Dodaj do ulubionych

Czy to przesada?

29.12.11, 21:06
Witam,
Po dłuższej przerwie wybieramy się na wakacje do Turcji (rodzina 2+3). Dostaliśmy wyceny kilkunastu pobytów i koniec końców zdecydowaliśmy sie na opcję first minute ale cena powaliła mnie na kolana. Czy 10tys na tydzień co prawda w opcji all inclusive( hotel wychodzi na to bardzo przyzwoity lokalne 5 gwiazdek, animacje itp ) to nie przesada? Co dziwne nie dostaliśmy ani jednej wyceny poniżej tej kwoty...Co o tym myślicie? Dodam że dzieci 12, 8 i 4 lata. Będę wdzięczna za Wasze odpowiedzi bo mam mieszane uczucia czy dobrze zrobiliśmy rezerwując hotel...
Obserwuj wątek
    • Gość: Antala Re: Czy to przesada? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 29.12.11, 22:05
      Wychodzi po 2 tysiące za osobę (średnio, bo najmłodsze dzieci pewnie płacą mniej). Ale 5 gwiazdek i all incusiv zobowiązuje...:)
      Za mniej dostałbyś HB w trzygwiazdkowym. Ale z dziećmi to słabe rozwiązanie.
      Nic się nie martw, lećcie i dobrze się bawcie!
      • Gość: michał Re: Czy to przesada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.11, 23:12
        Samolot będzie pełen ludzi. W hotelu też spotkasz rodaków, którzy wydali tyle samo. Niepewność po zakupie jest nazywana w marketingu dysonansem pozakupowym. Żeby go rozładować szukamy potwierdzenia swojej decyzji. Robienie tego na forum internetowym jest ryzykowne, ponieważ czytają je osoby, które podjęły inna decyzję i też chcą rozładować swój dysonans. Mogą to próbować zrobić atakując Twoją decyzję. Przez to poczujesz się jeszcze mniej pewnie. Lepiej nie czytaj, nie zastanawiaj się, jedź i baw się dobrze.
    • zprzybylski Re: Czy to przesada? 30.12.11, 09:18
      Dzięki za odpowiedzi. Po rachunku sumienia wyszło mi że moje wątpliwości to dokładnie dysonans pozakupowy, ale uspokoiliście mnie. Czasami warto wydać nawet trochę więcej (zwłaszcza jadąc z dziećmi) niż potem pluć sobie w brodę. Pozdrawiam
    • Gość: Antala Re: Czy to przesada? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 30.12.11, 10:41
      Michał, masz świtą rację. Kiedy spotykamy rodaków, to jednym z pierwszych pytań jest zwykle - ile zapłaciliście...:) Ale mało kto pyta - za co, za jakie warunki. Dlatego, jak ktoś mnie pyta, o koszt wczasów - zaczynam od określenia warunków i terminu, wymieniam składowe kosztu.
      • Gość: m Re: Czy to przesada? IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.11, 12:30
        Porównaj pobyt w Polsce z tym w Turcji...policz każdy napój,lody,frytki,zachcianki dzieci,długość pobytu,to tak naprawdę tylko trochę dołożysz...o pogodzie nie wspominając...
        • Gość: vvv Re: Czy to przesada? IP: *.ists.pl 31.12.11, 08:33
          Wychodzi po 400 zł od osoby dziennie, w tym przelot rzecz jasna.
          Czy to dużo czy mało to już indywidualna ocena.
          Mnie zastanawia ci innego jak korzystać z tego ala przy dzieciach?
          • Gość: Wczasowicz Re: Czy to przesada? IP: *.interpc.pl 31.12.11, 12:28
            Dla mnie wydanie 10tys.zł za tydzien jest przesadą, bez wzgledu co by to nie był za hotel.
            W dodatku czesto z 7 dni pobytu, robi się 6 lub 5. Wylot masz np. 02.07 godz 12:30 w hotelu bedziesz ok. godz 18 , teraz wylot 09.07 godz 13:30 z hotelu wyjazd godz 11:00
            Czasami bywa że wylatujesz 2 lipca poznym wieczorem, a powrot 9 lipca godz 4 rano.
            Takich godzin wylotów i powrotu byłem świadkiem w tym roku.
            Zawsze wybieraliśmy hotele 4* i na 14dni, a wczesniej przy jednym dziecku bywało że z opcją HB. Obecnie mam już dwoje (5 i 13l) i wybieram All. Przy HB denerwowało mnie latanie z dziecmi do barow, kiedy chciały się czegoś napic lub zjesc, przy All nie mam takiego problemu.( jedna karta lub chip na pok.)
            Zeszłym roku wraz z najomymi byliśmy w Akti Beach 4* Kos, cała 8 wróciła zadowlona.

Oczywiście każdy ma swoje wymagania i dochody, widocznie jak zarezerwowałaś, to Cię stać . Ja uważam , że 7 dni pobytu w hotelu nie jest wart tej kasy, to moje zdanie i kazdy może mieć inne !!!
            Może bym myślał inaczej przy większych dochodach.
            Ja ustaliłem kwote, ktorą mogę wydać za 14dniowy pobyt i tego się trzymam.
            W sumie kwota była podobna do Twojej, ale za 14 dni.
            Krótko mówiąc jezeli Ciebie stać na taki lub większy wydatek, to leć i baw się dobrze.
            Nie ma sensu zastanawiać się, czy zrobiłaś dobrze :)

Szczęśliwego Nowego Roku

• zprzybylski Re: Czy to przesada? 31.12.11, 13:00
              Dzięki za odpowiedź. Gdzie znaleźliście tańsze oferty (dla 5 osób), do standardu nie przywiązuję tak wagi. Przekopaliśmy wiele ofert i nie znalazło się nic poniżej 10 tys. Dlatego zadałam to pytanie, bo też wydało mi się to dużo. Chodziło o pokój rodzinny i all inclusive. Z jednej strony pewnie można było czekać na last minute, ale dla pokoi rodzinnych jest to raczej mało prawdopodobne. Pozdrawiam
              • Gość: Wczasowicz Re: Czy to przesada? IP: *.interpc.pl 31.12.11, 13:51
                "Dzięki za odpowiedź. Gdzie znaleźliście tańsze oferty (dla 5 osób), do standardu nie przywiązuję tak wagi. Przekopaliśmy wiele ofert i nie znalazło się nic poniżej 10 tys. Dlatego zadałam to pytanie, bo też wydało mi się to dużo. Chodziło o pokój rodzinny i all inclusive. Z jednej strony pewnie można było czekać na last minute, ale dla pokoi rodzinnych jest to raczej mało prawdopodobne. Pozdrawiam "

Napisz coś więcej
                Kierunek - interesuje Ciebie tylko Turcja i czy masz okreslony kierunek np Egejska.
                Termin- w jakim terminie szukałaś ofert
                Dzieci- napisz w jakim wieku masz dzieci data urodz rok i miesiąc
                Miejsce wylotu-

Piszesz o ofercie tygodniowej, czyli 2 tygodnie nie wchodzi w rachube?
                Wiadomo że dwa tygodnie będą droższe od tygodnia, ale bardziej opłacalne.
                (np. zamiast 10tys płacisz 13tys, ale za 14 dni )

Ja np. szukałem ofert z Turcji, ale widzac ceny zdecydowałem sie na Egipt .
                Nie mówie ze Egipt lepszy czy gorszy, ale tanszy :)
            • zprzybylski Re: Czy to przesada? 31.12.11, 13:51
              Z ciekawości zadzwoniłam do biur podróży które mają ten hotel w ofercie aby skalkulować koszt wyjazdu dla mojej rodziny do hotelu który podał Wczasowicz. Koszt na tydzień wynosi ok.12 tys, na 14 -17 tys. Podałam dokładnie te same parametry. Wszyscy konsultanci z którymi rozmawiałam twierdzą jednogłośnie że znalezienie pokoju rodzinnego dla 5os poniżej 10 tys/tydz graniczy z cudem.
              • Gość: Wczasowicz Re: Czy to przesada? IP: *.interpc.pl 31.12.11, 14:36
                Tak jak piszesz przy rodzinie 2+3 jest problem, poniewaz mało hoteli oferuje pokoje dla 5 osób.
                Do tego kierunki Grecja, Turcja, Hiszpania itp. w tym roku są bardzo drogie.
                A co powiesz na Egipt Titanic Palace 4,5 lub 5* zależności od BP
                za tydzien 9500zł
                za 2 tygodnie 11500zł
                wylot 29 czerwca BP neckermann pok rodzinny
                jak widzisz róznica pomiedzy tygodniem, a dwoma tylko 2 tys.zł

Co do Akti Beach cena która podałem dotyczyła pobytu od 29 czerwca 2011, czy urlop tegoroczny.

www.holidaycheck.pl/hotel-wycieczki-oferty-podr%C3%B3%C5%BCy_Hotel+Titanic+Palace-ch_ra-hid_276381.html#searchRefreshAnchor
                • zprzybylski Re: Czy to przesada? 31.12.11, 14:41
                  Generalnie widać że wszystko idzie w górę i raczej taniej nie będzie. Wręcz przeciwnie...Dzięki za odpowiedzi
                  • Gość: wczasowicz Re: Czy to przesada? IP: *.interpc.pl 31.12.11, 14:55
                    Można powiedzieć, wszystko idzie w góre taniej nie będzie.
                    Myśle że tez trzeba określić, ile można zapłacić za tygodniowy lub dwutygodniowy wyjazd.
                    Jaka jest jego wartość .
                    Czasami mam wrażenie, że ludzie do tego podchodzą " ile by nie kosztowały to mus, poleciec musimy" . Pobyt bedzie kosztował 30tys.zł to i tak wykupią lub inne BP mają ten hotel za 27tys.zł, to okazja !!!
                    Dla mnie zagraniczny wyjazd jest rzęczą bez której nadal będe funkcjonował, a rodzinie nic nie ubędzie.
                    Najwyżej pojade nad Bałtyk, jezioro, w góry itd..............
                    Lecisz na tydzien, z tego odejmując przeloty pozostaje 6dni. Teraz wykupisz 2,3 wycieczki i pozostają w sumie 3 dni spedzone w hotelu.
                    Więc po co te 5* i All ?
                • zprzybylski Re: Czy to przesada? 31.12.11, 14:45
                  Niestety u nas nie wchodzi w grę czerwiec, tylko od połowy lipca a to już są zupełnie inne stawki...
                  • Gość: Wczasowicz Czy to przesada IP: *.interpc.pl 31.12.11, 15:05
                    "Niestety u nas nie wchodzi w grę czerwiec, tylko od połowy lipca a to już są zupełnie inne stawki... "

Wylot 15 lipca 2+3 pok rodzinny 12800zł, chyba nie jest to spora róznica 1300zł.
                    Bardziej się oplaca tydzien za 10000zł ?
                    Jak możesz podaj ten hotel który zarezerwoawałeś?

ps. Sory ze na forum Turcja, pisze o Egipcie
                    • Gość: michał Re: Czy to przesada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.11, 15:11
                      Tak, jak napisałem wcześniej ktoś podjął inną decyzję i teraz będzie się w niej utwierdzał w Twoim wątku. Taka dyskusja - co jest tanie, a co drogie - jest bardzo subiektywna. Zajrzyj na fora motoryzacyjne tam jest dokładnie to samo. Ktoś pyta, czy dobrze robi wybierając określony model, a inni na przykład krzyczą, że nie warto kupować samochodu w salonie w takiej cenie - lepiej coś używanego, czy z poprzedniego rocznika - bo oni tak zrobili. Decyzję trzeba rozpatrywać z punktu widzenia własnych preferencji, budżetu, tzw. kosztów alternatywnych itp.
                      • zprzybylski Re: Czy to przesada 31.12.11, 15:50
                        Masz rację Michał. Nie ma sensu ciągnąć tego wątku, bo to jest rzeczywiście sprawa subiektywna. Jedziemy z dziećmi po raz pierwszy za granicę i w tej chwili jestem już pewna że podjęliśmy dobrą decyzję. Nie chodziło tu o to żeby wybrać najtańszą ofertę, ale upewnić się że nie jest to cena kosmiczna. Dzięki za wypowiedzi
                        • zprzybylski Re: Czy to przesada 31.12.11, 18:35
                          Ale się cieszę! Udało nam się skorzystać dzisiaj z wyjątkowej promocji i jedziemy jednak na 14 dni za 11 tys!
                          • Gość: Anka Re: Czy to przesada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.11, 20:33
                            To może napisz jaki hotel wybrałeś i z jakiego biura
                          • Gość: Wczasowicz Re: Czy to przesada IP: 85.11.90.* 01.01.12, 13:32
                            Sam jestem ciekaw co to za promocja ?
                            Może ktoś jeszcze by skorzystał z tej okazji.
                            Jak to często bywa proszę o pomoc, ale już w drugą strone to cisza :(
                            • Gość: Mirek Re: Czy to przesada IP: *.adsl.inetia.pl 01.01.12, 22:32
                              o kurna !!! 3 bachory
                              proponuję wizytę u ginekologa lub seksuologa
                              • Gość: ewa10 Re: Czy to przesada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.12, 10:17
                                A tobie Mirek wizyta u psychiatry
                          • Gość: pisor Re: Czy to przesada IP: *.interpc.pl 06.01.12, 07:33
                            Chyba już pojechała, bo jej nie widać :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka