Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Sukienka dla starościny

29.06.15, 18:28
    Mam byś starościną na ślubie . Chodzę od dłuższego czasu za sukienką i nic nie wpadło mi w oko. Byłam w Galerii Krakowskiej w wielu butikach i CH Tandeta. Wszędzie sukienki w podobnym stylu. Dzisiaj na Długiej mierzyłam sukienkę : w kolorze fuksji, przód tak ok 10 cm przód kolano, a z tyłu przedłużona. Mam 40 lat , jestem szczupła i mam zgrabne nogi;) i teraz mój dylemat: czy wypada i pasuje taki kolor ?
    Obserwuj wątek
      • rock-1 Re: Sukienka dla starościny 29.06.15, 19:31
        A kto to jest staroscina?
        • akseinga Re: Sukienka dla starościny 29.06.15, 19:44
          Też pierwszy raz się spotkałam z taką funkcją:) Panna młoda ze wsi i taka tradycja, że ma 4 świadków i starostów. Moja rola jest reprezentacyjna ot żeby się nazywało że jest starościna.
          Idę w orszaku za świadkami
      • mim_maior Re: Sukienka dla starościny 30.06.15, 07:44
        Powinno być elegancko, więc sukienka koktailowa będzie ok. Fuksja jest w porządku, o ile Ci pasuje. Natomiast mini przed kolano - nawet przy najlepszyc nogach - to nie jest elegancka sukienka, bez względu na wiek noszącej. Zresztą mini jest teraz nieco w odwrocie, midi byłaby bardziej na czasie, ale jeśli nie będziesz umiała jej ciekawie zestawić, to może dodawać lat. Najbezpieczniejsza byłaby długość do kolana.
        Te uwagi odnoszą się do ogólnie do sukienki na cudze wesele. Natomiast funkcja starościny tradycyjnie wiązała się z obowiązkami reprezentacyjnymi takimi, które w wielu regionach pełni dziś druhna czy świadkowa, więc wypada być też bardziej "reprezentacyjną" i oficjalną.
      • tinysiskin Re: Sukienka dla starościny 30.06.15, 16:11
        A kolor jest o pasujacy :). Jesli dobrze sie w niej czujesz, to kupuj! Mi tez marzy sie sukinka w tym kolorze. Może taka: lb5.dstatic.pl/images/18104063/I250x250-sukienka-wieczorowa-bonprix-rozowy-cekiny.jpg - fason też całkiem niezły:)
        • rock-1 Re: Sukienka dla starościny 30.06.15, 16:55
          Sukienka wie-czo-ro-wa? To jest sukienka wieczorowa? Z bonprix? Z poliestru?
          • akseinga Re: Sukienka dla starościny 30.06.15, 18:12
            ale kolor dokładnie taki jak tej zalinkowanej. Przyznam, że moje wątpliwości budził raczej kolor, a nie długość. W długości w kolano lub poza czuje się niefajnie. Ostatni raz bylam na weselu w czasach kiedy większość kreacji to były długie sukienki. Naprawdę nie wypada przed kolano?
            • rock-1 Re: Sukienka dla starościny 30.06.15, 18:43
              Jak to jest "długość w kolano" polsku?
              • akseinga Re: Sukienka dla starościny 30.06.15, 18:57
                Tak do kolana - poprawnej już nie umiem.
                • rock-1 Re: Sukienka dla starościny 30.06.15, 19:12
                  I tak jest dobrze :)
      • kika.1986 Re: Sukienka dla starościny 30.06.15, 23:02
        Bez przesady z tym sawuarwiwrem ;) że niby przed kolano nie wypada. nie wypada to mieć mini ledwo zakrywającej tyłek, ale jeśli jak sama twierdzisz jesteś szczupła i masz zgrabne nogi, to uważam, że należy z tego uczynić atut. Jest sporo eleganckich sukienek o długości umożliwiającej to.
        www.lipsy.co.uk/store/sale-vip/lipsy-v-i-p-pleated-shift-dress/product-is-VP00580_041
        shop.mango.com/ficha.faces?utm_medium=affiliate&utm_source=Hy3bqNL2jtQ&utm_campaign=Linkshare_UK&state=she_006_IN
        www.chicwish.com/new-favored-pleated-dress-in-nude.html
        www.chicwish.com/summer-flower-organza-dress-in-bright-yellow.html
        (specjalnie różne)

kika
        szafa-kiki.pl/
        • mim_maior Re: Sukienka dla starościny 01.07.15, 07:54
          Pisałam o tym, co jest odpowiednie, a nie o tym , w czym akseinga będzie świetnie się czuć i wyglądać. Niestety, czasem trzeba wybierać pomiędzy tymi dwoma rzeczami, ale warto mieć świadomość tej różnicy.
      • la_dame Re: Sukienka dla starościny 01.07.15, 22:48
        Moim zdaniem sukienka 10 cm przed kolano jest jak najbardziej stosowna. Nasycony kolor też. Jeśli jesteś szczupła i nie musisz zakrywać żadnych mankamentów sylwetki, to nie widzę problemu.
      • taki-sobie-nick Na kole to się garnki robiło 05.07.15, 18:24
        ulaa22 napisał(a):

> Mi bardzo podobają się sukienki uszyte na kole

Garncarskim oczywiście.

Sukienki szyje się Z KOŁA. I na początku zdania używa się "mnie", nie "mi". To samo dotyczy pozostałych zaimków osobowych.

, no ale wiadomo, że nie każdemu
        > będą pasować. Fajne fasony znalazłam na www.kodymody.com, na allegro jest też sporo sukienek, tyle, że pew
        > nie nie najlepszej jakości.
      • irmina_karol Re: Sukienka dla starościny 13.07.15, 13:52
        Przecież nie musisz zakładać sukni balowej, sukienka koktajlowa z pewnością wystarczy na taką okazję. A jeśli do twarzy Ci w kolorze fuksji to mogę Ci powiedzieć, że zakończyłaś swoje poszukiwania sukienki:) Kupuj tę, którą znalazłaś na Długiej :D
        • akseinga Zmiana koncepcji:) 13.07.15, 21:07
          Dziewczyny dzięki za odpowiedzi jednak tamta sukienka już nieaktualna ( kiepski materiał )
          i teraz z innej beczki jakie dodatki do takiej sukienki ( buty , torebka i biżuteria) żeby nabrała charakteru?https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/qe/pj/xtfi/HL4JDG4kSYs5HYfzRB.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka