elejna 01.04.07, 17:40 Dziewczyny głupie pytanie :co to jest pulower i czym rózni sie od np zwykłego swetra?Czy pulowery nosi sie jakos inaczej hym?Pytam bo mnie dzis pani w sklepie z tropu zbiła... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kc_mc Re: Pytanie lekko głupie;-) 01.04.07, 18:00 Cos chyba tamtej Pani sie pomylilo. Moze tak teraz nazywaja swetry, nie mam pojecia, ale ja jeszcze sie z takim czyms nie spotkalam. Sweter to Sweter, a po niemiecku to jest der Pullover ( czyt. pulower ), takze moze od tego ta nazwa ? Slyszalam ze rzeczy niektore nazywa sie po angielsku, ale zeby po niemiecku ? W Polsce sie jeszcze z tym nie spotkalam. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Pytanie lekko głupie;-) 01.04.07, 18:02 Pulower to podgatunek swetra, tak jak np. golf czy kardigan. Co to dokładnie za podgatunek, to ci nie powiem - nazwa wskazuje na sweter wciągany przez głowę, w przeciwieństwie do rozpinanego kardigana. Dla mnie to wszystko jedno, sweter to sweter :) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza to pull over 01.04.07, 18:03 czyli ciągnąć przez (w domyśle: głowę) Sweter nierozpinany. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: Pytanie lekko głupie;-) 01.04.07, 18:04 www.slownik-online.pl/kopalinski/D314BA662A16A403C1256581007E4250.php i jeszcze: www.members.lycos.co.uk/wtk/page/google/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
elejna Re: Pytanie lekko głupie;-) 01.04.07, 18:14 Słuchajcie no ok mogłam sobie wjechac na jakis netowy słownik ale mi bardziej chodziło z czym to sie je pod kątem mody , kobita stwierdziła ze pod pulowery zazwyczaj nosi sie bluzki koszule? Cholera to jest zwykły cienki sweter w serek ... Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: Pytanie lekko głupie;-) 01.04.07, 18:18 Nic mnie juz nie zdziwi po tym, jak ostatnio weszlam do Mexxa, pytam sie: czy sa beżowe trencze? A babka patrzy sie na mnie jak cielak, mysli, mysli i w koncu pyta: a co to jest?? Odpowiedz Link Zgłoś
elejna Re: Pytanie lekko głupie;-) 01.04.07, 18:24 A było tak : weszłam do sklepu mówie fajny sweter a kobieta :to jest miła pani PULOWER i usłyszałam wykład ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
pistacja5 Re: Pytanie lekko głupie;-) 01.04.07, 18:42 To coś na kształt sytuacji, kiedy prosiłam panią ekspedientkę o podanie fioletowego cienia do powiek, a pani obrażonym tonem stwierdziła - To jest proszę panią kolor śliwkowy! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: Pytanie lekko głupie;-) 01.04.07, 19:56 A sliwka nie jest czasem fioletowa? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Pytanie lekko głupie;-) 01.04.07, 19:57 sztuka_konwersacji napisała: > A sliwka nie jest czasem fioletowa? :)) W pewnym sensie. ;-) Ale fiolet biskupi nie jest śliwkowy. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: Pytanie lekko głupie;-) 01.04.07, 20:07 Oj w odcienie to juz sie nie zaglebiajmy :) Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Pytanie lekko głupie;-) 01.04.07, 18:40 Dla mnie pulower to od zawsze była taka kamizelka z dekoltem w serek. Odpowiedz Link Zgłoś
keruzamk dokladnie pulower to: 01.04.07, 19:03 sweterek w serek bez rekawów, coś w stylu bezrekawnika-sweterka.Przynajmniej od dziećiństwa znam taki rodzaj sweterka wlasnie pod taką nazwą:) ale co kraj to obyczaj:) Odpowiedz Link Zgłoś
panistrusia Re: Pytanie lekko głupie;-) 01.04.07, 18:48 Pulowerem nazywa się taki sweter bez rękawów z dekoltem w serek. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Z rękawami! 01.04.07, 19:18 Moim zdaniem pulower to dowolny sweter nierozpinany, w serek, bez serka ;-), byle nie dało się go wciągnąć inaczej niż bez ;-) łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: Z rękawami! 01.04.07, 19:56 Oczywiscie ze tak. Masz racje. Odpowiedz Link Zgłoś
keruzamk hmm 01.04.07, 20:54 ja nie mówiem co to slowo oznacza SLOWNIKOWO ale jak ta rzecz jest nazywana, a od 30 lat ja pulower znam wlasnie jako sweterek w serek bez rekawow (i faktycznie pod spod zakladalo sie koszule) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: hmm 01.04.07, 21:02 Pulower to nazwa ktorej człony oznaczają: pull- (na)ciągnąć'; over- po)przez;(po)nad Jeste tez szersze wyjasnienie tu: www.angielski.edu.pl/221103_gramatyka_PULOWER_+SWETER+-+NAZWY+CIEP_EJ+ODZIE_Y A ze TY od 30 lat mowisz tak na kamizelke, to inna sprawa. Mow sobie jak chcesz. Ogolnie przyjete jest, ze pulower to sweter wkladany przez głowe. Odpowiedz Link Zgłoś
keruzamk nie kamizelke - 01.04.07, 21:44 kamizelka o ile mi wiadomo zapinana jest na guziczki. ja sie klocic z Tobą nie bede, bo wyraźnie Ci napisalam, że nie chodzi mi o slownikowe znaczenie slowa, a o takie w jakie formie i znaczeniu jest używana. Notabene Ze slownika korzystac umiem. I nie musisz Sie licytowac czy razje masz Ty czy ja, ponieważ napisalam również 'co kraj to obyczaj' i w różnych regionach na różne rzeczy mówi się rożnie;) Jak np. spór pomiędzy kremówką a napoleonką. Narka Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: nie kamizelke - 01.04.07, 21:47 Jaka licytacja? Jaka klotnia? Najwyrazniej nie potrafisz wymianac sie opiniami skoro od razu reagujesz agresja. Wez wyluzuj dziewczyno. Odpowiedz Link Zgłoś
keruzamk a jak zakladasz pulower?sweter? 01.04.07, 21:45 mój pulowet i Twoj swwter zajkada się i sciąga tak samo :D Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka_konwersacji Re: a jak zakladasz pulower?sweter? 01.04.07, 21:48 Zgadza sie, bo sweter i pulower to jedno i to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: a jak zakladasz pulower?sweter? 25.12.18, 17:24 A sweter to tez z angielskiego, swet -pocic sie Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz237 Re: Pytanie lekko głupie;-) 19.12.18, 15:32 Ja mam jeszcze ciekawsze pytanie. Dlaczego sweter w serek nazywamy swetrem w "serek"? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Pytanie lekko głupie;-) 20.12.18, 08:33 Bo ma dekolt w kształcie tradycyjnego białego sera robionego ręcznie, jak to dawniej bywało. Takiego odciskanego w woreczku, czyli z jednej strony półkole, a z drugiej szpic. Odpowiedz Link Zgłoś