Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

waga modelek

15.11.06, 21:45
    właśnie przeczytałam artykół o zmarłej z powodu anoreksji modelce z Brazyli. było tam także o pomysle na przepis ustanawiający minimalna wage dla modelek. co myślicie o takich ograniczeniach? modelka wedle nich musi wazyć wiecej niz 56 kg przy 175. ja jestem modelka i przy 176 cm waze jakies 53 kg, nigdy nie wazylam wiecej, nigdy nie stosowalam zadnej diety, jestem szczupla bo to jest w mojej rodzinie normalne, przekazywane genetycznie. i znam wiele modelek takich jak ja. bardzo przykro mi slyszec o takich ograniczeniach i braku tolerancji dla chudych.
    Obserwuj wątek
      • tralalumpek Re: waga modelek 15.11.06, 21:48
        a mnie nie jest przykro
        zadzialala selekcja naturalna w tytm wypadku, geny glupoty nie beda dalej
        przekazane
        • artois6 Re: waga modelek 15.11.06, 21:52
          ale przeciez musisz przyznac ze sa osoby ktore sa szczuple naturalnie ! tak jak sa ludzie otyli ktorzy nie moga sobie poradzic ze schudnieciem. dlaczego mozna ich obrazac i ograniczac? problem nie jest w wadze ale diecie i zdrowiu.
          • tralalumpek Re: waga modelek 15.11.06, 21:54
            tworzysz sztuczny problem
            • artois6 Re: waga modelek 15.11.06, 21:57
              ja sie przestraszyłam ze strace prace ! to jest dla mnie ważne. nie można wprowadzac ograniczen ktore uderzą w nic niewinne modelki. dla mnie to nie jest sztuczny problem kiedy okazuje sie ze byc moze nie bede mogla pojechac na wakacje do Madrytu.
              • tralalumpek Re: waga modelek 15.11.06, 22:03
                a gdzie ty bedziesz spedzac wakacje , cvzy w madrycie czy w chinach to mnie
                jest naprawde marchewka
                • artois6 Re: waga modelek 15.11.06, 22:07
                  no to zupełnie rozumiem po co wogole odpowiadasz skoro cie to nie obchodzi. nie musisz byc dla mnie nie uprzejma, naprawde.
              • troubleska Re: waga modelek 15.11.06, 22:30
                > dla mnie to nie jest sztuczny problem kiedy okazuje sie ze byc moze nie bede
                mogla pojechac na wakacje do Madrytu.

Myślałam, że Pasarela Cibeles to nie wakacje, tylko praca dla modelek.

• foamclene Re: waga modelek 15.11.06, 23:00
                znajdziesz inna prace ;)
              • foamclene Re: waga modelek 15.11.06, 23:02
                nie jestem modelka ;) i wcale nie eliminuje to moich wakcji w
                madrycie :))))))))))))))))))))
          • inkabel Re: waga modelek 18.11.06, 22:15
            Ja mam 178 cm wzriostu i waże 55. Od dłuższego czasu nie może odczepić sie ode
            mnie anemia :( pomóżcie!!
          • syrena2005 Re: waga modelek 21.11.06, 10:27
            kiedys sadzilam, ze moja kolzeanka jest szczupla "naturalnie" do momentu az nie
            postanowila zmienic mieszkania i pomagalam jej z jej siostra sprzatac .... co
            sie okazalo, ze znjadowalysmy pochowane jedzienie po kontach, w szafkach,
            schowkach, starch pudlach po butach. potem sie przyznala, ze sie glodzila.
            teraz przytyla bo zaczela jesc i juz nie wciska kitow ze jest "dziedzicznie
            szczupla"
            kazdy lubi ladnie wygladac. ja mam 170 i waze 57 i dobrze sie czuje. mam ta
            wage od 4 lat jak urodzilam dziecko. nie dramatyzuje jak miam gdzies "bulki" bo
            w koncujestesmy konietami a nie wieszakami.
            pozdrawiam
            • pavvka Re: waga modelek 21.11.06, 15:14
              syrena2005 napisała:

> ja mam 170 i waze 57 i dobrze sie czuje. mam ta
              > wage od 4 lat jak urodzilam dziecko. nie dramatyzuje jak miam gdzies "bulki"
              bo
              >
              > w koncujestesmy konietami a nie wieszakami.

Nie mówi się "koniętami" tylko "źrebakami"
              • syrena2005 Re: waga modelek 24.11.06, 09:05
                pavvka- czepialska z ciebie dziewucha!!
      • maga.m Re: waga modelek 15.11.06, 21:52
        u Ciebie to jest normalne a inne dziewczyny wpadaja w anoreksje bo nie maja takich genow.

to nie brak tolerancji, tylko troska o takie jak ta brazylijka.
      • lotta79 Re: waga modelek 15.11.06, 22:09
        Tu nie chodzi o brak tolerancji tylko o powiedzenie stop terrorowi chudości na
        wybiegach. O dziewczyny, które nie jedza i ledwie trzymają sie na szpilkach
        żeby tylko te prace na wybiegu znaleść, bo tam im chudsze tym lepsze.
        • artois6 Re: waga modelek 15.11.06, 22:15
          że im chudsza tym lepsza nie powiem, tak za kulisami to czasami inaczej wyglada. ale wiesz, ok odchudzaja sie, glupie sa ale nie mozna z tego powodu wprowadzac takie drakonskie przepisy. 56 kg przy 175 ! to jets duzo jak na modelke. bardzo duzo.
          • nessie-jp Re: waga modelek 15.11.06, 22:22
            Jaaaasne. A ja przy 168 cm ważę 62kg i też bym chciała pracować jako modelka.
            Dlaczego nie mogę? Wyjaśnisz mi to?! No proszę, wyjaśnij, dlaczego. To moja
            naturalna waga, zawsze tyle ważyłam, nie obżerałam się ani nie odchudzałam.

Tylko mi nie mów, że mogę schudnąć. Ty możesz utyć, ale jakoś ci się nie chce.

Do tej pory dyskryminowane były modelki "grube". Teraz w odstawkę pójdą także te
            chude. Można płakać, że to niesprawiedliwe. Ale równie niesprawiedliwe jest to,
            że dziewczyny o normalnej wadze i proporcjach są eliminowane z wybiegów jako
            "grubasy".
            • ashimi Re: waga modelek 17.11.06, 11:44
              W takim razie dziewczyny bez koordynacji rucchowej, nierozciagnięte i nie
              wyświczone są dyskryminowane, bo nie chca ich w balecie?
              Żadna dyskryminacja, na litośc boską.
            • ktosik102 gdzie mozna przeczytac o tej modelce? podajcie lin 18.11.06, 22:54
              • myszka_333 Re: gdzie mozna przeczytac o tej modelce? podajci 18.11.06, 23:09
                people.aol.com/people/article/0,26334,1560633,00.html
          • lotta79 Re: waga modelek 15.11.06, 22:24
            No nie wiem czy to tak dużo, wymiary szczupłej dziewczyny. Nie wiem jak to
            wygląda za kulisami ale oglądanie pokazów z roku na rok jest coraz bardziej
            niesmaczne. Widok dziewczyn, które wygląją jak kościotrupu i prawie słaniają
            się na szpilkach jest bardzo smutny, normalna szczupła dziewczyna to tam coraz
            częściej odstępstwo od wściekle chudej normy.

IMHO Nie obawiaj się, nic sie nie zmieni, kilka śmierci nawet na wybiegu nikogo
            w tym światku nie wzruszy ani trochę.
          • mon_cherie Re: waga modelek 15.11.06, 22:25
            tego typu ograniczenia wprowadzają dla dobra młodych kobiet, aby ustrzec je
            przed anoreksją i innymi chorobami, przed nadmiernym odchudzaniem. temat do
            głębszej dyskusji
      • artois6 Re: waga modelek 15.11.06, 22:13
        nie mam problemu z chudoscia, i chyba to jest jasne. zastanawiam sie czy mozna wprowadzic takie zmiany bo to jest wbrew wolnosci. wiadomo ze chca dobrze, ale czy aby na pewno powinni ...
        • iluminacja256 Re: waga modelek 15.11.06, 23:19
          Wbrew wolnosci jest też to, ze człwoeik musi chodzić do szkoły, no i co z tego?
        • merda Re: Zrozum 17.11.06, 10:39
          Ty chyba malo kumata jestes.53 kilo to wazy przecietna modelka ,musieliby
          wszystkie z pracy wyrzucic.Wprowadzili to ograniczenie,aby kobieta wazaca 60
          kilo nie chciala czasami schdzic do 40kg.Tak to trudno zrozumiec?
      • foamclene Re: waga modelek 15.11.06, 22:51
        53 kg przy 176 uwazam za calkiem normalne gabaryty
        problem stanowi waga 46 kg przy wzroscie modelek (180 cm) bardzo wysokie i
        zasuszone wrecz dziewczyny, ktore sa nieapetyczne beda eliminowane
        bo kto chcialby ogladac cos zniechecajacego i nieestetycznego...

• iluminacja256 Re: waga modelek 15.11.06, 23:18
          Przykre ejst to, ze dopiero smierć takich dziewczyn coś zmienia ;/ A ile z nich
          pociągneło to 5-7 lat i potem wypadło z zawodu, ale co z tego, skoro nei
          wypadło z choroby - zrujnowane kosci, zeby, zołądek , jelita i zaburzona
          płodnośc - tyle ma się w prezencie za pogoń za byciem idealną kartką papieru.

Nigdy nei zapomnę programu o 35 letniej, byłej tancerce, która zapłaciął za
          swoją dietę i 5 minut sławy tym, z e po ulicy porusza sie za pomocą kul, albo
          chodzika , bo ma tak zrujnowany kości od diety niskobiałkowej i
          niskotłuszczowej tzn. sałty z pomidorami;/

A ta dziewczyna , która umarła miała 18 lat. Modelka została w wieku lat 13 -
          stu. Najbardziej beztroskie lata młodości zaprzęgniete w wędrówkę ku smierci -
          uwazam, ze powinno się wielu z tej branzy powsadzać, bo to oni wysyłają te
          dziewczyny na tamten swiat.
        • muisie Re: waga modelek 16.11.06, 08:48
          53 kilo przy 175 to normalne gabaryty?? no nie wiem ja przy 172 waze 57kg i
          wszyscy mi powtazaja ze za chuda jestem wiec nie wiem co ma znaczys
          stwietdzenie normalne gabaryty.......
      • malgo_s Re: waga modelek 15.11.06, 23:20
        W ogóle świat mody jest trochę zwariowany.
        Np. fakt, że modelkami zostają dziewczyny 13-15 letnie! Pewnie, że są śliczne i
        szczuplutkie, ale to jednak dzieci!
        Normalnie przecież dzieci nie mogą pracować. To dlaczego w modelingu jest
        wyjątek? He,he AI powinno zaprotestować przeciwko eksploatacji dzieci przez
        agencje modelek!:)))
        W sumie taka waga jaką mają modelki nie dziwi w kontekscie ich wieku. W tym
        wieku taka niska waga jest raczej naturalna. To nie jest jakieś bardzo dziwne,
        że wyrośnięta 14latka waży 48 kg przy wzroście 175 - myślę, że wiele z nich
        wcale nie ma anoreksji, to po prostu często normalna budowa ciała "podlotka".
        A to, że nagle wszyscy chcą wyglądać super - młodo (podlotkowato), to to jest
        problem. To z wiekiem zwykle przybywa kilogramów, więc ten kult chudości to
        pewna forma kultu wiecznej młodości.
        A nawiasem mówiąc ja myślę że presja chudości będzie jeszcze rosnąć na sile w
        miarę bogacenia się społeczeństw ( w biednych społecznościach takiej mody nie
        ma, to jest kapryśny wymysł luksusu).
        Myślę że takie zakazy będą aktualne chwilę, a potem na wybieg wrócą jeszcze
        chudsze modelki...
        • iluminacja256 Re: waga modelek 15.11.06, 23:25
          Myślę że takie zakazy będą aktualne chwilę, a potem na wybieg wrócą jeszcze
          > chudsze modelki...

no tak, 35 kg panienki o wzroście 175 cm, w Stanach ludzie wazacy 270 kg,
          sportowcy na sterydach, które sprawiają, z e mają mięnie jak hipopotam i jedna
          ciakwa rzecz...coraz większa bezpłodność n aswicie, zarówno męska, jak i
          kobieca - i tak to się skończy - ta cywilizacja wreszcie umrze smiercią
          naturalną - bo ani 35 kg, ani 250 kg nei wyda potomstwa. I po sprawie.
          • foamclene Re: waga modelek 16.11.06, 00:02
            madrze gadasz!
        • nessie-jp Re: waga modelek 16.11.06, 00:55
          > A to, że nagle wszyscy chcą wyglądać super - młodo (podlotkowato), to to jest
          > problem.

Ale te dziewczyny nie chcą wyglądać MŁODO! One chcą wyglądać jak dzieci. :(
          Robią co mogą, żeby zniszczyć wszelkie przejawy dojrzewania i zmiany kształtów
          na kobiece.

Albo projektanci to wyłącznie geje-pedofile, albo coś jest z tą branżą poważnie
          nie tak, skoro taki ideał piękna nam serwują - wieczna 13-latka o chłopięcej
          sylwetce. A ile osób się daje na to nabrać... :(

Po pierwsze, powinni wprowadzić zakaz pracy na wybiegu dla WSZYSTKICH dzieci
          (poniżej 18 r.ż.) niezależnie od ich wagi.
          • disa Re: waga modelek 24.11.06, 11:16
            Tu się zgadzam -mimo iż to moja branża i na tych najmłodszych sie zarabia
            najwięcej... mi serce ściska jak widze obrazek "Mama za rękę ciągnie DZIECKO do
            agencji żeby spełnić Dziecinne(pytanie jej czy swoje) marzenia"
            Większość agencji bierze od 16r.ż.
      • bambolina1 Re: waga modelek 15.11.06, 23:23
        Mylisz pojęcia.

Też jestem szczupła 172/48-50. Też nigdy nie stosowałam żadnych diet, tylko już
        mam taką budowę ciała i przemianę materii.

ALE!! Tu nie chodzi o tolerancję i krzywdzenie chudych tylko o to, że ja jestem
        ZDROWA i jem wszystko na co mam ochotę, a nie pomidory i jabłka!! Tamta
        dziewczyna była CHORA i dla takich osób powinno zabronić wykonywania się tego
        zawodu. Dla ich własnego dobra. Nie można tak żyć.

Z drugiej strony śmieszy mnie ta hipokryzja. Przypominam, że to sami
        projektanci narzucili tredny bycia chudym jak cholera, a każdy kilogram powyżej
        45 to zbrodnia i należy się odchudzać. Teraz te same osoby mówią o paramterach
        zdrowej modelki. Brak słów!!
        • lotta79 Re: waga modelek 15.11.06, 23:30
          Niezupełnie, wiekszość projektantów udaje, że nie ma tematu, nie chce sie
          wypowiadać.
        • artois6 Re: waga modelek 16.11.06, 16:46
          no dobrze, byla chora... ale w dupie mam glupie za chude modelki. nie chce po prostu zeby zakazy dotykaly takich jak ja, zdrowych.
      • bruxellka77 Tak jestem ZA 15.11.06, 23:32
        Tak, jestem za wprowadzeniem wagi minimalnej dla modelek i zakazu pokazywania
        na wybiegach anorektyczek, "bo ubrania na nich ladnie leza". Ubrana sa dla
        normalnych kobiet (co nie znaczy dla grubych)! A smierc z glodu, jak w
        Oswiecimiu!!!, w czasach kiedy toniemy w zywnosci, jest przerazjaca.
        Niewatpliwie takie przypadki sa coraz czestrze z powodu lansowania mody na
        chudosc. Dlatego jestem za waga minimalna modelek, np. wg. BMI.
      • kochanica-francuza szczerze mówiąc widzę rozwiązanie 15.11.06, 23:51
        ale go nie podam, bo mnie denerwuje, że mam za kogoś myśleć. ja na pomysł
        rozwiązania wpadłam, to i autorka wątku może.
        • kochanica-francuza Re: szczerze mówiąc widzę rozwiązanie 15.11.06, 23:52
          a gdzie spędzisz wakacje, to ja też mam gdzieś.
      • kate-gun Re: waga modelek 16.11.06, 00:15
        >zastanawiam sie czy mozna wprowadzic takie zmiany bo to
        jest wbrew wolnosci.

o rany, jakiej wolnosci? to po prostu kolejny wymog, jaki musi spelniac osoba
        kandydujaca na stanowisko modelki [wiem, zabrzmialo idiotycznie].
        chcesz byc radca prawnym - dostan sie na aplikacje i zdaj koncowy egzamin.
        chcesz byc modelka - schudnij/przytyj.
        nie podoba sie? awykonalne? - zmien zawod :)
        • foamclene Re: waga modelek 16.11.06, 00:17
          na "klientke testowa" :))))))))))))))))))
        • kochanica-francuza Re: waga modelek 16.11.06, 00:19

> o rany, jakiej wolnosci? to po prostu kolejny wymog, jaki musi spelniac osoba
          > kandydujaca na stanowisko modelki

rzecz w tym, że tych wymogów robi się CORAZ WIęCEJ we wszystkich zawodach...
      • lemon55 Re: waga modelek 16.11.06, 00:22
        A ja mam problem: mam 175cm wzrostu i ważę 50kg. Zajadam się wszystkim. A waga ani drgnie. Chciałabym ważyć z 60kg. Czułabym się lepiej w swojej skórze.
        • annie_laurie_starr Re: waga modelek 16.11.06, 08:09
          Autorko postu - naucz sie jeszcze robic cos innego, bo modelka nie mozna byc do
          konca zycia. Te prace i tak kiedys stracisz.
          • artois6 Re: waga modelek 16.11.06, 16:49
            kochanie, chodze do jednego z najlepszych szkol w polsce i nie mart sie o moja przyszlosc. to bardzo nie mile i ograniczone z gory zakladac ze modelka musi byc glupia. zastanow sie zanim kogos obrazisz
            • klymenystra Re: waga modelek 16.11.06, 22:42
              i jak tam w tym szkole? nie-milo?
              eeech
              ubrania powinny byc szyte na kobiete "statystyczna" w danej kulturze. czyli
              jakies 165 i waga okolo 60 kilo w Europie. i takiez modelki powinny te ubrania
              prezentowac. a nie odchyly od normy.
      • axasa2 Re: waga modelek 16.11.06, 08:52
        Ja tez mam 176 i waze 56-58 kg. Nie jestem modelka :-) i nie zamierzam zostac ;-
        ) i wcale nie uwazam sie za chuda. Mam i biodra i tyleczek ale za to talie tez
        mam :-) Wszystko zalezy od budowy, koścca i genow. Nigdy sie nie odchudzalam -
        geny, sport. I apetyt zawsze mam. Uwielbiam jesc. A ze wiekszosc modelek glodzi
        sie, to wszyscy wiedza. Nie kazdemu latwo utrzymac wage. Ale 180 cm i 50 kg to
        juz chyba chorobliwa chudosc. I czy to ladnie wyglada jak ciuchy wisza?
        • kropisia Re: waga modelek 16.11.06, 08:56
          Skor kiedys modelki tracily prace gdy ne byly wystarczajaco chude, to czemu
          teraz nie moglyby jej tracic gdy sa za chude. Life is brutal and so is
          modeling.
          • axasa2 Re: waga modelek 16.11.06, 09:05
            I jeszcze taka refleksja... Tak ten swiat juz urzadzony, ze podoba nam sie to,
            co jest zdrowe, co wyglada zdrowo. A zdrowa osoba jest szczupla, ani chuda ani
            gruba. Ot... Gdzies kiedys wyczytalam, ze najzdrowsze osoby maja 10% niedowagi.
            Nie wiem czy to prawda. Mama nadzieje, ze te 10% niedowagi to dalej szczuplosc
            a nie chudosc :-) Ide cos zjesc... ;-) Nie chcialabym schudnac...
      • yagiennka Sama sobie przeczysz 16.11.06, 09:39
        Sama sobie przeczysz. Dziewczyna zmarła bo zagłodziła się na smierc aby być
        chuda a ty walczysz o tolerancję dla głodzenia się?? Właśnie wyjściem jest
        ograniczenie dolnej granicy wagi do jakichś rozsądnych danych, nie wiem czy
        akurat 56 dla 175 jest dobtrą wagą, może troche za wysoka bo ja ważę 57 przy
        wzroście 170 a do wymiarów modelki mi daleko :) Ale ograniczenie jest dobrym
        pomysłem. Chude jest ani ładne ani zdrowe a wręcz niebezpieczne dla życia jak
        widac.
        • yavanna86 Re: Sama sobie przeczysz 16.11.06, 12:21
          znałam dwie dziewczyny,które są modelkami.o żadnej z nich nie mówili przedtem
          /zanim zostały modelkami/ "ta ładna",tylko "ta chuda",więc jednak coś jest na
          rzeczy :P

wkurza mnie to,że dziewczyny muszą wyglądać jak trzynastoletni chłopcy,żeby
          prezentować ubrania.dla kogo są projektowane takie ciuchy?dla bardzo małej
          grupy,tak naprawdę,i pod gust projektantów-homoseksualistów.a przeciętna kobieta
          zazwyczaj nosi coś między 36 a 46,a nie żadne 32,wybaczcie.
        • artois6 Re: Sama sobie przeczysz 16.11.06, 16:54
          jak dla mnie ogranizenia moga byc... tylko to musi byc taka granica zeby dotyczyla tylko chorych dziewczyn ! haha zlikwidowac za chuda konkurencje.
          • kochanica-francuza aleś walnęła jak chora w kubeł 17.11.06, 17:56
            artois6 napisał:

> jak dla mnie ogranizenia moga byc... tylko to musi byc taka granica zeby dotycz
            > yla tylko chorych dziewczyn ! haha zlikwidowac za chuda konkurencje.

mozna być anorektyczką ważąc 60 kg (na początku choroby, a co) i zdrową chudą
            dziewczyną

• cynthia16 Re: waga modelek 16.11.06, 12:50
        moze i jestes naturalnie szczupla, ale zauwaz ze jestes w mniejszosci i to
        zdecydowanej... wyobraz sobie ze mam siostre ktora ma 13 lat dla niej modelki to
        jest to do czego dazy, jest szczupla, ale nie dostatecznie jak to ona mowi,
        dlaczego bo teraz na wybiegach sa wieszaki, szkielety a nie normalne
        dziewczyny!!!!! takie ograniczenie jest dobre i bedzie chronic te w sumie
        jeszcze dzieci przed tym zeby sie odchudzaly i nie jadly wtedy kiedy najbardziej
        musza dostarczac organizmowi wit i roznych takich... przy 176cm powinnas wazyc
        najmniej 60 kg i tyle... wiesz jedzenie to przyjemnosc! mowie ci! a jestem
        szczupła tak normalnie :)
        • artois6 Re: waga modelek 16.11.06, 16:57
          uwielbiam jesc i to dla mnie wielka przyjemnosc. a w afryce jest taki kraj gdzie tucza kobiety tak by nie mogly sie ruszac z niedowagi... inny ideal piekna . zawsze jakies chore pomysly beda, ja sie czuje piekna i juz. i nie zmieni to ze nazywacie mnie wieszakiem.
          • kropisia Re: waga modelek 16.11.06, 17:14
            Jesli czujesz sie taka piekna, to po co nam zawracasz glowe?
            • artois6 Re: waga modelek 16.11.06, 17:18
              no wlasnie... dziewczyny po prostu nie lubia szczuplych. to jest wniosek jaki plynie z tego tematu. ja sie czuje ciagle obrazana, w tokfm dyskusja wieczorem o ":wieszakach" tutaj ograniczenia, w gazecie znowu pisza jakie modelki sa brzydkie i tylko grube jest ladne... dlaczego? macie jakis kompleks?
              • kropisia Re: waga modelek 16.11.06, 17:29
                To nie my zaczynamy watek o wadze modelek, wiec chyba nie mamy zbiorowego
                kompleksu.
              • azazela Re: waga modelek 16.11.06, 19:15
                artois6 napisał:

> no wlasnie... dziewczyny po prostu nie lubia szczuplych. to jest wniosek jaki
                p
                > lynie z tego tematu. ja sie czuje ciagle obrazana
                to kompleksy, dobry psycholog ci pomoze
              • ashimi Re: waga modelek 17.11.06, 11:58
                artois6 napisał:

> no wlasnie... dziewczyny po prostu nie lubia szczuplych. to jest wniosek jaki
                p
                > lynie z tego tematu. ja sie czuje ciagle obrazana, w tokfm dyskusja wieczorem
                o
                > ":wieszakach" tutaj ograniczenia, w gazecie znowu pisza jakie modelki sa
                brzyd
                > kie i tylko grube jest ladne... dlaczego? macie jakis kompleks?

zaraz zaraz, to Ty obrażasz "nas", w dodatku nawet nie wiedząc, czy mamy powód
                mieć kompleks, etc. Nikt sie tu o Tobie nie wypowiadał; "wieszaki" były
                całkowicie anonimowe. Niemiło z Twojej strony...
      • yia Re: waga modelek 16.11.06, 19:41
        To jest ładne co się komu podoba. Osobiście jestem zwolenniczką bardzo
        szczupłych sylwetek. Ale zdarza się, że podobają mi się pełniejsze figury -
        zgrabna sylwetka to nie tylko kilogramy.
        Poza tym same kilogramy nie mówią wszystkiego o figurze - dwie osoby tego samego
        wzrostu, ważące tyle samo, mogą mieć zupełnie różne budowy ciała i w związku z
        tym jedna może być szczupła a druga pulchna.

Czy taki zakaz ma sens? Nie. Oprócz nienaturalnie szczupłych modelek mamy też
        maksymalnie wyretuszowane zdjęcia gwiazd - zero cellulitu, zmarszczek, fałdek,
        cera jak pupcia niemowlaka, idealne rysy twarzy. Lansowane ideały piękna
        opierają się w znacznym stopniu na sztuczności, zafałszowanym obrazie wyglądu
        kobiety. Nie zlikwidujemy tego choćbyśmy stanęły na rzęsach, a Dove zrobiło
        milion reklam promujących "prawdziwe piękno":). Takie są prawa popkultury,
        dążymy do tego co nieosiągalne. Ważne żeby nie dać sie zwariować. Problem w tym,
        że często na dystans nie potrafi się zdobyć dorosła kobieta, a co dopiero
        nastolatka.
      • lalumek Re: waga modelek 16.11.06, 21:02
        Chyba zapominamy, że to nie waga jest wyznacznikiem figury. Jedni ważą sporo, a
        wyglądają na chuderlaki (ty ważysz 53? w życiu, dałabym ci 40kg... itp) i inne,
        które ważą mało, a wyglądają baaardzo apetycznie (rozmiar 40 i 55 kg). Tak więc
        moim zdaniem o wadze w ogóle nie ma sensu rozmawiać, tylko, jak już, o sylwetce
        i noszonym rozmiarze ubran;)
      • alex_koz Re: waga modelek 16.11.06, 21:03
        ojej, znowu maglowanie po raz setny tego samego tematu, no ile mozna???????
      • merda Re: Uspokojcie sie juz 17.11.06, 10:33
        Nie wiem czy niektore kobiety nie rozumieja czy po prostu nie chca
        zrozumiec ,ze tu nie chodzi o szczuplosc genetyczna tylko o maniakalne
        odchudzanie sie,co przynosi tragiczne skutki.
        Zreszta chyba nie tak trudno do tego dojsc ,wystarczy spojrzec co kto je i czy
        w ogole je.Bo sa osoby co jedza wszystko i bez ograniczen i sa chude jak
        patyk,a sa i takie co sie same do tego stanu doprowadzaja,jedzac malo lub nic i
        to na te osoby jest nagonka.
        Modelka o ktorej mowisz wazyla 40 kg,no chyba mi nie chcesz wmowic,ze taka jej
        natura.
        Ja juz nie moge sluchac tych wielce pokrzywdzonych,chudych z natury kobiet,bo
        nie wiem czemu tak krzyczycie skoro to nie do was sie mowi?!
        • artois6 Re: Uspokojcie sie juz 17.11.06, 17:01
          dlatego ze w nas to dotyka ... ! tak trudno to zrozmiec?
          • yavanna86 Re: Uspokojcie sie juz 17.11.06, 17:17
            Tak trudno zrozumieć,że to dotyka praktycznie KAżDą kobietę?Że to taka
            cywilizacja?Że Ciebie może dotyka,bo jesteś za szczupła,inną dziewczynę,bo jest
            ruda i przy kości,a mnie,bo jestem za gruba,bo ważąc 60 kg przy 176 już nie mogę
            być modelką?a może płaczę nocami,że nie mam blond loków i niebieskich oczu????
            I czy ja się każę komuś na Forum nad sobą użalać???
            Nie,podejście do kobiecego ciała w naszej kulturze jest potworne,narzuca
            człowiekowi ograniczenia i nieosiągalne ideały,więc należy sobie w/w podejście
            odwiesić na haczyk i pójść dalej przed siebie...
          • audrey_horne Re: Uspokojcie sie juz 19.11.06, 00:03
            To przytyj i nie bedzie w ciebie dotykac. Ja jakos nie jecze, ze tez bym
            chciala byc modelka, ale jestem za gruba, wiec powinni zmienic zasady. Waze 52
            kilo, za duzo na modelke, wiec modelka nie jestem. Nie nadaje sie tez na
            gornika i nie placze. Jest duzo innych zawodow na swiecie.
            • kasiabooo Re: Uspokojcie sie juz 19.11.06, 19:08
              np. prostytutki;]
      • disa Re: waga modelek 24.11.06, 11:09
        wiesz ludzie którzy są grubi i mimo iż walczą z tym dzień i noc -bezskutecznie
        uważają, że każda chuda dziewczyna ma anoreksje czy bulimie...

Ja mam to samo co Ty i często jak jem na mieście to okrągłe dziewczyny zjadające
        liść sałaty pokropiony cytryną gapią się jak jem mięso z frytami (jestem TYPOWYM
        mięsojadem i słodyczojadem) albo jem coś równie nie dietetycznego -niezbyt lubię
        warzywa i owoce :] gapią się i czekają kiedy pobiegnę do toalety ... a tu nic...
        wiec w sumie też mnie to drażni... ale co zrobić? Ja czuje obrzydzenie do
        spasionych Kobiet, a być może one nie mają czasu, albo cierpliwości walczyć z
        tym, a być może są chore...ale zapewne da się to jakoś wyleczyć czy wyregulować ...

chude jest piękne i zdrowe :D
        • yavanna86 Re: waga modelek 24.11.06, 14:29
          a ja czuję obrzydzenie do głupich Kobiet.

/dla jasności:to nie do autorki wątku.po prostu trafia mnie szlag,kiedy
          dziewczyny poddają się kretyńskiemu dyktatowi bliżej niesprecyzowanej
          'śliczności' - wiadomo o niej tylko tyle,że jest absolutnie nieosiągalna i służy
          do zadowolenia nie wiadomo kogo;imho,powoduje głównie kompleksy oraz większą
          sprzedaż wszelkich specyfików mających pomóc osiągnąć ową 'śliczność',którą z
          niewiadomych przyczyn utożsamiają chyba ze szczęściem.
          dla jeszcze większej jasności:póki ktoś/ktosia się upiększa z własnej
          nieprzymuszonej woli i dla zaspokojenia swoich potrzeb estetycznych,jest ok. ale
          kiedy 'czuje obrzydzenie' do myślących inaczej niż on/ona bądź wpada w kompleksy
          z powodu swojego wyglądu...jest bardzo nie ok./
          • annie_laurie_starr Re: waga modelek 24.11.06, 15:22
            Yavanna86 na prezydenta!
      • anula_a Re: waga modelek 24.11.06, 16:22
        jaka waga taki móżdżek ;)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka