Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

za ciasne buty - help!!

25.08.06, 13:01
    Kupiłam wczoraj buty, czarne baleriny, oczywiście z przeceny:) za 70 złotych,
    w heavy duty/marisha. W sklepie wydawało mi się że są dobre, gdy wróciłam do
    domu, wdziałam je, podreptałam i... dochodzę do wniosku że są o pół numeru za
    ciasne, numer większe które zmierzylam w sklepie były zdecydowanie za duże.

Czy któraś z Was zna jakieś sposoby na "rozciągnięcie" butów? Moje są z
    cienkiej skórki, strasznie mi sie podobają no ale gryzą.. Liczę na jakąś radę :)
    Obserwuj wątek
      • magdaksp Re: za ciasne buty - help!! 25.08.06, 13:02
        na poczatku wiekszosc butow obciera.amoze mozna je wymienic?
        • kasia_bzu Re: za ciasne buty - help!! 25.08.06, 13:07
          tym sie pocieszam, że na początku buty przeważnie obcierają, że trzeba
          rozchodzić.. a wymienić niestety nie można :|
      • iluminacja256 Re: za ciasne buty - help!! 25.08.06, 13:08
        HD rozchodza się strasznie cięzko - one naprawdę są robione solidnie, jak nazwa
        firmy wskazuje. Można wypróbowac starą metodę nalania wody do srodka i
        rozciągniecia na nodze np. w nocy, ale skutki raz są , a raz jest tylko cięzka
        noc:)
        • kasia_bzu Re: za ciasne buty - help!! 25.08.06, 13:52
          nalać wody? a nie rozlezą się, nie zostaną plamy? ma ktoś doświadczenia z tą
          metodą?
          • hotally Re: za ciasne buty - help!! 25.08.06, 14:00
            Pierwsz słyszę o tej metodzie, sama mam jedną parę butów joopa, która na gołe
            stopy obciera ;/ a stopki są wieśniackie :((((
        • iluminacja256 Re: za ciasne buty - help!! 25.08.06, 14:38
          Metoda na wodę oczywiścienie dotyczy jakichs butów typu welur, nubuk, zamsz.
          Ale buty skórzane i z tworzyw sztucznych dość dobzre dają sie na to "nabrać"
          nalewa sie trochęwody do srodka, tak, zeby buty były nie tyle mokre , co
          porządnie wilgotne i wsadza stopę w grubej skarpetce, albo dwóch, albo i
          tzrech , jak wejdą. I tak sie siedzi, albo leży , albo chodzi przez 3 godziny.
          Jak woda przeschnie nalewa sie jeszcze raz - zazwyczaj but rusza sie o jakieś
          trzy minimetry. Rozepchałam tak dwie pary, ale to zalezy od tworzywa, bop
          jednych miałach tylko rany na stopach, a nawet nie drgneły.

Może wklej jakie to buty, bo nie wiadomo , czy w ogóel warto sie za to brac?
      • kasiaczernia Re: za ciasne buty - help!! 25.08.06, 14:01
        Jeśli buty są tylko o pół numera za ciasne to napewno się jeszcze rozciągną,
        musisz w nich trochę pochodzić:-)))
        Z wodą raczej nie próbowałabym, możesz zniszczyć i zdeformować baleriny:-(((
        Kiedyś buty zanosiłam do szewca, żeby je trochę rozciągnął na prawidłach:-)))
        • eve.e Re: za ciasne buty - help!! 25.08.06, 14:13
          ja swoje balerinki też musiałam 'rozchodzić'. nalej na wacik kosmetyczny
          spirytusu, potem posmaruj delikatnie skórkę wewnątrz buta i załóż na stopę :)
          podreptacz troszkę i będą idealnie dopasowane.
          • kasia_bzu Re: za ciasne buty - help!! 25.08.06, 14:25
            o, ta ostatnia metoda ciekawa :) spróbuje, dzięki za rady :) a wracając.. szewc
            ile weźmie za takie rozciąganie na prawidłach? i butki sie nie zniszczą od tego?
            • kasiaczernia Re: za ciasne buty - help!! 25.08.06, 14:43
              kasia_bzu napisała:

> o, ta ostatnia metoda ciekawa :) spróbuje, dzięki za rady :) a wracając..
              szewc
              > ile weźmie za takie rozciąganie na prawidłach? i butki sie nie zniszczą od
              tego
              > ?

Butki się nie zniszczą od tego:-)))
              Ale niestety nie pamiętam dokładnie ile szewc skasował za "rozciąganie" -
              pewnie jakieś śmieszne pieniądze, bo nie zakodowałam ile:-)))
              • misiak38 Re: za ciasne buty - help!! 25.08.06, 15:10
                a ja kupiłam 38 i mi z nóg zlatują a jak przymierzałam w sklepie 37 to był za
                ciasny,i co wtedy się robi?? no zmniejszyć trzewików chyba się nie da a oddać
                już nie mogę.
                • kasia_bzu Re: za ciasne buty - help!! 25.08.06, 15:14
                  to też cięzka sprawa :) kup jak najgrubsze "rajstopowe" skarpetki, albo
                  podpiętki czy jak to sie tam zwie, troche pomaga ale testowałam raczej na butach
                  zakrywających stopę w większym stopniu
                • kasiaczernia Re: za ciasne buty - help!! 25.08.06, 15:24
                  misiak38 napisała:

> a ja kupiłam 38 i mi z nóg zlatują a jak przymierzałam w sklepie 37 to był za
                  > ciasny,i co wtedy się robi?? no zmniejszyć trzewików chyba się nie da a oddać
                  > już nie mogę.

Ja pełne buty (nie kozaczki) kupuję popołudniu/wieczorem, gdy nogi są już
                  zmęczone, a buty które mam zamiar kupić muszą być "lekko" ciasne. Jeśli są
                  luźne tzn. spadają lub zbyt ciasne, bo już gdzieś cisną i uwierają -
                  rezygnuję.
              • kasia_bzu Re: za ciasne buty - help!! 25.08.06, 15:12
                www.e-buty.pl/site/index/product/dbs/sh/cPath/82_86,109/cName/MARISHA/pID/394/pColor/7/pSex/w
                oto i one. Własnie stosuje metode z wodą i grubymi skarpetami, jesli to nie da
                efektu to pojde dalej, wezme spirytus a potem portfel i do szewca :)
                • iluminacja256 Re: za ciasne buty - help!! 25.08.06, 15:28
                  Wydaje mi sie, ze ten typ buta powinien być dośc podatny na rozciągniecie,
                  problem byłny raczej z takimi i juz sie bałam, ze takei masz.

www.e-buty.pl/site/index/product/dbs/sh/cPath/8_62/cName/HEAVY%20DUTY/pID/423/pColor/6/pSex/w

• kinky5 Re: za ciasne buty - help!! 25.08.06, 18:19
                    zaniesc do szewca....ja mialam taki problem i pan sobie swietnie z tym poradzil.
                    • beadah Re: za ciasne buty - help!! 25.08.06, 19:09
                      Do szewca! Lepiej troche zaplacic niz cierpiec.
                • nemezis555 Re: za ciasne buty - help!! 26.08.06, 19:05
                  "wezme spirytus a potem portfel i do szewca" ;) ciekawe, czy szewc lubi
                  spirytus :)
      • fall-from-grace Re: za ciasne buty - help!! 25.08.06, 21:33
        ja dwie pary (w tym jedne to baleriny) rozciągałam u szewca
        teraz są super wygodne
      • fikaska Re: za ciasne buty - help!! 25.08.06, 23:27
        mialam ten sam problem,nie dosc ze byly za male to jeszcze strasznie sztywne na
        pietach ale kupilam taki plyn w sprayu do rozciagania obuwia i pomogl :) Taki
        plyn powinnas dostac w kazdym obuwniczym,ja akurat kupilam w CCC za 7 zl :)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka