25.04.06, 10:55
Mam takie pytanie mam córeczkę ma 7 tygodni podaję jej cebionmulti po 4
kropelki i devikap po 2 kropelki. Ja natomiast biorę elevit i tardyferon
fol. Nie jem nabiału i mam pyt.czy powinnam dodatkowo brać wapń i czy to nie
będzie szkodliwe dla dziecka. Wiem że ona odemnie wyciąga wapń a jak mam
braki uzupełniać. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ewa.m.kaminska Re: wapń 25.04.06, 11:34
      Najpierw będzie na temat Malutkiej - dostaje łącznie ok. 1130 jm. witaminy D,
      co w miarę coraz większego nasłonecznienia może się okazać trochę za dużą dawką
      (zalecana - 500 jm.), jednak o zapotrzebowaniu na tę witaminę decyduje
      wyłącznie lekarz na podstawie oceny tempa zarastania ciemiączka, i widocznie
      była potrzeba podania takiej dawki. W Elevicie, który Pani przyjmuje, jest
      wystarczająca ilość wit. D dla kobiety karmiącej piersią, ale zdecydowanie musi
      Pani uzupełniać wapń - najlepiej robić to z dietą, bo to źródło jest
      najbardziej wartościowe, czyli pić dużo mleka, jogurtu czy kefiru oraz jeść
      sery. Zalecane w tym okresie dzienne spożycie wapnia wynosi ok. 1,2 g i jeśli
      nie jest Pani w stanie tego podać z dietą, trzeba dodatkowo przyjmować 1 g
      preparatu Ca, który uzupełni różnicę między jego zawartością w Elevicie (125
      mg) a zapotrzebowaniem.
    • niunia782 Re: wapń 25.04.06, 12:37
      Mam jeszcze takie pytanie gdybym chciała zmienić witaminy które biorę elevit na
      jakiś inny, gdzie jest poprostu więcej wapnia. To na jaki można by było zmienić?
      Nabiału mało jem ze względu na to że tak zalecił pediatra żeby dziecko nie
      miało skazy białkowej. A co do wapnia to jaki preparat najlepiej kupić? Boję
      się o zęby. A czy odemnie nie wyciąga jeszcze wit D?
      • ewa.m.kaminska Re: wapń 25.04.06, 18:42
        Niestety, wszystkie preparaty witaminowo-mineralne zawierają małe ilości wapnia
        (zazwyczaj maksymalnie 250 mg) ze względu na jego interacje z innymi
        pierwiastkami, tak więc trzeba go przyjmować dodatkowo. Uważa się, ze najlepszą
        przyswajalność mają organiczne sole wapnia, a więc takie preparaty, jak np.
        Calcium 500 lub Ostical (podałam tylko takie, które zawierają 500 mg w 1
        tabletce czy saszetce). O witaminę D proszę się nie martwić.
    • niunia782 Re: wapń 25.04.06, 13:11
      Dodam jeszcze że w szpitalu ciemiączko miała 2 na 2 cm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka