Gość: Pati;-) IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.11, 19:18 Witam. Mam pytanie co ciekawego można zakupić w Alanya.jakie są orientacyjne ceny pamiątek?z góry dziękuje za odp. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kurczaczek_a Re: Zakupy Alanya 29.06.11, 21:28 Alanya jest bardzo droga, duzo naciagaja ceny i bardzo sa stanowczy i jak powiesz nie to sie obrazaja jak dzieci. Ja sie usmialam niezle,lepiej pojechac na tansze targowiska w okolicy i sama alanye bym sobie darowala. 2 razy taniej gdzie indziej mozna kupic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Balian z Ibelinu Re: Zakupy Alanya IP: *.toya.net.pl 29.06.11, 23:12 nie wiem gdzie się w tej alanyi obrażają...ja proponuję bazar, który był w poniedziałki w Obakoy. www.wikimapia.org/#lat=36.53692&lon=32.0375437&z=18&l=28&m=b&search=alanya można kupić wszystko. Ciuchy, piękne chusty, szale, poszewki, tureckie frykasy (moim zdaniem lepsze od marketowych turkish delight), magnesy, kolczyki, rękodzieło. Na drodzew do twierdzy są obrusy, lampy z tykwy. W centrum handlowym Alanyum i w centrum Alanyi niedalek stacji dolmuszy masz LC Waikiki. Na samej twierdzy są handlarze, którzy mają różne dperele, w stylu małe dziergane saszetki. Moja recepta - bazar w Oba i to co jest od twierdzy w dół, plus LC Waikiki. Wpisz w google...można sprawdzić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati;-) Re: Zakupy Alanya IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.11, 09:09 A ile kosztował dojazd do tego bazaru w Oba i czym najlepiej tam dojechać? Odpowiedz Link Zgłoś
maoko Re: Zakupy Alanya 30.06.11, 20:24 Po Alanyi najlepiej i najtaniej poruszać się dolmuszami. Zależy gdzie konkretnie będziesz (w jakim hotelu) - może dojdziesz pieszo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Balian z Ibelinu Re: Zakupy Alanya IP: 194.42.116.* 01.07.11, 09:05 tu www.wikimapia.org/#lat=36.5368704&lon=32.0378065&z=19&l=28&m=b&search=alanya dolmuszem - możesz podać nazwę hotelu albo powiesz Obakoy, kierowca zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
hipolit4 Re: Zakupy Alanya 01.07.11, 15:15 Dzięki za link do mapy. Będziemy w hotelu Banana Beach, więc nie jest aż tak daleko - mam nadzieję , że w rzeczywistości , będąc na miejscu stwierdzę to samo ;) Mam pytanko, może się komuś wydać banalne, ale pierwszy raz będę w Turcji tzn na riwierze ( byłam kiedyś w Istambule ) czy ten bazar to taki z tzw. "mydłem i powidłem" - że kupię tam od skarpetek przez przyprawy po dywan ?? Czy ( wg mapy jak wspomniałam nie wydaje się ta odległość taka duża ) byłby ktoś w stanie powiedzieć mi mniej więcej ile by to było od hotelu do bazaru , 1km , 2km , godzinę drogi czy dłużej ? Przepraszam, za takie banalne pytania, ale nie mam kogo spytać :) I jeszcze jedno, moi panowie kupili sobie buty do wody - ja odpuściłam ( cóż kolorystyka mnie przeraziła ) ale czytam tu różne wątki i nie wiem czy zrobiłam dobrze, jednak buty są doradzane , tylko, że ja nie wiem czy chodzi o tą część plaży gdzie leży nasz hotel . Na innym forum zdania były podzielone, ale jeśli miałabym je zakupić , bo rzeczywiście będą bardzo przydatne , to przymkne oko na kolory ;) bo to już dla nas ostatni dzwonek , żeby coś dokupić. Jeśli ktoś zechce odpowiedzieć na moje pytania, będę wdzięczna i z góry bardzo dziękuję . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Balian z Ibelinu Re: Zakupy Alanya IP: 194.42.116.* 01.07.11, 15:46 Wybacz przedweekandową złośliwość , ale banalne. Pierwsze pytanie - TAK. Drugie pytanie - chwila spostrzegawczości i po lewej na dole masz podziałkę, archaiczną metodą linijka plus proporcja można to policzyć - 1,6 km, dolmusz 1 lira - mówisz hotel Krizantem, co wynika z Wikimapii, w linii prostej 700 m (najeżdżasz na bazar a w szukaj wpisujesz club hotel banana, jeśli obiekt jest w wiki to zawsze poda ci odległość w linii prostej po prawej u góry). Buty - przydatna rzecz, nawet jak jedziesz na Bora Bora czy inne Bali, choćby Ci w przewodniku napisali, że plaża jest atłasem wyłożona. Wzory - no wiesz zawsze można zakupić u tureckiego Diora, ja polecam łódzką firmę Aquaspeed www.aquaspeed.com.pl/aquaspeed/index.jsf;jsessionid=404967D18233FE21C4B5846CF895546E Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati:-) Re: Zakupy Alanya IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.11, 15:59 Do Hipolit4.Nie wiem co ma zakup butów do morza do mojego postu o zakupach w Turcji.Bezsensowne zaśmiecanie wątku z którego jedni chcą się faktycznie czegoś dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
hipolit4 Re: Zakupy Alanya 01.07.11, 17:13 Gdybyś czytała dokładnie a nie pobieżnie, to wyczytałbyś w moim poście : Mam pytanko, może się komuś wydać banalne, ale pierwszy raz będę w Turcji tzn na riwierze ( byłam kiedyś w Istambule ) czy ten bazar to taki z tzw. "mydłem i powidłem" - że kupię tam od skarpetek przez przyprawy po dywan ?? Odpisałaś: Nie wiem co ma zakup butów do morza do mojego postu o zakupach w Turcji.Bezsensowne zaśmiecanie wątku z którego jedni chcą się faktycznie czegoś dowiedzieć. Rzeczywiście pisząc swój post w tymże wątku robiłam sobie jaja i tak faktycznie to niczego nie chciałam się dowiedzieć . Pozdrawiam i życzę więcej luzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati:-) Re: Zakupy Alanya IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.11, 21:55 Do hipolit.Ale sobie zrobiłaś jaja hehe. A tak na marginesie po co mam czytać twoje posty dokładnie skoro są bezsensowne i nie dotyczą tego co mnie interesuje. moja droga wbrew twoim uwagom to nie przyda mi się wiadomość dotycząca drogi z twojego hotelu banana do bazaru. sama radze czytać ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
hipolit4 Re: Zakupy Alanya 01.07.11, 17:18 dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, choć wystarczyło napisać po prostu , że dolmuszą "tyle i tyle" a odległość mniej więcej "tyle i tyle". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MechaniK Re: Zakupy Alanya IP: *.internetia.net.pl 01.07.11, 22:39 > ... co ciekawego można zakupić w Alanya. Winchestera i jedwabne podpaski. > jakie są orientacyjne ceny pamiątek? 4,75 / 8,15 / 22 / 70 (ceny w lirach tureckich) Acha, jeszcze 14,35. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati:-) Re: Zakupy Alanya IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.11, 23:27 mechanik lecz się. Odpowiedz Link Zgłoś
hipolit4 do Pati 01.07.11, 23:39 Rozpoczynając watek pytałaś co ciekawego można kupić a Alanyi i jakie są orientacyjne ceny pamiątek. odpisując na mój post, stwierdziłaś, że jest bezsensowny i nie dotyczy tego co Ciebie interesuje MechaniK nie chcąc być może powtórzyć mojego błędu, odpowiedział na Twoje pytanie moja droga bardzo rzeczowo. A Ty zamiast podziękować grzecznie za odpowiedź , wysyłasz Go bezpodstawnie na leczenie . A wystarczyło napisać "dziękuję " ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: do Hipolit IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.11, 10:59 Kup sobie buty np. od Armaniego do morza wtedy napewno kolorystyka będzie ta i będziesz wyglądać trendy. aha do kupienia są one na bazarku obok twojego hotelu banana beach. udanych wakacji życzę.;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hipolit4 Re: do Hipolit-do Marcela 02.07.11, 13:52 Kup sobie buty np. od Armaniego do morza wtedy napewno kolorystyka będzie ta i będziesz wyglądać trendy. aha do kupienia są one na bazarku obok twojego hotelu banana beach. udanych wakacji życzę.;-) Aleś błysnął . Wnioskuję , że Ty znawca bazarowego Armani . Dziękuję za propozycję Rozumiem , że dla ciebie nie ma znaczenia jak wyglądasz, ok nie moja sprawa ale to nie znaczy, że wszyscy mają wyglądać "pstrokato"jak ty. Dziękuję Tobie również życze udanych wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Zakupy Alanya IP: *.ists.pl 02.07.11, 07:08 francuz go rzucił albo on rzucił francuzem i jest w stresie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorka Re: Zakupy Alanya IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.11, 08:51 Pati, niestety ludzie mają rację. Dlaczego nie zapytasz, co fajnego można kupić w Złotych Tarasach? Ile kosztują pamiątki w Słupsku? Pisząc kretyńskie zapytania tylko potwierdzasz tezy o głupich blondynkach. Na przyszłość uruchom myślenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati:-) Re: Zakupy Alanya IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.11, 10:49 Pati, niestety ludzie mają rację. Dlaczego nie zapytasz, co fajnego można kupić > w Złotych Tarasach? Ile kosztują pamiątki w Słupsku? > Pisząc kretyńskie zapytania tylko potwierdzasz tezy o głupich blondynkach. Na p > rzyszłość uruchom myślenie. Po pierwsze to forum dotyczące Turcji, wiec jak cie nie interesują moje zapytania to nie wchodź na forum Turcja i masz jeden problem mniej.O słupsku i złotych tarasach znajdziesz info gdzie indziej a tak na marginesie jak będę się chciała wybrać w te miejsca to tez zapytam co tam jest ciekawego:-) Po drugie co w tym kretyńskiego że pytam co można kupić w Turcji ?skoro tam jadę to szukam info.jeżeli byś sama choć raz widziała Turcję na własne oczy to byś mi tez chętnie odpowiedziała a nie wypisywała bzdury. daj sobie na luz i nie czytaj o Turcji hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorka Re: Zakupy Alanya IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.11, 11:42 Jednak nie uruchomiłaś myślenia. Kolejny pustak :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati:-) Re: Zakupy Alanya IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.11, 13:17 Sama jesteś pusta. nie potrafisz się wypowiedzieć to nie otwieraj gęby. Blondi:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanka12 Dorka znawczyni Turcji IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.11, 13:25 może się Dora wypowiesz o Turcji skoro jesteś wielce znawczyni. chętnie poczytamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorka Re: Dorka znawczyni Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.11, 14:13 Hanuś dwunastoletnia, spróbuj sama odpowiedzieć na zadane pytanie przez naszego koryfeusza intelektu czyli Pati: jakie są orientacyjne ceny pamiątek? Zanim napiszesz pomyśl - ale wcześniej przeczytaj wątek :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanka12 Re: Dorka znawczyni Turcji IP: 213.241.96.* 02.07.11, 19:51 Twój poziom intelektu jest powalający Dorka. Tak się składa ze poczytałam wypowiedzi w wątku i widzę ze potrafisz tylko kogoś obrażać. Skąd to wiem?poczytaj sama swoje durne wypowiedzi. Odpowiadasz pytaniem na pytanie lub obrażasz . A co to ma do tematu. Co ci to da. Przykra jesteś naprawdę.Wg ciebie mam 12 lat.Hmm wydaje mi się ze ty tyle masz bo dorosły człowiek nie byłby tak złośliwy i bezmyślny -odpowiadając takimi głupotami. Cóż z tego że Pati i Hipolit 4 pytali o zakupy? mnie samej interesuje ten temat i pewnie nie jednego forumowicza ale dzięki takiej złośliwej i antypatycznej osobie jak ty niczego się nie dowiemy.szkoda więcej słów.Zamknijmy ten watek. Po co sobie dalej psuć niepotrzebnie krew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Zakupy Alanya IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.11, 18:59 Jedwabneeeeee? Ale cuuudo! Odpowiedz Link Zgłoś
hipolit4 Re: Zakupy Alanya 02.07.11, 14:06 Wątek zaczął już odchodzić od głównego tematu. Dlaczego niektórzy ludzie na siłę chcą pokazać , że są kimś lepszym od pytającego? Czy to, że byli już ( w tym przypadku ) w Turcji obliguje ich do tego , że mogą robić jazdy po ludziach, którzy wybierają się tam po raz pierwszy i pytają czasem o błahostki ? Czy tak trudno jest odpowiedzieć na proste pytanie jak najprostszą odpowiedzią ? Czy nie lepiej poświęcić tę chwilę , żeby odpowiedzieć komuś na nurtujące go pytanie konkretną odpowiedzią, niż wysilać się i pisać głupoty niejednokrotnie obrażając drugiego człowieka? Czy Ci którzy mieli przed sobą swój pierwszy wyjazd w konkretne miejsce - jechali tam uzbrojeni w wiedzę od A do Z nie mając żadnych wątpliwości? Szczerze wątpię. Mam nadzieję, że przyjdzie taki moment , że uzyskają takie same wyczerpujące odpowiedzi jakich sami udzielają. Czego szczerze życzę. Nie mniej - życzę wszystkim udanych urlopów. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maoko Re: Zakupy Alanya 02.07.11, 16:13 Nie przejmuj się, choć kultura niektórych na forum (w tym wątku również) "poraża". Moim skromnym zdaniem, jak ktoś nie ma nić do powiedzenia (czyt. nie zna odpowiedzi na zadane w wątku pytania), to nie powinien sie wypowiadać. Jednak standardem wielu osób udzielających się na forach jest pisać cokolwiek, byleby pisać, a już szczytem ich intelektualnej sprawności jest ocena innych i ocena ich pytań/rozważań. A stare powiedzenie mówi: "nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi" i niech ono będzie puentą dla wszystkich forumowiczów. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
masi77 Re: Zakupy Alanya 02.07.11, 16:46 maoko napisała: > A stare powiedzenie mówi: "nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi" i > niech ono będzie puentą dla wszystkich forumowiczów. > pozdrawiam Pozostaje się tylko tym podpisać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś