Gość: kasienka_bjs IP: 195.136.186.* 30.03.07, 12:03 Ciocia w testamencie notarialnym zapisała mieszkanie siostrzenicy(jedyny spadkobierca).Ciocia nie miała męża, dzieci,rodziców.Czy rodzeństwo Cioci ma prawo do zachowku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: franek Re: dziwne to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 18:01 co piszesz rozumiem że można nie mieć męża lub dzieci ale nie mieć rodziców ? to jest jakaś nieziemska sprawa może ciocia to ufo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasienka_bjs Re: zachowek IP: 195.136.186.* 30.03.07, 22:55 Rodzice nie żyją Odpowiedz Link Zgłoś
ssaalleemm Re: zachowek 31.03.07, 01:24 Rodzenstwo nie ma prawa do zachowku z zadnym przypadku. Uprawnionymi do zachowku sa malzonek i zstepni oraz w niektorych przypadkach rodzice - rodzenstwa kodeks cywilny nie wymienia Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melka Re: zachowek IP: *.slowianin.pl 02.04.07, 15:46 Jeżeli zmarła nie miała dzieci,to rodzeństwo ma prawo do zachowku. Co za bzdury ktoś wypisuje. Tylko czy jest sens wystepować o zachowek skoro zmarła sobie tego nie życzyła? Przecież zrobiła zapis na siostrzenicę,można się procesować i na pewno dostaniecie połowę tego co należałoby się z mocy prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: zachowek 02.04.07, 16:27 Prawo do zachowku mają wszyscy ustawowi spadkobiercy.A rodzeństwo jest /o ile wiem/ ustawowym spadkobiercą osób które nie miały dzieci i zmarły w stanie wolnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafoso Re: zachowek IP: *.range86-137.btcentralplus.com 03.04.07, 00:28 Kodeks Cywilny Tytuł IV. ZACHOWEK Art. 991. § 1. Zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, należą się, jeżeli uprawniony jest trwale niezdolny do pracy albo jeżeli zstępny uprawniony jest małoletni - dwie trzecie wartości udziału spadkowego, który by mu przypadał przy dziedziczeniu ustawowym, w innych zaś wypadkach - połowa wartości tego udziału (zachowek). § 2. Jeżeli uprawniony nie otrzymał należnego mu zachowku bądź w postaci uczynionej przez spadkodawcę darowizny, bądź w postaci powołania do spadku, bądź w postaci zapisu, przysługuje mu przeciwko spadkobiercy roszczenie o zapłatę sumy pieniężnej potrzebnej do pokrycia zachowku albo do jego uzupełnienia. Chyba tu nie ma mowy o rodzeństwie........ Odpowiedz Link Zgłoś
ssaalleemm Re: zachowek 03.04.07, 01:24 Nie, kodeks cywilny nie wymienia rodzeństwa jako uprawnionych do zachowku - napisałam, poza tym doprawdy wg mnie wyjątkowo jasno i w sposób ścisły wypowiada się w kwestiach osób uprawnioncyh do zachowku. Jak widać melka i andrzej.sawa znajdują się pod rządami jakiegoś innego prawa - chciałabym poznać podstawę prawną ich wypowiedzi albo przeczytać sprostowanie ich wypowiedzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: zachowek 03.04.07, 01:51 Niestety,zapomniałem zastrzec,że mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś