ewa.m.kaminska Re: Alergia 18.03.04, 13:44 Nie jestem wprawdzie specjalistą od karmienia piersią, ale namawiam na jak najdłuższą - w miarę możliwości - jego kontynuację, nawet po powrocie do pracy. Proszę też ściągać pokarm, żeby nakarmić maleństwo butlą, gdy Pani będzie poza domem. To oczywiście będzie za mało, więc trzeba dołożyć jakieś mleko modyfikowane - wybór jest bardzo duży, w tym także są produkty do zapobiegania alergii (Bebiko HA, Humana HA, Nestle Nan H.A.), ale o wyborze powinien zadecydować lekarz. Co do skóry maluszka - oliwka rzeczywiście może uczulać, lepsze jest mleczko lub balsam (lotion), a miejscowe podrażnienia skóry (o ile będą) można smarować Alantanem Plus. Do kąpieli zalecam jednak płyny na bazie oleju sojowego lub innej fazy tłuszczowej (może być np. Hascosan). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.tyrakowska Re: Alergia cd. do pani kaminskiej 19.03.04, 12:46 asia.tyrakowska napisała: Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.m.kaminska Re: Alergia cd. do pani kaminskiej 19.03.04, 13:32 Z tego, co wiem (a wiem niewiele), mleko kozie jest dobrym rozwiązaniem dla dzieci i dorosłych z alergią na mleko krowie, ale nie wiem czy można je podawać takim małym maluchom. Ale - jak już pisałam - jestem farmakologiem, a więc nie jest to zakres dziedziny, na której się znam. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamatysia Re: Alergia 24.04.04, 23:35 Gorąca polecam produkty oilatum,są dość drogie ale skuteczne. doskonale pomaga także alantan plus. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
renpul Re: Alergia 25.04.04, 08:58 Cześć! Ja mam 3 miesięcznego alergika (białka mleka krowiego)najprawdopodobniej. Choć je teraz (od miesiąca) Nutramigen to zmiany nie zeszły całkiem. Wysypało go w 2 miesiącu najpierw na czole za uszami itd. (cała buźka i głowa we włosach), później na ciele od góry w dół. Był karmiony głównie butelką (Nan1, Bebilon, próbowaliśmy też innych). Ja żałuję, że miałam mało pokarmu (po cesarce tak bywa, zresztą 5 dni był na butli bo nie miałam wcale) bo karmiłabym go tak jak ty. Nie przechodź na żadne mleka i mieszanki tylko spróbuj diety. jest to uciążliwe i dlatego ja zdecydowałam się nie dawać mu piersi (bo to już było kilka kropel dziennie, zresztą itak się denerwował, że mu nic nie leci). Dieta polega na niespożywaniu przez matkę oczywiście nic co "miało coś wspólnego z krową" tzn. mleka, serów, mięsa wołowego,cielęciny, masła, podobno też nic wędzonego (nie wiem dlaczego). Zostaje niewiele... dlatego trzeba dobrze się zastanowić czym to uzupełnić, szczególnie wapń (poradź się lekarza)białka może soją. Zresztą dobry tu byłby dietetyk. Nie oczekuj też szybkich efektów, zmiany alergiczne ustępują dość wolno 9nagromadzone w organizmie alergeny). Warto bo będziesz wiedziała choć tyle. Obserwuj czy się poprawia czy nie. Z czasem układ pokarmowy dziecka dojrzewa i alergia w większości przypadków ustępuje, dlatego przetrzymaj ten trudny okres a będzie dobrze. Jeżeli byś wracała do pracy to ściągaj mleko jak najdłużej, (ideałem byłoby jakby ktoś ci przywoził dziecko na karmienie - ale to marzenia - wiem) bo jak złapie butelkę to może nie chcieć ciągnąć z piersi (trudniej). Wybieraj butelkę z której trudniej leci niech się męczy (np. mała dziurka w smoczku). Mleko HA - mojemu nie pomogło bo tam też są białka tylko mniej alergizujące. jeżeli dieta zadziała to znaczy, że są to biała krowie i nie ryzykowałabym narazie z HA, zostawałby Nutramigen (śmierdzi i ochydny w smaku ale skuteczny) itp. lub preparaty sojowe (też niestety mogą uczulać). Sama zdecydujesz! Polecam dietę, najlepsze dla dziecka. A tak na marginesie życzę żeby to nie była alergia na mleko. Obserwuj kosmetyki (też uczulają) np. Oliwka Johnsona, proszki do prania i inne. Pozdrawiam, życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś