trolejbuska 22.01.07, 16:31 Jakie sukienki, buty dodatki proponujecie?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vesna-matisse Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 22.01.07, 16:46 Studniówka-impreza na 100 dni przed maturą. Czyżby teraz gimnazjum kończyło się maturą? Odpowiedz Link Zgłoś
trolejbuska Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 22.01.07, 16:55 nom taka studniówka w cudzysłowiu.. moim zdaniem bez sensu...ale coz nie mój wymysł ;)to co jakies propozycje macie? Odpowiedz Link Zgłoś
long-tall-sally Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 22.01.07, 17:21 Komers znaczy się? Też to przechodze. Popytaj jak sie w klasie ubierają? Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje bym olała 22.01.07, 19:56 i nie poszla,taka profancja prawdziwej Studniowki!!,pamietam,ze jak ja konczylam podstawowke byl rok 1994 to serio juz jakies glosy byly zeby takie cos odstawic,wtedy to byla typowa podstawowka 8 klas,na szczescie nie przeszło do realizacji. Porażka!! To tak jak z wpychaniem Walentynek w Polsce i Halloween!! Odpowiedz Link Zgłoś
miss_biss Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 22.01.07, 20:54 Raczej to się nazywa poprostu bal gimnazjalny. Też prawdopodobnie będę miała w tym roku i myślę, że to fajny pomysł! Jak komuś się nie podoba to nie idzie... Kupiłam już sobie sukienkę, czarna 'tuba'w delkiatne prążki, ale na dole lekko plisowana, do kolan. Może ktoś kojarzy, są w croppie, z kolekcji karnawałowej. Nie wiem jeszcze jakie dodatki, myślałam nad jakimiś czerwonymi może. Pewnie założę jakieś balerinki, bo na obcesach nie wygodnie tańczyć. Z resztą jeszcze dużo czasu :) Odpowiedz Link Zgłoś
trolejbuska Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 23.01.07, 08:43 a są jeszcze te sukienki w croppie?? i w jakiej cenie?!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
miss_biss Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 23.01.07, 16:38 U mnie w mieście jest ich jeszcze dużo ;) (one chyba są z dostawy przed sylwestrem). są po 119 zł, więc nie tak dużo jak na sukienkę.. a ja jeszcze miałam 4 bileciki i zapłaciłam tylko 70 zł :D Odpowiedz Link Zgłoś
lalumek Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 23.01.07, 19:55 tylko nie ubierajcie sie jak panny lekkich obyczajow;) bylam swego czasu odebrac brata z balu na koniec gimnazjum i sie PRZERAZILAM. dziewczyny mialy sukienki z gigantycznymi dekoltami, wymalowane stanowczo za mocno, wrecz teatralnie, krociutkie spodniczki... az zwatpilam gdzie jestem :P ubierzcie sie dziewczyny z klasa, odpowiednio do okazji :) Odpowiedz Link Zgłoś
miss_biss Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 23.01.07, 20:13 Z tego co widziałam na zdjęciach z różnych balów rzeczywiście niektóre dziewczyny wyglądają okopnie :/ Szczególnie śmiesznie wyglądają wg mnie wysokie szpilki z czubami, gdy laski nie umieją na nich chodzić :D Daltego osobiście wolę wygodniejsze baleriki no i moja sukienka jest skromna :) Z reszą u mnie w szkole są bardzo ostre zasady co do makijażu, za krótkich ciuchów itp. i zbyt "odwalona" panna pewnie by wyleciała :D Odpowiedz Link Zgłoś
lovevin Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 23.01.07, 20:34 Ja też uważam że najlepiej, może nie bardzo skromnie, ale za to odpowiednio do wieku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 23.01.07, 20:18 lalumek napisała: >ubierzcie sie > dziewczyny z klasa, odpowiednio do okazji :) I do wieku, dodalabym:). Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 09:54 ja proponuje sukienke do kolan, w jakims ciemnym acz niekoniecznie czarnym kolorze. przyklady: www.allegro.pl/item158364849__vero_moda_sliczna_sukienka_r_34_bcm_.html#photo www.allegro.pl/item159591047_vero_moda_only_cudowna_kreacja_new_m_l.html#photo www.allegro.pl/item159328606_vero_moda_badz_jak_jacqueline_kennedy_roz_38.html#photo www.allegro.pl/item158810944_orsay_nowa_karnawal_studnowka_tiul_koronka_tafta.html#photo www.allegro.pl/item158984852_orsay_czarny_atlas_w_roze_rozm_36_nowa.html#photo www.allegro.pl/item158785668_orsay_turkus_i_czarna_koronka_32_xs_nowa.html#photo www.allegro.pl/item160440557_orsay_zlota_satyna_z_koronka_roz36_zobacz_.html#photo etc ;) do tego mala kopertowa torebka i buty typu peep toe www.allegro.pl/item160321735_srebrne_peep_toe_z_kokardka_super_z_anglii_40.html#photo www.allegro.pl/item158100047_peep_toe_blink_by_bronx_800441_8070_hester_r_38.html etc. Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje a te buty?? 24.01.07, 10:58 tak zwlaszcza te buty dla dzieci z gimnazjum, ha ha ha,co one beda robic jak beda miec 20-pare lat?? Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: a te buty?? 24.01.07, 11:03 beda nosic takie na codzien ;) a teraz tylko od wielkiego swieta (zakladam, ze taki bal dla gimnazjalisty, to jest wielkie swieto) Odpowiedz Link Zgłoś
aniaczepiel Re: a te buty?? 25.01.07, 14:25 cioccolato_bianco napisała: > beda nosic takie na codzien ;) a teraz tylko od wielkiego swieta (zakladam, ze > taki bal dla gimnazjalisty, to jest wielkie swieto) Dla niektórych tak, dla niektórych nie. To zależy od tego, w jakim środowisku wychowuje się gimnazjalista, i od jego charakteru. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkpanther Re: a te buty?? 24.01.07, 11:17 myślałam dokładnie o takich sukienkach jak ciocco - do kolan, dziewczęcych i raczej skromnych. Nie mog e sie zgodzić w kwestii butów - 15-latki nie poradzą sobie w takich szpilkach, a poza tym będą głupio wyglądac! ja radziłabym raczej baleriny: www.faith.co.uk/ProductDetails.aspx?pid=476077&language=en-GB www.faith.co.uk/ProductDetails.aspx?pid=399384&language=en-GB&cid=141 www.faith.co.uk/ProductDetails.aspx?pid=314200&language=en-GB www.faith.co.uk/ProductDetails.aspx?pid=303418&language=en-GB&cid=141 www.faith.co.uk/ProductDetails.aspx?pid=301690&language=en-GB&cid=141 zdjęcia są z faith, ale w Polskich sklepach jest dużo butów tego typu, teraz w większości po niższej cenie. Moim zdaniem strój dziewczyn podczas komersu powinien być popołudniowy, a nei wieczorowy, bo to nie jest żadne wytworne przyjęcie. A z torebek proponowałabym jakąś portmonetkopodobną - podobno takie sa teraz najmodniejsze! www.faith.co.uk/ProductDetails.aspx?pid=913000&language=en-GB&cid=171 www.faith.co.uk/ProductDetails.aspx?pid=901200&language=en-GB&cid=171 włosy albo rozpuszczone albo zebrane w łądny koński ogon. Do tego szeroka opaska, albo gruba wstążka w kolorze sukienki. Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: a te buty?? 24.01.07, 11:20 moga byc buty na znacznie nizszym obcasie, ale takie baleriny wygladaja jak kapcie i imo zupelnie nie pasuja na taka okazje i do eleganckiej sukienki. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkpanther Re: a te buty?? 24.01.07, 11:26 ja twierdzę że okazja nie warta jest zbyt eleganckeigo stroju. Taki komers to zazwyczaj zwyczajna szkolna dyskoteka. Odpowiedz Link Zgłoś
rzesa20 Re: a te buty?? 24.01.07, 11:30 no nie zgodzę się... przynajmniej ja miałam komers na sali balowej i było bardzo uroczyście i elegancko....buty pokazane przez Ciocco pasują może ewentualnbie troszkę na niższym obcasie Odpowiedz Link Zgłoś
pinkpanther Re: a te buty?? 24.01.07, 11:37 oczywiście wszystko zależy od dziewczyn. Ja już nawet nie poamiętam, kiedy byłam nastolatką, wy z ciocco jesteście młodsze ;) ale nie zgodzę się że buty na płaskim obcasie nie są eleganckie Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: a te buty?? 24.01.07, 11:46 za moich czasow byl bal 8 klas (faktycznie, dyskoteka w szkole), a pozniej dopiero studniowka (na sali gimnastycznej) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: a te buty?? 24.01.07, 11:42 Moj komera ( na zakonczenie podstawowki, gimnazjow wtedy jeszcze nie bylo) to byla dyskoteka, na ktora ubralismy sie wszyscy dosc zywczajnie i nawet nie popoludniowo/ Widac teraz zwyczaje sie zmienily, ale optuje za strojem dosc skromnym i butami innymi niz szpilki. Naprawde zdazycie jeszcze bawic sie potem nabalach, na ktorych taki stroj bedzie odpowiedni. Buty nie musza byc na plaskim obcasie, ale moga byc na jakims wygodnym, niezbyt wysokim. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkpanther Re: a te buty?? 24.01.07, 12:17 dla wyjaśnienia pokażę że chodzi mi o styl Audrey Hepburn (cudo!!!) www.stanford.edu/~brooksie/Audrey/ballon.JPG i9.photobucket.com/albums/a82/cutie611/Leo_Fuchs_4251_Audrey-Hepburn.jpg i jeszcze artykuł dla angielskojęzycznych ps. a tak na marginesie, to uwielbiam buty na wysokich obcasach! Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje zgadzam się!! 24.01.07, 13:20 z przedmówczynią komers jak nic!! Olaboga wielkie mi swieto, phi.Zadne swieto, moze jeszcze oh ah zaraz bedzie: a kogo mam poprosic na ten bal jako osobe towarzyszaca, swiat upada faktycznie :-/,to moze niedlugo bedzie bal na koniec zlobka i koniec przedszkola :-D.I tez bedzie w co sie ubrac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: zgadzam się!! 26.01.07, 16:15 Na koniec przedszkola to zawsze był! Co ty mówisz, no żeby nie było balu na koniec przedszkola? :)) Królowały stroje krakowianek i księżniczek. Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje ale nie z taka pompa 27.01.07, 10:22 jakt eraz sie robi rozne takie imprezy nie az tak wazne,ze z wielkim ih i ah, wiesz,ze nawet znam przypadek porpawin komunii z prezentami?? po razu drugi,to sie nazywa materializm. Odpowiedz Link Zgłoś
inecita Re: a te buty?? 24.01.07, 13:34 Ja miałam zabawę na koniec podstawówki - co mniej więcej odpowiadalo dzisiejszemu gimnazjum i chciałabym zauważyć, że wówczas NOSIŁAM DZIECINNĄ ROZMIARÓWKĘ także obuwia... Poszłam w lakierkach na paseczek kupionych w sklepie "5-10-15' w Warszawie na Chmielnej... . Nie zezwoliłabym córce na założenie wysokich szpilek peep toe jeszcze z kwiatami itp. ozdobami. Raczej coś skromnego na obcasie do max. 2-3 cm z krytymi palcami, bez czubów, ozdób itp. Odpowiedz Link Zgłoś
nitulina Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 22:13 Czekoladko to na ubrać DZIECKO? Odpowiedz Link Zgłoś
inecita Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 11:14 Widziałam wczoraj w HiM fajne sukienki - bardzo skromne, nie bardzo eleganckie, przyda siępotem na inne okazje. sukienka była na manekinie, wykonana z takiej jakby elastycznej sztucznawej dzianiny, do tego ząłożony był pasek szeroki. Podpis był "Sukienka z marszczeniem" kosztowała chyba 119 zł, zlokalizuj w HiM koło siebie, warto obejrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 13:32 studniówka powiadasz? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
miss_biss Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 14:50 ale dyskusja się rozwinęła :) moim zdaniem nie jest to wcale zwykła dyskoteka, jak to niektórzy uważają... na początku mamy tanczyc poloneza, potem poczestunek i w miedzyczasie na parkiet. I nie widzę też w tym nic złego, bo i co? :P Fajne takie zakończenie gimnazjum. 15 lat to już nie aż takie dziecko i dużo dziewczyn nosi na takie uroczystości buty na obcasach. Nie jakiś wysokie szpile, ale właśnie jakieś eleganckie.. Odpowiedz Link Zgłoś
lady.k Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 15:02 z tym polonezem to juz jest żałosne...smutne to Wasze dzieciństwo:) Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 15:08 Nie rozumiem skad ten polonez. Studniowka jest duza poprzedza mature, a wiec swiadectwo dojrzalosci, tradycyjne wejscie w doroslosc. Ale zakonczenie gimnazjum? Rozumiem zrobic sobie szkolna zabawe, ale po ten bal i udawanie, ze ejst sie doroslym? Odpowiedz Link Zgłoś
pinkpanther Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 15:39 o rany to teraz zaczynam rozumieć że może to być problem zwłaszcza dla biednaych matek piętnastolatek, które będą musiały im kupić suknie balowe, szpilki, torebki i bóg wie co jeszcze... polonez na komersie... to ja już naprawdę jestem stara Odpowiedz Link Zgłoś
mo-rel-ka Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 14:52 no ja tez mam w gimnazjalistkę, za rok bedzie w 3 klasie...u nas na szczęscie takich bredni jeszcze nie wymyslili.....moja córka lubi ciuchy ale na szczęście ma niezły gust i raczej na obcasach by nie wystapiła....hmmm moze jeszcze suknia balowa za 100zł... Odpowiedz Link Zgłoś
rixa Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 16:19 Mam 16 lat i czesto chodze na obcasach, nie uwazajac tego za przejaw złego gustu. Inna sprawa, że co prawda jestem kurdupel, ale wygladam pare lat starzej. W moim gimnazjum "bal" bedzie własciwie indywidualny dla każdej klasie, pewnie zrobim y impreze w jakiejs restauracji. Na razie wiem, ze kupie sobie jakieś sandałki na słupku lub koturnie, zeby dało się tańczyć ( w szpilkach nie umiem) i albo sukienkę do kolan, albo taka stara spódnicę z Orsay (niebieska, długa, "balowa") i top. Przyjaciółka ostatnio mi powiedziała, że chyba sobie kupi sukienkę, pare dziewczyn pewnie bedzie w dzinsach;). Mo-rel-ko ta podana cena sukni to w znaczeniu "tak drogo" czy "tak tanio"? Odpowiedz Link Zgłoś
rixa Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 16:26 ps. cioccolato, te sukienki sa z jakich sklepów? bardzo ładne, ale uwazam, ze przesadzacie z balerinami, choć mozliwe, że mam kompleks niższości;) strasznie źle czuje się w takich butach, jakoś "przedszkolnie". Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 16:28 rixa napisała: strasznie > źle czuje się w takich butach, jakoś "przedszkolnie". No tak, my sie juz nie musimy udawac starszych niz jestesmy, wiec mozemy nosic baleriny;-) Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje a czy bierzecie pod uwage rozwój czlowieka?? 24.01.07, 21:14 przeciez majac 15 lat czlowiek ciagle sie rozwija i jak tak wbija sie w obcasy to wole nie myslec co dzieje sie z kregoslupem dziewczynki, szkoda gadac, Odpowiedz Link Zgłoś
lalumek Re: a czy bierzecie pod uwage rozwój czlowieka?? 25.01.07, 13:41 hmm... a moim zdaniem dziewczyny, ktore koncza gimnazjum nie sa juz dziećmi, tylko młodymi kobietkami, dojrzałe fizycznie, z psychiką bywa różnie, ale w większości przypadków zachowują już się poważnie i stosownie. Nie wiem dlaczego wydaje wam się, że to są dzieci;) Chłopcy-a i owszem-głupawe poczucie humoru, mało inteligentne i wyszukane tematy rozmów-dopiero się przepoczwarzają (w większych chłopców:P). Odpowiedz Link Zgłoś
eary Re: a czy bierzecie pod uwage rozwój czlowieka?? 26.01.07, 12:57 Dojrzałe... FIZYCZNIE???? 15/16/17 lat a nawet i 18 lat to dojrzale FIZYCZNIE?? Z tym emocjonalnie tez bym nie przesadzala.. Zachowanie powazne i stosowne przychodzi z wiekiem kiedy to sie uczymy co jest tym stosowne. Obcas i suknia balowa sa symbolem doroslosci. Dziewczynki w wieku 15-17 nie sa dorosle. A 15 letnie to nie sa dorosle nawet w obliczu prawa. To ze chcecie byc postrzegane jako dorosle to co innego i to rozumiem. Ale sa pewne atuty i tu zalicze peep toe, ktorych dziecom nie mozna ruszac przed 18 rokiem zycia bo wygladaja po prostu smiesznie. I nie ma sie tu co bulwersowac. Nie ma co byc symbolem seksu jesli sie ma 15 lat.. Odpowiedz Link Zgłoś
icanchange Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 17:22 ojej ojej ojej! i co z tego, że polonez? Mysmy na koniec gimnazjum mieli na komersie poloneza i teraz przed studniówką przynajmniej dobre podstawy były. To nie jest udawanie dorosłości. Waszym zdaniem kiedy zaczyna sie dorosłość?? W klasie maturalnej? Trochę późno bo wtedy już podejmuje się bardzo ważne decyzje. Komersy są fajne, dobrze sobie powspominać. Mój komers był poza szkołą na sali, dla większości był to pierwszy taki "bal". Celowo dałam cudzysłów. Na koniec podstawówki była zwykła dyskoteka. Na koniec gimnazjum komers (w maju był...) był ostatnią okazją żeby pobawić się ze swoją klasą, na jakimś poziomie, który lepiej wspomina się niż dyskotekę, jakich tysiące. Miałyśmy lekkie, raczej letnie sukienki, ewentualnie spódnice i bluzeczki, ładnie, ale skromnie. A obcasy? Cóż strasznego? To była pierwsza impreza na której miałam obcasy. Wydaje mi się, że trochę przesadzacie. Trolejbuska baw się dobrze. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 17:29 icanchange napisała: >Waszym zdaniem kiedy zaczyna sie dorosłość?? W klasie maturalnej? MWiesz,m na pewno nie w gimnazjum. W naszym kraju prawo mowi, ze w w wieku 18 lat, wiec pewnie u niektorych moze to wypasc w trzeciej licealnej:) Dziewczyny, wasza impreza, mozecie zalozyc na co tylko macie ochote, wasz problem, jak was odbiora inni. Mnie i jak widze niektore forumki dziwi tylko wielka ranga, nadawana imprezie na koniec gimnazjum. Plus ta na sile podkreslana doroslosc. Odpowiedz Link Zgłoś
icanchange Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 17:34 ale to tylko prawna dorosłość. Zresztą i od niej są wyjątki. Np. karać można małoletnich jak pełnoletnich, kiedy costam cośtam ;) Dorosłość nie zaczyna sie w dniu osiemnastych urodzin. Nie ma tak, że budzisz się i myślisz: "o, świetnie, od dzis jestem dorosła". W dorosłość wchodzi się powoli i koniec gimnazjum może być wstępem. Moim zdaniem polonez i obcasy są okej, suknie balowe, osoby towarzyszące (no chyba, że np. klasa żeńska, mógłby być problem :P) itp. to już przesada. A wyzywające stroje nawet na studniówce są chyba nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 17:37 Ja nie twierdze, ze doroslosc zaczyna sie od konkretnej daty, oczywiscie, ze sie do niej stopniow dorasta. Ale mlodziez konczaca gimnazjum jest w takim wieku, w jakim ja kieds konczylam 8-letnia podstawowke. Kazdemu w takim wieku wydaje sie, ze jest dorosly, potem sobie uswiadamia, ze bardzo sie mylil;-). Wyzywajace stroje sa nieodpowiednie na kazda okazje publicznej natury:). Moim zdaniem nie ma co przesadzac ze strojnoscia na ten komers. Odpowiedz Link Zgłoś
icanchange Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 17:42 3 klasa gimnazjum równa się starej pierwszej klasie liceum, a nie ósmej klasie podstawówki... Wiem, ze każdemu się wydaje, ze jest wtedy dorosły, a potem sobie uswiadamia błąd, ale nie przesadzajmy, że polonez to tragedia, upadek obyczajów itp. (wiem, wyolbrzymiam). Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 17:45 Niewielka roznica:) Ale przeciez chyba nikt tu nie napisal, ze polonez to jakas tragedia. Ale jednak tradycyjnie przynalezy on to studniowki i wciaz nie wiem, co robi w gimnazjum. A juz zupelnie nie rozumiem, czemu padla tu nazwa studniowka w odniesieniu do tego komersu. To impreza na sto dni przed czym? Nie mozna sie dobrze bawic, nie zwiekszajac na sile rangi tej imprezy? Odpowiedz Link Zgłoś
icanchange Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 17:50 z tego co wyczytałam wyżej wywnioskowałam, ze co poniektórzy zbulwersowali się tym polonezem... ale może się mylę? ;) Studniówka to głupia nazwa dla komersu. Studniówka jest jedna i koniec. Poza tym komers to my mieliśmy, jak juz pisałam w maju, a więc nie na 100 dni przed egzaminem, więc wnioskuję, że nazwa to wymysł organizatora albo samych uczniów, którym nieznane jest słowo "komers". Bawić się mozna dobrze bez zwiększania rangi, ale dodając jej trochę hm... powagi powoduje się, że staję się ona trochę bardziej wyjątkowa niż zwykła dyskoteka. Odpowiedz Link Zgłoś
eary doroslosc zaczyna sie wraz z umiejetnoscia 26.01.07, 13:02 rozrozniania pojec maloletni i mlodociany- na przyklad. Albo z umiejetnoscia podjecia decyzji ze skutkied dluzszym niz czas wakacji. Albo z mozliwoscia wejscia do kasyna Albo na przyklad z odpowiedzialnoscia za wlasne czyny albo na przyklad z tym ze twoi rodzice nie musza byc juz wzywani do szkoly Albo z tym ze patrzysz w lutro i stwierdzasz ze jeszcze nic nie wiesz i baaaardzo duzo musisz sie nauczyc.. i jaki to szczyl bylas majac 16 lat. Wtedy dorastasz do swojego wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
icanchange Re: doroslosc zaczyna sie wraz z umiejetnoscia 27.01.07, 12:48 małoletni - ten, który nie ukończył lat 18, młodociany - ten, który nie ukończył lat 21. Chodziło mi o małoletniego, ew. nieletniego (ten, przed 17 rokiem życia), a nie o młodocianego. Więc rozróżniam. Takie decyzje mialam na myśli. Deklaracja maturalna i wybór studiów ma większe konsekwencje. Z tym kasynem to mnie średnio interesuje. Odpowiadam za własne czyny, odpowiadałam za nie juz w gimnazjum. Moi rodzice nigdy nie musieli być wzywani do szkoły. W gimnazjum też, więc wychodzi na to, ze byłam już wtedy dorosła?? Nie muszę patrzeć w luistro, aby stwierdzić, że muszę jeszcze dużo się nauczyć, bo w lustrze tego nie widać (po czym to się w tym lustrze rozpoznaje?) i nigdy nie myślę o sobie szczyl. Za 'najgłupszy' wiek uważam 15lat i cieszę się bardzo, ze juz wyrosłam. Myślę, że na siłę chcecie wyznaczać dorosłości jakieś granice, ale nie wiem po co... Dorosłość poprzedza dorastanie i jakby nei było, zaczyna się ono w gimnazjum. W każdym bądź razie u większości. Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 21:16 gadasz glupoty, spojrz w przeszlosc, jakos faktycznie dorosly to po maturze, dzieckiem sie jest raz,a doroslym cale zycie potem, a co do decyzji - co juz sie podejmuje majac 18 lat nie wiem kupno mieszkania, za maz wyjscie etc.? wspolczuje wam takiego dziwnego okresu w zyciu.Takiej doroslosci na sile. Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje mam idee!!! :-D 24.01.07, 21:20 nazwa balu na koniec zlobka: zlobkówka, na koniec przedszkola: przedszkolowka, a na koniec gimnazjum - gimnazjówka :-D. Ale mam ubaw z tego watku i te dylematy maloletnich w co sie ubrac na taka impreze, etc. i tak nie przeskoczycie tego ze macie dopiero 15 lat!!! Ja osobiscie patrze pogardliwie na panny jak sie zestroja,wymaluja a latek maja grubo przed 18 i paraduja po ulicach, bo w czym ich podziwiac czy cos. Odpowiedz Link Zgłoś
shava Re: mam idee!!! :-D 24.01.07, 21:24 Stworzenje,osłabiają mnie twoje błyskotliwe komentarze. P.S. Starość nie radość,co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
nitulina Re: mam idee!!! :-D 24.01.07, 22:11 To chyba pytanie na forum DZIECKO... Odpowiedz Link Zgłoś
long-tall-sally Re: mam idee!!! :-D 24.01.07, 22:19 Właśnie,Stworzenje - bez przesady, dziewczyna sie tylko zapytała w co sie ubrać a wy sie bulwersujecie,że niby ''dylematy 15-latek'',swoją drogą to rocznikowo 16. Nie rozumiem czemu komers ma być czymś złym, okazja jak inne, do zabawy każda jest dobra. A co do tego poloneza, narodzie-to narodowy taniec polski, czemu by go nie tańczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje Re: mam idee!!! :-D 25.01.07, 00:37 ale zeby zaraz takie olh ah wokol tego robic?? zaraz jak sie ubrac jakby to nie wiem jaka gala miala byc,ot zwykle dichow podstawowce,no obecnie gimnazjum,fakty jakby sie panny ubrac umialy,ale niestety na ulicach widac ze ponizej 18 wiele sie nie umiec ubrac,bo robi z siebie male starenkie, szkoda tylko ze niestety takich wiecej niz naprawde fajnie ubranych nastek :-). Odpowiedz Link Zgłoś
ada_adecka Re: mam idee!!! :-D 25.01.07, 11:44 Buehehe, ja też sobie takiej "studniówki" na koniec gima wyobrazić nie mogę... A nie jestem taka "stara"(bez obrazy;)), bo za miesiąc mam własną, prawdziwą studniówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkpanther Re: mam idee!!! :-D 25.01.07, 12:32 stworzenje napisała: > nazwa balu na koniec zlobka: zlobkówka, na koniec przedszkola: przedszkolowka, > a > na koniec gimnazjum - gimnazjówka :-D. Ale mam ubaw z tego watku i te dylematy > maloletnich w co sie ubrac na taka impreze, etc. i tak nie przeskoczycie tego z > e > macie dopiero 15 lat!!! Ja osobiscie patrze pogardliwie na panny jak sie > zestroja,wymaluja a latek maja grubo przed 18 i paraduja po ulicach, bo w czym > ich podziwiac czy cos. z tą pogarda to trochę przesadzasz. Nie wiedziałam, że z tymi balerinami wywołam taką burzę... ja tylko miałam wizję stylizacji a la Audrey... Czy w butach na wysokim, czy na niskim obcasie, bawcie się dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
rouge_et_blanc może jeszcze czerwone majtki na szczęście ? 25.01.07, 14:44 "studniówka" w gimnazjum...może jeszcze założycie czerwone majtki na szczęście w egzaminie gimnazjalnym, pójdziecie przed do manicurzystek i kosmetyczek i wzniesiecie toast lampką szampana? ja też miałam "bal" gimnazjalny, ale był w szkole (a nie jak jedna z dziewczyn napisała- "w restauracji"), dekoracje robiliśmy sami, a większość dziewczyn miała eleganckie choć letnie sukienki. rozumiem ideę balu, jako bardziej odświętnej, szkolnej imprezy. ale nie przesadzajcie z pompą i wielkimi przygotowaniami, zaczekajcie na tą prawdziwą studniówkę! :) Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje do pinkpanther 25.01.07, 15:25 nie nie chodzilo mi o baleriny,tylko kilka watkow wyzej panna pokazuje zeby gowniareczki zakladaly szpile,zobacz sobie, porazka!! Odpowiedz Link Zgłoś
pinkpanther do stworzenje 25.01.07, 20:45 jak wiadomo, wątki zmieniają swoją pozycję na forum - szkoda, że nie podałaś linka. Nie bardzo zatem wiem, o który wątek masz na myśli. Zamiast mówić "panna" mogłaś też podać nicka użytkowniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
eary chodzi o cioccolato 26.01.07, 13:09 miala bardzo fajne intencje.. ale tylko te peep toe to nie to.. Ale poza tym pomysl miala niezly. Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje o te buty 26.01.07, 14:54 www.allegro.pl/item160321735_srebrne_peep_toe_z_kokardka_super_z_anglii_40.html#photo Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Nie szalejcie 26.01.07, 16:24 Dziewczynki w wieku 15-16 lat tak samo lubią się stroić i przebierać, jak dziewczynki w wieku 5-6 lat i kobiety w wieku 50 lat. Co w tym złego (o ile kieszeń rodzica nie zostanie nadszarpnięta?) Pierwsze buty na obcasie - dlaczego nie? Przecież nie do chodzenia codziennie, tylko raz, na szczególną okazję, na 'bal'. Na zakończenie jakiegoś etapu w życiu, przekształcenie się w podlotka. Wyklucie motylka z gąsienicy :) Stworzenje pyta, co one będą robić w wieku lat 20, skoro jako 15-latki założą buty na obcasach. Odpowiadam - otóż będą umiały chodzić w takich butach. Nauczą się, jak się poruszać, jak dobrać buty tak, żeby i wyglądały ładnie i dało się w nich chodzić. Może wyszaleją się w kwestii cekinów, świecidełek i balowych sukienek - i na studniówkę przyjdą już jako elegancko ubrane *kobiety*. PS. Jako 8-latka miałam bal na zakończenie szkoły 1-3. Pewnie myślicie, że to straszliwa deprawacja, ale założyłam lakierki na obcasie! Całe 3 cm. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lalumek Re: Nie szalejcie 26.01.07, 19:03 > Dziewczynki w wieku 15-16 lat tak samo lubią się stroić i przebierać, jak > dziewczynki w wieku 5-6 lat i kobiety w wieku 50 lat. Co w tym złego (o ile > kieszeń rodzica nie zostanie nadszarpnięta?) > > Pierwsze buty na obcasie - dlaczego nie? Przecież nie do chodzenia codziennie, > tylko raz, na szczególną okazję, na 'bal'. zgadzam sie całkowicie;) Odpowiedz Link Zgłoś
tikula226 Re: Nie szalejcie 26.01.07, 19:26 W końcu ktoś coś mądrego tu napisał. Ciekawe czy wy w wieku 15 lat nie chwiałyście fajnie wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_s7 Re: Nie szalejcie 29.01.07, 22:13 chyba przesadzacie?? w 3 klasie gimnazjum szpilek nosić nie można?? pierwsze buty na obcasie nie za wysokim(!!) to tylko na bal?? zamiast sukienki najlepiej biała bluzka i czarna spodnica!! Proponuje aby wszystkie dziewczyny poniżej 18 lat chodziły w habitach;/ sama małam w tym miesiącu studniówke gimnazjalną i co w tym dziwnego?? 100 dnie przed egzaminem dla nas bardzo ważnym! dziewczyny normalnie były w sukienkach i uwaga SZPILKACH!!wszystko wyglądało pięknie polonez też... takie bale są potrzebne....!! czy wy naprawde jesteście aż tak stare że nie pamiętaie tego jak mialyście 16 lat?? każdy wtedy chce wyglądać jak najlepiej a szpilki i buty na wysokim obcasie to norma....może nie na codzień ale bardzo czesto;/;/ pfff... Odpowiedz Link Zgłoś