14.05.13, 08:14
Witam
Planujemy na przełomie lipca/sierpnia wyjechać do Side.
Myślimy o Kapadocji. Oglądałem parę filmów z takich wycieczek i szczerze mówiąc Kapadocja wydaje mi się mniej ciekawa od Pamukkale. Ale sądząc z tego forum pewnie się mylę ;-)
Dlatego mam parę pytań. Zawsze wypożyczaliśmy samochód i zwiedzaliśmy rózne miejsca samemu .W swoim tempie, nie tracąc czasu na niepotrzebne zbiórki itp . Czy ktoś praktykował Kapadocje na własną rękę ? Jeżeli tak to prosiłbym o szczegóły , koszta itp. Wstępnie kalkulując taka wycieczka wyszła mi 2-3 razy droższa niz zorganizowana....
Czy podróż z wycieczką zorganizowaną jest bardzo uciążliwa dla dzieci ( 7 lat) ?

Obserwuj wątek
    • Gość: Jola Re: Kapadocja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.13, 08:29
      >.........Oglądałem parę filmów z takich wycieczek i szczerze mówiąc
      > Kapadocja wydaje mi się mniej ciekawa od Pamukkale.

????
      Kapadocja jest o niebo ciekawsza od Pamukkale! Tego nawet nie ma co porównywać, Pamukkale lepiej wygląda na zdjęciach i filmach, w rzeczywistości wycieczka nudna i męcząca, wielogodzinna jazda autokarem i niewiele do zobaczenia, przereklamowana bardzo, ja byłam mega zawiedziona, szkoda czasu i pieniędzy, lepiej faktycznie obejrzeć film.
      Natomiast Kapadocję polecam bez wahania, zjawiskowa i to po prostu trzeba zobaczyć, zresztą przy okazji zwiedza się dużo bardzo ciekawych miejsc, dla mnie to obowiązkowy punkt
      podczas pobytu w Turcji.
      Ja byłam na wycieczce zorganizowanej, więc nie pomogę w kwestii zwiedzania na własną rękę.
      W Kapadocji byłam z dziećmi 9 i 12 lat i byli zachwycenie tak jak ja, na wycieczce były też młodsze dzieci (nawet 5-letni chłopiec) i wszystko było OK, podróż jest długa, ale po drodze są przerwy na zwiedzanie różnych miejsc, postoje w pięknych miejscach widokowych na filmowanie i zdjęcia, więc nie jest to uciążliwe.
    • Gość: Antala Re: Kapadocja IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 14.05.13, 12:12
      ja z innej beczki - jak w Side, to koniecznie odwiedź Aspendos! To ok.30 km w kierunku Antalyi, po drodze masz starożytny most oraz akwedukty.
      • daniel_torun Re: Kapadocja 14.05.13, 13:35
        byłem juz w Turcji dwa razy - raz w Side - pięc lat temu i wtedy zwiedziliśmy całą okolicę z Aspendos , akwedukty i most ;-) drugi raz - Ozdere - zwiedziliśmy Pamukkale , Efez
    • onyks_malowany Re: Kapadocja 14.05.13, 15:31
      Kapadocja obowiązkowo z Riwiery (cudna). Pamukkale z Turcji Egejskiej (dużo bliżej niż z Riwiery).
      Weźcie wycieczke z biura w Side czy Alanyi, nie z polskiego, drogiego Biura Podróży. Takie wycieczki z biura na ulicy do Kapadocji na 2 dni kosztują 30-40 EUR. Są też biura z polskim przewodnikiem, wielokrotnie tu, na forum podawane.
      • daniel_torun Re: Kapadocja 14.05.13, 16:04
        Właśnie przyglądam się ofercie alaniaonlline . Cena 49 euro + 2xobiad 15 euro + wstępy 10 euro + noc turecka = daje nam do w sumie 94 euro . Za 2 osoby+ dziecko 235euro. Przy kalkulacji wynajmu samochody i jazdy samemu wyszło mi ok. 450 euro.
        Chyba tym razem będę musiał jednak skorzystać z biura.... różnica spora. Kiedy byliśmy w Egejskiej opłacało się Pamukkale , Efez jechać samemu :-)
        Tak widocznie musi być ;-)
    • Gość: aga Re: Kapadocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.13, 21:03
      Ja byłam w Kapadocji wielokrotnie i zawsze tam chętnie wracam w przeciwieństwie do Pamukkale gdzie jest pełno ludzi i czasami trudno wejść nawet na wapienne tarasy bo takie tam tłumy.
      A Kapadocja to ogromne tereny, pełno szlaków, niesamowitych miejsc i na własną rękę trudno zobaczyć chociaż część tych fantastycznych miejsc. Ja uważam, że albo pojedźcie na własną rękę na dłużej do Kapadocji - co niestety jest dość drogie albo jedźcie z lokalnym biurem podróży - wtedy w dwa dni zobaczycie najbardziej atrakcyjne miejsca. Taka wycieczka - chociaż długa - nie jest tak bardzo męcząca - po drodze są postoje, jest zwiedzanie - nie wiesz kiedy a jesteś już w Kapadocji.
    • etykietka Re: Kapadocja 18.05.13, 21:19
      Oj chyba kilku naganiaczy z miejscowych biur podróży zachęca Cię do skorzystania z ich usług :(
      Problem jest taki,że te ich "wiele ciekawych miejsc po drodze to sklepy z dywanami, winem, ręcznikami i innym badziewiem których kupować nie masz zamiaru.
      A te dwa dni trwania w praktyce oznacza dwie noce i TRZY dni. Zobacz ile jest tam kilometrów?
      Chyba jakieś 500-600. Samochodem dojedzoesz tam w ....8 godz? i następnego dnia wrócisz.
      Zresztą zoriętujesz się na miejscu. Gdy temp dochodzi do 40 zmienia się punkt widzenia:)
      Ruch na drogach w porównaniu z Polską niewielki.
      • jolanda164 Re: Kapadocja 04.06.13, 11:48
        Wycieczki z regionów -Alanya- Side- Belek -Antalya-Kemer- Bodrum- Marmaris-Fethiye- Kusadasi Turgutereis
        POLSKI PILOT - KONTAKT PO PRZYLOCIE
        kontakt sms lub tel: +905394481616

GG: 5981804
        biuro@jolcia-adams-tour.com
        www.jolcia-adams-tour.com
        zapraszamy cennik dostepny na maila Zapraszamy!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka