Gość: Ma... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 21:01 Mam pytanie czy ktoś już był w tym roku, wrócił i umiałby odpowiedzieć na kilka moich pytań? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ma... Re: 7+7 z Triadą- 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.11, 14:00 Czy nikt z Was nie był na takiej imprezie w tym roku? Wylot mam 12.07 i zaczynam lekko się spinać czy będzie ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: 7+7 z Triadą- 2011 IP: *.205.75.39.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.07.11, 15:30 a co za roznica czy w tym czy w zeszlym roku? impreza ta jest niezmiennie taka sama od kilku lat. trasa, piloci, fakultety bez zmian. hotele jesli inne, to nie wiele rozniace sie od np. zeszlorocznych. wiec pytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ma... Re: 7+7 z Triadą- 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.11, 18:18 Sorki jeżeli uznasz pytania za głupie, ale jadę w ten sposób pierwszy raz, do tego z dzieciakami stąd moje rozterki.np: czy na objeździe w hotelach są ręczniki?, czy potrzebne jest coś cieplejszego do ubrania, czytałam tu na forum, że czasami klima w autokarach ustawiona tak że coś się przydaje, ponadto czytałam że w Kapadocji też bywa przydatna?, czy muszę przygotować długie spodnie czy bluzeczki z zakrytymi ramionami aby wejść do miejsc zwiedzania-chodzi mi o miejsca kultu religijnego?,czy warto dokupić wieczór turecki?czy w czasie postojów na lunch jest możliwość skorzystania z innych restauracji niż te do których cię zawiozą, a o których czytałam na forum, że są piekielnie drogie- nas będzie czworo więc koszta zaczynają mi się niepokojąco mnożyć? czym można płacić w marketach na noclegu,czy można płacić kartą -jeśli te zakupy będą mizerne-napoje,jakaś przekąska,czy słodycz?, zabrać ze sobą euro, dolary, czy jest czas na wymianę kasy w bankach, czy lepiej próbować zdobyć LT w Polsce? Jeżeli mógłbyś mi odpowiedzieć to super! Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: 7+7 z Triadą- 2011 IP: *.ck.polsl.pl 07.07.11, 18:51 czy na objeździe w hotelach są ręczniki?, -tak czy potrzebne jest coś cieplejszego do ubrania, czytałam tu na forum, że czasami klima w autokarach ustawiona tak że coś się przydaje, -jak trafisz do autokaru ze sprawną klimą to może się przydać, w niektórych chłodzi tak że się nie przyda ponadto czytałam że w Kapadocji też bywa przydatna?, -jak ja byłem to nie czy muszę przygotować długie spodnie czy bluzeczki z zakrytymi ramionami aby wejść do miejsc zwiedzania-chodzi mi o miejsca kultu religijnego? -spodnie niekoniecznie ale długa spódnica i chusta na ramiona tak czy warto dokupić wieczór turecki? - ogólnie warto to zobaczyć ale bywają wieczory tureckie na animacjach w hotelach na pobycie, chociaż miałem w dwóch i w jednym był taki sobie a w drugim "wypaśny" -czy w czasie postojów na lunch jest możliwość skorzystania z innych restauracji niż te do których cię zawiozą, -raczej nie, staje się przeważnie w miejscach gdzie nie ma nic innego, ewentualnie jakiś sklep a o których czytałam na forum, że są piekielnie drogie -bzdura, no chyba że 7-10 euro za "szwedzki stół" to dla ciebie dużo czym można płacić w marketach na noclegu, -pieniędzmi ;-) czy można płacić kartą jeśli te zakupy będą mizerne-napoje,jakaś przekąska,czy słodycz? -raczej nie, karta w większych sklepach i za większe zakupy, jak u nas (chociaż głowy nie daję) zabrać ze sobą euro, dolary, -zadaj sobie trochę trudu, jest 100 wątków o tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ma... Re: 7+7 z Triadą- 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.11, 19:03 Dzięki uspokoiłeś mnie, myślę, że będzie ok. Ale muszę przyznać,że czasami czytając newsy na forum, można różnie myśleć. Masz rację 7-10 Euro to cena normalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: 7+7 z Triadą- 2011 IP: *.petrus.pl 07.07.11, 20:16 oczywiscie, ze 7-10 Euro to drogo jak na tureckie warunki, ale jak pisze moj poprzednik - najczesciej w okolicy nie ma innej restauracji/knajpki/lokalu by zjesc cos tanszego. zreszta nie musisz kupowac kazdego lunchu. pamietaj, kazdy pilot zawsze oglosi, ze jest to jedyne i sluszne miejsce, gdzie nalezy posmakowac tego lub innego specjalu. w stambule np. mozna znalezc cos tanszego ( w sultan ahmet zjedzcie koniecznie kofte, ale nie w restauracji, do ktore zprowadzi was triadowy pilot. bedzie czas zeby naleźć cos tanszego i o wiele smaczniejszego ) co do nocy tureckiej - nie polecam. tandeta dla mas. ale koniecznie wykup rejs po bosforze i jesli finanse pozwalaja lot balonem w kapadocji. co do marketow - w wielu mozna placic karta. jesli bierzesz gotowke, warto ją wczesniej wymienic na liry, mozna to zrobic w kazdym banku, kantorze lub na poczcie. zreszta pilot pomoze. jesli masz pierwszy wypoczynek mozesz zrobic to sama w miejscowosci, w ktorej bedziecie stancjonowac :) ah no i mozna placic karta za mniejsze zakupy, choc oczywiscie nie wszedzie. turcja to kraj bardziej rozwiniety niz polska :) pisze to wszystko nie z perspektywy turysty. jesli masz jeszcze jakies pytania - dawaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ma... Re: 7+7 z Triadą- 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.11, 13:47 Dzięki za info, bardzo mnie one uspakajają, uprawiam czarnowidztwo jak to mówi mój mąż, ale dzięki Wam będę jechać spokojniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: 7+7 z Triadą- 2011 IP: *.ck.polsl.pl 07.07.11, 17:10 w tym roku jeszcze nie (będę dopiero w listopadzie) ale wcześniej byłem 4 razy Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: 7+7 z Triadą- 2011 07.07.11, 23:22 Wiadomo , że piloci WSZYSTKICH biur podróży zatrzymuja sie na lunch w motelach w których maja prowizję .. Czy one sa złe czy dobre - kwestia gustu -jak jestes głodna to zjesz ale nie musisz - w lipcu jest tak gorąco , że wystarczy napój . Mam nadzieje , że nie zrezygnowałąs na objazdówce z obiadokolacji -bo to -to juz straszna głupota . Wieczór turecki - pewno jest w takiej knajpce w Kapadocji -jeśli się nie zmieniło to alkoholu duzo a jedzenia mało za to wystepy regionalnego zespołu - dobra okazja do integracji grupy niż picie wódy samemu w hotelu . Ja akurat wieczór turecki polecam - w porównaniu z wieczorami w Maroku czy Grecji -turecki był super . Uwaga na Pałac Top Kapi w Stambule - kradną nawet dzieci - pilnować pieniądze - mieć małą sumę na ewentualne pamiątki . Rejs po Bosforze polecam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ma... Re: 7+7 z Triadą- 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.11, 13:52 Bardzo Ci dziękuję, będę mocno uważać na córkę. Co do obiadokolacji, to oczywiście że je mamy, zresztą nie wyobrażam sobie tego inaczej. Na urlopach wyznaję zasadę -nie przepłacać ale też zero oszczędzania na to co potrzebne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: 7+7 z Triadą- 2011 08.07.11, 21:59 Ja oczywiście nie byłem w tym roku w Turcji ale jak napisał , któryś z poprzedników pewno nic sie nie zmieniło bo rewolucji w Turcji nie było i trasa jest taka sama pewno . Ciekawa uwaga o tym locie balonem- rzeczywiście pilot oferował taka atrakcję ale kosztowała 150 Euro i trzeba sie do tego po prostu przygotowac - podobno niesamowite wrażenie lot balonem o wschodzie słońca - tylko w Turcji i bodaj w Luksorze . Nie przypuszczam aby w Polsce ktos tam chciał latać balonem - no może . Do przemyślenia ale wtedy to chyba odpada wieczór turecki bo kończy sie o 24 czyli w hotelu jest sie ok 1.00 w nocy a bodaj o 3.00 trzeba wstawać aby wybrać się na lot balonem . Do zastanowienia się !! I jeszcze jedno - jak kupować chałwe czy cokolwiek to w Alanyi czy w innym miescie a nie w strefie wolnocłowej na lotnisku w Antalii - drogo wściekle ! pzdr - miłej wycieczki . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wet Re: 7+7 z Triadą- 2011 IP: *.elomza.pl 10.07.11, 19:55 bylam na tej objazdowce w czerwcu i musze przyznac ze niektore przejazdy autokarem sa hm...dosc uciazliwe, zwlaszcza te po 700km - masakra co napewno moge podpowiedziec to to ze jezeli chcesz kupic sobie czy komus na prezent turecki specjal LOKUM to warto kupywac na objazdowce na postojach na lunch, na stacjach benzynowych, nie czekac na obiecane przez pilotow sklepy, tam zdecydowanie drozej o jakies 1/3 a waga mniejsza - nam pilotka dosc natretnie odradzala takowe zakupy na postojach, najczesciej staszac terminem waznosci a nam nie trafilo sie nic co nie bylo mniej niz do 2012.06, pozniej okazalo sie ze w proponowanym sklepie za mniejsza wage trzeba bylo placic 8-9 TL, gdy na objezdzie bylo to 4-5 TL, a i jak ktos szuka typowo tureckich koszulek to proponuje na pierwszym postoju w okolicach Pergamonu ogolnie wycieczka super, duzo miejsc do zwiedzenia, urokliwe widoki, nie przejmuj sie szczegolami, karta mozna placic, czasami tylko sa klopoty z plaska karta platnicza, wode i inne napoje mozna kupic wszedzie, zawsze znajdzie sie jakis sklepik, trzeba tylko troszke ruszyc sie holelu udanych wczasow Odpowiedz Link Zgłoś
nehti Re: 7+7 z Triadą- 2011 11.07.11, 08:33 Tutaj masz mój opis objazdówki na której byłam: forum.gazeta.pl/forum/w,660,118232739,126210774,Re_tureckie_wspomnienia.html Nie napisałaś w jakim wieku masz dziecko. Moja córka miała 11 lat. Miałam dla niej jaśka i cieniutki polarowy kocyk. Oczywiście jak najbardziej trzeba mieć bluzę z długim rękawem dla całej rodziny, bo klimatyzacja jest włączona na maksa i dla córki bawełniane skarpetki żeby było jej ciepło. Wyjazdy często są bardzo wczesnym rankiem(właściwie to przeważnie jeszcze noc), jak dziecko jest rozespane to mu zimno. Warto też zabrać dla dzieciaków jakieś ich ulubione zabawki "zapełniacze czasu" ( ulubiona muzyka, ulubiona gra czy ulubiona kolorowanka) , bo podróż jest bardzo długa i nużąca. Spokojnie w miejscach postoju kupisz słodycze. Jedzenie na postojach jest w różnych cenach. Jeśli chcesz zaoszczędzić to zawsze możesz wybrać coś skromnego. Pomimo upałów jeść się chce, zwłaszcza dzieci zawsze są głodne i zawsze chce im się pić :-)). Picie kupujcie sobie w zwykłych sklepach. Można się do nich wybrać wieczorem gdy już znajdziecie się w hotelach. Pamiątki najlepiej kupować w Istambule tam jest najtaniej. Mieliśmy euro i dolary, ale dolary wróciły do kraju. Wszystko tam przeliczają na euro. Najlepiej od razu zamienić sobie kasę na turecką walutę (najtaniej jest w punktach ichniejszej poczty), o pocztę pytać przewodnika. W hotelach są ręczniki, ale wielokrotnie nam się zdarzyło, że nie tyle sztuk ile osób w pokoju. Miałam ze sobą jeden na wszelki wypadek i przydał się prawie w każdym miejscu postoju. Na podróż kupcie sobie chusteczki nawilżające i wodę termalną w sprayu ( dobra do schłodzenia twarzy gdy jest upał). Kapelusiki dla dzieci. Rejs po Bosforze oraz wieczór turecki jak najbardziej polecam. Nie wiem co jeszcze.... Pytaj, odpowiem :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ma... Re: 7+7 z Triadą- 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 09:13 Wielkie dzięki za uwagi i rady , moja córka ma 9 lat ale jest przyzwyczajona do długich podróży samochodem, my lubimy samodzielne podróżowanie po Europie. Tylko na Turcję brakło nam odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
kkk Re: 7+7 z Triadą- 2011 11.07.11, 09:22 rozumiem, że wyjazdy są często nad ranem - wtedy ni ema śniadania w hotelu tylko pewnie lunch pakiet?? czy tak?? wybieram się we wrześniu, juz nie mogę się doczekac :) miło się czyta wasze opisyyyy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wet Re: 7+7 z Triadą- 2011 IP: *.elomza.pl 11.07.11, 09:46 wyjezdzajac z hotelu obojetnie o ktorej czy to 4 czy 7 zawsze jest sniadanie, w turcji raczej nie praktykuje sie pakietow sniadaniowych Odpowiedz Link Zgłoś
kkk Re: 7+7 z Triadą- 2011 11.07.11, 09:59 hhmm, szkoda... bo śniadanie ok. 4 nad ranem to tak troche wcześnie :D:D lepiej sobi epotem przegryź coś w autokarze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ma... Re: 7+7 z Triadą- 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 09:49 Mam jedno pytanko dotyczące ubrań w trakcie objazdu- najwygodniejsze są spodenki, czy koszulki na ramiączkach- i w związku z tym - czy muszę spakować do plecaka, jakieś spódnice czy dłuższe rękawki aby wszędzie wejść, jakie są wymogi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: 7+7 z Triadą- 2011 IP: *.petrus.pl 11.07.11, 10:17 wystarczy wrzucic do torebki jakas wieksza chuste zeby sie nia okutac podczas zwiedzania. mozesz tez w dniu, w ktorym bedziecie zwiedzac meczet w Stambule oraz muzeum w Konyi ubrac dluzsze spodnie (zakrywajace kolana) lub jakas spodnice. Odpowiedz Link Zgłoś
nehti Re: 7+7 z Triadą- 2011 11.07.11, 10:26 Wszyscy piszą o długiej spódnicy. Ja takich w ogóle nie mam ;-)). To mogą też być długie cienkie spodnie, ale najbardziej praktyczne są spodnie do połowy łydki. Większość bluzeczek miałam na ramiączkach i dwie lub trzy z krótkim rękawkiem. Zawsze z córką mamy w plecaku chustę zarzucamy na bluzkę na ramiączkach i jest ok, nikt się nie czepiał. Oczywiście to dotyczy meczetów i miejsc świętych dla Turków. Reszta wycieczki to krótkie spodenki i bluzeczki na ramiączkach. Jeszcze raz przypominam o kapeluszach i wygodnych przewiewnych butach. Odpowiedz Link Zgłoś
nehti Re: 7+7 z Triadą- 2011 11.07.11, 10:29 no tak zanim skonczyłam pisać zzz już odpowiedziała na wszystkie pytania ;-)), ale to tylko potwierdza fakt że wszystko co piszemy jest prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ma... Re: 7+7 z Triadą- 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 10:12 Mam jeszcze pytanie o obuwie , czy wystarczą sandały czy może przydadzą się także tenisówki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: 7+7 z Triadą- 2011 IP: *.petrus.pl 11.07.11, 10:18 sandaly wystarcza. choc moze w Kapadocji warto ubrac jakies zabudowane buty. choc to nie przymus. ja zawsze odzianam w sandaly lub japonki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ma... Re: 7+7 z Triadą- 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 09:14 Dzięki za cieplutkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: 7+7 z Triadą- 2011 11.07.11, 10:49 Jak to kobiety - ciuszek taki, ciuszek siaki - szal - chusta , spodenki , spódnica czy cos tam jeszcze - to oczywiście prawda co napisały poprzedniczki ale NIE ZAPOMNIJ o APARACIE FOTO lub KAMERZE !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wet Re: 7+7 z Triadą- 2011 IP: *.elomza.pl 11.07.11, 12:33 i jeszcze nie wolno zapomniec o kremie z filtrem, spalic sie jest latwo, nas wbrew pozorem slonko dopadlo w kapadocji oraz okularki przeciwsloneczne (z wlasnego doswiadczenia - czasami je zdejmowac bo co kolwiek dziwnie sie potem wyglada ;)) ) Odpowiedz Link Zgłoś