Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Można zostać modelką bez castingu??

24.04.05, 12:46
    Ściślej mówiąc chodzi mi o to, czy jeżeli moja koleżanka nie zgłosiła się do
    takiego konkursu jakim jest np. Elite Model Look itp. gdyż niestety nie było
    jej w tym czasie w mieście, ma nadal szanse zostać w jakiś sposób zauważoną?
    Co powinna zrobić w tym kierunku? Czy bez jakiegokolwiek castingu ma szanse
    działać?
    Obserwuj wątek
      • Gość: lexi Re: Można zostać modelką bez castingu?? IP: *.icpnet.pl 24.04.05, 13:37
        Juz mowie.
        Zalezy jak wygląda...
        Pracuje w modelingu od kilku dobrych lat. Warunki są rygorystyczne.
        Ma dwie możliwości dojscia do czegos wiekszego:
        1) pojsc do DOBRYCH agencji w Polsce i sie pokazac- oni zrobią co trzeba ale
        podpiszą umowę na wyłączność i dziewcze nie moze sie nigdzie bez ich zgody
        ruszyć
        2) znaleźć fotografa który zrobi jej zdjęcia do portfolio...
        Niestety wiekszosc dobrych fotografow karze sobie płacić nawet do 1000zł
        aczkolwiek mam kontakt do osob które są naprawde dobre w fotografii mody (mają
        kontakty z agencjami wiec mogą pomóc) i robią zdjęcia za kwote 150-200zł lub
        troszke więcej,ale się opłaca.
        Wtedy wlasnie: albo fotograf skontaktuje z kim trzeba, albo dziewczyna sama
        poszuka,ale już z wyrobioną tzw "książką".Wtedy tempo znalezienia pracy jest
        szybsze i ludzie w agencji od razu ocenią czy sie dziewcze nadaje czy nie.
        Jesli dowiedziec sie czegos wiecej napisz na
        lexi212@poczta.onet.pl
        • Gość: LA PARISIENNE Re: Można zostać modelką bez castingu?? IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 24.04.05, 14:00
          1000zl book to taniocha. W Paryzu najtansi biora 2500 euro za sam book, 1000
          euro za profesjonalny maquillage studio, 700 euro fryzjer. Zrob sobie book w
          Polsce.
          • umaa Re: Można zostać modelką bez castingu?? 24.04.05, 19:49
            bzdura!
            totalna bzdura, w paryzu srednio za rtest placi sie 200 - 300 euro, czasami
            zdaza sie ze nowa dziewczyna podoba sie fotografowi i ma test za darmo
            jednakze cene testu naley pomnozyc np. razy cztery, bo ksiazka z jenym tylko
            testem z ktorego zazwyczaj wybiera sie ok 2-3 zdjec niw wyglada ciekawie
      • Gość: LA PARISIENNE Re: Można zostać modelką bez castingu?? IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 24.04.05, 14:19
        Wszystkie castingi we Francji:
        www.casting.fr
        Znam jednego niezlego fotografa, niedrogi robil mi zdjecia, oglasza sie na tym
        portalu, nazywa sie Pierre Deneuve.
      • umaa Re: Można zostać modelką bez castingu?? 24.04.05, 19:53
        ja jednak radze zadzwonic do kilku dobrych agencji i umowic sie z nimi na
        spotkanie lub jezeli nie jestes z miasta w ktorym dana agencja ma siedzibe
        wyslij im zdjecia mailem badz poczta, preferowane sa naturane zdjecia bez
        makijazu

powodzenia

nigdny nie pozwalaj na to aby agencja kazala Ci za cokolwiek placic
        (oczywiescie dojazdy na castingi pokrywasz z wlasnej kieszeni) to oni musza
        zainwestowas w Twoja ksiazke, oddasz im jak zaczniesz zarabiac z tym biznesie a
        jezeli nie bedzie Ci szlo nigdy nikt nie wystawi Ci rachunku za to co w Ciebie
        zainwestowali, to jest ich ryzyko
        • to_ja5 Re: Można zostać modelką bez castingu?? 24.04.05, 20:55
          Właśnie słyszałam, że jeżeli dana agencja się kimś zainteresuje to samą w
          dziewczynę inwestuje... Dlatego z tymi różnymi fotografami bym uważała, ale
          fakt jest faktem, że książkę dobrze by było sobie zrobic- zwłaszcza na początku.
          Dzięki za wszystkie rady!
          • umaa Re: Można zostać modelką bez castingu?? 24.04.05, 21:06
            samemu na wlasna reke nie polecam szukani fotografa, powinna sie tym zajac
            agencja
          • Gość: LA PARISIENNE Re: Można zostać modelką bez castingu?? IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 24.04.05, 21:11
            Oczywiscie,ze to agencja w Ciebie inwestuje, jesli widza w tobie potencjal.
            Nigdy nie plac agencji, ani nie staraj sie reprezentowac przez jakiegos
            mizernego fotografa, ktory bedzie chcial zarobic jakas komisje na twojej
            osobie. Moja agencja zainwestowala w moj book, dobry fotograf bierze 2500
            euro/godz, makijaz mialam robiony przez ekipe Stéphana Marais 1000 euro,
            fryzura byla robiona przez Wilfrida z Dessange International. Wszystko bylo
            oplacone przez agencje, widzialam rachunki, wiec wiem jakie sa ceny u
            profesjonalistow.
            Do Umy, zadzwon sobie do Stéphana Marais, ile kosztuje makijaz do sesji
            zdjeciowej, robiony przez ktoregos z jego asystentow, to spadniesz z krzesla.

www.stephanemarais.com
            • umaa Re: Można zostać modelką bez castingu?? 24.04.05, 21:24
              nie mam zamiaru nigdzie dzwonic...
              dobrze wiem ile kosztuje test bo rowniez widzialam rachunki, chociaz byo to
              jakis czas temu, zazwyczaj kazda agencja ma kilku fotografow z ktorymi
              wspolpracjue i to wlasnie oni robia testy,
              dobrzy fotografowie zazwyczaj jezeli chca zrobic cos nie komercyjnego,
              organizuja castingi na tzw free testy i wtedy modelka nic za to nie placi
              • Gość: LA PARISIENNE Re: Można zostać modelką bez castingu?? IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 24.04.05, 21:29
                Wiec nie wypisuj, ze to totalna bzdura, co napisalam, tylko zadzwon.
                • Gość: LA PARISIENNE Re: Można zostać modelką bez castingu?? IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 24.04.05, 21:33
                  Poza, tym jezeli to jakas agencja w Paryzu, czy Mediolanie czy NYC sie toba
                  zainteresuje to oplaca ci podroz, oraz twojej mamie czy ojcu, jesli jestes
                  nieletnia.
                  • umaa Re: Można zostać modelką bez castingu?? 24.04.05, 21:34
                    i z tym sie zgodze w stu procentach
                • umaa Re: Można zostać modelką bez castingu?? 24.04.05, 21:34
                  zadna agencja nie zorganizuje Ci testu za ktora musialaby zaplacic taka kase,
                  ale wlasnie doczytalam sie ze piszesz o sesjach, ale to jest juz inna sprawa bo
                  to jest juz praca za ktora dziewczyna dostaje pieniadze

tak z czystej ciekawosci, ktora agencja wystawila Ci taki rachunek za test?
                  • Gość: LA PARISIENNE Re: Można zostać modelką bez castingu?? IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 24.04.05, 21:38
                    Agencja mi nie wystawila rachunek, tylko moja bookerka mi go pokazala.
                    • umaa Re: Można zostać modelką bez castingu?? 24.04.05, 21:39
                      ok, rozumiem, a ktora to agencja?
                      • Gość: LA PARISIENNE Re: Można zostać modelką bez castingu?? IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 24.04.05, 21:43
                        Ciekawska jestes, jedna z paryskich.Miszkam tu od dziecinstwa.
                        • umaa Re: Można zostać modelką bez castingu?? 24.04.05, 21:45
                          a ja tam bywam jak jest sezon w tym biznesie, bo wiesz moze sie tak zlozyc ze
                          np. jestesmy w tej samej....
                          • Gość: LA PARISIENNE Re: Można zostać modelką bez castingu?? IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 24.04.05, 21:49
                            Owszem w mojej agencji jest jeszcze jedna Polka, ale to nie ty, gdyz to moja
                            kolezanka. Mieszka z reszta ze swoja mama od lat w Paryzu, w mojej dzielnicy le
                            Marais, w ktorej jak zapewne wiesz mieszka duzo modelek/modeli, artystow,
                            rezyserow, itp.
                            • umaa Re: Można zostać modelką bez castingu?? 24.04.05, 22:02
                              img ma wiecej niz dwie polki
                              w vivie jedna z polek jest karolina kurowska ale ona w paryzu nie mieszka
                              women jedna z polek rowniez nie mieszka na stale w paryzu, odpada
                              elite ma chyba jednak wiecej niz dwie polki, chociaz...
                              karin jedna z polek nie mieszka na stale w paryzu, odpada
                              next, odpada
                              v model odpada kasia nie mieszka w paryzu
                              nathalie odpada
                              metropilitan odpada
                              city tez raczej odpada

chyba zadnej znaczecej agencji nie pominelam, chocaz moglo mi sie to przytrafic
                              bo juz troche spiaca jestem,
                          • Gość: LA PARISIENNE Re: Można zostać modelką bez castingu?? IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 24.04.05, 22:19
                            Tutaj, jezeli bywasz to sie o moja firme musialas otrzec na 100%. W kazdym
                            papierze typu Elle, Marie Claire, Cosmo itd. mamy min. dwie strony reklamy
                            naszych perfum, nie mowie juz o pokazach "grande couture" czy prêt-à-porter.
                          • Gość: LA PARISIENNE Re: Można zostać modelką bez castingu?? IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 24.04.05, 22:21
                            TUTAJ
                        • umaa Re: Można zostać modelką bez castingu?? 24.04.05, 21:45
                          btw, w paryzu jest mnostwo agencji, niestety nie wszystkie godne polecenia
                          • Gość: LA PARISIENNE Re: Można zostać modelką bez castingu?? IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 24.04.05, 21:55
                            Nie narzekamy, przy tym nie jestem oslem, bo mam wyksztalcenie prawnicze i
                            pracuje u firmie produkujacej perfumy trzech "grands couturiers". Jak jestes w
                            biznesie, to na 100% odpowiesz mi, ktora to firma.
                            • Gość: LA PARISIENNE Re: Można zostać modelką bez castingu?? IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 24.04.05, 22:10
                              Na osobe "zorientowana w biznesie" nie umiesz odpowiedziec na takie proste
                              pytanie. Ulatwie Ci, jeden jest Francuzem, drugi Japonczykiem, trzeci
                              Amerykaninem.
                              • umaa Re: Można zostać modelką bez castingu?? 24.04.05, 22:12
                                a gzdie ja napisalam ze jestem zorientowana w biznesie?
                                • Gość: LA PARISIENNE Re: Można zostać modelką bez castingu?? IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 24.04.05, 22:32
                                  "A ja tam bywam jak jest sezon w tym biznesie" i nie znasz 3 na swiecie firmy w
                                  tej branzy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka