Dodaj do ulubionych

ODKRYWA SIĘ W NOCY

17.10.04, 18:48
Witam. Proszę o pomoc. Moja 8,5 miesięczna córeczka odkrywa się w nocy.
Wystarczy, że lekko przykryję ją kocykiem a ona już nóżki do góry i leży na
kocyku. Wzięłam ją do siebie do łóżka żeby móc ją przkryć kiedy się odkryje
ale ona rozkopuje się ciągle. Nie mam już siły kiedy widzę jak leży odkryta
na kocyku. Poradźcie proszę co Wy, co Pani Doktor radzi. Dziękuję za
odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • mama_radka Re: ODKRYWA SIĘ W NOCY 18.10.04, 09:34
      Możesz kupić śpiworek - są takie specjalne dla malych dzieci. To chyba najlepze
      rozwiązanie....
    • mik5 Re: ODKRYWA SIĘ W NOCY 18.10.04, 10:11
      Hej! Mam ten sam problem z roczną córeczką. Pewna dośwaidczona pani doradziła
      mi, zeby do rogów kołderki przyszyc tasiemki i przywiązywae je do szczebelków
      łóżeczka. Jeszcze tego nie wypróbowałam, ale pomysł wydaje mi się fajny i chyba
      spróbuję.
      Pozdrawiam
      • iizzaa Re: ODKRYWA SIĘ W NOCY 18.10.04, 10:17
        Cześć. Wiesz to jest niezły pomysł. Że też sama na coś takiego nie wpadłam!
        Dzisiaj to wypróbuję a jutro dam znać jakie były rezultaty eksperymentu. Dzięki
        i pozdrowionka!
        • aniesiam2 Re: ODKRYWA SIĘ W NOCY 19.10.04, 15:02
          Hej, moja corcia, 10 miesiecy, odkrywa się w takim tempie,ze po prostu ubieram
          ja noc cieplej, a i w domu mamy dosyc cieplo. Spiworki juz przetestowalismy -
          prawie dostala szalu od ciaglego kopania w nim by sie w koncu odkopac - wiec
          sie nie sprawdziły. Teraz pod pizamke zakladamy zawsze body z krotkim rekawem,
          a na nozki skarpetki. Przykrywam ja cinkim kocykiem, a jak sie odkopie to i tak
          nie zmarznie.

------------
          Pozdrawiamy,
          Aga i Nadia (9-12-2003)
    • ewa.m.kaminska Re: ODKRYWA SIĘ W NOCY 21.10.04, 13:46
      To jest zupelnie normalne zjawisko, które przećwiczyłam z moimi dziećmi. Ja też
      przyszyłam troczki do rogów kołderki i przywiązywałam je do szczebelków
      łóżeczka. To działa! Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    • louiza Re: ODKRYWA SIĘ W NOCY 27.10.04, 19:23
      A może naszym dzieciom nie jest zimno w nocy, może jest za gorąco. Mój synek
      też sie rozkrywa i wtedy śpi niesamowicie dobrze. Jak go przykrywam to sie
      wybudza popłakuje i rozkopuje i już jest dobrze. Może to wina pieluch???
      • la_lunia Re: ODKRYWA SIĘ W NOCY 05.11.04, 14:02
        a ja mam "bezpieczne agrafki"
        przypinam po bokach do materacyka i dziala
        mala zawsze ma cieplutko a ja nie musze wstawac w nocy sprawdazc czy czasem sie
        nie odkryla
        • neoral Re: ODKRYWA SIĘ W NOCY 06.11.04, 09:04
          nie jestem mloda mama,
          ani rodzicem
          bylem dzieckiem alergicznym od 3 mies zycia,
          do dzis mnie to meczy (28);
          z wlasnego doswiadczenia (dziecinstwo) oraz doswiadczenia mojej siostry
          ktora ma dwie alergiczne corki (azs), wiem
          ze nie ma nic gorszego niz przegrzewac sie w nocy,
          a chyba jak dziecko spi lepiej odkryte (pokitłaszone)
          niz opatulone po uszy (i sie wierci) to chya ono samo wie najlepiej
          co mu robi dobrze;
          nie katujcie swoich dzieci spiworkami - wiecej empatii,
          ja bym oszalal w "spiworku";
          cos mi sie zdaje ze duzo rodzicow panicznie boi sie
          ze dziecko to tylko sie wychladza i przeziebia na okrągło,
          a wystarczy sprawdzic jakie ma dlonie, stopy - i te ew. przykryc,
          i niech sobie spi jak chce

pozdrawiam
          • misiamama Re: ODKRYWA SIĘ W NOCY 07.11.04, 11:46
            Hej
            Zgadzam się z Neoral. Śpiworki, przywiązywane kołderki itp tp okrucieństwo -
            mopim zdaniem. Synek (9 mies) śpi słodko, spokojnie, na pleckach albo na
            boczku, wyłącznie przy uchylonym oknie. W pokoju jest straszliwie zimno (jak
            dla mnie), ja śpię pod ciepłą kołdrą, w ciepłej piżamie i skarpetach. Synek śpi
            w piżamce ze stópkami (pod spodem tylko pampers) i pod lekką kołderką. Tak jest
            mu dobrze, natomiast po zamknięciu okna zaczyna się wiercić, rozkopywać, kręcić
            w łóżeczku i wybudzać. Moim zdaniem dzieciom jest cieplej niż nam, mają
            znacznie szybszą przemianę materii i po prostu męczą się przegrzewane. Trochę
            się bałam otwierać okno teraz - jest naprawdę zimno - ale mały uwielbia tak
            spać. Czasem wstaję i zamykam koło 4 rano, kiedy już sama nie mogę wytrzymaćsmile)
            POdsumowując - dziewczyny, zostawcie te troczki, śpiworki itp. Pozdr aga
            • apolka Re: ODKRYWA SIĘ W NOCY 09.11.04, 08:56
              Popieram!!!
              Do niedawna spaliśmy przy rozszczelnionym (a czasem uchylonym) oknie,
              ogrzewanie w sypialni jest wyłączone. MAła spała słodko. Ostatnio zaczęły się
              chłodniejsze dni więc po wywietrzeniu sypialni zamykamy okna. Mała zaczęła nam
              się budzić w nocy, marudzic. Ostatniej nocy zrobiliśmy eksperyment,
              pozostawiliśmy okno rozszczelnione na noc, mała jak zwykle pod kołderka a ja i
              mąz dodatkowo okryci kocami. Przespała całą noc! Planuję zakup grubszych kołder
              dla mnie i dla męża :o).
              Mojemu dziecku nawet odkopywanie się nie pomogło, było jej za gorąco i stąd
              marudzenie w nocy. Takiemu maluszkowi szybko bije serduszko, może dlatego jest
              mu cieplej?
              Jedno jest pewne, kilkumiesięczne dziecko potrafi zapłakać, jak mu jest zimno
              więc nie panikujmy. A znaczna większość przeziębień bierze się z przegrzania a
              nie z wychłodzenia.
              a
              • gabi1234 Re: ODKRYWA SIĘ W NOCY 09.11.04, 21:24
                ok zgadzam się z wami ale co robic kiedy niemowlę całą noc śpi odkryte? nie
                zawsze sie wybudzę i ją przykryję kocykiem czasem (często) zdarza się że budzę
                się dopiero nad ranem i widzę moje dziecko śpiące NA kocyku a nie POD.
                • misiamama Re: ODKRYWA SIĘ W NOCY 09.11.04, 21:45
                  Hej
                  No właśnie o to chodzi, że jeśli obniżysz temperaturę, dziecko się nie odkryje.
                  Przecież kiedy je kładziesz to albo śpi, albo czekasz aż uśnie (czy coś w tym
                  stylu - Ty jeszcze nie śpisz). Przykrywasz, zostawiasz. A Twoje słonko lezy jak
                  Pan Bóg przykazał i tylko posapuje różowiutkim pyszczkiem. pozdrówki Aga
                  • gabi1234 Re: ODKRYWA SIĘ W NOCY 10.11.04, 15:29
                    niestety moje dziecko się odkrywa. zasypia pięknie pod kocykiem a już w środku
                    nocy leży na kocyku. a temperaturę w sypialni mamy 18stopni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka