Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    15.02.09, 13:30
    W tym wątku wymieniamy doświadczenia z pasami do pończoch i pończochami firmy
    Admirał.

Warto przypomnieć, że firma Admirał wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientek i
    szyje pasy oraz pończochy na zamówienie.

UWAGA! W tym wątku NIE opisujemy doświadczeń ze sklepu Admirał na allegro.pl -
    to robimy w wątku o sklepie. Tu jedynie opisujemy pasy i pończochy.
    Obserwuj wątek
      • joankb Jaki rozmiar? 22.02.09, 14:56
        Mam ok. 66-67 w pasie i 94 w biodrach. Ma mnie nie udusić, ale ma nie wisieć...
        Pończochy jakieś kupiłam (za długie, chyba..), z pasem chcę zacząć od czegoś
        niedrogiego.
        • iczanka Re: Jaki rozmiar? 22.02.09, 15:11
          S powinna być dobra w pasie mam tyle samo i nie dusi:)
        • malagracja Re: Jaki rozmiar? 22.02.09, 15:19
          A dlaczego uważasz, że za długie? I jakie kupiłaś? :)

Bierz S, będzie dobra.
          • pinupgirl_dg Re: Jaki rozmiar? 22.02.09, 15:37
            Chyba, że chcesz ten fioletowy - on jest dużo mniej niż inne kolory rozciągliwy.
            Jeśli chcesz czarny to S-ka będzie dobra. Jak wychodzi ten koronkowy - nie mam
            pojęcia, dopiero się do niego przymierzam.
            • monissska Re: Jaki rozmiar? 22.02.09, 15:59
              koronkowa Mka jest dobrana 73cm w talii - nawet mogłaby być lekko węższa, ale
              pas jest dość długi, podwiązki też trochę za długie, więc to a pewno nie jest
              pas do długich pończoch.
              Ogólnie fajny pas, ładniejszy niż na zdjęciach na aukcji
            • plecha1 Re: Jaki rozmiar? 22.02.09, 16:22
              Z koronkowych S, zdecydowanie.
          • joankb Re: Jaki rozmiar? 22.02.09, 20:11
            Veneziana, Calze Mary. Sięgają mi do kroku :)) Musiałaby być bardzo krótka
            podwiązka.
            A i tak były najkrótsze - takie z Gatty, samonośne musiałam przekazać dalej -
            były z 3 cm powyżej kroku. Masakra.
            Ja jestem niewysoka (158) i mam bardzo szczupłe odnóża. Plus numer buta 35,5.
            Muszę chyba pogrzebać na allegro w jakich starych nylonach - te 15 lat temu były
            nieco inne standardy wzrostowe.
            Te kupiłam - bo tanie, na wyprzedaży. Chcę najpierw spróbować.
            • malagracja Re: Jaki rozmiar? 22.02.09, 20:26
              Ja bym sprobowala nylonow Cervin, dobre sa na szuple nogi :) 1 bylaby na Ciebie
              ok :)
      • iczanka Re: ADMIRAŁ 23.02.09, 12:22
        Właśnie przyszły czarne w rozmiarze M, i są takie jakie chciałam: długie i nie
        "wałeczkują" na końcu (hurra! hurra!). Podoba mi sie materiał z którego są
        zrobione, nie gryzie i nie drapie:D Miałam zamiar jedną parę dać mamie ale chyba
        nie oddam:D
      • malagracja Odznaczanie się pod ubraniem. 01.03.09, 13:32
        Kotwtrampkach napisała:

Czytałam na fizi o pasie firmy Admirał II i... mam takie pytanie... co to znaczy
        że odznacza sie pod ubraniem..? Moze to głupie - ale nie rozumiem - jak mógłby
        się nie odznaczać? Ma grube gumki, sprzączki? - w opisie jest że maskuje boczki
        - tzn wbija się tez w sadełko? Mnie pod ubraniem nie odznaczają się tylko
        gładziutkie, nieopinające, półprzeźroczyste i bardzo skąpe stringi - więc chyba
        nie wiem o co mogłoby chodzić ;-)
        pytałam na fizi, ale to straszy wątek, nie wiem, czy się doczekam na
        odpowiedźtam ;-)
        • monissska Re: Odznaczanie się pod ubraniem. 01.03.09, 13:55
          napisałam odpowiedź wczoraj:)
          • pinupgirl_dg Re: Odznaczanie się pod ubraniem. 01.03.09, 14:15

To ja sobie pozwolę ją tutaj przekopiować, by pytanie i odpowiedź były w jednym miejscu. Może ktoś jeszcze będzie miał podobny dylemat. Całość wraz z recenzją można znaleźć pod linkiem
            fiziaponczoszanka.blox.pl/2009/02/Pas-do-ponczoch-firmy-Admiral-II.html
            A oto odpowiedź Monissski w sprawie odznaczania się pasa:

monissska
            2009/02/28 17:45:55
            "pas składa się z podwójnej warstwy materiału, te dwie części zszyte są ze sobą tylko na dole i na górze - istnieje więc dolny i górny szew który się odznacza pod ubraniem. I wcale nie mówię tu o półprzezroczystej spódniczce, testowałam go z kilkoma bardziej przylegającymi spódnicami z grubszego materiału. Nie ma w tym nic niezrozumiałego:)
            Dla porównania pod tymi samymi spódnicami pas ze StockingsHQ odznacza się lekko - jedynie regulatory, ewentualnie żabki.
            Poza tym przyznam, że kupowałam go z myślą o ulubionej jasnożółtej spódnicy i po prostu widać dokładnie że mam COŚ pod spodem (pas;))

boczki maskuje i świetnie sobie z nimi daje radę-spłaszcza je, tak bym to powiedziała;
            co do wbijania się, nie wiem o co konkretnie Ci chodzi; ja mam największe problemy z tłuszczykiem w okolicy brzuszka - zarówno pod jak i nad pępkiem, skoro pas nie jest wysoki, to oczywiście będzie widoczne przejście z okolicy obciśniętej pasem (tłuszczyk podpępkowy) a tej nieobciśniętej - (nad pępkowej) ale w ten sam sposób"działają" spódnice i wszystkie ubrania, które zaczynają się w talii, więc dla mnie nie ma to znaczenia. Tylko zaznaczam,że to nie jest tak że nagle NAD pasem wszystko mi się wylewa, raczej jest to pod ubraniem niewidoczne"
            • kotwtrampkach Re: Odznaczanie się pod ubraniem. 01.03.09, 14:37
              hmm, no to jeszcze raz ;-)
              jak zakładasz pas ze StockingsHQ , to nie widać na ciele (biodrach pośladkach)
              poziomych linii? Mam na myśli takie linie, jak od za ciasnych majtek, za
              płytkich, fig dzielących pośladki?

Ile pasów widziałam - wszystkie były na tyle grube, aby się odznaczać dokładnie
              ;-) Myślałam już że jedynie pas-spódniczka będzie dobry pod ubranie (reszta bez
              ubrania :-) )
              • monissska Re: Odznaczanie się pod ubraniem. 01.03.09, 16:27
                aż ubrałam dla Ciebie obydwa pasy, pończochy i spódnicę:D
                i tak:

-w żadnym z pasów nie widać poziomych linii na pośladkach - bo nie ma tam
                pasa:), obydwa są wykrojone ponad pośladki.
                -w pasie ze stockingsHQ odznaczają się głównie regulatory, trzeba się bardzo
                bardzo przyjrzeć żeby zobaczyć przejście pomiędzy pasem a skórą- np w okolicach
                ud z przodu; tam zwyczajnie nie ma grubego szwa(poza tym pas jest z jednej
                warstwy cienkiej lycry), jest delikatne koronkowe wykończenie i myślę,że tu leży
                odpowiedź, czemu się nie odznacza
                -w Admirale dokładnie widać Łuki (takie sukiennice;P), które tworzy mi
                (szczególnie z przodu) ten pas a właściwie ten dolny szew - na zdjęciach do
                notki dokładnie ten element widać
                • monissska Re: Odznaczanie się pod ubraniem. 01.03.09, 16:31
                  aha i jeszcze jedno - ten pas jest naprawdę fajny, za każdym razem jak go
                  zakładam utwierdzam się w tym przekonaniu, więc dla mnie to fajny, tani pas pod
                  mniej dopasowane rzeczy - myślę, że przy spódnicach/sukienkach-bombkach się
                  świetnie sprawdzi:)

jeśli bym miała kupować taki sam jeszcze raz to bym go kupiła, tyle że
                  powalczylabym z Panią Ewą, żeby dopracowała miejsce przechodzenia pasa w
                  podwiązkę - tzn to miejsce łączenia, żeby materiał pasa zwężał się do szerokości
                  podwiązki, a nie łączył się z nią tak kanciasto;/ nie wiem czy ktokolwiek
                  zrozumie o co mi chodzi:D
                  • pinupgirl_dg Re: Odznaczanie się pod ubraniem. 01.03.09, 16:36
                    Ja rozumiem i zgadzam się w całej rozciągłości :). Jak będę przerabiać pas to
                    powalczę też z tym miejscem.
                    • malagracja Modeluje czy spłaszcza? Bo jest roznica? n/t :) 01.03.09, 17:52
                      • monissska Re: Modeluje czy spłaszcza? Bo jest roznica? n/t 01.03.09, 18:03
                        yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy???
                        • malagracja Re: Modeluje czy spłaszcza? Bo jest roznica? n/t 01.03.09, 18:04
                          Modeluje to znaczy, ze zostawia okragle kształty ale zmiejsza je o kilka
                          centymetrow (czytaj: przesuwa i sciska tluszczyk). Splaszcza to znaczy, że mocno
                          opina i nic wiecej.
                          • monissska Re: Modeluje czy spłaszcza? Bo jest roznica? n/t 01.03.09, 18:06
                            dziękuję Ci dobra kobieto:)
                            biorąc pod uwagę, że nie nikt nie chce modelować boczków- bo to wbrew logice:P
                            więc..spłaszcza i to mnie bardzo cieszy
                            • malagracja :) n/t 01.03.09, 18:08
      • stary_dywanik ADMIRAŁ fioletowy 02.03.09, 12:24
        Mam fioletowy pas w rozmiarze XS (moje wymiary to okolo 59/88). W
        zaleznosci od stopnie najedzenia nosze na srodkowej lub
        najluzniejszej haftce. Kolor ladniejszy niz na zdjeciu.
        • vintage_girl admirał czarny 11.03.09, 11:57
          Kupiłam czarny, gładki. No i przy pierwszym zapinaniu wyszedł mi pasek materiału
          z żabki :( Próbowałam go wcisnąć jakoś pod metalową nasadkę, ale i tak przy
          zapinaniu wychodzi. Co można z tym zrobić? Chyba tylko klej jakiś mocny mi
          pozostaje.
          • malagracja Re: admirał czarny 11.03.09, 12:06
            Odeślij, koniecznie.
          • pinupgirl_dg Re: admirał czarny 11.03.09, 15:03
            malagracja ma rację - możesz go reklamować. Te żabki można czasami dostać w
            sklepach stacjonarnych po jakieś 2zł - więc jak coś jeśli to jedyna wada to
            szybszym sposobem może być wymiana żabki. Jeśli miałabyś jakiekolwiek kłopoty to
            ja mam tych żabek trochę, zawsze mogę Ci wysłać.
            • vintage_girl Re: admirał czarny 11.03.09, 15:43
              napisałam już maila do nich. Zobaczymy jaka będzie odpowiedź. Jakby co to
              poszukam żabek, a jak nie znajdę, to poproszę cię o wysłanie jednej :) dzięki
              • aiczka Re: admirał czarny 21.04.09, 11:07
                Miałam ten sam problem i naprawili. Niestety te żabki najwyraźniej nie zawsze są
                dobrze zaciśnięte.
      • kasia_grubasia Re: ADMIRAŁ 24.03.09, 22:43
        Czy obwód w biodrach ma duże znaczenie przy wybieraniu rozmiaru pasa? Ja mam w
        talii 65 cm więc niby wychodzi S ale jest na max 94 cm w biodrach, a ja mam
        jakieś 3 cm więcej. Zmieszczę się?
        • pinupgirl_dg Re: ADMIRAŁ 25.03.09, 00:10
          To mamy bardzo podobne wymiary :) - ja noszę S-kę. Nie wiem, który dokładnie Cię
          interesuje, ale jeśli ten gładki czarny to będzie lekko modelujący, te kolorowe
          i koronkowe wychodzą większe (za wyjątkiem fioletowego). Generalnie dobieraj do
          rozmiaru w talii, chyba, że chcesz nosić te pasy nisko.
          • kasia_grubasia Re: ADMIRAŁ 25.03.09, 17:23
            Dzięki, właśnie zamówiłam ten gładki czarny :)
      • anulla1974 ADMIRAŁ-jaki rozmiar pasa? 02.04.09, 10:50
        Na 64 cm w talii i 90 cm w biodrach lepszy będzie XS czy S? Chodzi
        mi o zwykły czarny pas z 6 żabkami. I czy polecacie - pas w cenie 32
        zł /pas do pończoch nowy 6 żabek - numer 577421565/ czy 36 zł /sexi
        pas do pończoch, nowy, 6 żabek - numer 585440920/? Różnią się chyba
        tylko metalowymi regulatorami.
        • pinupgirl_dg Re: ADMIRAŁ-jaki rozmiar pasa? 02.04.09, 11:12
          Ja mam ten czarny w rozmiarze S na około 64/96 i myślę, że jest akurat. Nie wiem, jak duży jest przeskok między rozmiarami i czy w XS-kę bym się wcisnęła. S-ka na początku mi się wydawała za mała, teraz jest akurat a nawet z lekkim luzem, ale mniejszego bym nie brała.
          Te dwa pasy rzeczywiście różnią się tylko regulatorami - rzecz gustu. Te plastikowe podobno też dobrze trzymają. Mnie metalowe nie uczulają. Recenzje jednego i drugiego pasa znajdziesz tutaj:
          fiziaponczoszanka.blox.pl/2009/01/Pas-do-ponczoch-Admiral.html
          fiziaponczoszanka.blox.pl/2009/02/Pas-do-ponczoch-firmy-Admiral-II.html
          • anulla1974 Re: ADMIRAŁ-jaki rozmiar pasa? 24.04.09, 11:58
            Po namyśle i korespondencji z p. Ewą zdecydowałam się na czarny pas
            z metalowymi żabkami rozmiar XS. Leży dobrze, bez problemu zapinam
            się na środkową haftkę.
      • amelia.k Re: ADMIRAŁ 03.04.09, 19:57
        Dostałam na imieniny bardzo ładny czarny, koronkowy pas tejże firmy i
        do kompletu grube czarne pończochy. Muszę powiedzieć, że dziś miałam
        na sobie po raz pierwszy w życiu tak skomplikowany konstrukcyjnie
        twór jak pas+pończochy:) I troszkę się rozczarowałam... nie wiem z
        czego to wynika ale przednie żabki non stop, przy każdej próbie
        podniesienia nogi trochę wyżej (wejście do autobusu) albo posadzenia
        swego siedzenia, odpinały się!! Nie wiem, czy to jest kwestia słabych
        żabek, czy może zbyt długich pasków (a skróciłam je na maxa)?
        • malagracja Dlaczego zabki sie odpinaja? 03.04.09, 20:04
          1. Zbyt krotkie przednie podwiazki.
          2. Zbyt daleko zapinasz zabki na poczoszce, wysatrczy tylko troche materialu
          "zacisnac".
          3. Zbyt grube ponczochy.
          4. Zbyt slabe zabki.

Sprobuj je jakos inaczej zapiac, zwiekszyc regulacje. Zabki nie maja prawa sie
          odpinac.
          • kasia_grubasia Re: Dlaczego zabki sie odpinaja? 18.04.09, 18:43
            Malagracja to żabki się odpinają jak powiązki są za krótkie czy za długie? Czy w
            obu tych przypadkach?

Bo ja miałam ochotę przednie skrócić, ale jak to przeczytałam to już nie wiem.
            Jak siadam czy coś to czasem przednie żabki mi sie odpinają - mam skrócone na
            maksa ale są napięte tylko jak stoję.

Na razie znalazłam na to dosyć skuteczny sposób: zapinam przednie żabki bardziej
            "do środka", podwiązka leży wtedy tak trochę na ukos. Nie wiem czy idę dobrym
            tropem, ale to działa :) Mam ten czarny, gładki.

Wydaje mi się (chociaz ja się nie znam), że to bardziej chodzi o budowę żabek -
            przynajmniej w tym pasie.
        • monissska Re: ADMIRAŁ 03.04.09, 20:33
          moje admiralowe żabki (przednie) też mają taką 'przypadlość':/ moim zdaniem wina
          leży po stronie niedopasowanie części metalowej do części plastikowej;
          masz dwa wyjścia:
          - zareklamować żabki
          - ścisnąć odrobinę metalowa część tak,żeby bardziej dopasowała się do części
          plastikowej - tzn tak ,żeby 'wchodziła' w nią z większym oporem; mam nadzieję że
          nic nic zamotałam:D
          przy grubych pończochach to się nie zdarza, ale przy cienkich manszetach nylonów
          - prawie cały czas
          • malagracja Pomysł na żabki :) 05.04.09, 12:11
            A może kupić taki sztyft, ktorym sie pokrywa paski silikonowe pończoch
            samonośnych i pokryć nim część spodnią żabki?
            • monissska Re: Pomysł na żabki :) 05.04.09, 13:15
              łatwiej zareklamować albo docisnąć kombinerkami żabkę niż paćkać moje nylony tym
              czymś:P jeszcze się sklei:D
              • malagracja Re: Pomysł na żabki :) 05.04.09, 19:52
                Nie, to nie jest klej. To jest silikon :)
          • paullaska Re: ADMIRAŁ 10.04.09, 10:29
            Do firmy ADMIRAŁ-w pasach do pończoch przednie podwiązki powinny
            znajdować się bliżej siebie a środkowe bliżej przednich, tak, aby
            nie znajdowały się na udach. Poza tym, w związku z kilkoma
            zapytaniami, pas musi mieć długość nie mniej niż 18 cm, nie może być
            zbyt rozciągliwy, musi zwężać sie w talii, tak żeby opasał ją nieco
            mocniej i wtedy nie będzie zjeżdżał. Majtki noszę zawsze typu
            knicers, typu jedwabne zawsze na pasie. Noszone pod pasem
            powodowały, że pas mi zjeżdżał.
      • paullaska Re: ADMIRAŁ 10.04.09, 10:41
        I jeszcze jedno. Dodatkowo-żeby pas nie zjeżdżał, nie może być po
        wewnętrznej stronie gładki tylko"matowy". Pończochy bez szwa muszą
        mieć piętę i palce wzmocnione a manszeta musi być jak najszersza,
        jeśli oczywiście chcecie zaliczać się do kobiet "z klasą". Noszę
        pończochy od 30-tu lat i takie mam doświadczenia.pozdr.
        • malagracja Re: ADMIRAŁ 10.04.09, 11:34
          Zgadzam sie z Toba co do kroju pasów Admirał.

"Pończochy bez szwa muszą mieć piętę i palce wzmocnione a manszeta musi być jak
          najszersza, jeśli oczywiście chcecie zaliczać się do kobiet "z klasą". Noszę
          pończochy od 30-tu lat i takie mam doświadczenia.pozdr."

Zgodze się też z Tobą co do wzmocnien i manszety. Jednak prosze Cie na
          przyszłość, żebyś nie obrażała innych osób, które są na tym forum, i takze
          uwazaja sie za kobiety z klasą chociaż noszą inne pończochy.
          • paullaska Re: ADMIRAŁ 10.04.09, 12:26
            masz rację, nie miałam tego absolutnie na myśli, sorrki
            • malagracja Re: ADMIRAŁ 10.04.09, 14:41
              Ok :-)
              Miło powitać nową forumowiczkę :)
      • paullaska Re: ADMIRAŁ 10.04.09, 17:25
        Miło powitać forumowiczki; wpadłam dzisiaj pierwszy raz w pośpiechu
        wyrażając moje zdanie na temat tego ,co mnie najbardziej
        zaintrygowało. Co się tyczy pasów ADMIRAŁ-a, to ten roztaw podwiązek
        ma niewłaściwy rozstaw na zdjęciach na Allegro, dlatego takie były
        moje uwagi. Nie noszę nagminnie Cervinów(jeśli noszę, to te tańsze
        RHT II gatunek, w domu tylko FF; kochaś niemłody a szaleje,
        mnia,mniam), ale nie noszę też pończoch elastycznych. Bez wzmocnień
        na palcach i stopach dwa razy częściej wymieniałam pończochy. Ze
        względów zdrowotnych nie noszę samonośnych, zresztą nie pasują do
        pasa. A znowu bez pasa brakuje 80% finezji. Robiłam wiele razy
        zakupy w nylony.pl, mam dobrą opinię o nich. Jeden raz tylko nie
        mogli sprowadzić mi pasa Rago(czarnej sześciorzędówki),ale znalazłam
        obejście-za pół ceny(60zł-tutaj ukłony dla ADMIRAŁA-36zł) pracownia
        gorseciarska zrobiła mi pasy w trzech różnych kolorach na podstawie
        zdjęć, które zeskanowałam ze strony Secrets in Lace.Do dzisiaj mi
        dobrze służą. Mało się o tym mówi, ale rajstopy mają też i tą wadę,
        że są nieekologiczne (2 razy więcej plastiku niż w pończochach) i
        niehigieniczne(brak wentylacji intymnego miejsca). I jeszcze-to
        odznaczanie się pasów jest trochę nietypowe i dlatego noszę
        zazwyczaj luźą spódnicę, ale przy ciasnej zauważam więcej
        dyskretnych spojrzeń na moje środkowe partie. Nie jest to istotne
        dla mnie, ale jednak...jak na mój wiek (po 50-ce).
        • pinupgirl_dg Re: ADMIRAŁ 15.04.09, 13:52
          Gdzie Ci zrobili dobry pas do pończoch za 60zł? Przyznam szczerze, że sama się
          zastanawiam, czy nie iść ze zdjęciami do gorseciarki, mam nadzieję, że się uda
          równie dobrze jak u Ciebie...
          Zgadzam się z Tobą w kwestii podwiązek, z resztą pisałam to już na blogu, że jak
          dla mnie przednie powinny być bliżej siebie i materiał w tym miejscu widziałam
          bym szerszy. Reszta jest ok, dobrze modeluje okolice talii, nie wrzyna się, nie
          zsuwa.
          A co do nylonów.pl - gdyby zrobili tą Evę mesh, ale RHT (tak jak Ty lubię
          wzmocnienia na stopach) - to kto wie :D...
          • paullaska Re: ADMIRAŁ 21.04.09, 19:09
            pinupgirl, zamawiałam taki pas
            www.secretsinlace.com/product/362/17
            w pracowni GORSECIK w Gdyni tel. 058 6208871. Najlepiej by było
            jednak zajrzeć tam osobiście, omówić wszystkie szczegóły dot.
            szerokości pasa, szer. podwiązek, metalowych żabek i regulatorów itd.

• pinupgirl_dg Re: ADMIRAŁ 22.04.09, 19:09
              O żesz... a ja właśnie wraciłam z Gdyni :)... W takim razie poszukam u siebie na
              południu dobrej gorseciarki, a jak nie, to może rzeczywiście przy najbliższej
              okazji się tam pofatyguję...
      • daslicht Re: ADMIRAŁ 15.04.09, 12:54
        A ja mam podwyższany specjalnie dla mnie fioletowy pas w rozmiarze M
        i jestem ZACHWYCONA. Czarny się nie umywa, bo trzeba go zsuwać i się
        przekręca. Fioletowy natomiast ładnie spłaszcza brzuszek i ma talię
        w talii, biodra w biodrach i nic nie trzeba naciągać :)
      • daslicht Pończochy 18.04.09, 21:25
        Wam też się drą za każdym razem?
        Nie wiem co by tu wystawić - niby pozytyw, ale co to za jakośc jak
        trzeba po każdym ubraniu cerować?
        • malagracja Re: Pończochy 19.04.09, 09:07
          Mogliby zrobić wzmocnienia na palcach i na piętach, przeciez to i tak grube
          ponczochy.
          • pinupgirl_dg Re: Pończochy 22.04.09, 19:12
            Mogliby, już im to sugerowałam, chociaż sama nie mam za jeszcze bardzo pomysłu,
            jak to ugryźć :). Będę się zastanawiać na własną rękę. Z tym że mi się
            przecierają głównie czarne, i to też nie tak od razu po założeniu, jednak z
            dobry miesiąc wytrzymały.
            • malagracja Wzmocnienia 22.04.09, 20:22
              Żebyśmy wiedziały, jak oni szyja ponczochy moznaby im zaproponowac cos wiecej.
              Wystarczyloby wzmocnienia (palce/pieta) zrobic z domieszka innego materiału.
              • pinupgirl_dg Re: Wzmocnienia 22.04.09, 23:06
                Szyją z gotowej dzianiny, więc w grę wchodziłoby tylko wszycie lub dorobienie
                ich w jakiś inny sposób. Ja myślałam o doszyciu takiej "stopki" (karkołomne ze
                wzdględu na różną elastyczność materiałów) albo o szydełku.
                • malagracja Re: Wzmocnienia 23.04.09, 10:25
                  Tylko, ze wtedy moga byc brzydkie i wyglądać jak "skarpeta".
        • aiczka Re: Pończochy 19.11.09, 17:53
          Nie, jeszcze mi się nie podarły (czarne ani oliwkowe). Są poza tym ciepłe i miłe
          w dotyku. Niestety fatalny jest szew na stopie, przez który (jak dla mnie)
          nadają sie raczej na dni spędzane na siedząco. No, ale takich dni sporo jest
          niestety.
      • zloty.strzal Re: ADMIRAŁ 23.04.09, 10:50
        Mam pas do pończoch z tej serii kolorowych. Po paru założeniach zaczął się pruć
        przy haftkach. Nie wyślę z reklamacją, bo mi się nie chce, a poza tym od razu w
        sumie zszyłam sobie gdzie było potrzeba.

Ogólnie ok, chociaż innych nigdy ie nosiłam, więc mało obiektywna jestem.
      • elffka Re: ADMIRAŁ 18.11.09, 18:30
        Postanowiłam podzielić się też moimi doświadczeniami.

Noszę czarny gładki pas Admirał od ponad pół roku, to mój pierwszy pas. Rozmiar L na 86 w pasie i 105 w biodrach jest akurat, nie przekręca się, nie zsuwa. Uważam, że jego największą wadą jest to, że regulacja na podwiązkach w ogóle nie trzyma. Ja zaszyłam podwiązki zaraz na początku. Po pół roku noszenia trochę się zużył: podwiązki się rozciągnęły i jedna żabka sie popsuła - kawałek tkaniny z plastikową wypustką odpadł od metalowej części (naprawiłam ręcznie).

Uważam, że to bardzo dobry pas za tą cenę.
      • elffka Re: ADMIRAŁ 19.11.09, 10:38
        I jeszcze pończochy:

Mam sześć par w kolorach: czarny, czerwony, zielony, pomarańczowy. Rozmiar L na
        stopę 37, 160 wzrostu, obwód uda 64 średnio trochę za duży.

Zalety: bardzo ciepłe i miłe dla nóg, z mojego doświadczenia również bardzo
        trwałe. Pierwsze czarne nosiłam przez pół roku z dość dużą częśtotliwością i
        dopiero się zrobiła pierwsza mała dziurka.
        Wady: każdy kolor jest z innej tkaniny i ma inną elastyczność, więc kiedy
        kupiłam wszystkie w jednym rozmiarze, niektóre były za długie, kończą się tak
        spiczaście, trochę mnie to czasem gniecie.
        • margo13ak Pończochy - które kolory? 22.11.09, 22:15
          Ja mam czarne i khaki. Czarne drą mi się po 15 minutach w dowolnych butach -
          przecierają się po prostu... a khaki noszę od dwóch miesięcy na zmianę dwie
          pary, niemal codziennie - i żadnych uszkodzeń, lekkie zmechacenia. Czarne są
          jakby "w smugi" w poprzek, coś jak gęsta gaza. Khaki są jednolite i gładkie,
          miękkie, ale wytrzymałe.
          Czy wiecie, które kolory jeszcze są podobne? Bo te czarne to była totalna
          porażka, nawet cerowanie nie pomaga... a ja sporo chodzę.
      • elffka Jak skrócić pończochy Admirał? 19.11.09, 10:43
        Czy ktoś próbował czegoś takiego? Mam trzy za długie pary i podwijanie ich u
        góry zaczyna mnie męczyć. One są obrobione takim overlockiem, którym ja
        oczywiście nie dysponuję. Obawiam się, że jeśli je obetnę i obrobię ręcznie to
        się podrą.
        • malagracja Re: Jak skrócić pończochy Admirał? 19.11.09, 21:27
          Ja bym podrzuciła krawcowej, będzie Cie to kosztować około 5zł :-)
          Można też obszyć je po obcięciu np. aksamitką lub satynową wstążką :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka