sorbet 07.02.07, 03:41 A to jest Boho? Myślałem że to Boho to takie vintage-ethnic-country- niechlujnie-brąż-wszystko-w-jednym. W życiu nie sądziłem że drapowanie Westwood można nazywać Boho. A sukienka wygląda na zbyt czysta (i dobrze dopasowana:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pyralgin Re: Boho chic 07.02.07, 12:07 > A to jest Boho? Myślałem że to Boho to takie vintage-ethnic-country- > niechlujnie-brąż-wszystko-w-jednym.< Autor/ka artykulu napisala: "Boho to styl łączący hippisowską feerię barw z luzem surferów i oryginalnością bohemy (stąd nazwa)." Wydaje mi sie , ze zdjecie w artykule przedstawia kiecke laczaca kwieciste wzory z koszuli surfera z ludowymi akcentami kroju -zwlaszcza wokol dekoltu - fakt, jest to lekko naciagana interpretacja - przyjmijmy ze jest to ujarzmiona :) wersja Boho (gdyby modelka miala rozpuszczone wlosy, plocienny worek w reku zamiast torby, drewniane korale oraz plaskie sandaly, to raczej nie mięlibyśmy watpliwosci J, ze to Boho). Drugie zdjecie jest już mniej kontrowersyjne. Podsumowujac wszystko wskazuje, ze Boho bedzie ewoluować w kierunku salonow. Odpowiedz Link Zgłoś
sorbet Re: Boho chic 07.02.07, 12:51 Myślę że w art. jest za dużo skrót myślowych. Co to jest "luz surferów" (kolorowe tshirty, czy stroje do surfowania?), "oryginalność bohemy"? Wcale nie chodzi o stylizacji (włosy, worki...) Mnie się Boho kojarzy z brakiem formy, proporcji i kroju, za to dużo warstw. Tj. lejące topy, "sprane" kolory, naturalne tkaniny, ubrania poowijane i podrapowane "tuż przed wyjściem". Takie "artystyczne" zrób to sam. Ta druga sukienka to raczej nieudana próba krojenia sukienki oversized:-) > Podsumowujac wszystko wskazuje, ze Boho bedzie ewoluować w kierunku salonow. Ale to chyba już nie Boho no nie? To tak jak napisać, że w nowym gotyku najmodniejszy jest beż. Odpowiedz Link Zgłoś
nitulina Re: Boho chic 07.02.07, 13:06 Sprane kolory nie do końca, prawdziwe boho jest pełne nasyconej kolorystyki i nie koniecznie używa się tylko naturalnych tkanin. A brak proporcji wcale nie jest tutaj naturalny, coś co nie jest eklektyczne nie musi być pozbawione proporcji, wręcz odwrotnie,mocno trzeba się nad nią zastanowić, żeby to wyglądało dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
sorbet Re: Boho chic 07.02.07, 13:22 Ale chyba nie są soczyste i krzykliwe kolory, bardziej "earthy tones", tj. bardziej hippisowskie (w domyśle naturalne) niż np. pop art. Może lepiej od "braku proporcji" brzmi "niecodzienne propozycje". Także drapowanie i "poowijanie" też wymaga oczywiście inwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
nitulina Re: Boho chic 07.02.07, 14:32 Styl hipisowski tylko wywodzi się z boho, w tym nurcie te sprane kolory się przyjęły, natura, lny, kamienie,rzemieni,bawełny farbowane natualnie itp Boho, nazwijmy je praboho ;) jest bardzo nasycone. Ale oczywiście wersji jest sto, co nie czytam artykułu to inna...właściwie tylko layering się powtarza. Boho chic to tylko chyba z nazwy ma coś wspólnego...nie mówiąc już o horendalnych cenach które życzą sobie niektóre firmy tego trendu... Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Boho chic 07.02.07, 16:32 > Styl hipisowski tylko wywodzi się z boho, chyba na odwrot - styl hippisowski nosili rodzice wynalazcow boho ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nitulina Re: Boho chic 07.02.07, 16:57 Miałam na myśli raczej rodowód boho ten pierowtny gypsy, etniczny, ludowy itp.., Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Boho chic 07.02.07, 16:36 > To tak jak napisać, że w nowym gotyku > najmodniejszy jest beż. Sorbet, zabiłaś mnie tym stwierdzeniem. Leżę i płaczę ze śmiechu. Chyba to w sygnaturkę wstawię... Odpowiedz Link Zgłoś
pianazludzen Re: Boho chic 07.02.07, 16:45 > Sorbet, zabiłaś mnie tym stwierdzeniem pozwole sie wtracic i wyrazic przypuszczenie, ze sorbet jest mezczyzna :) Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Boho chic 07.02.07, 17:01 fakt ze te suknienki wygladaja bardziej na pop-art niz boho - taka kolejna reinkarnacja kolejnego trendu lat 60 u nas nikt sobie nigdy nie zawracal glowy bohem, bo i tak cala populacja chodzi ubrana jak chce, przynajmniej w czasie wolnym; czesto na ulicy widzi sie duzo ciekawsze pomysly niz u zawodowych projektantow na wybiegach Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Zarzućcie zdjęcia boho, co? 07.02.07, 17:18 znaczy tego praboho nasyconego. Ciekawa jestem. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
nitulina Re: Zarzućcie zdjęcia boho, co? 07.02.07, 19:33 Poszukam czegoś, alegeneralnie chodzi mi inspiracje etniczne wszelakie,indiańskie, hinduskie, cygańskie, o turkus, czerwień, mocną żółć... Odpowiedz Link Zgłoś
kum-nye Re: Zarzućcie zdjęcia boho, co? 07.02.07, 21:08 1. www.elle.com/assets/image/0216200516094630.jpg 2. www.elle.com/assets/image/0216200516101619.jpg 3. www.elle.com/assets/image/1019200413092260.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
leyla_83 Re: Boho chic 07.02.07, 19:33 zgadzam się z pyralgin. Wszystko co przejmują salony,popkultura- staje się ugrzecznione. Ugrzeczniony w modzie został styl punk, który sprzedają np.w New Yorkerze ("rasowym" pukowcy z lat70 pewnie nie o to chodziło,he he:)). W tej chwili tańsza linia Dolce&Gabbana D&G bawi sie w "ugrzecznianie" gotyckich metalowców- coś takiego pokazali na wiosnę2007 Odpowiedz Link Zgłoś
nitulina Re: Boho chic 07.02.07, 19:37 Czasem aż groteskowe są te ugrzecznienia... Masz ację punkowiec na to nie spojrzy a reszta wygląda jak przebrana... Odpowiedz Link Zgłoś