olamaj29 25.11.08, 19:08 Co no bardzo sucha skóre u 17-miesiecznej dziewuszki oliwka nie pomaga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwpal Re: strasznie sucha skóra 25.11.08, 19:53 Niedawno usłyszałam, że zbyt czeste stosowanie oliwki wtórnie wysusza skórę, moze spróbuj balneum? Często bardzo sucha skóra świadczy o alergii (najczęściej pokarmowej, w dużym procencie na mleko) - i trzeba znaleźć przyczynę, a nie tylko smarować skutki Odpowiedz Link Zgłoś
olamaj29 Re: strasznie sucha skóra 25.11.08, 20:03 Mała ma skaze białkową i nie je zadnych prodktów mlecznych Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka_lobuzka06 Re: strasznie sucha skóra 25.11.08, 22:10 u nas nic nie pomogło:balneum, emolium i ten jeszcze jeden preparat z apteki(niebieski)zapomniałam nazwy!!!wszystkie trzy specyfiki w róznych postaciach.Bylismy u dermatologa i dostała taką masć robioną. Ponoć ma taką urodę i to po tacie!!!Objawy nasilają się głównie zimą, wiadomo słuche powietrze.Kupilismy nawilżacz jak narazie bez rezulatau!! Odpowiedz Link Zgłoś
anneczka78 Re: strasznie sucha skóra 25.11.08, 22:43 U nas sprawdzają się emolienty do smarowania, ale nie takie nawilżające typu oilatum czy balneum, tylko bardziej tłuste - cutibaza, dermobaza, elobaza Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: strasznie sucha skóra 26.11.08, 08:01 Moja córeczka też ma dosyć suchą skórę (chyba po mnie)nic na to nie pomaga żadne kremy balsamy itd. Sporadycznie gdy robią się jej bardziej suche plamki (takie małe liszajki) smarujemy kremem Nivea Baby Nutri Sensitive SOS. Jest rewelacyjny - po 1-2 dniach skórka jest piękna. Czasami się zastanawiam czy nie smarować jej całego ciałka to może w końcu ta skórka nie byłaby wysuszona, ale jest on dosyć tłusty. Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: strasznie sucha skóra 26.11.08, 08:10 Moj mlody od zawsze ma bardzo sucha skore zima. Mniej go kapie, potem smaruje dobrym balsamem i jest ok. zima dziecko sie tak nie brudzi, zwlaszcza, nie wymaga codziennej kapieli, ktora zwlaszcza zbyt ciepla bardzo wysusza skore. Mlodego zima kapie co 2-3 dni, codziennie tylko tylek i stopy, jesli mu sie spoca. zeby oczywiscie tez, nie wliczam ich do kapieli. Odpowiedz Link Zgłoś