Dodaj do ulubionych

komunikacja

20.08.03, 00:18
jak byłam na pomorzu to widziałam, że tory kolejowe były wykorzystywane przez
takie małe pociągi jednowagonowe, takie autobusy na torach (wiem, że to
nierzeczowo brzmi, ale nie znam się zbytnio na tym), czy coś takiego nie
ułatwiłoby komunikację z płockiem między takimi mniejszymi miejscowościami
jak sierpc np.?
Obserwuj wątek
    • konrad_wp Re: komunikacja 20.08.03, 00:46
      To tzw. szynobusy i całkiem niedawno były prezentowane na Mazowszu - bodajże w
      Sierpcu , Płońsku itp. Oglądając o tym program w TV słyszałem że byłyby one
      szansą min. dla Płocka więc kto wie ... Ja bym widział je właśnie jako środek
      transportu z miastami leżącymi blisko Płocka a mam tu na myśli Sierpc i
      Gostynin. A tak w ogóle marzy mi się szybkie połączenie kolejowe ze stolicą :-
      ) chociaż jeśli chodzi o autobusy to i tak nie mamy co narzekać (poza cenami).
      • zjadowity Szynobus 20.08.03, 14:37
        Nowy polski szynobus kosztuje od 1,8 mln PLN brutto w zależności od producenta
        i wersji (ilość wagonów i rodzaj wyposażenia). Województwa dostają dotacje na
        przewozy z których 10% muszą przekazać na zakup nowego polskiego taboru.
        Województwa : kujawsko-pomorskie, wielkopolskie, lubelskie mają już nowe
        wagony, a mazowsze nie i nie wiadomo kiedy (i czy) rozpisany zostanie przetarg.
        Zakup nowego taboru jest dużym wydatkiem, ale można odkupić od PKP i
        zmodernizować dwa wagony motorowe typu SN61 i nimi prowadzić przewozy z Płocka
        do Sierpca i Gostynina.
    • glaciercompl Re: komunikacja 20.08.03, 02:37
      Świetny pomysł. Pamiętam jak 2 czy 3 lata temu jeżdziłem do Sierpca autobusem.
      Normalnie parodia. Smród spalin, bród, siedzenia jak w czerwoniaku, a to
      przecież powyżej 30 km drogi. JA CHCE TE POCIĄGI!!!!!
      • 0mancer Re: komunikacja 08.09.03, 15:31
        no tak, ale Płock stwerdził, ze szynówkami do Sierpca zaintereswany nie jest.
        Bo ludzie przyzwyczail sie do autobusów juz, a poza tym jest im wygodniej, bo
        pks podjeżdża pod ORLEN i pasażerowie nie muszą dojeżdżać do centrum miasta i z
        tamtąd zasuwać na PKP, itd. Tak magistrat twierdzi. A ja mówie: BULLSHIT!!!
        Poiąg jest tańszy no i szybciej jedzie. No i zatrzyma się na Trzepowie koło
        Orlenu, ale z drugiej strony. I duuużo aniej dla pasażerów. Tak ze 4-5 kursów w
        ciągu dnia śmiało jeden wahadłowy autobus szynowy może zrobić. opatrzcie na
        trasę Poznań - Wągrowiec, lub Inowrocław - Żnin: tam jest z 9 kursów i nikt nie
        narzeka!

a można faktycznie jakiś pociąg pośpieszny do Wawy uruchomić, kiedyś, dawno
        temu leciał: Mazowsze z Płocka do Lublina. Teraz mozna zapodać połączenie
        Płocka z np. terespolem, czy Lublinem lub Białymsokiem przez Warszawę. I jak
        nie na trasie z Płocka do Wawy to chociaz na pozostałych odcinkach pośpiech
        zarabiałby na siebie. Bo w tamtych rejonach sa strasznie przepełnione. Do
        Siedlec w godzinach szczytu stoi się na korytazu niczym w autobusie mijski w
        godzinach szczytu.

mozna też np. przedłużyc relacje pociągu "Reymont" z Łodzi do Krakowa, aby
        jechał z Płocka. Byłoby wtedy niezłe połączenie z Łodzią, Krakowem. Tez małym
        kosztem.
        mozna kombinować na wiele sposobów.
        • zjadowity Re: komunikacja 12.09.03, 12:14
          Jak oceniasz moją propozycję wykorzystania zmodernizowanego SN61 ?
          • 0mancer Re: komunikacja 13.09.03, 21:55
            pozytywnie. aczkolwiek skoro do Gopstynina to moze i dalej - do Kutna? no bo
            Kutno to wezel i mozna sie na cos zawsze przesiasc. No i fajnie byloby np.
            pomyslec o budowie przystanku kolejowego np. kolo Zoo, w okolicach starowki, no
            i np. kolo cmentarza na Bielskiej. I niech sobie taki wagonik wahadlowo od np.
            Radziwia na Trzepowo zasuwa.. moze by ludzie jezdzili?
            • zjadowity Re: komunikacja 22.11.03, 09:52
              Jeżeli uruchominoby ponownie przewozy pasażerskie do Sierpca i to za pomocą
              szynobusu, to przystanek w okolicach ulicy Bielskiej jest dobrym pomysłem
              • 0mancer Re: komunikacja 22.11.03, 23:17
                no, i o to właśnie biega. Tam jest cmentarz, udałoby sie troszkę, np. w święto
                zmarłych poprawic dojazd, tak bez korka. A do sierpca przydałby sie (pamiętam
                czasy pospiesznego co w nocy tą trasą zasuwał), aczkolwiek nawet gdyby kończył
                na Trzepowie, to i tak przydałoby się mu zrobic tam postój. Taka mini SKM
                Płocka z tego by się zrobiła... eh.. i pomysleć że to wszystko tak małym
                kosztem..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka