Dodaj do ulubionych

Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fotek

27.12.09, 21:51
Zapraszam
vicealigator.geoblog.pl/podroz/9240/przedsionek-azji
Komentarze mile widziane ;)
Obserwuj wątek
    • agata1505 Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo 28.12.09, 10:13
      Na razie oglądnęłam tylko kilka z tych zdjęć. Osobiście bardzo zazdroszczę
      takiej podróży. Mam nadzieje, że i ja kiedyś będę miała możliwość zobaczenia
      tego wszystkiego.
      • vicealigator Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo 02.01.10, 09:03
        agata1505 napisała:

> Na razie oglądnęłam tylko kilka z tych zdjęć. Osobiście bardzo zazdroszczę
        > takiej podróży. Mam nadzieje, że i ja kiedyś będę miała możliwość zobaczenia
        > tego wszystkiego.

To naprawde nic trudnego - a przewaga nad wycieczka z biura jest to, ze zwiedza
        sie wlasnym tempem i mozna zobaczyc to, co turysci zwykle omijaja.
    • trytonniusz Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo 28.12.09, 10:13
      Fotki super
      • vicealigator Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo 08.01.10, 09:28
        Wrzucam jeszcze fotki do FotoForum
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,104884769,104884769.html
        • vicealigator Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo 23.01.10, 12:57
          a takze tu
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,64220332,105625703.html
    • orfold Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo 29.12.09, 11:49
      Jak zawsze u vice - ciekawie, a fotki bardzo fajne
    • Gość: Wojtek Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo IP: 212.191.200.* 18.01.10, 10:36
      Bardzo fajne fotki, naprawdę jest na co popatrzeć.
    • Gość: Ania1908 Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.10, 17:30
      Nio całkiem spoczko focie, można się rozmarzyć
    • alan_gee5 Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo 13.02.10, 17:39
      Brawo, vicealigatorze. Wiesz, zastanawiałem się nad wykupieniem wycieczki z
      biura. Ale przedstawiłeś to w taki sposób, że mam ochotę jak za studenckich
      czasów pojechać na własną rękę. Podoba mi się, że dajesz tyle szczegółów i ceny.
      Będę od teraz Twoim stałym czytelnikiem.
      • vicealigator Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo 18.02.10, 16:21
        Tak i mnie sie wydaje, ze wiekszy w tych relacjach urok ze wzgledu na info
        praktyczne niz wartosc literacka ;) Owszem, mam troche talentu, ale nienawidze
        pisac. Gdybym mial sekretarke, ktorej moglbym dyktowac te relacje - bylaby ona
        znacznie ciekawsza.
        A propos, sa juz powstawiane linki "klikalne".
        • Gość: OLA Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo IP: *.chello.pl 18.02.10, 22:17
          Ciesze sie,ze znalazlam Twoja relacje.Mam pytanie praktyczne-bedziemy leciec do
          Kapadocji ze Stambulu wiosna,rowniez Pegasusem.Wylot 8.40.
          Od ktorej zaczynaja kursy promy,czy damy rade dotrzec na czas na lotnisko?
          Pozdrawiam i licze na podpowiedz.
          • isabeau Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo 19.02.10, 10:11
            O jakie połączenie promowe Ci chodzi? Jeżeli mówimy o promach łączących część
            europejską z azjatycką, to zaczynają pływać po godzinie 6 rano.
          • pavvka Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo 19.02.10, 10:43
            Rozkład jazdy promów jest dostępny
            tutaj
          • vicealigator Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo 19.02.10, 12:47
            Poprzednicy Ci juz naswietlili sprawe. Nie ma szans, by zdazyc. Albo bierzesz
            rano taxi (drogo) albo kombinujesz z shuttle busem np.
            www.shuttledirect.com/en/airport/SAW ale mozesz poszukac w google
            innych. Albo tak jak my to zrobilismy, zaliczyc nocleg na lotnisku.
            • Gość: OLA Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo IP: *.chello.pl 19.02.10, 23:57
              Serdecznie dziekuje wszystkim za pomoc i informacje.
              Do Stambulu lecimy 28 kwietnia,a do Kapadocji mamy bilety na 2 maja.
              Wiec jest jeszcze sporo czasu na zaplanowanie podrozy.
              Na pewno,jeszcze nie raz,skorzystam z Waszej wiedzy i bede miec pytania:)
              Pozdrawiam
              • vicealigator Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo 20.02.10, 19:18
                Mam nadzieje, ze lecicie na dluzej niz my.
                Przydalyby sie jeszcze ze 2 dni. Ale i tak jeszcze nieraz do Turcji zawitam,
                chocby tranzytem.
          • o-p-t Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo 04.03.10, 12:21
            "Organizacja przewodnikow Turcji " oferuje Panstwu wycieczki po
            Stambulu i po calej Turcji.Gwarantujemy przewodnika mówiącego po
            Polsku.Mają Państwo możliwość wybrac samemu miejsca historiczne do
            zwiedzania w kazdym miescie.Moze byc i tylko jedno miasto. Numer GG
            4676901.numer telefonu +90 544 332 61 68 Pozdrawiam
    • saramatka Autokarem do Kapadocji 24.02.10, 21:33
      Czy ktoś z Was jechał autokarem do Kapadocji ze Stambułu? Gdzie można kupić
      bilety? Czy taka podróż jest męcząca? Jaki jest stan autokarów ?
      Za odpowiedzi bardzo dziękuję
      • isabeau Re: Autokarem do Kapadocji 24.02.10, 21:57
        Autokary są w świetnym stanie, podróż jest wygodna. Bilety można kupić
        bezpośrednio na dworcu autokarowym.
        • saramatka Re: Autokarem do Kapadocji 27.02.10, 12:43
          Dziękuję isabeau
    • Gość: Piter Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo IP: 213.48.59.* 01.03.10, 14:18
      Podsunales mi dobry pomysl na wakacje. A ze mieszkam w Londku, to
      nawet mam blisko do lotniska
      • vicealigator Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo 14.03.10, 09:29
        Wez pod uwage, ze lataja tez z UK do Turcji samoloty wspomnianej linii Pegasus
        • Gość: Piter Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo IP: 213.48.59.* 17.03.10, 12:55
          Juz kupilismy bilety. Mam jeszcze jedno pytanie, ale nie wiem czy
          bedziesz sie orientowac. Jak mozna sie dostac ze Stambulu do Troi ?
          • isabeau Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo 17.03.10, 13:10
            Aby dotrzeć do Troi należy najpierw dostać się do Çanakkale. Z Istanbulu można
            to zrobić autokarem (czas przejazdu od 6 do 9 godzin, cena biletu w jedną stronę
            to około 30-40 lirów, wiele autokarów dziennie). Druga opcja to samolot, np. z
            lotniska Ataturka w promocyjnej cenie 59 lirów w obie strony (ale nie codziennie
            można znaleźć wolne miejsca w samolocie).

Z Çanakkale do Troi można dojechać dolmuszem lub wynajętym samochodem.
            Szczegóły dojazdu opisałam tutaj:
            turcjawsandalach.pl/content/troja
            • Gość: Piter Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo IP: 213.48.59.* 22.03.10, 15:55
              Dziekuje. A gdybym jednak chcial wynajac samochod, to jakich cen mam
              sie spodziewac, jaka firme mozesz polecic. I po ile jest paliwo ?
              • isabeau Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo 22.03.10, 19:42
                Hmm, wiele zależy od tego, czy chcesz wynajmować samochód w Istanbule, czy w
                Canakkale. W pierwszym przypadku firm wynajmujących jest mnóstwo, w tym znane
                międzynarodowe koncerny typu Avis, Hertz, Budget, jak również mniejsze, lokalne.
                Ceny wynajmu różnią się w zależności od firmy (znana firma - wyższe ceny) i od
                modelu samochodu. Przykładowo małe auto typu Ford Fiesta kosztuje około 100
                lirów za dobę, przy dłuższym okresie wynajmu cena za dobę jest zazwyczaj niższa.
                Agencje wynajmu znajdują się przy lotniskach, w centrum miasta np. na Taksimie
                czy Kadikoy.

Wynajem w Canakkale to zupełnie inna bajka, którą kiedyś opisałam:
                turcjawsandalach.pl/content/wspomnienie-z-%C3%A7anakkale-i-z-troi
                Ceny paliwa w Turcji są bardzo wysokie, w przeliczeniu przeszło 7 zł za litr.
          • vicealigator Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo 17.03.10, 20:30
            No to niezawodna isabeau mnie wyreczyla. Zreszta i tak moglbym udzielic mniej
            informacji.
    • vicealigator Goreme Open Air Museum 02.04.10, 16:21

www.youtube.com/watch?v=YrntR9NscHs
      • Gość: Piter Re: Goreme Open Air Museum IP: 213.48.59.* 06.04.10, 13:43
        Dobrze dobrany podklad muzyczny. Mozna sie lepiej wczuc w ten
        klimat :)
    • anetka.d1 Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo 16.04.10, 19:24
      Dzięki za tę relację, skorzystałam z niej podczas pobytu w Kapadocji. Pozdrawiam
      serdecznie
    • Gość: Piter Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo IP: 213.48.59.* 22.04.10, 13:19
      Ufff, cale szczescie ze niebo znow otwarte. W weekend lecimy !!!!
    • Gość: Piter Re: Turcja (Stambul i Kapadocja) relacja i 440 fo IP: *.aztw.cable.virginmedia.com 06.05.10, 13:36
      Wrocilem, bylo fantastycznie. Odwiedzilem Stambul, Edirne, Ankare i Kapadocje.
      Piekny kraj, goscinni ludzie i super jedzenie. Polecam !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka