Dodaj do ulubionych

Dawki fluoru

05.07.05, 14:13
Pani Ewo, jaka jest bezpieczna dawka fluoru "do połknięcia" przez maluchy? Ostatnio nawet na wodzie Żywiec, która zresztą zmieniła żródło wydobywania, jest podawana zawartośc fluoru. Ona ma go jeszcze niewiele w porównaniu z Aquarelem czy Nałęczowianką, które dopuszczone są już przez Instytut, według producentów, dla roczniaków.
A jeśli do tego fluor płynie jeszcze w kranówkach?

Ile, żeby faktycznie nie za dużo?
Obserwuj wątek
    • ewa.m.kaminska Re: Dawki fluoru 07.07.05, 14:49
      Badania, jakie przeprowadzili Szwajcarzy, wykazały że półroczny maluch może
      "bezpiecznie" połknąć 1,6 g pasty o zawartości 250 ppm F, czyli wielokrotnie
      więcej niż mu się daje na szczoteczkę. Jednak mimo to Instytut Matki i Dziecka
      nie zaleca stosowania past z fluorem u niemowląt w tym wieku, lecz dopiero gdy
      skończą 12 miesięcy. Z tych samych badań wynika, że dziecko w wieku 12-24
      miesiące może "bezpiecznie" połknąć 2-2,4 g pasty o zawartości 250 ppm F, nie
      przekraczając dopuszczalnej dawki 0,05 mg F/kg, czyli jest to 5-6 razy więcej
      niż stanowi "ziarnko grochu" pasty (400 mg). To oczywiście nie znaczy, że jestem
      zwolenniczką karmienia dzieci pastą na śniadanie czy kolację, ale same widzicie
      że - biorąc pod uwagę fakt, że fluor jest najbardziej niebezpiecznym składnikiem
      pasty do zębów - ten margines bezpieczeństwa jest stosunkowo duży, nawet na
      obszarach, gdzie woda zawiera sporo fluoru. Natomiast zupełnie inaczej to
      wygląda, jeśli maluch przyjmuje Zymafluor - wówczas dawki są znacznie większe i
      łatwo przekroczyć granicę bezpieczeństwa.
      • mami7 Re: Dawki fluoru 07.07.05, 14:55
        Dziękuje bardzo wink
        A nie orientuje sie pani, jak sie to ma do fluorowania miejscowego mleczaków?
        Niby dziecku pokrywa sie tylko ząbki jakims preparatem z fluorem, ale przeciez maluch to i tak połknie.
        Wygląda na to, że musze jeszcze dopytać dentysty.
        • ewa.m.kaminska Re: Dawki fluoru 07.07.05, 15:03
          Szczerze mówiąc - nie wiem.
      • mami7 Re: Dawki fluoru 07.07.05, 21:28
        Przepraszam, ale jeszcze jedno pytanie, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam.

"...nie przekraczając dopuszczalnej dawki 0,05 mg F/kg ..."

Jeśli moje dziecko wazy 17 kg to jego dzienna dopuszczalna dawka fluoru to:
        0,05*17=0,85 mg F? Chyba dobrze zrozumiałam to co pani napisała?

Bardzo mnie to zaciekawiło, bo jesli moje dziecko wypija jakieś 1,5 litra płynu dzinnie (a teraz i więcej), z czego większośc to woda, różna, bo staram się mieszać. I taki aquarel, który niby może spokojnie spożywać (chyba) bo dopuszczony jest dla dzieci powyżej 1 roku, ma 0,5 mg F/l, to jak do tego dodam jeszcze pastę to wychodzi już tego fluoru bardzo sporo.

Hm...

• mart44 Re:wg mnie to są kilogramy pasty 19.07.05, 23:59
        a nie dziecka!smile Mówiąc w skrócie - 12-24 miesięczne dziecko może
        (teoretycznie)połknąć 5-6 typowych dawek pasty, która zawiera 0,05mg fluoru na
        kilogram.
        Przynajmniej ja to tak zrozumiałam.Pozdrawiam!
        • mami7 Re:wg mnie to są kilogramy pasty 20.07.05, 09:03
          No ja właśnie w dalszym ciagu nie wiem, ale dzięki za sugestię wink
          • izia30 Re:do mami 20.07.05, 10:13
            moge ci zaproponowac zmiane wody na zywiec , on ma tylko 0,02 fluoru w 1 litrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka