Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Studniówka w gimnazjum. pomóżcie

22.01.07, 16:31
    Jakie sukienki, buty dodatki proponujecie?:)
    Obserwuj wątek
      • vesna-matisse Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 22.01.07, 16:46
        Studniówka-impreza na 100 dni przed maturą. Czyżby teraz gimnazjum kończyło się
        maturą?
        • trolejbuska Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 22.01.07, 16:55
          nom taka studniówka w cudzysłowiu.. moim zdaniem bez sensu...ale coz nie mój
          wymysł ;)to co jakies propozycje macie?
          • long-tall-sally Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 22.01.07, 17:21
            Komers znaczy się? Też to przechodze.
            Popytaj jak sie w klasie ubierają?
            • stworzenje bym olała 22.01.07, 19:56
              i nie poszla,taka profancja prawdziwej Studniowki!!,pamietam,ze jak ja konczylam
              podstawowke byl rok 1994 to serio juz jakies glosy byly zeby takie cos
              odstawic,wtedy to byla typowa podstawowka 8 klas,na szczescie nie przeszło do
              realizacji. Porażka!!
              To tak jak z wpychaniem Walentynek w Polsce i Halloween!!
      • miss_biss Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 22.01.07, 20:54
        Raczej to się nazywa poprostu bal gimnazjalny. Też prawdopodobnie będę miała w
        tym roku i myślę, że to fajny pomysł! Jak komuś się nie podoba to nie idzie...
        Kupiłam już sobie sukienkę, czarna 'tuba'w delkiatne prążki, ale na dole lekko
        plisowana, do kolan. Może ktoś kojarzy, są w croppie, z kolekcji karnawałowej.
        Nie wiem jeszcze jakie dodatki, myślałam nad jakimiś czerwonymi może. Pewnie
        założę jakieś balerinki, bo na obcesach nie wygodnie tańczyć. Z resztą jeszcze
        dużo czasu :)
        • trolejbuska Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 23.01.07, 08:43
          a są jeszcze te sukienki w croppie?? i w jakiej cenie?!! :)
          • miss_biss Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 23.01.07, 16:38
            U mnie w mieście jest ich jeszcze dużo ;) (one chyba są z dostawy przed
            sylwestrem). są po 119 zł, więc nie tak dużo jak na sukienkę.. a ja jeszcze
            miałam 4 bileciki i zapłaciłam tylko 70 zł :D
      • lalumek Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 23.01.07, 19:55
        tylko nie ubierajcie sie jak panny lekkich obyczajow;) bylam swego czasu
        odebrac brata z balu na koniec gimnazjum i sie PRZERAZILAM. dziewczyny mialy
        sukienki z gigantycznymi dekoltami, wymalowane stanowczo za mocno, wrecz
        teatralnie, krociutkie spodniczki... az zwatpilam gdzie jestem :P ubierzcie sie
        dziewczyny z klasa, odpowiednio do okazji :)
        • miss_biss Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 23.01.07, 20:13
          Z tego co widziałam na zdjęciach z różnych balów rzeczywiście niektóre
          dziewczyny wyglądają okopnie :/ Szczególnie śmiesznie wyglądają wg mnie wysokie
          szpilki z czubami, gdy laski nie umieją na nich chodzić :D Daltego osobiście
          wolę wygodniejsze baleriki no i moja sukienka jest skromna :) Z reszą u mnie w
          szkole są bardzo ostre zasady co do makijażu, za krótkich ciuchów itp. i
          zbyt "odwalona" panna pewnie by wyleciała :D
          • lovevin Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 23.01.07, 20:34
            Ja też uważam że najlepiej, może nie bardzo skromnie, ale za to odpowiednio do
            wieku ;)
        • dakota77 Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 23.01.07, 20:18
          lalumek napisała:

>ubierzcie sie
          > dziewczyny z klasa, odpowiednio do okazji :)

I do wieku, dodalabym:).
      • cioccolato_bianco Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 09:54
        ja proponuje sukienke do kolan, w jakims ciemnym acz niekoniecznie czarnym
        kolorze. przyklady:
        www.allegro.pl/item158364849__vero_moda_sliczna_sukienka_r_34_bcm_.html#photo
        www.allegro.pl/item159591047_vero_moda_only_cudowna_kreacja_new_m_l.html#photo
        www.allegro.pl/item159328606_vero_moda_badz_jak_jacqueline_kennedy_roz_38.html#photo
        www.allegro.pl/item158810944_orsay_nowa_karnawal_studnowka_tiul_koronka_tafta.html#photo
        www.allegro.pl/item158984852_orsay_czarny_atlas_w_roze_rozm_36_nowa.html#photo
        www.allegro.pl/item158785668_orsay_turkus_i_czarna_koronka_32_xs_nowa.html#photo
        www.allegro.pl/item160440557_orsay_zlota_satyna_z_koronka_roz36_zobacz_.html#photo
        etc ;)
        do tego mala kopertowa torebka i buty typu peep toe
        www.allegro.pl/item160321735_srebrne_peep_toe_z_kokardka_super_z_anglii_40.html#photo
        www.allegro.pl/item158100047_peep_toe_blink_by_bronx_800441_8070_hester_r_38.html
        etc.
        • stworzenje a te buty?? 24.01.07, 10:58
          tak zwlaszcza te buty dla dzieci z gimnazjum, ha ha ha,co one beda robic jak
          beda miec 20-pare lat??
          • cioccolato_bianco Re: a te buty?? 24.01.07, 11:03
            beda nosic takie na codzien ;) a teraz tylko od wielkiego swieta (zakladam, ze
            taki bal dla gimnazjalisty, to jest wielkie swieto)
            • aniaczepiel Re: a te buty?? 25.01.07, 14:25
              cioccolato_bianco napisała:

> beda nosic takie na codzien ;) a teraz tylko od wielkiego swieta (zakladam,
              ze
              > taki bal dla gimnazjalisty, to jest wielkie swieto)

Dla niektórych tak, dla niektórych nie. To zależy od tego, w jakim środowisku
              wychowuje się gimnazjalista, i od jego charakteru.
          • pinkpanther Re: a te buty?? 24.01.07, 11:17
            myślałam dokładnie o takich sukienkach jak ciocco - do kolan, dziewczęcych i
            raczej skromnych. Nie mog e sie zgodzić w kwestii butów - 15-latki nie poradzą
            sobie w takich szpilkach, a poza tym będą głupio wyglądac! ja radziłabym raczej
            baleriny:
            www.faith.co.uk/ProductDetails.aspx?pid=476077&language=en-GB
            www.faith.co.uk/ProductDetails.aspx?pid=399384&language=en-GB&cid=141
            www.faith.co.uk/ProductDetails.aspx?pid=314200&language=en-GB
            www.faith.co.uk/ProductDetails.aspx?pid=303418&language=en-GB&cid=141
            www.faith.co.uk/ProductDetails.aspx?pid=301690&language=en-GB&cid=141
            zdjęcia są z faith, ale w Polskich sklepach jest dużo butów tego typu, teraz w
            większości po niższej cenie.
            Moim zdaniem strój dziewczyn podczas komersu powinien być popołudniowy, a nei
            wieczorowy, bo to nie jest żadne wytworne przyjęcie.
            A z torebek proponowałabym jakąś portmonetkopodobną - podobno takie sa teraz
            najmodniejsze!
            www.faith.co.uk/ProductDetails.aspx?pid=913000&language=en-GB&cid=171
            www.faith.co.uk/ProductDetails.aspx?pid=901200&language=en-GB&cid=171
            włosy albo rozpuszczone albo zebrane w łądny koński ogon. Do tego szeroka
            opaska, albo gruba wstążka w kolorze sukienki.
            • cioccolato_bianco Re: a te buty?? 24.01.07, 11:20
              moga byc buty na znacznie nizszym obcasie, ale takie baleriny wygladaja jak
              kapcie i imo zupelnie nie pasuja na taka okazje i do eleganckiej sukienki.
              • pinkpanther Re: a te buty?? 24.01.07, 11:26
                ja twierdzę że okazja nie warta jest zbyt eleganckeigo stroju. Taki komers to
                zazwyczaj zwyczajna szkolna dyskoteka.
                • rzesa20 Re: a te buty?? 24.01.07, 11:30
                  no nie zgodzę się... przynajmniej ja miałam komers na sali balowej i było bardzo
                  uroczyście i elegancko....buty pokazane przez Ciocco pasują może ewentualnbie
                  troszkę na niższym obcasie
                  • pinkpanther Re: a te buty?? 24.01.07, 11:37
                    oczywiście wszystko zależy od dziewczyn. Ja już nawet nie poamiętam, kiedy byłam
                    nastolatką, wy z ciocco jesteście młodsze ;)
                    ale nie zgodzę się że buty na płaskim obcasie nie są eleganckie
                    • cioccolato_bianco Re: a te buty?? 24.01.07, 11:46
                      za moich czasow byl bal 8 klas (faktycznie, dyskoteka w szkole), a pozniej
                      dopiero studniowka (na sali gimnastycznej) ;)
                • dakota77 Re: a te buty?? 24.01.07, 11:42
                  Moj komera ( na zakonczenie podstawowki, gimnazjow wtedy jeszcze nie bylo) to byla dyskoteka, na ktora ubralismy sie wszyscy dosc zywczajnie i nawet nie popoludniowo/ Widac teraz zwyczaje sie zmienily, ale optuje za strojem dosc skromnym i butami innymi niz szpilki. Naprawde zdazycie jeszcze bawic sie potem nabalach, na ktorych taki stroj bedzie odpowiedni. Buty nie musza byc na plaskim obcasie, ale moga byc na jakims wygodnym, niezbyt wysokim.
                  • pinkpanther Re: a te buty?? 24.01.07, 12:17
                    dla wyjaśnienia pokażę że chodzi mi o styl Audrey Hepburn (cudo!!!)
                    www.stanford.edu/~brooksie/Audrey/ballon.JPG
                    i9.photobucket.com/albums/a82/cutie611/Leo_Fuchs_4251_Audrey-Hepburn.jpg
                    i jeszcze artykuł dla angielskojęzycznych
                    ps. a tak na marginesie, to uwielbiam buty na wysokich obcasach!
                    • dakota77 Re: a te buty?? 24.01.07, 12:21
                      Audrey to zawsze cudo:)
                • stworzenje zgadzam się!! 24.01.07, 13:20
                  z przedmówczynią komers jak nic!! Olaboga wielkie mi swieto, phi.Zadne swieto,
                  moze jeszcze oh ah zaraz bedzie: a kogo mam poprosic na ten bal jako osobe
                  towarzyszaca, swiat upada faktycznie :-/,to moze niedlugo bedzie bal na koniec
                  zlobka i koniec przedszkola :-D.I tez bedzie w co sie ubrac!!!
                  • nessie-jp Re: zgadzam się!! 26.01.07, 16:15
                    Na koniec przedszkola to zawsze był! Co ty mówisz, no żeby nie było balu na
                    koniec przedszkola? :)) Królowały stroje krakowianek i księżniczek.
                    • stworzenje ale nie z taka pompa 27.01.07, 10:22
                      jakt eraz sie robi rozne takie imprezy nie az tak wazne,ze z wielkim ih i ah,
                      wiesz,ze nawet znam przypadek porpawin komunii z prezentami?? po razu drugi,to
                      sie nazywa materializm.
          • inecita Re: a te buty?? 24.01.07, 13:34
            Ja miałam zabawę na koniec podstawówki - co mniej więcej odpowiadalo
            dzisiejszemu gimnazjum i chciałabym zauważyć, że wówczas NOSIŁAM DZIECINNĄ
            ROZMIARÓWKĘ także obuwia...
            Poszłam w lakierkach na paseczek kupionych w sklepie "5-10-15' w Warszawie na
            Chmielnej... .
            Nie zezwoliłabym córce na założenie wysokich szpilek peep toe jeszcze z
            kwiatami itp. ozdobami. Raczej coś skromnego na obcasie do max. 2-3 cm z
            krytymi palcami, bez czubów, ozdób itp.
        • nitulina Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 22:13
          Czekoladko to na ubrać DZIECKO?
      • inecita Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 11:14
        Widziałam wczoraj w HiM fajne sukienki - bardzo skromne, nie bardzo eleganckie,
        przyda siępotem na inne okazje. sukienka była na manekinie, wykonana z takiej
        jakby elastycznej sztucznawej dzianiny, do tego ząłożony był pasek szeroki.
        Podpis był "Sukienka z marszczeniem" kosztowała chyba 119 zł, zlokalizuj w HiM
        koło siebie, warto obejrzeć.
        • miska_malcova Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 13:32
          studniówka powiadasz? :-)
      • miss_biss Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 14:50
        ale dyskusja się rozwinęła :) moim zdaniem nie jest to wcale zwykła dyskoteka,
        jak to niektórzy uważają... na początku mamy tanczyc poloneza, potem
        poczestunek i w miedzyczasie na parkiet. I nie widzę też w tym nic złego, bo i
        co? :P Fajne takie zakończenie gimnazjum. 15 lat to już nie aż takie dziecko i
        dużo dziewczyn nosi na takie uroczystości buty na obcasach. Nie jakiś wysokie
        szpile, ale właśnie jakieś eleganckie..
        • lady.k Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 15:02
          z tym polonezem to juz jest żałosne...smutne to Wasze dzieciństwo:)
        • dakota77 Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 15:08
          Nie rozumiem skad ten polonez. Studniowka jest duza poprzedza mature, a wiec swiadectwo dojrzalosci, tradycyjne wejscie w doroslosc. Ale zakonczenie gimnazjum? Rozumiem zrobic sobie szkolna zabawe, ale po ten bal i udawanie, ze ejst sie doroslym?
          • pinkpanther Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 15:39
            o rany to teraz zaczynam rozumieć że może to być problem
            zwłaszcza dla biednaych matek piętnastolatek, które będą musiały im kupić suknie
            balowe, szpilki, torebki i bóg wie co jeszcze...
            polonez na komersie... to ja już naprawdę jestem stara
      • mo-rel-ka Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 14:52
        no ja tez mam w gimnazjalistkę, za rok bedzie w 3 klasie...u nas na szczęscie
        takich bredni jeszcze nie wymyslili.....moja córka lubi ciuchy ale na szczęście
        ma niezły gust i raczej na obcasach by nie wystapiła....hmmm moze jeszcze
        suknia balowa za 100zł...
        • rixa Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 16:19
          Mam 16 lat i czesto chodze na obcasach, nie uwazajac tego za przejaw złego
          gustu. Inna sprawa, że co prawda jestem kurdupel, ale wygladam pare lat starzej.
          W moim gimnazjum "bal" bedzie własciwie indywidualny dla każdej klasie, pewnie
          zrobim y impreze w jakiejs restauracji. Na razie wiem, ze kupie sobie jakieś
          sandałki na słupku lub koturnie, zeby dało się tańczyć ( w szpilkach nie umiem)
          i albo sukienkę do kolan, albo taka stara spódnicę z Orsay (niebieska, długa,
          "balowa") i top. Przyjaciółka ostatnio mi powiedziała, że chyba sobie kupi
          sukienkę, pare dziewczyn pewnie bedzie w dzinsach;). Mo-rel-ko ta podana cena
          sukni to w znaczeniu "tak drogo" czy "tak tanio"?
          • rixa Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 16:26
            ps. cioccolato, te sukienki sa z jakich sklepów? bardzo ładne, ale uwazam, ze
            przesadzacie z balerinami, choć mozliwe, że mam kompleks niższości;) strasznie
            źle czuje się w takich butach, jakoś "przedszkolnie".
            • dakota77 Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 16:28
              rixa napisała:

strasznie
              > źle czuje się w takich butach, jakoś "przedszkolnie".

No tak, my sie juz nie musimy udawac starszych niz jestesmy, wiec mozemy nosic baleriny;-)
            • stworzenje a czy bierzecie pod uwage rozwój czlowieka?? 24.01.07, 21:14
              przeciez majac 15 lat czlowiek ciagle sie rozwija i jak tak wbija sie w obcasy
              to wole nie myslec co dzieje sie z kregoslupem dziewczynki, szkoda gadac,
              • lalumek Re: a czy bierzecie pod uwage rozwój czlowieka?? 25.01.07, 13:41
                hmm... a moim zdaniem dziewczyny, ktore koncza gimnazjum nie sa juz dziećmi,
                tylko młodymi kobietkami, dojrzałe fizycznie, z psychiką bywa różnie, ale w
                większości przypadków zachowują już się poważnie i stosownie. Nie wiem dlaczego
                wydaje wam się, że to są dzieci;) Chłopcy-a i owszem-głupawe poczucie humoru,
                mało inteligentne i wyszukane tematy rozmów-dopiero się przepoczwarzają (w
                większych chłopców:P).
                • eary Re: a czy bierzecie pod uwage rozwój czlowieka?? 26.01.07, 12:57
                  Dojrzałe... FIZYCZNIE????
                  15/16/17 lat a nawet i 18 lat to dojrzale FIZYCZNIE??
                  Z tym emocjonalnie tez bym nie przesadzala..
                  Zachowanie powazne i stosowne przychodzi z wiekiem kiedy to sie uczymy co jest
                  tym stosowne.
                  Obcas i suknia balowa sa symbolem doroslosci. Dziewczynki w wieku 15-17 nie sa
                  dorosle.
                  A 15 letnie to nie sa dorosle nawet w obliczu prawa.

To ze chcecie byc postrzegane jako dorosle to co innego i to rozumiem. Ale sa
                  pewne atuty i tu zalicze peep toe, ktorych dziecom nie mozna ruszac przed 18
                  rokiem zycia bo wygladaja po prostu smiesznie.
                  I nie ma sie tu co bulwersowac. Nie ma co byc symbolem seksu jesli sie ma 15
                  lat..
      • icanchange Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 17:22
        ojej ojej ojej!

i co z tego, że polonez? Mysmy na koniec gimnazjum mieli na komersie poloneza i
        teraz przed studniówką przynajmniej dobre podstawy były. To nie jest udawanie
        dorosłości. Waszym zdaniem kiedy zaczyna sie dorosłość?? W klasie maturalnej?
        Trochę późno bo wtedy już podejmuje się bardzo ważne decyzje.

Komersy są fajne, dobrze sobie powspominać. Mój komers był poza szkołą na sali,
        dla większości był to pierwszy taki "bal". Celowo dałam cudzysłów. Na koniec
        podstawówki była zwykła dyskoteka. Na koniec gimnazjum komers (w maju był...)
        był ostatnią okazją żeby pobawić się ze swoją klasą, na jakimś poziomie, który
        lepiej wspomina się niż dyskotekę, jakich tysiące.

Miałyśmy lekkie, raczej letnie sukienki, ewentualnie spódnice i bluzeczki,
        ładnie, ale skromnie. A obcasy? Cóż strasznego? To była pierwsza impreza na
        której miałam obcasy.

Wydaje mi się, że trochę przesadzacie.
        Trolejbuska baw się dobrze. :)))
        • dakota77 Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 17:29
          icanchange napisała:

>Waszym zdaniem kiedy zaczyna sie dorosłość?? W klasie maturalnej?

MWiesz,m na pewno nie w gimnazjum. W naszym kraju prawo mowi, ze w w wieku 18 lat, wiec pewnie u niektorych moze to wypasc w trzeciej licealnej:)

Dziewczyny, wasza impreza, mozecie zalozyc na co tylko macie ochote, wasz problem, jak was odbiora inni. Mnie i jak widze niektore forumki dziwi tylko wielka ranga, nadawana imprezie na koniec gimnazjum. Plus ta na sile podkreslana doroslosc.
          • icanchange Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 17:34
            ale to tylko prawna dorosłość. Zresztą i od niej są wyjątki. Np. karać można
            małoletnich jak pełnoletnich, kiedy costam cośtam ;)

Dorosłość nie zaczyna sie w dniu osiemnastych urodzin. Nie ma tak, że budzisz
            się i myślisz: "o, świetnie, od dzis jestem dorosła". W dorosłość wchodzi się
            powoli i koniec gimnazjum może być wstępem.

Moim zdaniem polonez i obcasy są okej, suknie balowe, osoby towarzyszące (no
            chyba, że np. klasa żeńska, mógłby być problem :P) itp. to już przesada. A
            wyzywające stroje nawet na studniówce są chyba nie na miejscu.
            • dakota77 Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 17:37
              Ja nie twierdze, ze doroslosc zaczyna sie od konkretnej daty, oczywiscie, ze sie do niej stopniow dorasta. Ale mlodziez konczaca gimnazjum jest w takim wieku, w jakim ja kieds konczylam 8-letnia podstawowke. Kazdemu w takim wieku wydaje sie, ze jest dorosly, potem sobie uswiadamia, ze bardzo sie mylil;-).

Wyzywajace stroje sa nieodpowiednie na kazda okazje publicznej natury:). Moim zdaniem nie ma co przesadzac ze strojnoscia na ten komers.
              • icanchange Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 17:42
                3 klasa gimnazjum równa się starej pierwszej klasie liceum, a nie ósmej klasie
                podstawówki...

Wiem, ze każdemu się wydaje, ze jest wtedy dorosły, a potem sobie uswiadamia
                błąd, ale nie przesadzajmy, że polonez to tragedia, upadek obyczajów itp.
                (wiem, wyolbrzymiam).
                • dakota77 Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 17:45
                  Niewielka roznica:)
                  Ale przeciez chyba nikt tu nie napisal, ze polonez to jakas tragedia. Ale jednak tradycyjnie przynalezy on to studniowki i wciaz nie wiem, co robi w gimnazjum. A juz zupelnie nie rozumiem, czemu padla tu nazwa studniowka w odniesieniu do tego komersu. To impreza na sto dni przed czym? Nie mozna sie dobrze bawic, nie zwiekszajac na sile rangi tej imprezy?
                  • icanchange Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 17:50
                    z tego co wyczytałam wyżej wywnioskowałam, ze co poniektórzy zbulwersowali się
                    tym polonezem... ale może się mylę? ;)

Studniówka to głupia nazwa dla komersu. Studniówka jest jedna i koniec. Poza
                    tym komers to my mieliśmy, jak juz pisałam w maju, a więc nie na 100 dni przed
                    egzaminem, więc wnioskuję, że nazwa to wymysł organizatora albo samych uczniów,
                    którym nieznane jest słowo "komers".

Bawić się mozna dobrze bez zwiększania rangi, ale dodając jej trochę hm...
                    powagi powoduje się, że staję się ona trochę bardziej wyjątkowa niż zwykła
                    dyskoteka.
            • eary doroslosc zaczyna sie wraz z umiejetnoscia 26.01.07, 13:02
              rozrozniania pojec maloletni i mlodociany- na przyklad.
              Albo z umiejetnoscia podjecia decyzji ze skutkied dluzszym niz czas wakacji.
              Albo z mozliwoscia wejscia do kasyna
              Albo na przyklad z odpowiedzialnoscia za wlasne czyny
              albo na przyklad z tym ze twoi rodzice nie musza byc juz wzywani do szkoly

Albo z tym ze patrzysz w lutro i stwierdzasz ze jeszcze nic nie wiesz i
              baaaardzo duzo musisz sie nauczyc.. i jaki to szczyl bylas majac 16 lat.
              Wtedy dorastasz do swojego wieku.
              • icanchange Re: doroslosc zaczyna sie wraz z umiejetnoscia 27.01.07, 12:48
                małoletni - ten, który nie ukończył lat 18, młodociany - ten, który nie
                ukończył lat 21. Chodziło mi o małoletniego, ew. nieletniego (ten, przed 17
                rokiem życia), a nie o młodocianego. Więc rozróżniam.

Takie decyzje mialam na myśli. Deklaracja maturalna i wybór studiów ma większe
                konsekwencje.

Z tym kasynem to mnie średnio interesuje.

Odpowiadam za własne czyny, odpowiadałam za nie juz w gimnazjum.

Moi rodzice nigdy nie musieli być wzywani do szkoły. W gimnazjum też, więc
                wychodzi na to, ze byłam już wtedy dorosła??

Nie muszę patrzeć w luistro, aby stwierdzić, że muszę jeszcze dużo się nauczyć,
                bo w lustrze tego nie widać (po czym to się w tym lustrze rozpoznaje?) i nigdy
                nie myślę o sobie szczyl. Za 'najgłupszy' wiek uważam 15lat i cieszę się
                bardzo, ze juz wyrosłam.

Myślę, że na siłę chcecie wyznaczać dorosłości jakieś granice, ale nie wiem po
                co... Dorosłość poprzedza dorastanie i jakby nei było, zaczyna się ono w
                gimnazjum. W każdym bądź razie u większości.
        • stworzenje Re: Studniówka w gimnazjum. pomóżcie 24.01.07, 21:16
          gadasz glupoty, spojrz w przeszlosc, jakos faktycznie dorosly to po maturze,
          dzieckiem sie jest raz,a doroslym cale zycie potem, a co do decyzji - co juz sie
          podejmuje majac 18 lat nie wiem kupno mieszkania, za maz wyjscie etc.?
          wspolczuje wam takiego dziwnego okresu w zyciu.Takiej doroslosci na sile.
          • stworzenje mam idee!!! :-D 24.01.07, 21:20
            nazwa balu na koniec zlobka: zlobkówka, na koniec przedszkola: przedszkolowka, a
            na koniec gimnazjum - gimnazjówka :-D. Ale mam ubaw z tego watku i te dylematy
            maloletnich w co sie ubrac na taka impreze, etc. i tak nie przeskoczycie tego ze
            macie dopiero 15 lat!!! Ja osobiscie patrze pogardliwie na panny jak sie
            zestroja,wymaluja a latek maja grubo przed 18 i paraduja po ulicach, bo w czym
            ich podziwiac czy cos.
            • shava Re: mam idee!!! :-D 24.01.07, 21:24
              Stworzenje,osłabiają mnie twoje błyskotliwe komentarze.

P.S. Starość nie radość,co nie?
              • nitulina Re: mam idee!!! :-D 24.01.07, 22:11
                To chyba pytanie na forum DZIECKO...
              • long-tall-sally Re: mam idee!!! :-D 24.01.07, 22:19
                Właśnie,Stworzenje - bez przesady, dziewczyna sie tylko zapytała w co sie ubrać
                a wy sie bulwersujecie,że niby ''dylematy 15-latek'',swoją drogą to rocznikowo
                16. Nie rozumiem czemu komers ma być czymś złym, okazja jak inne, do zabawy
                każda jest dobra. A co do tego poloneza, narodzie-to narodowy taniec polski,
                czemu by go nie tańczyć?
                • stworzenje Re: mam idee!!! :-D 25.01.07, 00:37
                  ale zeby zaraz takie olh ah wokol tego robic?? zaraz jak sie ubrac jakby to nie
                  wiem jaka gala miala byc,ot zwykle dichow podstawowce,no obecnie
                  gimnazjum,fakty jakby sie panny ubrac umialy,ale niestety na ulicach widac ze
                  ponizej 18 wiele sie nie umiec ubrac,bo robi z siebie male starenkie, szkoda
                  tylko ze niestety takich wiecej niz naprawde fajnie ubranych nastek :-).
                  • ada_adecka Re: mam idee!!! :-D 25.01.07, 11:44
                    Buehehe, ja też sobie takiej "studniówki" na koniec gima wyobrazić nie mogę...
                    A nie jestem taka "stara"(bez obrazy;)), bo za miesiąc mam własną, prawdziwą
                    studniówkę.
            • pinkpanther Re: mam idee!!! :-D 25.01.07, 12:32
              stworzenje napisała:

> nazwa balu na koniec zlobka: zlobkówka, na koniec przedszkola: przedszkolowka,
              > a
              > na koniec gimnazjum - gimnazjówka :-D. Ale mam ubaw z tego watku i te dylematy
              > maloletnich w co sie ubrac na taka impreze, etc. i tak nie przeskoczycie tego z
              > e
              > macie dopiero 15 lat!!! Ja osobiscie patrze pogardliwie na panny jak sie
              > zestroja,wymaluja a latek maja grubo przed 18 i paraduja po ulicach, bo w czym
              > ich podziwiac czy cos.

z tą pogarda to trochę przesadzasz. Nie wiedziałam, że z tymi balerinami wywołam
              taką burzę... ja tylko miałam wizję stylizacji a la Audrey...
              Czy w butach na wysokim, czy na niskim obcasie, bawcie się dobrze!
              • rouge_et_blanc może jeszcze czerwone majtki na szczęście ? 25.01.07, 14:44
                "studniówka" w gimnazjum...może jeszcze założycie czerwone majtki na szczęście w
                egzaminie gimnazjalnym, pójdziecie przed do manicurzystek i kosmetyczek i
                wzniesiecie toast lampką szampana? ja też miałam "bal" gimnazjalny, ale był w
                szkole (a nie jak jedna z dziewczyn napisała- "w restauracji"), dekoracje
                robiliśmy sami, a większość dziewczyn miała eleganckie choć letnie sukienki.
                rozumiem ideę balu, jako bardziej odświętnej, szkolnej imprezy. ale nie
                przesadzajcie z pompą i wielkimi przygotowaniami, zaczekajcie na tą prawdziwą
                studniówkę! :)
              • stworzenje do pinkpanther 25.01.07, 15:25
                nie nie chodzilo mi o baleriny,tylko kilka watkow wyzej panna pokazuje zeby
                gowniareczki zakladaly szpile,zobacz sobie, porazka!!
                • pinkpanther do stworzenje 25.01.07, 20:45
                  jak wiadomo, wątki zmieniają swoją pozycję na forum - szkoda, że nie podałaś
                  linka. Nie bardzo zatem wiem, o który wątek masz na myśli. Zamiast mówić "panna"
                  mogłaś też podać nicka użytkowniczki.
                  • eary chodzi o cioccolato 26.01.07, 13:09
                    miala bardzo fajne intencje.. ale tylko te peep toe to nie to.. Ale poza tym
                    pomysl miala niezly.
                  • stworzenje o te buty 26.01.07, 14:54
                    www.allegro.pl/item160321735_srebrne_peep_toe_z_kokardka_super_z_anglii_40.html#photo
      • nessie-jp Nie szalejcie 26.01.07, 16:24
        Dziewczynki w wieku 15-16 lat tak samo lubią się stroić i przebierać, jak
        dziewczynki w wieku 5-6 lat i kobiety w wieku 50 lat. Co w tym złego (o ile
        kieszeń rodzica nie zostanie nadszarpnięta?)

Pierwsze buty na obcasie - dlaczego nie? Przecież nie do chodzenia codziennie,
        tylko raz, na szczególną okazję, na 'bal'. Na zakończenie jakiegoś etapu w
        życiu, przekształcenie się w podlotka. Wyklucie motylka z gąsienicy :)

Stworzenje pyta, co one będą robić w wieku lat 20, skoro jako 15-latki założą
        buty na obcasach. Odpowiadam - otóż będą umiały chodzić w takich butach. Nauczą
        się, jak się poruszać, jak dobrać buty tak, żeby i wyglądały ładnie i dało się w
        nich chodzić. Może wyszaleją się w kwestii cekinów, świecidełek i balowych
        sukienek - i na studniówkę przyjdą już jako elegancko ubrane *kobiety*.

PS. Jako 8-latka miałam bal na zakończenie szkoły 1-3. Pewnie myślicie, że to
        straszliwa deprawacja, ale założyłam lakierki na obcasie! Całe 3 cm. :))
        • lalumek Re: Nie szalejcie 26.01.07, 19:03
          > Dziewczynki w wieku 15-16 lat tak samo lubią się stroić i przebierać, jak
          > dziewczynki w wieku 5-6 lat i kobiety w wieku 50 lat. Co w tym złego (o ile
          > kieszeń rodzica nie zostanie nadszarpnięta?)
          >
          > Pierwsze buty na obcasie - dlaczego nie? Przecież nie do chodzenia codziennie,
          > tylko raz, na szczególną okazję, na 'bal'.

zgadzam sie całkowicie;)
          • tikula226 Re: Nie szalejcie 26.01.07, 19:26
            W końcu ktoś coś mądrego tu napisał. Ciekawe czy wy w wieku 15 lat nie
            chwiałyście fajnie wyglądać.
            • aga_s7 Re: Nie szalejcie 29.01.07, 22:13
              chyba przesadzacie?? w 3 klasie gimnazjum szpilek nosić nie można?? pierwsze
              buty na obcasie nie za wysokim(!!) to tylko na bal?? zamiast sukienki najlepiej
              biała bluzka i czarna spodnica!! Proponuje aby wszystkie dziewczyny poniżej 18
              lat chodziły w habitach;/
              sama małam w tym miesiącu studniówke gimnazjalną i co w tym dziwnego??
              100 dnie przed egzaminem dla nas bardzo ważnym! dziewczyny normalnie były w
              sukienkach i uwaga SZPILKACH!!wszystko wyglądało pięknie polonez też... takie
              bale są potrzebne....!!
              czy wy naprawde jesteście aż tak stare że nie pamiętaie tego jak mialyście 16
              lat?? każdy wtedy chce wyglądać jak najlepiej a szpilki i buty na wysokim
              obcasie to norma....może nie na codzień ale bardzo czesto;/;/ pfff...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka