Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby??

• sammanta Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 15.08.08, 16:39
        Totalnie bez sensu. Trzeba mieć pusto w głowie żeby oceniać kogoś po
        cenie torebki.
      • tequilkuk Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 15.08.08, 17:44
        Po cenie/marce nie ale w pewnym stopniu kazda z nas jest oceniana na podstawie
        tego co nosi prawda? Pierwsze 5 sekund ma znaczenie, zeby nie wiem co probowaly
        wmowic forumowe malkontentki :P
        Jak widze dziewczyne z fajna torba to mysle "ma oko" - to juz opinia prawda?
        Potem patrze jak jest dobrane do reszty stroju, jak calosc jest swietna to
        pamietam dluugo.
        Twoja kolezanke tez ocenie, choc inaczej niz by chciala bo wbrew temu co jej sie
        wydaje bijace po oczach logo nie swiadczy za dobrze o stylu wlascicielki. Dobre
        rzeczy IMHO bronia sie same a zbyt widoczne logo tylko je psuje (dlatego mimo ze
        mi sie czesto podobaja to mam mieszane uczucia np przy torebkach Miu Miu).
        • kkkkk4 Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 15.08.08, 18:03
          Postanowiłam 'spersonalizować' opisywany obiekt, bo odsądziłyście
          dziewczynę od czczi i wiary. Aż mi trochę głupio, że użyłam jej
          przykładu do badania opinii forumowiczek. Nie ulega wątpliwosci ze
          za tą osobą wiele z was by sie obejrzało. Moja koleżanka (nie
          przyjaciółka-bo jak czytam to widzę, ze do takiej rangi awansowała).
          jest bardzo piękną kobietą. Ma 25 lat. Ubiera się skromnie
          aczkolwiek z klasą. Mnie akurat ten styl się bardzo podoba. Jest
          szczupła, średniego wzrostu. Nosi zazwyczaj wąziutkie dżinsy lub
          spódnice ołówkowe i do tego romantyczne delikatne bluzeczki: takie z
          żorżety, z delikatnymi bufkami. Kolory pastelowe lub czarne. Ma
          naturalne kasztanowe włosy ścięte przed ramiona i prostą gęsta
          grzywkę. Włosy zawsze jej błyszczą. Zawsze nosi widoczne kolczyki -
          kółka lub wiszące takie starodawne. Makijaż stonowany- eksponuje
          usta bo ma natruralnie duze- bezowym, matowym błyszczykiem. Taka
          ruda katie holmes. Myślę, że jest tak ładna osobą że nie potrzeba
          jej torebki, która "wygląda". Ale na pewno z torebką czy bez żadna z
          respondentek nie pomyślała by o niej że to chodząca tandeta.
          • nitulina Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 15.08.08, 18:22
            Lubię markowe torebki, potrafię na nie wydać bardzo dużo ale do
            głowy mi nie przyszło że to mi dodaje splendoru czy klasy...
      • bonzee32 Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 15.08.08, 18:17
        Po torbie to raczej nie.. Skanuje calosc i mniej wiecej wiem, jakie
        dana pani ma dochody, jaki poziom wrazliwosci, jakie ma podejscie do
        zycia, czy interesuje sie trendami, w jakim srodowisku sie obraca..
        etc
        • nessie-jp Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 15.08.08, 18:22
          > Skanuje calosc i mniej wiecej wiem, jakie
          > dana pani ma dochody, jaki poziom wrazliwosci, jakie ma podejscie do
          > zycia, czy interesuje sie trendami, w jakim srodowisku sie obraca..

Uściślając, to się nazywa "sądzenie po pozorach".
          • bonzee32 Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 15.08.08, 18:27
            Wiecej niz pozory... Patrze na twarz, i mniej wiecej wiem co siedzi
            w srodku po rysach. Wlosy, paznokcie - co je czy o siebie dba,
            sposb w jaki sie wyslawia, slownictwo jakiego uzywa: srodowisko w
            ktorzm sie obraca (kraj, y ktorego pochodzi..) a o sposobie
            ubierania to pewnie ksiazke mozna napisac..
            etc etc etc etc
            • nessie-jp Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 15.08.08, 18:53
              > Wiecej niz pozory... Patrze na twarz, i mniej wiecej wiem co siedzi
              > w srodku po rysach.

Ach! Niech zgadnę: małe oczka świadczą o złośliwości, jako u świni. Duże oczka
              świadczą o naiwności, jako u małpy. Krzywe oczka świadczą o skłoonności do
              złodziejstwa, a wąskie wargi o skłonności do okrucieństwa. Wydatne wargi
              świadczą o rozwiązłości (albo o przynależności do rodu Burbonów, co na jedno
              wychodzi). Garbaty nos świadczy o wyznawanej religii, a prosty nos świadczy o
              arystokratycznym pochodzeniu.

I wszystko jasne...
              • bonzee32 Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 15.08.08, 19:07
                po tym co napisalas to jednynie moge wywnioskowac, ze twoja twarz
                nie wyglada tak jakbys sobie zyczyla..
                • nessie-jp Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 15.08.08, 19:09
                  > po tym co napisalas to jednynie moge wywnioskowac, ze twoja twarz
                  > nie wyglada tak jakbys sobie zyczyla..

Jak to? Bez patrzenia na moje rysy twarzy jesteś w stanie wywnioskować? No,
                  sensacja... :)

Typowego zabiegu internetowego trolla (sugerowanie kompleksów rozmówcy) nawet
                  nie skomentuję, bo to nie na poziomie.
                  • bonzee32 Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 15.08.08, 19:11
                    Nie do konca wiesz kto to jest troll..
              • maudesme Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 15.08.08, 19:15
                To nie do końca tak ;) on wie co mówi :)
              • zosia9 Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 15.08.08, 19:23
                OK dolewam oliwy do ognia.
                Torebka świadczy o właścicielce!!!!!! Mówi o niej bardzo dużo (min
                czy jest zamożna, ale nie tylko)
                Ekologiczna, że wegetarianka lub je tylko organicznie;)
                Malutka że raczej nie idzie dzisiaj so pracy;)
                Wielka pelna że zapracowana
                Nadszarpana że fleja i nie przywiązuje wagi do porządku
                A porządna markowa zadbana że przeciwnie.
                Taka z bazaru (bez komentarza)
                Z H&M że studentka, uczennica, 1 praca.........
                Ja sama noszę torebki ze skóry, lubie marki (ale nie stać mnie na
                disegnerskie) wybieram raczej Batycką. Ale widziałam bardzo ładną
                Gino Rossi ze skórki ok 300 zł ( a wyglądała na droższą;).
                Nie zmieniam często torebek ( co oszczedza mi kłopotu że czegoś nie
                zapakowałam) A o Batycką zapytał się jeden z menagerów Irlanckich co
                to nadzorują Polskie filie ile taka kosztuje, bo chciałby dla żony.
                Podałam cenie i stwierdził że luksus kosztuje, jak wszędzie.
                Więc dziewczyny nie oburzajcie się tylko przyglądnijcie się
                torebkom, także swoim;)
                • nessie-jp Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 15.08.08, 20:14
                  No właśnie, bardzo ładnie streściłaś temat. Torebka może świadczyć o absolutnie
                  wszystkim, od zasobności portfela przez przekonania po samopoczucie i cele
                  życiowe. Ale to wszystko można stwierdzić tak naprawdę dopiero po zapytaniu
                  właścicielki, czy

a) nosi podartą torbę, bo jest fleją, czy dlatego, że przed chwilą o coś
                  zaczepiła i podarła

b) nosi torbę z bazaru bo jest ... czy dlatego, że wszystko jej jedno, w czym
                  nosi ziemniaki, biały ser i druk ZUS-DRA

c) nosi torbę z syntetyku dlatego, że jest kutwa, czy dlatego, że nie lubi
                  mordowania zwierzątek...

d) nosi markową torbę bo jest pewną siebie, dobrze zarabiającą kobietą na
                  wysokim stanowisku, czy dlatego, że sponsor (tatuś, ciocia, chłopak) się szarpnął...

Itede, itepe...
                • xtrin Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 16.08.08, 13:21
                  Noszę torebki własnoręcznie szyte, kolorowe materiałowe z Allegro lub skórzane,
                  polskich firm w cenie ok. 150zł.
                  Cóż o mnie powiesz? :)
                  • zosia9 Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 16.08.08, 15:06
                    Ze przeciętnie;) I z jakiś względów nie wydajesz dużo na ciuchy i
                    akcesoria;) ( nie koniecznie nie masz kasy, po prostu może wydajesz
                    na mieszkanie, inwestycje, dziecko itd.) Styl torebki pewnie
                    powiedziałbymi więcej;)
                    Zabawa w psychologa;) Ale tak oceniamy.
                    • xtrin Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 16.08.08, 16:34
                      zosia9 napisała:
                      > Ze przeciętnie;) I z jakiś względów nie wydajesz dużo
                      > na ciuchy i akcesoria;) ( nie koniecznie nie masz kasy,
                      > po prostu może wydajesz na mieszkanie, inwestycje, dziecko itd.)

Jak dla mnie 150-200zł za torebkę to wystarczająco dużo. Bez względu na zasoby
                      finansowe i pozatorebkowe wydatki nie widzę powodu dawać za torebkę więcej. W
                      tych granicach można już kupić wystarczająco porządną. Za marki nie płacę.

> Styl torebki pewnie powiedziałbymi więcej;)

Jestem wielbicielką minimalizmu, więc zapewne styl mojej skrajnie prostej,
                      czarnej torby krzyczy "przeciętność" :))).
            • sumire Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 15.08.08, 19:19
              bonzee32 napisała:

> Wiecej niz pozory... Patrze na twarz, i mniej wiecej wiem co siedzi
              > w srodku po rysach. Wlosy, paznokcie - co je czy o siebie dba,
              > sposb w jaki sie wyslawia, slownictwo jakiego uzywa: srodowisko w
              > ktorzm sie obraca (kraj, y ktorego pochodzi..) a o sposobie
              > ubierania to pewnie ksiazke mozna napisac..
              > etc etc etc etc

heheheh...
              a ja głupia zawsze sądziłam, że człowiek stosunkowo nieduży wpływ na moje rysy, odziedziczone w końcu po przodkach. OK, może to, czy ma zmarszczki mimiczne od śmiechu czy raczej takie od marszczenia brwi coś o nim mówi. ale reszta? pfff...
              • nessie-jp Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 15.08.08, 20:11
                > odziedziczone w końcu po przodkach. OK, może to, czy ma zmarszczki mimiczne od
                > śmiechu czy raczej takie od marszczenia brwi coś o nim mówi. ale reszta? pfff.

Ha, pewnie dziewczyny na Urodzie oceniają kobiety po tym, jakie mają zmarszczki
                = jak bardzo markowego kremu używają! :)))
        • zosia9 Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 16.08.08, 15:11
          bravo!
          Tak robimy wszyscy;)
      • siog Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 16.08.08, 00:51
        marka klasy nie doda.
        Ale nie wyobrazam sobie eleganckiej kobiety bez porzadnej torebki. Uwazam ze
        akcesoria (torebka, buty, bizuteria) sa wizytowka "zewnetrzna" kobiety.

swoja droga tutaj na forum strasznie pienia sie na temat "marki" w bardzo dziwny
        sposob:)
        • nessie-jp Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 16.08.08, 15:23
          > Ale nie wyobrazam sobie eleganckiej kobiety bez porzadnej torebki.

Ale torebki nosimy także wtedy, gdy nie musimy wyglądać elegancko. Chyba nikt
          nie wytrzyma psychicznie bycia eleganckim 24 godziny na dobę! :)

Ja noszę eleganckie torebki na profesjonalne rozmowy z szefem czy klientami, a
          zwyczajne mocne torby
          • adela38 Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 16.08.08, 16:59
            Na kazda okazje mozna miec markowa torebke, teczke , walizke, plecak, mini
            torebusie- co kto woli/potrzebuje.Markowa nie koniecznie musi znaczyc elegancka,
            ale...nawet czynnosci tzw fizjologiczne mozna robic elegancko...A elegancja nie
            jest noszenie malutkiej torebki, ale noszenie eleganckiej torby odpowiadajacej
            rozmiarem i fasonem do potrzeby w konkretnej sytuacji.
            Co do pan nie noszacych produktow skorzanych...Wszystko pieknie , ale ...skora
            jest produktem ubocznym przy produkcji zwierzat na mieso.Jak dlugo sa naszym
            pozywieniem tak dlugo ich skora powinna byc z calyn szacunkiem dla natury
            wykorzystywana do kazdego skrawka.Plastik zas jest wielkim obciazeniem dla
            srodowiska.Tektura i papier- trzeba scinac drzewa by je wyprodukowac, bawelna-
            juz teraz sie wybiera czy uprawiac bawelne czu np kukurydze- zywnosci zaczyna
            brakowac i niektorzy cierpia glod...
            Jako ciekawostke podam, ze ostatnio spotkalanm sie z torebkami ze skory
            strusiej...(Mulberry tez mial w ofercie- i chyba to bedzie moj nastepny
            zakup..)i pojawily sie po tym jak zaczeto hodowac strusie na mieso...
            • xtrin Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 16.08.08, 18:00
              adela38 napisała:
              > Wszystko pieknie , ale ...skora jest produktem
              > ubocznym przy produkcji zwierzat na mieso.

Argument znaczący wyłącznie przy skórach zwierząt powszechnie jadanych.
              I kompletnie nieznaczący dla wegetarian.

> bawelna - juz teraz sie wybiera czy uprawiac bawelne czy np
              > kukurydze- zywnosci zaczyna brakowac i niektorzy cierpia glod...

Widzę sporo innych możliwości rozwiązania tego problemu, a przede wszystkim
              argument to w imię skór dość obłudny - ok. 70% produkcji zbóż idzie na paszę dla
              zwierząt. Bez mięsa dałoby się tym wykarmić wszystkich i jeszcze mnóstwo miejsca
              na bawełnę by zostało.
              • adela38 Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 16.08.08, 19:10
                Moze i tak, ale ludzie w wiekszosci nie sa wegetarianami...A ci tez zwykle jedza
                sery, pija mleko, jedza jajka...ok moga sie przestawic na weganizm...
                Tylko ze swiat jest jaki jest- moj syn np za nic nie chce jesc jarzyn... i nie
                on jeden...a jak dlugo jemy zwierzeta, ich skore powinnismy z szacunkiem dla
                natury wykorzystywac...
                • xtrin Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 16.08.08, 20:03
                  adela38 napisała:
                  > Moze i tak, ale ludzie w wiekszosci nie sa wegetarianami...

Ja też nie.
                  Co nie zmienia faktu, że Twoje argumenty były marne.
            • nessie-jp Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 16.08.08, 20:18
              > Co do pan nie noszacych produktow skorzanych...Wszystko pieknie , ale ...skora
              > jest produktem ubocznym przy produkcji zwierzat na mieso.

I co z tego? Kości też są produktem ubocznym. Czy to znaczy, że każda elegantka
              musi nosić wołową gicz w charakterze ozdoby?
            • siog Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 16.08.08, 22:00
              adela38 napisała:

> Co do pan nie noszacych produktow skorzanych...Wszystko pieknie , ale ...skora
              > jest produktem ubocznym przy produkcji zwierzat na mieso.Jak dlugo sa naszym
              > pozywieniem tak dlugo ich skora powinna byc z calyn szacunkiem dla natury
              > wykorzystywana do kazdego skrawka.Plastik zas jest wielkim obciazeniem dla
              > srodowiska.Tektura i papier- trzeba scinac drzewa by je wyprodukowac, bawelna-
              > juz teraz sie wybiera czy uprawiac bawelne czu np kukurydze- zywnosci zaczyna
              > brakowac i niektorzy cierpia glod...
              > Jako ciekawostke podam, ze ostatnio spotkalanm sie z torebkami ze skory
              > strusiej...(Mulberry tez mial w ofercie- i chyba to bedzie moj nastepny
              > zakup..)i pojawily sie po tym jak zaczeto hodowac strusie na mieso...

Adela 38 bardzo madrze napisane!!!!!!! w koncu!
              Tylko, ze niestety niektorzy nigdy nie zrozumieja ze tym tanim plastikem
              bardziej szkodza zwierzetom i naturze, niz gdyby kupowali skorzane wyroby.
              • nessie-jp Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 16.08.08, 22:03
                > Tylko, ze niestety niektorzy nigdy nie zrozumieja ze tym tanim plastikem
                > bardziej szkodza zwierzetom

No, tak, bo rzecz jasna zwierzę czuje się lepiej obdarte ze skóry, niż gdyby
                miało oglądać plastik. :((

Wiesz co, nie sposób dyskutować z takim podejściem. Ja nie noszę skórzanych
                toreb. Wolno mi. Proszę, nie próbuj mnie nawracać na siłę i robić mądrych uwag.
                Nie ma sensu. Nie będę nosiła skóry zdartej ze zwierzęcia, nie będę nosiła
                rękawiczek z kota (bo takie się robi w Chinach, wiesz o tym, prawda? No, ale to
                lepiej dla kota, żeby został wrzucony do wrzątku i obdarty ze skóry, niż gdybyś
                ty miała założyć "plastikowe" rękawiczki...)

Uważam sztuczną skórę za bardzo dobry i zaawansowany technologicznie materiał,
                który jest bardzo trwały, ładny i nie wymaga zabijania. I tyle.
                • adela38 Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 16.08.08, 23:28
                  Kiedy na torebki i buty uzywa sie skor bydlecych i swinskich...
          • jamjula Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 19.08.08, 21:26
            Skoro nie czujesz sie rozpieszczana przez rynek mody, proponuję
            odwiedzić stronę www.mattandnat.com. Zaj..iste torby, ekstra
            stylowe, niepowtarzalne, ekologiczne...
            • ooo7 do julita888 20.08.08, 06:48
              Ależ doskonale sobie zdaje sprawę ze taki portfel witchena kosztuje
              40zł a te pozostałe 360zł płaci się po to zeby takiego portfela nie
              miało połowę miasta. Na tym polega m.in istota ekskluzywnych
              marek.Nie tylko na oryginalnym wzornictwie i jakości wykonania. Ja
              dokonuję wyboru z pełna swiadomością.
      • adela38 Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 16.08.08, 07:55
        Lubie torebki i mam ich duzo...Jakos to sie tak dzieje, ze kupuje glownie
        torebki firmy Mulberry...(tej firmy mam razem 7 sztuk...policzylam)...ale ja
        jestem osoba w srednim wieku, bawiaca sie moda i mnie na nie stac.
        Torebki tej firmy w Posce nie sa popularne, nie ma kopii na bazarach i ludzie na
        ulicy nie maja pojecia ile kosztuja, a jednoczesnie sa bardzo piekne, eleganckie
        i trwale..
        Rzeczywiscie torebka jest wizytowka kobiety.Sama zwracam uwage na to jaka
        torebke ma kobieta by jakos ocenic z kim mam do czynienia.Droga markowa torebka
        ma jedno fajne dzialanie- w sklepach...szczegolnie tych drogich majac taka
        torebke jest sie lepiej traktowana...tzn nie zeby inaczej bylo sie traktowana
        zle, ale ...najwyrazniej jest to znak, ze klient jest "kupujacy" a nie tylko
        "ogladajacy".
        Inne to to, ze osoby zamozne oraz znajace sie na markach widzac markowe dodatki
        kwalifikuja delikwentke do jakiejs konkretnej "kasty"...
        • bonzee32 Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 16.08.08, 13:10
          Skoro fanka mulberry to mam pytanie :-)
          Nie wiesz czemu wycofali z oferty prawie wsyzstkie iconic bags jak
          elgin, annie czy agness?
          • adela38 Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 16.08.08, 15:14
            nie wiem, ze wycofali...ostatnio kupilam agyness biala duza ze srebrnymi
            dodatkami...okrasilam ja czarna zawieszka z pierwsza litera mojego imienia i
            srebrnym breloczkiem z czerwonym sercem, by wygladala na moja i byla
            niepowtarzalna...
            www.purseblog.com/mulberry/mulberry-agyness-bag.html
            www.mulberry.com/#/storefront/c80/
            Moze po prostu ten model byl przeznaczony na jeden sezon? Czesto tak
            maja...jedna sa na kilka sezonow, inne na jeden...
      • kaja96 Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 19.08.08, 09:37
        Jest takie pojęcie jak "ubierać się z klasą" i o taką klasę raczej tu chodzi, nie generalizujcie tego na całe życie i charakter osoby. Uważam, że torebka bardzo dużo mówi o osobie. Markowa wcale nie znaczy że skórzana, elegancka. Ja osobiście kupuje torebki które dla mnie są drogie-markowe. Mówienie na forum moda że nie oceniacie po torebce, to tak jabyście mówiły nie oceniam po wyglądzie, a większość wątków o tym jest.
        • mikolaus Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 19.08.08, 10:14
          No to byscie sie drogie siostry mocno przejechaly oceniajac
          mieszkancow zachodniej czesci europy po torbach itp itd zas tekst o
          lepszej obsludze w jakims ciucholandzie pochodzi chyba z telenoweli
          brazylijskiej bo to rzecz nie do pomyslenia w normalnym sklepie na
          zachodzie.ale przynajmniej juz wiem czemu zamiast jechac na zakupy
          do normalnych miejsc niektorzy moroni przeplacaja w Polsce.
          • sankanda Ja tam oceniam kobity nie po torbach 19.08.08, 10:45
            tylko po rodzaju problemow, ktore je nurtuja ;)
            w zwiazku z tym, baboland dziele na torby i kobiety :)
          • tequilkuk Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 19.08.08, 10:55
            Przejechac sie mozna zawsze ale wierz mi ze na tym twoim mitycznym
            zachodzie tez oceniaja w sklepach i to nie tylko po torbie.
            • sankanda Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 19.08.08, 11:11
              oh, ten zachod az tak bardzo mityczny dla mnie nie jest :))))

ale wierze ci, bo musze : po prostu nie bywam w sklepach, w ktorych
              obsluga wyzej sra niz dupe ma :)
              • tequilkuk Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 19.08.08, 18:36
                Ale ja nie do ciebie pisalam :)

Mi musi obsluga zalezc mocno za skore zebym skreslila sklep, jesli asortyment mi
                odpowiada. Ale jakos przewaznie nie mam problemu bo sie nauczylam wysylac
                wyrazny sygnal: prosze mnie zostawic w spokoju, umiem zapytac jak bede czegos
                potrzebowala. Za to moj chlop nie wroci jak nie wywala wszystkiego na lade :)
          • madziusiuss Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 19.08.08, 14:58
            > brazylijskiej bo to rzecz nie do pomyslenia w normalnym sklepie na
            > zachodzie.ale przynajmniej juz wiem czemu zamiast jechac na zakupy

Oczywiście, ze wszedzie zagranica oceniaja klienta po wygladzie,
            tylko raczej w kategorii "jaką mam przyjąc postawę, bo jestem w
            pracy i nie chcę się przemęczać". Jeśli wchodzi babka w rodzaju
            Ivana Trump, sprzedawca od razu pada na kolana i lata wokól jak
            pracowita pszczólka. Jeśli wchodzi ktoś ubrany "tandetnie"
            sprzedawca zachowuje sie wyczekująco - albo bogaty i go stać
            (wystarczy kilka sekund rozmowy i już wiadomo, czy klient jest
            konkretny), albo oglądacz i mozna go zlekceważyc.

Zagranicą są niezliczone analizy, jak zachowywali sie sprzedawcy w
            salonach samochodowych, gdy wchodził brudny obwieś oglądac luksusowe
            auta. Można to gdzieś odnaleźć w sieci.

• miska_malcova Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 19.08.08, 11:01
        nie, nie oceniam. Można powiedzieć, że nie ma dla mnie znaczenia jakie marki
        ktoś ma na sobie. Torebki mnie absolutnie nie interesują. Moja torebka nic Wam o
        mnie nie powie, chociaż może powie... Powie, że lubie wygodę i funkcjonalność,
        ale nie dowiecie się ile mam kasy, czy pracuję, czy studiuje itp. Radze uważac
        na ocenianie po wyglądzie, bo można sie przejechac i kogoś mocno zranić.
        • sankanda Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 19.08.08, 11:31
          e tam, jak ktos chce wychodzic do ludzi ubrany jak obwies, to
          wiadomo, ze takie oceny otoczenia ma gdzies...
          • miska_malcova Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 19.08.08, 11:37
            mylisz się... Moze miec słabszy dzień, kłopoty.
            • gabrielafrancuz Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 19.08.08, 11:42
              Traktujecie lepiej / poważniej kobietę z torebką Batycki niż z H&M?
              Pod jakimi względami?
            • sankanda Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 19.08.08, 12:00
              to tez prawda, ale w koncu zycie, to nie zawody olimpijskie i wygra
              ten, kto sie z tym pogodzi. a ten, kto nigdy tego nie zrozumie - to
              umrze glupi jak but.
              uwielbiam ladne torby i kupuje wylacznie modele, ktore w sklepach
              rozpoznaja, ale od kilku tygodni chodze z koszykiem, ktory kupilam
              na wakacjach za 50 euro i ani mi sie sni przepakowywac rupieci do
              jakiego prestizowego modelu i szukac dowartosciowania w oczach
              sklepowej czy jakiejs pindy ze sztucznym diorem.
              fakt, ze jak sobie uswiadomie snobizm personelu sprzedajacego w
              niektorych miejscach, to musze przyznac racje dziewczynom, ktore
              uwazaja, ze sa oceniane, ale wydaje mi sie, ze tutaj bardziej
              cghodzi o aprobate w oczach personelu, ktory liczy na turnover niz
              faktyczna ocene czlowieka. wyluzujcie dziewczyny...
              • miska_malcova Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 19.08.08, 15:05
                na całe szczęście mam w nosie, czy mnie ktoś obcina zadając sobie trud
                zastanawiania się nad tym, czy moja torebka/buty/dżinsy sa
                markowe/bazarkowe/szmateksowe itp. Ja tez tak nie oceniam ludzi i dobrze mi się
                z tym zyje :-)

Panie sprzedawczynie, które najpierw ocenią mnie po wyglądzie i dadza mi odczuć,
                że za wysokie progi na moje nogi... mają u mnie niełatwe zycie ;-) Ostatnio
                doświadczyła tego recepcjonistka z hotelu, której widocznie turysta z plecakiem
                kojarzył się z gołodupcem :-) A to juz jej zmartwienie :-)
      • danuu "Drogie" torebki w Polsce 19.08.08, 12:09
        Muszę Wam powiedzieć, że jak ja widzę kobietę z torebką z wielkim
        napisem Fendi to moja pierwsza mysl brzmi PODROBA.
        Naprawde, biorac pod uwage ze w Polsce nadal zycie jest dalekie od
        zachodnich standardow, to jak widze kobiete z torebka firmowa
        badz "firmowa", to z reguly zakladam ze to podroba. Nie znam sie na
        drogich torebkach dlatego - oprocz razacych przypadkow nie poznam
        podrobki od oryginalu - ale nauczona rowniez forumowym
        doswiadczeniem i tym, ze w Polsce jest przyzwolenie na podrobki - i
        zakladam ze to jednak nie oryginal.
        A co do dyskusji - po raz kolejny ujawnia sie tutaj typowo polski
        etos biedy. Ale juz mi sie nie chce o tym pisac, bo to jest bleeee
        • sankanda Re: "Drogie" torebki w Polsce 19.08.08, 12:18
          ...nigdy bym nie kupila torby z wielkim napisem fendi czy innym. nie
          dlatego, ze wygadalaby jak podroba, tylko dlatego, ze to paskudztwo,
          fuj !
        • sabriel Re: "Drogie" torebki w Polsce 19.08.08, 18:15
          Ze mną jest podobnie, jak widzę takie dające po oczach LV, to też klasyfikuje to
          jako podróbę :)))Nie ukrywam, że patrzę od razu na buty, resztę dodatków.
          • k1k2 Re: "Drogie" torebki w Polsce 20.08.08, 18:54
            > Nie ukrywam, że patrzę od razu na buty, resztę dodatków

ja tak samo. szczegolnie na buty, a w drugiej kolejnosci na marke
            jeansow (jeli kobieta ma na sobie jeansy). jakos wydaje mi sie
            bardziej wiarygodne ze ktos kupuje oryginalna torebke jesli nosi 7
            for all mankind albo true religion.
      • titta Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 19.08.08, 17:44
        Tak, oceniam. Jak logo/metka ;) sie za bardzo w oczy rzuca, znaczy
        ze wlascicielka ma kompleksy.
        Z klasa znaczy dyskretnie.
      • marzaca Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 20.08.08, 10:10
        kurcze, ciekawe jak wypadlabym w Waszych oczach z wszedzie noszonym (no,oprocz
        sytuacji wymagajacych elegancji- czyli jak najrzadszych;) ) czarnym plecakiem z
        laptopem (lub bez ;) ) hehehe
        jako biedna? fleja? czy studentka (ktora juz nie jestem) ?
        • chude_ramie Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby? 20.08.08, 14:08
          dlaczego niektóre z was tak bardzo interesują się tym, jaką torebką
          mają przy sobie inne kobiety?

niech każdy nosi to, na co ma ochotę i innym nic do tego

żyj i daj życ innym
        • k1k2 Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 20.08.08, 18:59
          ja tez na ogol nosze czarny plecak
          ale jezeli juz torebke to - porzadna
          albo taka albo zadna
          tak samo zegarek, perfumy, a nawet drobiazgi takie jak dlugopis...

swoja drogo ciekawi mnie kto jeszcze lubi miec PORZADNY dlugopis? :-
          )) nie mowie zeby wydawac stowe, cena nie jest wazna, wazna wygoda w
          trzymaniu (ciezar itp) i jak pisze. no szlag mnie trafia gdy musze
          skrobac notatki lub podpisywac sie jakims badziewiem.
          • g_l_o_r_i_a Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 20.08.08, 19:32
            ja wolę pisać największym kołkiem, z reguły.
            lepsze długopisy są dla mnie zbyt ciężkie.
      • panna_holly Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 21.08.08, 12:31
        "Moja znajoma stwierdziła, ze musi mieć "markową" torbę z widocznym
        logo aby wyglądać na "laskę z kasą" jak to określiła."
        O klaskie człowieka nie świadczy ubranie, ale sposób w jaki je nosi.
        Innymi słowy klasa to nasz styl bycia i używanie magicznych słów:
        dzień dobry, przepraszam, dziękuję itp.
        Klasa z drogimi ubraniami nie ma nic wspólnego. Oczywiście osoba z
        klasą może nosic drogie ubrania, ale nie epatuje metkami, bo to
        nieleganckie.
      • zabamala Re: nie o markę tutaj chodzi ! 21.08.08, 16:28
        Wygląd ,designe, forma, kolor, kształt, oryginalność, dobór
        materiałów, okucia, sprzączki, zamki i dodatki, to coś czego nie
        mają inne torby, funkcjonalność, a na samym końcu producent - takie
        są moje kryteria wyboru.
        Nie lubię mieć tego co wszyscy, nawet jeśli ma logo Prady, Crystiana
        Diora, Batyckiego, Dolce & Gabbany, Lacroix, Balenciagi.
        Najważniejsze, żeby torba była piękna - po prostu!

Obnoszenie się z nieładną (nieciekawą) torbą tylko dlatego że ma
        logo znanego producenta-projektanta, nazywa się snobizmem lub jak
        kto woli "wieśniactwem".
        I na pewno nie świadczy o klasie!
        • gabrielafrancuz Re: nie o markę tutaj chodzi ! 21.08.08, 16:39
          zabamala napisała:

> Nie lubię mieć tego co wszyscy, nawet jeśli ma logo Prady, Crystiana
          > Diora, Batyckiego, Dolce & Gabbany, Lacroix, Balenciagi.
          > Najważniejsze, żeby torba była piękna - po prostu!
          >

Chciałam tylko napisać, że mało kto na polskich ulicach ma Pradę czy Diora -
          nawet jeśli jest przekonany, że skoro zapłacił za nią 900 zł, to musi być
          oryginalna :-)))
          • pannax27 Re: nie o markę tutaj chodzi ! 24.08.08, 19:46
            gabrielafrancuz nie masz racji. po pierwsze nie kupi sie za 900 zl torebki
            znanego projektanta! po drugie kupowac nalezy tylko i wylacznie w firmowych
            sklepach.
            • gabrielafrancuz Re: nie o markę tutaj chodzi ! 24.08.08, 21:56
              Przecież o tym właśnie piszę.
      • pannax27 Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 24.08.08, 19:44
        Mam 30 lat. od kilku lat nie nosze gorszych torebek niz Valentino, Dior. Tak
        samo wazne sa okulary, zegarki, buty. To co nosze swiadczy o mnie. Na wszystko
        zarabiam sama, stac mnie na jeansy bossa wiec je nosze. I nie piprzcie tu ze
        jakas zara czy kazar to marka godna wymi9enianiajej jako dodajacej prestizu.
        Dior, Gucci, Manola to sa marki godne wymienienia. Ostatnio kupilam sobie DG :)
        a te co pisza ze marka jest niewazna znaczy ze jeszcze malo zarabiaja i nei stac
        je na cos naprawde ladnego.
        • sankanda Re: Czy oceniacie kobietę po marce/cenie torby?? 24.08.08, 21:53
          hahahaha:))))
          to jeansy od bossa jest dla ciebie, posiadaczki toreb od valentino i
          diora czyms wyjatkowym ? ja kupuje dzinsy u armaniego, ck i
          diesel'a, ale traktuje je tak samo jak traktuje dzinsy levi'sa,
          czyli szmaty nie do zdarcia.
          gdybys napisala, ze kupujesz np. sukienki u lanvina, kardigany u
          diora... i tak by ci to nie pomoglo.
          :))))
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka