Dodaj do ulubionych

ropiejace oczko

30.03.05, 12:00
Witam,
Mojej corci ropieje jedno oczko. Ropka jest zolta, nie sa to tzw "spiochy".
Drugie oczko jest czyste. Przemywam sola fizjologiczna ale nie wiem czy nie
powinnam tego pokazac lekarzowi lub stosowac innych preparatow do
przemywania. Ropa pojawila sie dzisiaj. Mala spala dlugo na prawym boczku i
wlasnie w prawym oczku zauwazylam wydzielinke.
Prosze o rade.
Agnieszka i Maja
Obserwuj wątek
    • slawomir.ogorek Re: ropiejace oczko 01.04.05, 10:59
      Droga Pani. Zaplenie spojówek ,które wystąpiło u Pani dzicka jest schorzeniem
      najczęściej banalnym do wyleczenia należy przemywać oczko np solą fizjologiczną
      lub rumiankiem. Wskazane jest również zastosowanie kropelek przeciwzapalnych np
      10% Sulfacetamid. Jeżeli ropieie ustapi w ciągu 2-3 dni to ok. Jeżeli nie to
      wskazana jest konsultacja lekarza. Pozdrawiam
      • beza30 Re: ropiejace oczko 25.04.05, 20:31
        Witam
        ja swego czasu około 2-3 miesiąca życia mojego Malucha( teraz synek ma 11
        miesięcy i problem nie powtórzył się więcej )również miałam problem z
        ropiejącym oczkiem. Najpierw przemywałam oczko gazikiem przegotowaną wodą albo
        rumiankiem, a gdy to nie pomogło zastosowałam wg wskazówki pani doktor krople
        do oczu 0,3 % BIODACYNA.Stosowałam je 3 razy dziennie po 1 kropli przez około 4-
        5 dni. Pomogło.
        Pozdrawiam
        • mama_ali Re: ropiejace oczko 27.04.05, 10:29
          U mojej córki było to samo ale powodem był zatkany kanalik łzowy. Jesli łezka
          wycieka na zewnatrz oczka i jest duzo ropy to pewnie to. Ja była okulisty i
          zalecił masaże nosa (musi ci pokazać jak) i kropelki Floxal. Pomogło.
    • czeska14 Re: ropiejace oczko 28.04.05, 22:33
      moja miała podobnie, najpierw ropiało przez trzy dni po przemywaniu solą fizj.
      pomogło, ale nie na długo po kilku dniach wróciło, potem były krople do oka
      jedne pomogły na tydzień, drugie na trzy tygodnie, a na końcu udrożnienie
      kanalika łzowego w szpitalu pod okiem anestezjologa, zabieg trwał kilka chwil
      mała trochę popłakała, ale nie z bólu tylko ze strachu, od tamtgo czasu minęły
      już miesiące i nie było zadnej ropki w oku. Jeżeli to powróci lub nieustąpi po
      kroplach radzę zrobić ten zabieg, im wcześniej tym lepiej,mi powiedziano, ze
      udroznić najlepiej przed 6 miesiącem życia, bo potem dziecku ciężej to
      przechodzi. Pozdrawiam mama Oliwii
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka