Dodaj do ulubionych

Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbulkarta

IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.11, 02:58
Witam, przeczytałam w moim przewodniku z 2009 roku ze aby korzystac z tramwaju lub promu trzeba posiadac taki bryloczek akbil ktory sie doladowuje ( bilet elektroniczny) ale z tego co widze istnieje tez Istanbulkarta, jak ona polega czy tez dziala na przylozenie i sciagniecie odpowiedniej kwoty? Czy ta karte kupuje sie juz z odpowiednim limitem czy tez mozna samemu zdecydowac ile lirow ma byc na niej, gdzie ja kupic?
NA marginesie na wielu fotach tych czytnikow nie zauwazylam miejsca na wrzut jedorazowych zetonow tylko czytnik na akabil. Prosze o info.
Obserwuj wątek
    • Gość: Olga26 Re: Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbul IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.11, 16:11
      Hmm, nikt nic nie wie? Moze chociasz ktos wie z doswiadczenia czy na lotnisku bede mogla kupic akabil i go doladowac?
      • pavvka Re: Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbul 21.02.11, 16:26
        Z mojego doświadczenia wynika, że nie można. Tzn. można doładować już posiadany, ale kupić nie.
        • Gość: Olga26 Re: Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbul IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.11, 17:19
          to gdzie ja ma kupić samo urzadzenie wiem ze jest pobierana kaucja 10 lirow
          • pavvka Re: Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbul 21.02.11, 17:50
            Podobno na ważniejszych przystankach w centrach miasta go dostaniesz.
            Tu garść informacji na ten temat:
            www.turkeytravelplanner.com/go/Istanbul/Transport/Akbil.html
            No i oczywiście wcale nie trzeba mieć akbila, żeby korzystać z transportu miejskiego w Stambule. Owszem, bilety z akbilem są odrobinę tańsze niż jednorazowe żetony, ale różnica nie jest duża i przy krótkiej wizycie kupowanie go to chyba niepotrzebne zawracanie głowy.
            • Gość: Olga26 Re: Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbul IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.11, 19:16
              Ok tylko pytanie czy ten "kasownik" do ktorego przyklada sie zblizeniowo AKABIL ma rowniez opcje wzutu tego zetonu i przejscie?
              • pavvka Re: Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbul 21.02.11, 19:54
                Ma. Tzn. moga byc oddzielne kasowniki, ale na kazdej stacji mozna rowniez uzywac zetonow.
                • Gość: Olga26 Re: Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbul IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.11, 08:13
                  Hmm aczy na lotnisku At. kupie gdzies te zetony aby dostac sie metrem do centrym?
                  • pavvka Re: Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbul 22.02.11, 09:12
                    Nieeee, no co Tyyyyy? To przecież niemożliwe, żeby na stacji metra kupić bilety na metro. :-/
                    • magdalenaa_b Re: Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbul 22.02.11, 09:18
                      Hm... po co byłaby komunikacja miejska, jeśli nie można kupić biletu? ;) Żeton spokojnie kupisz przed wejściem na stację. Akbil za to możesz znaleźć w kioskach przy przystankach. Nie zawsze można tam doładować bilet, ale z zakupem raczej nie powinno być problemu. :)
                      • Gość: Olga26 Re: Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbul IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.11, 12:38
                        W zasadzie juz wszystko wiem. Ale znalazłam info:
                        Podstawowe Istanbul publicznej taryf tranzytowych są:
                        City bus , Metro , tram, funicular : TL 2 Autobusy miejskie , metro , tramwaj, kolejka : TL 2
                        (with Akbil : TL 1.50) (Z Akbil : TL 1.50)
                        Ferryboat , suburban train : TL 1.50 Prom , szybka kolej miejska : TL 1.50
                        Tünel , Nostalgic tram : TL 1.00 Tünel , tramwaj Nostalgic : TL 1.00

Wiec z tego co rozumiem te żetony sa o roznej wartosci: za 1TL 1.5TL i 2 TL ??
                        • pavvka Re: Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbul 22.02.11, 12:52
                          Wyobraź sobie, że na stacji metra sprzedają żetony na metro, na przystanku tramwajowym - na tramwaj, a na przystani promowej - na prom. Wiem, trudno uwierzyć, ale Turcja to jednak egzotyczny kraj.
                          • Gość: Olga26 Re: Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbul IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.11, 13:03
                            Ufff... chore to troche... chcialam kupic zapas 10 zetonow myslac ze unikne kolejek i ze beda uzyteczne na wszystkie srodki transportu... nie bede kupowala po kilka zetonow na kazdy srodek transportu z osobna, bede musiala pomyslec o wspomnianej juz Istanbulcard, tylko nigdzie nie moge sie dowiedziec czy jest to karta na 1 dniowa, nie ogranicziony dostep do komunikacji czy tez z jakims limitem do wykorzystania... z opisu ponizej wynika tylko ze jest to karta zblizeniowa jak AKABIL.

http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&ie=UTF8&langpair=en%7Cpl&u=http://www.turkeytravelplanner.com/go/Istanbul/Transport/istanbulkart.html&rurl=www.google.pl&usg=ALkJrhgKQrFLyjR-NpyrURxqIGz4TclQGA
                            • Gość: Olga Re: Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbul IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.11, 13:54
                              Istanbulcart odpada, doczytalam ze same z nia klopoty.
                              Pavvka mam jeszcze pytanie: nie wiem czy traktowac to jako linie metro czy linie tramwaj: chodzi o polaczenie Lotniska At. z stacja koncowa Aksaray,
                              pytam bo bede czesto podrozowala tramwajem miedzy Beayazit a Sirkeci czyli w starej czesci miasta i jesli ta linia z lotniska bedzie miala takie same zetony ( o tej samej wartosci) co linia tramwaju w starej czesci tam gdzie jest wiekszosc atrakcji,zabytkow. to kupie juz wieksza ilosc zetonow w kasie na stacji przy lotnisku
                              • pavvka Re: Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbul 22.02.11, 14:08
                                Ale po co Ci te zapasy żetonów? Boisz się, że wszystkie rozkupią i dla Ciebie nie starczy?

Ja zwykle kupowałem pojedynczo - chciałem gdzieś pojechać, to szedłem do kiosku i kupowałem żeton. Tak, żetony na metro i na tramwaj kosztują tyle samo, ale nie jestem na 100% pewien czy można je stosować wymiennie.
                                • Gość: Olga26 Re: Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbul IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.11, 14:22
                                  hmm, w kasach znaja angielski? nie wiem jak wymawia sie jeton po turecku, slyszalam ze tez zamiast jeto mozna prosic token gdyz jest to TO samo.
                                • Gość: marand Re: Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbul IP: *.acnielsen.pl 22.02.11, 16:39
                                  a propos żetonów, to przy każdym przystanku tramwajowym i przy wejściu do metra są automaty z żetonami. Nie jestem pewien czy żetony kupione na metro mogą być użyte w wejścia na przystanek tramwajowy, ale na pierwszy rzut oka wszystkie wyglądają identycznie.
                                  2 tygodnie temu jeden żeton na metro lub tramwaj kosztował 1.75TLY. przy automatach nie było specjalnych kolejek - max 2 - 3 osoby. Całą operacja kupna żetonu jest prosta-wrzucasz monety lub wkładasz banknot, naciszkasz zielony guzik, wypada żeton i reszta.
                                  • Gość: Olga26 Re: Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbul IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.11, 20:32
                                    marand a czy moge kupic w automacie na raz 10 zetownow?
                                    • marand3 Re: Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbul 22.02.11, 21:37
                                      tak, bo widziałem ludzi którzy kupowali po kilka, nie jestem jednak na 100% pewien jak to zrobić, wydaje mi się że po włożeniu pieniędzy należy nacisnąć zielony guzik tyle razy ile chcesz żetonów. Automaty mają menu również po angielsku więc na pewno można doczytać...
                                      • pavvka Re: Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbul 23.02.11, 08:49
                                        Ale oprócz automatów są też przy każdym przystanku zwykłe kioski z żetonami.
                  • adept44_ltd Re: Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbul 23.02.11, 12:37
                    np. w automacie przy wejściu na stację metra...
    • Gość: Lech Re: Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbul IP: *.171.93.180.static.nsti.pl 23.02.11, 15:48
      Witam,
      Czy w Stambule są dostępne podobnie jak w wielu innych miastach turystycznie atrakcyjnych bilety czasowe - 24, 48 h i dłuższe? Kupowanie żetonów może nie jest skomplikowane ale taki bilet jest dużo praktyczniejszy.

• Gość: Olga26 Re: Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbul IP: *.dynamic.chello.pl 23.02.11, 16:30
        Leszek wiec tak... biletow na 1 lub 3 dni wogole nie ma. Jest za to taki specjalny bryloczek za ktorego pobieraja kaucje 6 lirow (oddaja przy zwrocie) mozesz go kupic w specjalnuch budkach firmy prowadzacej transport w Istanbule.
        COdo tego kluczyka zwanego AKABIL: dziala na zasadzie, dostajesz pusty AKABIL ktory potem doladowujesz w/w budkach lub automatach, kwota doladowania jest dowolna, za kazdym razem kiedy bedziesz wsiadal do metra,tramwaju kwota 1.5 lira za przejazd zostanie odjeta z AKABIL.
        • Gość: Lech Re: Istanbul-jakTo jest z biletami miejs?Istanbul IP: *.171.93.182.static.nsti.pl 01.03.11, 15:21
          Dzięki za info. Zamierzam na przełomie sierpnia i wrzesnia wybrac sie do Stambulu, a tam gdzie zazwyczaj sie zatrzymuje na dluzej niz 1 dzien zawsze korzystam z komunikacji miejskiej, co wydaje sie byc najlepszym rozwiazaniem w przypadku duzych aglomeracji, ktorych sie nie zna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka