Dodaj do ulubionych

Zakupy Alanya

IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.11, 19:18
Witam. Mam pytanie co ciekawego można zakupić w Alanya.jakie są orientacyjne ceny pamiątek?z góry dziękuje za odp. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kurczaczek_a Re: Zakupy Alanya 29.06.11, 21:28
      Alanya jest bardzo droga, duzo naciagaja ceny i bardzo sa stanowczy i jak powiesz nie to sie obrazaja jak dzieci. Ja sie usmialam niezle,lepiej pojechac na tansze targowiska w okolicy i sama alanye bym sobie darowala. 2 razy taniej gdzie indziej mozna kupic.
      • Gość: Balian z Ibelinu Re: Zakupy Alanya IP: *.toya.net.pl 29.06.11, 23:12
        nie wiem gdzie się w tej alanyi obrażają...ja proponuję bazar, który był w poniedziałki w Obakoy. www.wikimapia.org/#lat=36.53692&lon=32.0375437&z=18&l=28&m=b&search=alanya
        można kupić wszystko. Ciuchy, piękne chusty, szale, poszewki, tureckie frykasy (moim zdaniem lepsze od marketowych turkish delight), magnesy, kolczyki, rękodzieło. Na drodzew do twierdzy są obrusy, lampy z tykwy. W centrum handlowym Alanyum i w centrum Alanyi niedalek stacji dolmuszy masz LC Waikiki. Na samej twierdzy są handlarze, którzy mają różne dperele, w stylu małe dziergane saszetki. Moja recepta - bazar w Oba i to co jest od twierdzy w dół, plus LC Waikiki. Wpisz w google...można sprawdzić. Pozdrawiam
        • Gość: Pati;-) Re: Zakupy Alanya IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.11, 09:09
          A ile kosztował dojazd do tego bazaru w Oba i czym najlepiej tam dojechać?
          • maoko Re: Zakupy Alanya 30.06.11, 20:24
            Po Alanyi najlepiej i najtaniej poruszać się dolmuszami. Zależy gdzie konkretnie będziesz (w jakim hotelu) - może dojdziesz pieszo.
    • Gość: Balian z Ibelinu Re: Zakupy Alanya IP: 194.42.116.* 01.07.11, 09:05
      tu www.wikimapia.org/#lat=36.5368704&lon=32.0378065&z=19&l=28&m=b&search=alanya

dolmuszem - możesz podać nazwę hotelu albo powiesz Obakoy, kierowca zrozumie.
      • hipolit4 Re: Zakupy Alanya 01.07.11, 15:15
        Dzięki za link do mapy.
        Będziemy w hotelu Banana Beach, więc nie jest aż tak daleko - mam nadzieję , że w rzeczywistości , będąc na miejscu stwierdzę to samo ;)
        Mam pytanko, może się komuś wydać banalne, ale pierwszy raz będę w Turcji tzn na riwierze ( byłam kiedyś w Istambule ) czy ten bazar to taki z tzw. "mydłem i powidłem" - że kupię tam od skarpetek przez przyprawy po dywan ??
        Czy ( wg mapy jak wspomniałam nie wydaje się ta odległość taka duża ) byłby ktoś w stanie powiedzieć mi mniej więcej ile by to było od hotelu do bazaru , 1km , 2km , godzinę drogi czy dłużej ?
        Przepraszam, za takie banalne pytania, ale nie mam kogo spytać :)
        I jeszcze jedno, moi panowie kupili sobie buty do wody - ja odpuściłam ( cóż kolorystyka mnie przeraziła ) ale czytam tu różne wątki i nie wiem czy zrobiłam dobrze, jednak buty są doradzane , tylko, że ja nie wiem czy chodzi o tą część plaży gdzie leży nasz hotel .
        Na innym forum zdania były podzielone, ale jeśli miałabym je zakupić , bo rzeczywiście będą bardzo przydatne , to przymkne oko na kolory ;) bo to już dla nas ostatni dzwonek , żeby coś dokupić.
        Jeśli ktoś zechce odpowiedzieć na moje pytania, będę wdzięczna i z góry bardzo dziękuję .
        • Gość: Balian z Ibelinu Re: Zakupy Alanya IP: 194.42.116.* 01.07.11, 15:46
          Wybacz przedweekandową złośliwość , ale banalne. Pierwsze pytanie - TAK. Drugie pytanie - chwila spostrzegawczości i po lewej na dole masz podziałkę, archaiczną metodą linijka plus proporcja można to policzyć - 1,6 km, dolmusz 1 lira - mówisz hotel Krizantem, co wynika z Wikimapii, w linii prostej 700 m (najeżdżasz na bazar a w szukaj wpisujesz club hotel banana, jeśli obiekt jest w wiki to zawsze poda ci odległość w linii prostej po prawej u góry).
          Buty - przydatna rzecz, nawet jak jedziesz na Bora Bora czy inne Bali, choćby Ci w przewodniku napisali, że plaża jest atłasem wyłożona. Wzory - no wiesz zawsze można zakupić u tureckiego Diora, ja polecam łódzką firmę Aquaspeed www.aquaspeed.com.pl/aquaspeed/index.jsf;jsessionid=404967D18233FE21C4B5846CF895546E
          Pozdrawiam
          • Gość: Pati:-) Re: Zakupy Alanya IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.11, 15:59
            Do Hipolit4.Nie wiem co ma zakup butów do morza do mojego postu o zakupach w Turcji.Bezsensowne zaśmiecanie wątku z którego jedni chcą się faktycznie czegoś dowiedzieć.
            • hipolit4 Re: Zakupy Alanya 01.07.11, 17:13
              Gdybyś czytała dokładnie a nie pobieżnie, to wyczytałbyś w moim poście :

Mam pytanko, może się komuś wydać banalne, ale pierwszy raz będę w Turcji tzn na riwierze ( byłam kiedyś w Istambule ) czy ten bazar to taki z tzw. "mydłem i powidłem" - że kupię tam od skarpetek przez przyprawy po dywan ??

Odpisałaś:

Nie wiem co ma zakup butów do morza do mojego postu o zakupach w Turcji.Bezsensowne zaśmiecanie wątku z którego jedni chcą się faktycznie czegoś dowiedzieć.

Rzeczywiście pisząc swój post w tymże wątku robiłam sobie jaja i tak faktycznie to niczego nie chciałam się dowiedzieć .
              Pozdrawiam i życzę więcej luzu.
              • Gość: Pati:-) Re: Zakupy Alanya IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.11, 21:55
                Do hipolit.Ale sobie zrobiłaś jaja hehe. A tak na marginesie po co mam czytać twoje posty dokładnie skoro są bezsensowne i nie dotyczą tego co mnie interesuje. moja droga wbrew twoim uwagom to nie przyda mi się wiadomość dotycząca drogi z twojego hotelu banana do bazaru. sama radze czytać ze zrozumieniem.
          • hipolit4 Re: Zakupy Alanya 01.07.11, 17:18
            dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, choć wystarczyło napisać po prostu , że dolmuszą "tyle i tyle" a odległość mniej więcej "tyle i tyle".

• Gość: MechaniK Re: Zakupy Alanya IP: *.internetia.net.pl 01.07.11, 22:39
      > ... co ciekawego można zakupić w Alanya.
      Winchestera i jedwabne podpaski.
      > jakie są orientacyjne ceny pamiątek?
      4,75 / 8,15 / 22 / 70 (ceny w lirach tureckich)
      Acha, jeszcze 14,35.
      • Gość: Pati:-) Re: Zakupy Alanya IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.11, 23:27
        mechanik lecz się.
        • hipolit4 do Pati 01.07.11, 23:39
          Rozpoczynając watek pytałaś co ciekawego można kupić a Alanyi i jakie są orientacyjne ceny pamiątek.

odpisując na mój post, stwierdziłaś, że jest bezsensowny i nie dotyczy tego co Ciebie interesuje
          MechaniK nie chcąc być może powtórzyć mojego błędu, odpowiedział na Twoje pytanie moja droga bardzo rzeczowo.
          A Ty zamiast podziękować grzecznie za odpowiedź , wysyłasz Go bezpodstawnie na leczenie .
          A wystarczyło napisać "dziękuję " ;)
          • Gość: Marcel Re: do Hipolit IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.11, 10:59
            Kup sobie buty np. od Armaniego do morza wtedy napewno kolorystyka będzie ta i będziesz wyglądać trendy. aha do kupienia są one na bazarku obok twojego hotelu banana beach. udanych wakacji życzę.;-)
            • hipolit4 Re: do Hipolit-do Marcela 02.07.11, 13:52
              Kup sobie buty np. od Armaniego do morza wtedy napewno kolorystyka będzie ta i będziesz wyglądać trendy. aha do kupienia są one na bazarku obok twojego hotelu banana beach. udanych wakacji życzę.;-)

Aleś błysnął .
              Wnioskuję , że Ty znawca bazarowego Armani . Dziękuję za propozycję
              Rozumiem , że dla ciebie nie ma znaczenia jak wyglądasz, ok nie moja sprawa
              ale to nie znaczy, że wszyscy mają wyglądać "pstrokato"jak ty.

Dziękuję Tobie również życze udanych wakacji
        • Gość: vvv Re: Zakupy Alanya IP: *.ists.pl 02.07.11, 07:08
          francuz go rzucił albo on rzucił francuzem i jest w stresie
        • Gość: Dorka Re: Zakupy Alanya IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.11, 08:51
          Pati, niestety ludzie mają rację. Dlaczego nie zapytasz, co fajnego można kupić w Złotych Tarasach? Ile kosztują pamiątki w Słupsku?
          Pisząc kretyńskie zapytania tylko potwierdzasz tezy o głupich blondynkach. Na przyszłość uruchom myślenie.
          • Gość: Pati:-) Re: Zakupy Alanya IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.11, 10:49
            Pati, niestety ludzie mają rację. Dlaczego nie zapytasz, co fajnego można kupić
            > w Złotych Tarasach? Ile kosztują pamiątki w Słupsku?
            > Pisząc kretyńskie zapytania tylko potwierdzasz tezy o głupich blondynkach. Na p
            > rzyszłość uruchom myślenie.
            Po pierwsze to forum dotyczące Turcji, wiec jak cie nie interesują moje zapytania to nie wchodź na forum Turcja i masz jeden problem mniej.O słupsku i złotych tarasach znajdziesz info gdzie indziej a tak na marginesie jak będę się chciała wybrać w te miejsca to tez zapytam co tam jest ciekawego:-)
            Po drugie co w tym kretyńskiego że pytam co można kupić w Turcji ?skoro tam jadę to szukam info.jeżeli byś sama choć raz widziała Turcję na własne oczy to byś mi tez chętnie odpowiedziała a nie wypisywała bzdury. daj sobie na luz i nie czytaj o Turcji hehe
            • Gość: Dorka Re: Zakupy Alanya IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.11, 11:42
              Jednak nie uruchomiłaś myślenia.
              Kolejny pustak :(((
              • Gość: Pati:-) Re: Zakupy Alanya IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.11, 13:17
                Sama jesteś pusta. nie potrafisz się wypowiedzieć to nie otwieraj gęby. Blondi:-)
              • Gość: hanka12 Dorka znawczyni Turcji IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.11, 13:25
                może się Dora wypowiesz o Turcji skoro jesteś wielce znawczyni. chętnie poczytamy
                • Gość: Dorka Re: Dorka znawczyni Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.11, 14:13
                  Hanuś dwunastoletnia, spróbuj sama odpowiedzieć na zadane pytanie przez naszego koryfeusza intelektu czyli Pati:
                  jakie są orientacyjne ceny pamiątek?

Zanim napiszesz pomyśl - ale wcześniej przeczytaj wątek :)))
                  • Gość: hanka12 Re: Dorka znawczyni Turcji IP: 213.241.96.* 02.07.11, 19:51
                    Twój poziom intelektu jest powalający Dorka. Tak się składa ze poczytałam wypowiedzi w wątku i widzę ze potrafisz tylko kogoś obrażać. Skąd to wiem?poczytaj sama swoje durne wypowiedzi. Odpowiadasz pytaniem na pytanie lub obrażasz . A co to ma do tematu. Co ci to da. Przykra jesteś naprawdę.Wg ciebie mam 12 lat.Hmm wydaje mi się ze ty tyle masz bo dorosły człowiek nie byłby tak złośliwy i bezmyślny -odpowiadając takimi głupotami. Cóż z tego że Pati i Hipolit 4 pytali o zakupy? mnie samej interesuje ten temat i pewnie nie jednego forumowicza ale dzięki takiej złośliwej i antypatycznej osobie jak ty niczego się nie dowiemy.szkoda więcej słów.Zamknijmy ten watek. Po co sobie dalej psuć niepotrzebnie krew.
      • Gość: Miki Re: Zakupy Alanya IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.11, 18:59
        Jedwabneeeeee? Ale cuuudo!
    • hipolit4 Re: Zakupy Alanya 02.07.11, 14:06

Wątek zaczął już odchodzić od głównego tematu.

Dlaczego niektórzy ludzie na siłę chcą pokazać , że są kimś lepszym od pytającego?
      Czy to, że byli już ( w tym przypadku ) w Turcji obliguje ich do tego , że mogą robić jazdy po ludziach, którzy wybierają się tam po raz pierwszy i pytają czasem o błahostki ?
      Czy tak trudno jest odpowiedzieć na proste pytanie jak najprostszą odpowiedzią ?
      Czy nie lepiej poświęcić tę chwilę , żeby odpowiedzieć komuś na nurtujące go pytanie konkretną odpowiedzią, niż wysilać się i pisać głupoty niejednokrotnie obrażając drugiego człowieka?
      Czy Ci którzy mieli przed sobą swój pierwszy wyjazd w konkretne miejsce - jechali tam uzbrojeni w wiedzę od A do Z nie mając żadnych wątpliwości?
      Szczerze wątpię.

Mam nadzieję, że przyjdzie taki moment , że uzyskają takie same wyczerpujące odpowiedzi jakich sami udzielają.
      Czego szczerze życzę.

Nie mniej - życzę wszystkim udanych urlopów.

pozdrawiam
      • maoko Re: Zakupy Alanya 02.07.11, 16:13
        Nie przejmuj się, choć kultura niektórych na forum (w tym wątku również) "poraża". Moim skromnym zdaniem, jak ktoś nie ma nić do powiedzenia (czyt. nie zna odpowiedzi na zadane w wątku pytania), to nie powinien sie wypowiadać. Jednak standardem wielu osób udzielających się na forach jest pisać cokolwiek, byleby pisać, a już szczytem ich intelektualnej sprawności jest ocena innych i ocena ich pytań/rozważań.
        A stare powiedzenie mówi: "nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi" i niech ono będzie puentą dla wszystkich forumowiczów.
        pozdrawiam
        • masi77 Re: Zakupy Alanya 02.07.11, 16:46
          maoko napisała:

> A stare powiedzenie mówi: "nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi" i
          > niech ono będzie puentą dla wszystkich forumowiczów.
          > pozdrawiam
          Pozostaje się tylko tym podpisać.
          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka