Gość: zziebnieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 22:48 Czy macie jakies fajne pomysly na przebranie? Najlepiej cos co latwo samemu zrobic ew. dokupic najwazniejsze elementy. dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tralalumpek Re: halloween 26.10.04, 22:50 nie ma pomyslu na przebranie i nie ma tez pomyslu jak wyleczyc ludzi z amerykanskiej glupoty a szkoda bo bylby to niezly interes, pacjenci by drzwiami i oknami... Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: halloween 26.10.04, 22:53 oj tralalumpek, coś ty taka antyamerykańska:) to tylko zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: halloween 26.10.04, 22:56 bo to nie moja tradycja i nie znosze jak mi ktos wmawia ze to jest piekne po to tylko zeby gadzety sprzedac niech sie amerykanie tam po tej swojej kukurydzy czy dyniach gonia ... polacy jak indyki przed bozym narodzeniem, lykna wszystko ciekawa jestem czy ta dzidzia zna jakies polskie zwyczaje i tradycje Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: halloween 26.10.04, 23:04 ja robię tak - wybieram sobie z polskich a także niepolskich tradycji to co mi isę podoba, a na resztę leję. nie obchodzi mnie to, czy tradycja jest polska czy nie - byle nie była denna. niestety, polskie tradycje opierające się głownie na martyrologii i smędzeniu są w większości denne. choć i tak tradycje, krtóre mi uleżały mogę policzyć na palcach jednej ręki:). Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: halloween 26.10.04, 23:10 blinski napisał: > ja robię tak - wybieram sobie z polskich a także niepolskich tradycji to co mi > isę podoba, a na resztę leję. nie obchodzi mnie to, czy tradycja jest polska > czy nie - byle nie była denna. ****robie podobnie a mam o tyle ciekawiej ze zyje w 2 kulturach, nie pozwalam sie jednak oglupiac niestety, polskie tradycje opierające się > głownie na martyrologii i smędzeniu są w większości denne. > choć i tak tradycje, krtóre mi uleżały mogę policzyć na palcach jednej ręki:). > > > ****no to moze ja wychowalam sie w innej polsce badz raczej w domu polskim gdzie tradycja byla rzecza swieta a zwyczaje polskie sa piekne, trzeba je tylko znac "gleboka epoka" okres mebloscianki, wersali i gumofilcow nie wyprodukowal nic madrego a tylko zniszczyl stare zwyczaje typowo polskie, no moze sie myle wyprodukowal prolet w pelnej krasie na salonach Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: halloween 26.10.04, 23:15 > ****robie podobnie a mam o tyle ciekawiej ze zyje w 2 kulturach, nie pozwalam > sie jednak oglupiac ja twierdzę, że haloween jest śmieszne i ok. jestem ogłupiony:)? > ****no to moze ja wychowalam sie w innej polsce badz raczej w domu polskim > gdzie tradycja byla rzecza swieta a zwyczaje polskie sa piekne, trzeba je tylko > > znac hmm.. nie będę przeszukiwać jakichś archiwów, starych ksiąg, by poznać nasze tradycje:) ogólnie tradycje mi raczej zwisają, nie czuję się przez to nieszczęśliwy:) Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: halloween 26.10.04, 23:16 blinski napisał: ....> > hmm.. nie będę przeszukiwać jakichś archiwów, starych ksiąg, by poznać nasze > tradycje:) ogólnie tradycje mi raczej zwisają, nie czuję się przez to > nieszczęśliwy:) > > > tradycji nie da sie z ksiag nauczyc, w tradycji sie wyrasta Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: halloween 26.10.04, 23:22 da, czemu nie. ja nie wyrosłem w żadnych - oprócz bożego narodzenia - moi rodzice nie są wierzący, a gros polskich tradycji jest religijnych. choć świeckich prawdę mówiąc też chyba nie znam:) (a może znam, tylko sam teraz nie kojarzę:)?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http:// Re: halloween IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 22:59 halloween- amerykanski badziew dla palantow .... moze thanksgiving i czwartego lipca tez zaczniemy obchodzic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: halloween IP: *.toya.net.pl 27.10.04, 09:39 Halloween to jest swieto celtyckie ,ktore Amerykanie tylko skomercjalizowali tak jak dzien sw.Walentego i wszystko inne :( Mam slabosc do wszystkiego co gotyckie wiec lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka84 ale zrzedzicie... 26.10.04, 23:04 mi sie to swieto podoba, thanksgiving zresta tez bo dorastalam w Kanadzie. Ale skoro wam to nie odpowiada to wyobrazcie sobie ze chodzi o karnawal i doradzcie jakies fajne przebranie... chyba ze wtedy tez siedzisz w domu i narzekarsz tralalumpek? Odpowiedz Link Zgłoś
ludzka_budowla Re: ale zrzedzicie... 26.10.04, 23:08 ja w usa swoje odsiedzialam, bylam tam dosyc dlugo, ale to niez naczy, ze bede bezkrytycznie przyjmowala ich swieta i obyczaje. nie neguje ich,ale nie mam zamiaru tradycji kopiowac. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: ale zrzedzicie... 26.10.04, 23:13 dorotka84 napisała: > mi sie to swieto podoba, thanksgiving zresta tez bo dorastalam w Kanadzie. Ale > skoro wam to nie odpowiada to wyobrazcie sobie ze chodzi o karnawal i doradzcie > > jakies fajne przebranie... chyba ze wtedy tez siedzisz w domu i narzekarsz > tralalumpek? dla mnie to okres zadumy i wedrowki na groby moich najblizszych, w tym mojego Taty oraz zaduma nad tymi ktorzy wlasnie odchodza z mojego otoczenia to dni pelne przemyslen skoro dla ciebie to karnawal to twoja sprawa ja amerykanskich swiat nie obchodze Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka84 A CO Z PRZEBRANIEM? 26.10.04, 23:24 tralalumpek zyj sobie jak chcesz, ja cie nie bede krytykowac ale to jest w koncu forum o MODZIE a pytanie jest o PRZEBRANIE... wiec daruj sobie te kazania! Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: A CO Z PRZEBRANIEM? 26.10.04, 23:26 dorotka84 napisała: > tralalumpek zyj sobie jak chcesz, ja cie nie bede krytykowac ale to jest w > koncu forum o MODZIE a pytanie jest o PRZEBRANIE... wiec daruj sobie te kazania > ! no to badzmy konsekwentni: co ma to glupie swieto z moda i forum moda wspolnego? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka84 Re: A CO Z PRZEBRANIEM? 26.10.04, 23:34 twierdzisz ze przebieranie sie nie ma nic wspolnego z moda? przeciez moda to jest chyba wlasnie przebieranie sie... Odpowiedz Link Zgłoś
ludzka_budowla Re: A CO Z PRZEBRANIEM? 27.10.04, 00:05 jak dla mnie moda to ubieranie a nie przebieranie chociaz jak tak patrze na niektorych.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: ale zrzedzicie... IP: *.konstancin.net 26.10.04, 23:54 dla mnie to okres zadumy i wedrowki na groby moich najblizszych, w tym mojego > Taty oraz zaduma nad tymi ktorzy wlasnie odchodza z mojego otoczenia > to dni pelne przemyslen Tez nie lubie tego ameryknskiego swita ale nie kazdy bawi/zadumia sie jak chce. Porblem z tym ze w Polsce nie wiadomo dlaczego to swieto obchodzi sie w smutku.....a wystarczy spojrzec na historie i widziamy ze od zawsze (newet w Polsce) to swieto obchodzi sie pogodnie. Wielkie stragany tagowiska festyny.... od pierwotnych ludow do wspolczesnych rozwinientych cywilizacji to zawsze bylo swieto pelne radosci. Cieszmy sie a nie smucmy....ci co odeszli na tamten swiat najprawdopodobniej maja o wiele lepiej od nas. Oczywiscie w to swieto musial sie wtracic nad to powazny kosciul (ktory chyba nie ma co robic) i zmienil to w dzien zaloby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http:// Re: ale zrzedzicie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 00:17 nie pie.. kosciol akurat obchodzi radosne swieto wszystkich swietych- 'smutne' jest poganskie swieto zaduszek nastepnego dnia ... a prywatnie mam nadzieje, ze kazdy palant obchodzacy w polsce 'halloween' zejdzie na raka odbytu- po amerykansku- z wyszczezonym 'usmiechem dziaslowym' i ze slowami 'czuje sie cudownie, jestem nummber one' machajac przy tym dumnie flaga amerykanska Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: ale zrzedzicie... 27.10.04, 00:24 ty, ty od tego patriotrsyzmu i antyamerykanizmu nie dostań romaniej grzywki;) Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu a wracając do tematu 27.10.04, 00:27 mi wystarczyłaby miotła za przebranie, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: halloween 27.10.04, 01:11 Gość portalu: zziebnieta napisał(a): > Czy macie jakies fajne pomysly na przebranie? Najlepiej cos co latwo samemu > zrobic ew. dokupic najwazniejsze elementy. > dzieki! > Przypominasz mi ze to w piatek, dzis juz wtorek a firma jak zwykle oglosila konkurs na kostium. Na ogol niezawodna i bardzo latwa jest ofiara wypadku - wystarczy przykleic pare plastrow na twarzy, spowic konczyne lub dwie w jakies bandaze i poplamic czerwonym flamastrem - ale chyba to sie juz przezylo. Moze sprobuje wampirzyce, tez powinno byc latwo: fioletowa szminka na usta i w oczodoly, nastroszyc wlosy, szaro-bury, nieco dziurawy worek za kiecke, chodaki, do dziasel przykleic sztuczne kly ... moze sie po prostu poddam i nie bedzie mi sie chcialo? Pol firmy i tak pewnie przebierze sie za ksiedza a drugie pol za zakonnice, jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: halloween IP: *.toya.net.pl 27.10.04, 09:40 Ja ide na latwizne : wiedzma albo wampirzyca. Takie mam warunki , nie musze sie specjalnie wysilac :)) Odpowiedz Link Zgłoś
avarja Re: halloween 27.10.04, 14:50 Ja chciałam się ubrać do szkoły jak wampir, ale... Ale mama nie pozwoliła... A skoro ma być halloween no to mam przynajmniej jaakiś pretekst. Moja mama niestety jest antyamerykańska (ja również) i może mi to nie pomóc... Gotycko ubierać się lubię na codzień.... Fajnie się tak wyróżniać z tłumu :) Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun Re: halloween 28.10.04, 13:46 Dla mnie Halloween trwa okrągły rok, więc nie musze się przebierać;-P W kuchni leży wieeelka dynia, ale ponieważ i ja nie lubię wkurzających amerykanizmów i nachalnego wzorowania się na american way of life, nie zrobię z niej kolejnego bardzo amerykańskiego trendowego pumpkinheada podśpiewując pod nosem "Happy, happy Halloween";-P Za to z pewnością ugotuję pyszną bardzo polską mniej trendową, za to bardzo smaczną zupę:-DDD Odpowiedz Link Zgłoś