addr.btopenworld.com 31.07.08, 14:32
      Wrocilem 2 miesiace temu. Za soba 4 lata doswiadczenia jako managerj
      firmie angielskiej, Wyzsze wyksztalcenie - polskie. W Polsce
      pracowalem 7 lat w bankowosci takze jako manager. Nie potrafie
      znalezc pracy wyslalem z 70 CV bylem na 2 rozmowach... wynagrodzenie
      jakie oczekuje to 3000 brutto. Wiec nie piszcie mi ze w polsce jest
      tak kolorowo bo to bzdura.
    • ceziu Re: Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu 31.07.08, 14:38
      Czytając na kilku portalach dyskusje na temat powrotów Polaków
      dokraju z emigracji nasuwa mi się jedno spostrzeżenie, ....Ci po
      studiach pracujący na eksponowanych stanowiskach to kwiat polskiej
      inteligencji, czy to w kraju czy na wyspach. Natomiast ci po
      studiach pracujący poniżej swoich kwalifikacji , to już miernoty do
      kwadratu , a ci bez studiów , mechanicy , plytkarze , kierowcy to
      juz debile do kwadratu.
      Ja ludzi dzielę zawsze na mądrych i tych mniej mądrych , chudych i
      tych bardziej przytytych, niskich i wysokich , i na tych co maja
      wlany rozum a nie cudzy.
      Każdy podejmuje decyzje za siebie i za siebie będzie odpowiadał. Ja
      pracowałem rok w Londynie jako kierowca , po roku wróciłem i nie
      zastałem poprAwy , drożyzna większa niż w Londynie, {a mam
      porównanie}, brak pracy dla kierowcy autobusu na scianie
      wschodniej . Zero perspektyw dla 50-latka. Co pozostaje --? ano
      powrót do stabilnej pracy nieźle opłacanej co tydzień, a że z dala
      od rodziny , cóż, w kraju nie mając pracy co mogę zaproponować mojej
      rodzinie.
      A posty , kto jest kto , co tak naprawdę maja udowodnić ?
      • liriodendrononly Re: Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu 31.07.08, 15:17
        oł jeeee Ceziu, rację masz! Pozdrawiam kierowców! W Amsterdamie jeździłam bez
        biletu autobusem bo kierowca był Polakiem! Super! Nawet nachalnie próbowałam
        zapłacić, ale nieeeeeee. Bardzo fajny facet, tak około 50. No dobra w Londynie
        też często jeżdżę bez biletu a kierowcy rzadko są Polakami... Dlatego kierowcy
        są super!
    • Gość: luki Re: Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: *.113.29.162.plusnet.pte-ag1.dyn.plus.net 31.07.08, 14:56
      nie moga wrocic! sa waznym elementem naszego rozwoju, jesli wroca
      bezrobocie skoczy i zmaleje popyt wewnetrzny, nie da sie ukryc ze do
      polski plynie rzeka waluty i spory procent polskich rodzin z ego
      zyje, jezeli ci kontraktowi pracownicy wroca z zagranicznych
      delegacji to mocno ogranicza wlasne budzety domowe
    • Gość: Kaktus Re: Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.08, 15:03
      co za pech !!!! Wbrew panom redaktorom mój szwagier wracać nie
      chce !!!!! Dopóki w Polsce , a w Płocku w szczególności, technik
      elektronik będzie zarabiał 845,17 zł. a najniższe nawet opłaty za
      mieszkanie , media itp będą przekraczać 1000 zł.( że o wyżywieniu i
      ubraniu nie wspomnę ), dopóty będzie mieszkał w Anglii , żył w
      Anglii . Nawet przy przeliczniku jeden do jednego zarabia dużo
      więcej niż w Polsce i powrót ekonomicznie się mu nie opłaca . A kto
      wraca ? Nieudacznicy , którym nie wyszło lub nie mają odpowiedniej
      wiedzy i umiejętności by zaistnieć na angielskim rynku pracy . Nie
      wystarczy wyjechać do Anglii !!!! Trzeba też okazać się
      kwalifikacjami i znajomością języka . Drugi szwagier spirzał już po
      dwóch miesiącach przerażony Anglią . Tam się pracuje a nie ładnie
      wygląda w pracy . Nie ma miejsca i dobrych zarobków dla leni i
      obiboków . Optymizm redaktorów , że polskie budownictwo odzyska
      fachowców jest lekko przesadzony . Wracają budowlańcy
      niewykfalifikowani !!!!! Fachowcy zostali i na razie mają się tam
      całkiem nieźle . Na pewno lepiej niż tu w tym dziwnym " Kraju"
      • Gość: smokWawelski Re: Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: 192.193.245.* 31.07.08, 15:22
        czytajac te wszystkie posty trudno jest mi sie okreslic wobec
        problemu, ale dochodze do kilku wnioskow, ktore sa niesamowicie
        smutne: po pierwsze to przerosniete ego tych, ktorzy wyjechali - ich
        posty pelne sa obrazliwych zwrotow typu "nieudacznicy". czy wydaje
        sie wam, ze jestescie kims lepszym, bo zdecydowaliscie sie wyjechac?
        z waszych postow wieje poczuciem wyzszosci, nie piszecie o niczym
        innym tylko o kasie! jesli jest wam tak dobrze, to zapomnijcie
        prosze o Polsce i skonczcie narzekac na to, jak tu jest zle, a tam
        jest dobrze. Nie wiecie, jak tu jest i nie mozecie wiedziec!
        wnioskujecie tylko i wylacznie na podstawie wlasnych doswiadczen,
        zaslyszanych opowiesci, przeczytanych wiadomosci. skonczcie stawiac
        sie wyzej, bo zarabiacie krocie, nikt nie jest tym lepszy im wiecej
        kasy zarabia:/

natomiast ci ktorzy zostali nie potrafia zdobyc sie na nic wiecej
        niz tylko przeklenstwa, obrazliwe zwroty, badz prostackie teksty
        typu "nie wracajcie":/ to tez smutne, bo pokazuje tylko jaki
        stosunek maja Polacy sami do siebie.

wniosek jest jeden: jestescie siebie warci i tyle, praktycznie nie
        roznicie sie niczym - jednym sie wydaje, ze sa lepsi, bo zarabiaja
        kase, a pozostalym sie wydaje, ze sa lepsi, bo zostali i sa jakimis
        umeczonymi chrystusami

prawde mowiac mam dosc jednych i drugich...
        • Gość: Kaktus Re: Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.08, 15:34
          Ja w przeciwieństwie do szwagra mieszkam w polsce , emigrować nie
          chcę , jednakże z autopsji ( taka praca i rodzina ) wiem kto
          wyjeżdża i kto wraca . Realnie wygląda to wielce nieciekawie .
          Możesz mi wierzyć !
        • Gość: POpolupo Polak nieudacznik ??? IP: *.dyn.optonline.net 31.07.08, 17:55
          To chyba najpopulrniejsza inwektywa na roznych forach. Na
          szczecie ,nijak ma sie do rzeczywistosci.Polacy to jeden z
          najbardziej zaradnych narodow na swiecie . Polak wscibski ,
          zawistny i zazdrosny , na to moge sie zgodzic , ale nie
          nieudacznik. Na wszystkich kontynentach swiata doskonale sobie
          radzimy . Doskonale sobie radzimy takze w Polsce , na przekor
          rzadzacych nami elit politycznych.Zaden narod nie potrafi
          tak kombinowac , jak my Polacy. Nieudacznikami mamy prawo
          nazywac politykow , ktorzy od 1989 roku , za wszelka cene
          staraja sie nam utrudniac zycie.Az nie potrafie sobie
          wyobrazic , w jakim miejscu byla by teraz Polska , gdyby
          rzadzili nami politycy z prawdziwego zdazenia.
    • liriodendrononly jestem 31.07.08, 15:12
      wstrząśnięta! :-)))))))))))))))))) Nie no, niech wracają, w końcu mają ogromne
      doświadczenie zawodowe w sprzątaniu :-)
    • Gość: czytelnik Re: Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 15:14
      Oczywiście, że wracamy do Polski ale na wakacje! Po wypoczynku emigrujemy za
      granicę, bo tam jest lepiej......
      • liriodendrononly Re: Polscy emigranci zarobkowi wracają do domu 31.07.08, 15:18
        oooo znajome neoplus! nie nie, na wakacje do Polski? a po co? w Londynie rownie
        piękna pogoda! Cheers!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka