kwiat_gruszki 24.09.07, 14:21 Witam :-) Mam pytanie do osób obeznanych z modą. Czy na polskim rynku funkcjonują(poza Tuzzi) firmy odzieżowe rodem z Niemiec? Odzież damska, męska, dodatki, buty...Target nieważny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
littlefrog Re: Niemieckie firmy odzieżowe 24.09.07, 14:32 Marc Cain Hugo Boss (choć nie jestem pewna czy to na pewno niemiecka marka;) Odpowiedz Link Zgłoś
littlefrog Re: Niemieckie firmy odzieżowe 24.09.07, 14:34 z tanich Orsay i cały New Yorker (czyli Fishbone, Amisu i nie wiem co tam jeszcze..) Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: Niemieckie firmy odzieżowe 24.09.07, 20:08 tez Mi sie wydaje ze HB jest niemieckie. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-niebieska Re: Niemieckie firmy odzieżowe 24.09.07, 15:00 mexx, esprit, orsay (?) Odpowiedz Link Zgłoś
kc_mc Re: Niemieckie firmy odzieżowe 24.09.07, 17:56 1. Jil Sander :)))))))) 2. Esprit 3. Buffalo - obuwie 4. Blutsgeschwister Mysle ze S.oliver i Tom Tailor rowniez, ale nie mam 100% pewnosci. Dlaczego pytasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
kc_mc Re: Niemieckie firmy odzieżowe 24.09.07, 17:57 O cholera, ale czy wszystkie funkcjonuja na polskim rynku, to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-niebieska Re: Niemieckie firmy odzieżowe 24.09.07, 18:01 aaa, chyba tez street one Odpowiedz Link Zgłoś
alicya Re: Niemieckie firmy odzieżowe 24.09.07, 18:32 Jeszcze firma more & more, ktora ma swoja glowna siedzibe pod Monachium. Odpowiedz Link Zgłoś
aniabos Esprit 24.09.07, 18:42 Esprit byl zalozony w USA przez amerykanska projektantke Suzie Tompkins, a potem wykupiony przez inwestora z Hong Kongu. Wprawdzie obecnie maja biura i inwestorow takze w Niemczech, ale trudno ich chyba nazwac niemiecka firma, juz predzej miedzynarodowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kc_mc Re: Esprit 24.09.07, 19:03 Jeszcze nie slyszalam w Niemczech, aby ktos firme Esprit opisywal jako nie niemiecka. A wrecz przeciwnie. Historii niestety firmy nie znam, wiec sie spierac nie bede. Odpowiedz Link Zgłoś
aniabos Re: Esprit 25.09.07, 04:11 kc_mc napisała: > Jeszcze nie slyszalam w Niemczech, aby ktos firme Esprit opisywal jako nie > niemiecka. A wrecz przeciwnie. > Historii niestety firmy nie znam, wiec sie spierac nie bede. Prosze jacy ci Niemcy pazerni ;-). Firma powstala w 1968 roku w San Francisco, wpasowywala sie bardzo dokladnie w owczesne amerykanskie tendencje i podbila rynek amerykanski na wiele lat zanim o niej uslyszano w Europie. Pierwszy sklep w Niemczech otworzono prawie dwadziescia lat pozniej. Dopiero niedawno kontrolujaca spolka z Hong Kongu, ktora ma takze biura w Niemczech, wykupila reszte praw do amerykanskiej marki i skonsolidowala marke pod jednym zarzadem. W USA ta firma jest ciagle powszechnie rozpoznawana jako amerykanska, chociaz jest tu znacznie mniej popularna niz byla dwadziescia lat temu. No coz, globalizacja :-). Odpowiedz Link Zgłoś
pianazludzen Re: Niemieckie firmy odzieżowe 24.09.07, 23:16 ja dorzuce jeszcze Joop!, Escada, Adidas, Puma. Odpowiedz Link Zgłoś