Dodaj do ulubionych

Wysłałam dwieście CV. I nic

IP: *.ig.pwr.wroc.pl 30.01.09, 16:15
Inżynier (nie wspominając o lekarzu!) z dwuletnim stażem pracy po
studiach za zawodowy sukces uważałby (zupełnie słusznie) włączenie
go do poważnego projektu. Absolwentka SGH z takim stażem jest już
przekonana o swoich wysokich kwalifikacjach. Nie wystarczyło ich
jednak do powiązania następujących faktów:
1) idzie kryzys - firmy będą ciąć koszty,
2) najłatwiej ciąć koszty związane z pracami mało specjalizowanymi,
typu wspomnianych "eventów" (straszny żargon).
3) w warunkach kryzysu bezpieczniej mieć zawód wymagający większych
kwalifikacji - dobry inżynier będzie niezbędny do opracowania nowego
wyrobu, technologii, etc., dzięki któremu firma może zdobyć przewagę
na rynku, dobry lekarz zawsze jest potrzebny.

Obawiam się też, że - zapewne rzetelnie opisany w wysyłanych C.V. -
fakt sprawienia sobie przez autorkę dłuższego urlopu od pracy w
wieku 26 lat (w obliczu nadciagającego kryzysu!) w oczach
potencjalnych pracodawców może świadczyć o niedojrzałości.

Sugeruję przeorientowanie się na pracę wymagającą poważniejszych
umiejętności od organizacji "eventów" (nb. praca w banku została
potraktowana przez autorkę jako "spuszczenie z tonu" chociaż wymaga
raczej wyższych kwalifikacji)

i - naturalnie - życzę powodzenia.
Obserwuj wątek
    • olylejdi_1 Re: Wysłałam dwieście CV. I nic 31.01.09, 08:51
      Bez sensu... "nie zarejestrowałam się bo się wstydzę", a teraz już nie może bo
      zbyt dużo czasu upłyneło, a jak zachoruje? Chociaż na grypę, której podobno mamy
      epidemię, to co wtedy?
      A tak zawsze byłoby 400zł zasiłku.
      • Gość: mucha Re: Wysłałam dwieście CV. I nic IP: *.220.102.96.dsl.dynamic.eranet.pl 31.01.09, 13:13
        a gdzies ostatnio czytalem, ze zasilek dla bezrobotnych w niemczech to 4800 pln
        netto, irlandia 3200 a u nas 400 smiech na sali
      • Gość: gene_raptor 400 zł przez trzy miesiące - po trzech miesiacach IP: 193.0.122.* 31.01.09, 13:32
        od rejestracji w UP ... bo zasiłek przez sześć miesięcy przysługuje
        tylko zwolnionym z powodu zmian organizacyjnych lub likwidacji firmy.
    • Gość: kaos Re: Wysłałam dwieście CV. I nic IP: *.220.102.96.dsl.dynamic.eranet.pl 31.01.09, 13:33
      aaa byl taki artykul na tym portalu "sponsorowki" moze to jest jakies wyjscie?
      • Gość: kaos Re: Wysłałam dwieście CV. I nic IP: *.220.102.96.dsl.dynamic.eranet.pl 31.01.09, 13:34
        ponoc zadna praca nie hanbi... ;P
      • Gość: kaos Re: Wysłałam dwieście CV. I nic IP: *.220.102.96.dsl.dynamic.eranet.pl 31.01.09, 13:36
        oczywiscie to tak w kategorii zartu poprzednie posty-ale z drugiej strony ile z
        tych dziewczyn z tamtego artykulu jest/bylo w podobnej sytuacji?
        • Gość: goś Re: Wysłałam dwieście CV. I nic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 17:34

w kategorii zartu,...taa... jak poczujesz kiedys ten zart na własnej
          skórze, to zobaczymy, czy taki faktycznie śmieszny:-)
      • Gość: gośka Re: Wysłałam dwieście CV. I nic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 17:32
        zastanów się, zanim coś tak głupiego człowieku napiszesz.
        • Gość: emgie Re: Wysłałam dwieście CV. I nic IP: *.aster.pl 31.01.09, 22:13
          ja ...
    • Gość: gocha Wysłałam dwieście CV. I nic IP: *.aster.pl 01.02.09, 09:20
      Właśnie, WK ma rację, w dzisiejszych czasch liczy sie naprawdę dobre
      wykształcenie, nie twierdzę, że po SGH takowego się nie ma, ale inżynier to
      inzynier. Poza tym dziwne mi się wydaje, że 26 letnia autorka tekstu zarabiając
      3,5 tyś na rękę uważa że to świat u jej stóp (oczywiście wynajęte mieszkania no
      i ta dobra praca, która się znudziła)....3,5 tyś w dzisiejszych czasach to norma
      dla studentów i to studiów dziennych....
      • Gość: gość Re: Wysłałam dwieście CV. I nic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 12:04
        gocha to BYŁA norma, dziś już nie i sądzę, ze długo do stanu 3,5k na rękę dla absolwentów z 2-letnim doświadczeniem nie wrócimy. Zakładając że autorka powyższego tekstu faktycznie istnieje i nie jest to zaden sponsorowany tekst - miała po prostu pecha. Zrezygnowała z pracy i pojechała na urlop w najgorszym z możliwych okresie, bo kryzys buchnął na wczesnej jesieni i to wtedy pracodawcy zamknęli swoje wrota dla nowych ludzi. Dolce vita się skończyło, ale "autorka" miała podstawy do tego, żeby się czuć pewna swojej pozycji na rynku pracy. A tu klops, okoliczności zadecydowały.
        Sama się rozglądam za jakąś robotą, ale bez noża na gardle, mam pracę, którą chcę zmienić na coś rozwijającego. Dodatek do GW schudł o ponad 75% spokojnie w stosunku do wiosny-lata.
        • baba67 Re: Wysłałam dwieście CV. I nic 01.02.09, 13:14
          Hipoteczna bohaterka popisala sie przede wszystkim gigantyczna arogancja -nie
          slyszalam o zadnej rozsadnej osobie ktora rezygnowalaby z przyzwoitej pracy nie
          majac nic nowego zapewnionego, obojetnie czy jest kryzys czy gospodarka kwitnie.
      • baba67 Re: Wysłałam dwieście CV. I nic 01.02.09, 13:09
        ..chyba studiow dziennych ostatniego roku albo na Wyzszych Uczelniach
        Wszystkiego Najlepszego.
        • Gość: vvhy Re: Wysłałam dwieście CV. I nic IP: 79.97.244.* 01.02.09, 21:44
          A mi nie szkoda bohaterki. Nic sie zlego nei stanie, nikt nie umrze. Moze
          przynajkniej przestanie byc pustakiem, który nic nie widzi oprocz francuskich
          serow. Zimny prysznic pomaga ksiezniczkom zejsc na ziemie, oby wiecej takich
          przypadkow. Dzieci nie ma, rodziny nie ma - ot paniusia bawila sie w 'życie'.
          • olylejdi_1 do gene_raptor 12.02.09, 20:47
            po 3 miesiacach od rejestracji- tak, ale tylko wtedy jezeli otrzymales
            jednorazowa odprawe. Najpierw przy rejestracji musisz zadeklarowac otrzymane
            odprawy. Wtedy zasiłek przysługuje po upływie czasu za jaki należala się odprawa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka