iwkos 06.10.04, 08:46 Mam pytanie od kiedy niemowlę powinno sprężynować. Jak się powinno zachowywać 5,5 m-ca dziecko trzymane pod paszki, co robi z nóżkami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wamama Re: od kiedy sprężynuje 06.10.04, 22:09 nasz synek jak miał 5,5 m-ca jeszcze nie sprężynował zaczął jakieś 5 dni temu ma obecnie 6m-cy i 13 dni.Myślę że jest to dobry czas na tę nową umiejętność, ale każde dziecko rozwija się inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna.piskorz Re: od kiedy sprężynuje 11.10.04, 09:27 Szanowna Pani. Dziecko w piątym miesiacu uniesione w górę pręży nóżki szukajac podłoża. Gdy do niego dotknie opiera się podwiniętymi paluszkami (nie całą stopką). Natomiast dziecko w 6 miesiacu podtrzymywane pod paszkami prostuje nogi i potrafi dźwigać ciężar ciała (mówi sie ze sprężynuje). Niektóre niemowlęta 6 miesięczne zaczynają same siedzieć. Badają swoje ciało: ogladają swoje stopki, wkładją je do ust. W tym okresie wzrasta wrażliwość słuchu i uwagi dziecka, czyli budzi je kazdy hałas. Oczywiście nalezy pamietac o indywidualnych odrębnościach w rozwoju każdego dziecka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: od kiedy sprężynuje 11.10.04, 09:57 Moja córka w ogóle nie sprężynowała i chyba już nie zacznie (ma rok) Odruch kroczenia wcale jej nie zanikł. Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś