calineczka92 31.05.07, 22:25 ...proponuje stworzyć bo nie każdy wie co to peep toe(ja już wiem), emo(już się orientuję), i takie tam inne rzucam hasło-czeszki i czekam na zdjęcia i jakiś krótki opis od znawczyń Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamila.ss Re: słownik wyrazów modowych 31.05.07, 22:38 czeszki - Białe buty z Czechosłowacji z płótna, podeszwa gumowa, boki łączone grubą białą gumką a z boczku mały kolorowy kawałek materiału - biało-czerwono- niebieski. definicja z printo.republika.pl/warszawa/leksykon_moda.htm, znalazłam przypadkiem :). najbardziej podoba mi się: ekspedientka sklepowa - ta funkcja podlegała specjalnym rygorom mody branżowej. Rozróżniamy kilka kanonów ubioru dla tej grupy pracowniczej. Ekspedientka z mięsnego i garmażerni - biały fartuch z nieregularnie rozłożonymi wzorami z krwawej posoki, przeplatanymi plamami tłuszczu wykonanymi za pomocą smalcu ciętego z bloku. Gdzie niegdzie resztki salcesonu brunszwickiego, ewentualnie kaszanki. Na głowie "tapir" wysokości 25 -70 cm uwieńczony schludnym diademem z krochmalonej koronki. Wspomniana ozdoba do "tapira" obowiązywała w całym segmencie spożywczym i przybierała różne formy. Masarz sklepowy - człowiek z gigantycznym toporem, odziany w fartuch pokryty grubą warstwą krwawej posoki, z licznymi prześwitującymi białymi miejscami, zdradzającymi oryginalny kolor fartucha. Spodnie w podobnym odcieniu. Na głowie biała furażerka. Na nogach chodaki lub czarne pantofle. Ekspedientka z warzywniaka - szary fartuch zakładany na sweter, latem na gołe ciało. Zimą dodatkowo granatowy bezrękawnik (kufajka) pikowany na watolinie. Na prawej dłoni wełniana rękawiczka bez palców. Na nogach podkolanówki na żylaki i sznurowane tekstylne buty ortopedyczne typu sandały. Włosy swobodnie rozrzucone, spocone. Ekspedientka ze sklepu przemysłowego - błyszczący granatowy lub czarny fartuch z białym kołnierzykiem, przepasany paskiem. Na głowie tapir lub treska spięta w kok. Biała ozdoba typu "diadem" na głowie nie była obowiązkowa, choć chętnie używana. Makijaż wyzywający, z dużą ilością tuszu do oczu. heh, czasy sie zmieniaja ;) Odpowiedz Link Zgłoś
martusia67 Re: słownik wyrazów modowych 31.05.07, 22:41 www.buciki-dzieciece.pl/popenphoto.php?file=p/s3/1169127120.jpg Hit lat 80 , bardzo wygodne buty, kojarza mi sie z "zerówką" Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: słownik wyrazów modowych 31.05.07, 22:42 czeszki, wspomnienia lat 80-tych zupelnie ich nie widze w dzisiejszej modzie, ktos kto je dzisiaj kupuje jest dla mnie skamielina Odpowiedz Link Zgłoś
testardo Re: słownik wyrazów modowych 31.05.07, 22:53 baskinki to chyba takie jakby falbanki procz tego moja mama ostatnio uzyla w mojej obecnosci jakies trzy czy cztery "bardzo wazne" slowa. jak mi sie przypomni to dopisze. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: słownik wyrazów modowych 31.05.07, 23:03 testardo napisała: > baskinki to chyba takie jakby falbanki Baskinka to dolna część dłuższej bluzki, odcinana, zwykle rozkloszowana i/lub rozcięta. Czasami określa się tą nazwą także szerszą, odcinaną część spódnicy (zwykle wąską, z szerokim dołem), albo dolną część stanika. Odpowiedz Link Zgłoś
love_mode Re: słownik wyrazów modowych 31.05.07, 23:16 jakis czas temu o czeszkach zrobilo sie glosno za sprawa otwarcia sklepokawiarni Pepegi na Sniadeckich w wa-wie. Dobrze sie sprzedawaly, a klientela bardzo mloda :) Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: słownik wyrazów modowych 01.06.07, 21:46 Oj, zgadzam się. Miałam czeszki jako siedmiolatka. Nie wiem co musiałoby mnie skłonić do kupna tychże po dwudziestu latach. Regres jakiś. Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: słownik wyrazów modowych 31.05.07, 22:51 slownik wyrazow modowych, czy pojec z zakresu ubioru dzieciecego? no bo skoro czeszki.... Odpowiedz Link Zgłoś
martusia67 Re: słownik wyrazów modowych 31.05.07, 22:54 zettrzy napisała: > slownik wyrazow modowych, czy pojec z zakresu ubioru dzieciecego? > no bo skoro czeszki.... Ostatnio w czeszkach widze bardzo dorosłe panie :) co je skłania do kupna i ubioru tego typu butów nie wiem ?! Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: słownik wyrazów modowych 31.05.07, 23:03 pamiec przedszkola? to te ktore nie chca sie postarzac? taki sposob na odjecie lat? Odpowiedz Link Zgłoś
edavenpo OT do Martusi 31.05.07, 23:04 Slicznego masz psa ;-) Czy te oczy moze klamac? ;-) fotoforum.gazeta.pl/3,0,670534,2,8.html Odpowiedz Link Zgłoś
martusia67 Re: OT do Martusi 31.05.07, 23:11 Edavenpo dziekuje bardzo :)Diana również dziekuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
kinky5 Re: OT do Martusi 31.05.07, 23:15 piechopies jest super. a ja marze o corgy...... Odpowiedz Link Zgłoś
martusia67 Re: OT do Martusi 31.05.07, 23:22 kinky5 napisała: > piechopies jest super. > a ja marze o corgy...... Dziekuje :) a ja chcialabym jeszcze shar peia :) Lubie pomarszczone pieski :)ale moj mezczyzna nie chce :( Odpowiedz Link Zgłoś
edavenpo Re: OT do Martusi 31.05.07, 23:24 kinky5 napisała: > piechopies jest super. > a ja marze o corgy...... ____ Corgi sa super, no i bedziesz edziesz w dobrym towarzystwie ;-))) www.irelandinformationguide.com/images/thumb/2/26/200px-Ac.queencorgi.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
kinky5 Re: OT do Martusi 01.06.07, 01:33 Chce sie poczuc bardziej "blue blood"- to pewnie dlatego ;-) ps: wczoraj z mezem studiowalismy the london dog. Odpowiedz Link Zgłoś
kinky5 dla edavenpo 02.06.07, 03:05 fabriklandia.blogspot.com/2007/06/z-malym-pozdrowieniem.html ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
edavenpo Re: dla edavenpo 03.06.07, 22:52 Dziekuje ;-) Masz maila na gazetowej poczcie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
edavenpo Re: OT do Martusi 31.05.07, 23:22 Wlasnie zobaczylam co napisala 'czy te oczy 'moze klamac' MOGA oczywiscie he he he to spojrzenie Diany mnie otumanilo ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
kum-nye Re: słownik wyrazów modowych 31.05.07, 23:07 Są wygodne, dla mnie urocze i pasują do jeansow rurek... Są też rzadziej spotykane niż zalewające nas baleriny i trampko-baleriny. Odpowiedz Link Zgłoś
capuccino_days Re: słownik wyrazów modowych 04.06.07, 10:17 nie dla każdego noszenie czeszek jest regresem:) ja tam nie pamiętam czasów ich pierwszej fali:) a są wygodne i świetnie zastępują tenisówki Odpowiedz Link Zgłoś