Dodaj do ulubionych

język turecki

IP: *.kom / *.kom-net.pl 27.08.04, 10:06
Byłam dwa razy w Turcji, ciekawi mnie ten kraj i chciałabym się zacząć uczyć
trochę tego języka, jednak nie wiem jak to zrobić ...
W końcu nie jest to popularny język...
Myślę, że teraz co wakacje będę jeźdźiła do Turcji, w przyszłości może
chciałabym tam popracować, mam znajomego.
Może u mnie w mieście jakiś Turek by mi pomógł w nauce?
Proszę o pomysły
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: as Re: język turecki IP: *.kom / *.kom-net.pl 27.08.04, 19:20
      hmmmm..... help me :>
    • kocibrzuch Re: język turecki 27.08.04, 21:24
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21019&w=14018395
      • Gość: beata Re: język turecki IP: *.speed.planet.nl 28.08.04, 23:37
        Ja w zeszlym roku uczeszczalam na kurs tureckiego na wydziale turkologii UW.750
        za semestr.Moge podac tez namiary na prywatnego nauczyciela(Osoba po
        turkologii).
        • Gość: jasminas@gazeta.pl Re: język turecki IP: *.kom / *.kom-net.pl 29.08.04, 09:33
          Byłabym bardzo wdzięczna z tym, że ja z Wrocławia jestem...
          • Gość: beata Re: język turecki IP: *.speed.planet.nl 29.08.04, 19:29
            Z Wroclawia...to juz gorzej.Nie znam nikogo z Wroclawia mowiacego po turecku:(
            • Gość: Gosia Re: język turecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 15:23
              A jak oceniasz ten kurs na UW?Ja również chciałabym się zacząć uczyć ale nie
              wiem na ile taki kurs jest skuteczny.Dodam że jestem kompletnie zielona jeśli
              chodzi o turecki.
        • kiranna Re: język turecki 30.08.04, 15:48
          Gość portalu: beata napisał(a):

> Ja w zeszlym roku uczeszczalam na kurs tureckiego na wydziale turkologii
          UW.750
          >
          > za semestr.Moge podac tez namiary na prywatnego nauczyciela(Osoba po
          > turkologii).

Czy ten kurs konczy sie jakims certyfikatem czy innym dokumentem?
          Czy jest tylko dla poczatkujacych i jak dlugo trwa? jak liczne byly grupy? i
          ile zajec tygodniowo? wdzieczna bede za info :) pozdr.
          • Gość: jasminas@gazeta.pl Re: język turecki IP: *.kom / *.kom-net.pl 30.08.04, 16:01
            a ja będę wdzięczna jeśli ktoś mi chociaż tutaj napisze troche o gramatyce bo
            ja jakaś taka mało kumata chyba jestem ;) skoro w mojej wiosce we Wrocławiu nie
            ma żadnych kursów...
            Chodzi mi o odmianę czasowników, czasy, koncówki, rodzajniki ... jakieś takie
            schematy, czy tabelki dzięki którym taki prosty człek jak ja pojąłby o co
            chodzi.

A tak to słówek się będę dużo uczyła w takim razie...

Pozdrawiam wszystkich ambitnych chcących nauczyć się tureckiego ;)
          • Gość: beata Re: język turecki IP: *.speed.planet.nl 30.08.04, 19:30
            Do Kiranny I Gosi:
            kurs byl dla poczatkujacych,z tym ze niektore osoby w tym i ja,mialy juz takowa
            znajomosc tego jezyka(slowka,itp).Byla jedna grupa(same dziewczyny:)))i jeden
            chlopak,ok.12 osob,z tego po 1 semestrze 3 zrezygnowaly.kurs trwal od
            pazdziernika do konca maja,2 w tygodniu po 1,5 godziny.Jesli chodzi o
            skutecznosc takiego kursu to musze przyznac,ze sama nigdy bym nie zrozumiala
            gramatyki.Ten kurs rozjasnil mi wiele rzeczy i dal dobra podstawe do
            komunikowania sie w tym jezyku,co obecnie robie na codzien(oczywiscie z bledami)
            Sa pewne ale:1.ja mam narzeczonego Turka wiec moglam z nim praktykowac na
            codzien.2.w lipcu bylam 3 tygodnie w Stambule i przez 3 tygodnie chodzilam do
            szkoly gdzie nauczyciel mowil tylko po turecku.Te dwie rzeczy bardzo duzo mi
            daly.Wedlug mnie,bez wyjazdu do Turcji i osluchania sie z jezykiem,probowania
            mowic,i bez podstaw gramatyki wylozonej przez nauczyciela to raczej trudno sie
            nauczyc.Ale turecki nie jest jezykiem do nienauczenia sie:)
            Tu jedna dziewczyna pisala,ze sama sie nauczyla...coz, musi byc bardzo zdolna:)
            Ja znam tez dziewczyny ktore sa po kilka lat z Turkami i nie znaja nawet 5
            slow.Wszystko zalezy od checi i samozaparcia.
            Jesli o ten rok,to z tego co wiem ma byc kontynuacja kursu.Wszystko zalezy od
            tego ile osob bedzie chetnych.Najlepiej dowiadywac sie pod koniec wrzesnia na
            wydziale turkologii.Numer telefonu:5520353(mam nadzieje ze sie nie zmienil)
            jesli macie jakies pytania,to chetenie udziele informacji
            • Gość: beata Re: język turecki IP: *.speed.planet.nl 30.08.04, 19:34
              Zapomnialam o jednej rzeczy:certyfikatu nie bylo zadnego,ale moze jakby sie
              spytac to by jakis papierek dali.Ja mam certyfikat z Turcji
            • kiranna Re: język turecki 31.08.04, 09:37
              Dzieki :) u mnie chyba bedzie o tyle latwo, ze mieszkam w Turcji wiele lat i
              mowie dosc dobrze po turecku, ale chcialabym sobie uporzadkowac gramatyke,
              jakos nie znalazlam na to do tej pory czasu. Oprocz tego inny jest turecki
              codzienny a inny literacki i to rowniez chcialabym sobie podszkolic. Owszem
              czytam ksiazki, gazety, umowy, ale sama takim jezykiem jeszcze nie umiem
              poprawnie napisac, np. pisma urzedowego, podania, itp. choc i tak znajomi mnie
              pocieszaja, ze mowie lepiej niz niejeden Turek ;)

Rowniez nauczylam sie jezyka sama :) i znam kilku innych samoukow tutaj
              mieszkajacych. Jest to mozliwe, ale zgodze sie, ze bez praktyki z native
              speakerem, czyli mezem w moim przypadku ;)), bez tv i gazet czy pracy w
              srodowisku tureckim byloby mi bardzo ciezko... Bardzo pomocna jest znajomosc
              innych jezykow, poniewaz ogolniedostepnych podrecznikow do nauki tureckiego po
              polsku jak na lekarstwo (ja w ogole na takowy nie trafilam, ze slyszenia wiem,
              ze jest jeden), a i slownik pozostawia wiele do zyczenia. Korzystalam z dwoch
              podrecznikow, angielskiego i rosyjskiego. Pierwszy byl swietny do nauki slowek,
              zwrotow, wyrazen, drugi do podstaw gramatyki, polska i rosyjska sa podobne i
              latwiej jest zrozumiec niuanse.

Jakis czas temu chcialam sie zapisac na kursy tureckiego dla cudzoziemcow w
              Istambule i dowiedzialam sie, ze...nie ma dla mnie grupy i musialabym brac
              lekcje prywatnie, wiec zrezygnowalam. Mozliwe, ze w tym roku bede dluzej w
              Polsce i chetnie bym sie wybrala na jakis kurs doszkalajacy, dzieki za
              telefon.

Dostalam tez kilka propozycji pracy jako tlumacz, polski jest tu tak samo malo
              popularny jak u nas turecki, na razie jednak realnie oceniam swoje mozliwosci,
              ale kto wie moze w przyszlosci? dlatego pytam o te certyfikaty. Fajny zawod :)
              czasem z koniecznosci tlumacze z ros. i ang. na turecki jakies niezobowiazujace
              rozmowy albo oferty dla polskich firm, wiec moze warto zajac sie tym
              profesjonalnie, tym bardziej, ze moja praca jest raczej dla mlodszych, a latka
              leca :))
              • Gość: beata Re: język turecki IP: *.speed.planet.nl 31.08.04, 09:51
                Czesc Kiranna
                ja widze ze mam doczynienia z profesjonalista w dziedzinie
                jez.tureckiego...tlumaczenia,no no:))
                Jesli chodzi o slowniki to ja korzystam z angielsko-tureckiego,bo ten polsko-
                turecki Wiedzy Powszechnej jest niezbyt dobry(tak slyszalam od specjalistow:))
                Jesli chodzi o podreczniki to ja sie ucze z HITIT.Obecnie jestem w Holandii
                wiec nie bede kontynuowac tureckiego na UW.Obecnie ucze sie z tych
                ksiazek.Kupilam je w Ankarze w TOMER(zapewne slyszalas)Gramatyka jest po
                turecku oczywiscie.Jest to komplet skladajacy sie z 3 czesci.
                (kasety+cwiczenia+ksiazki)Polecam,ale mysle ze dla Ciebie to bedzie za latwe:))
                A z ciekawosci,gdzie mieszkasz w Stambule?I jak Ci sie zyje tam.Ja kocham
                Istanbul ale zycie jest tam ciezkie czasami:))czasami wprost niecierpie pewnych
                miejsc:))tlum,tlum,tlum...chyba mnie rozumiesz:)
                • kiranna Re: język turecki 31.08.04, 12:27
                  He, he, profesjonalista ;) zycie mnie zmusilo, w koncu mieszkam tu 10 lat,
                  wypadalo sie nauczyc :) z mezem moglibysmy sobie do konca zycia gruchac po
                  angielsku, ale jak porozumiec sie z tesciowa i reszta swiata (tureckiego,
                  oczywiscie :))?

Wlasnie w TOMER nie znalazl sie dla mnie kurs :( tyle, ze w Istambule, nie
                  Ankarze. To jedna z najlepszych uczelni jezyka, wszyscy sobie ja chwala, i daje
                  podobno uprawnienia tlumacza, ale nie wiem czy na pewno? Kazali mi czekac az
                  grupa sredniozaawansowana bedzie wyzej i wtedy sie jeszcze raz zglosic. No to
                  czekalam, ale zrezygnowali z jednego z oddzialow na Taksimie, a na Sisli mialam
                  za daleko, w miedzyczasie dzidzius sie pojawil i jakos tak sie rozeszlo po
                  kosciach... Przymierzam sie do tego tlumaczenia, to tez na razie nic pewnego,
                  ale dobrze byloby wykorzystac znajomosc jezykow do czegos produktywniejszego
                  niz pogaduchy z psiapsiolami. Te propozycje pracy mnie mobilizuja, bo to znaczy
                  ze jest zapotrzebowanie. A najwazniejsze, ze mozesz pracowac w warunkach
                  domowych, kiedy jest ci wygodnie.

Mieszkam na obrzezach Istambulu, na europejskim osiedlu z odleglosciami miedzy
                  budynkami jak w Polsce ;) i normalnymi skwerkami zieleni, nawet mamy jeziorko z
                  labedziami i kaczkami, wiec raczej nie odczuwam tutaj tego tlumu. W miescie
                  staram sie omijac zatloczone i zabudowane na maksa miejsca czy np nie jezdzic
                  na zakupy w weekendy i swieta, kiedy wszyscy wylegaja z rodzinami na ulice, ale
                  nie zawsze sie to udaje. Dobija mnie natomiast "trafik" i przekonanie Turkow,
                  ze samochody sa z gumy ;) ich pewnie tak, ale moj jakims cudem nie ;)
                  W sumie przyzwyczailam sie do wielu rzeczy, Warszawa tez nie jest oaza
                  szczescia i spokoju. Zreszta w Istambule zakochalam sie od pierwszego
                  wejrzenia, a wiesz, ze milosc patrzy przez rozowe okulary ...

pozdrawiam :)
                  • Gość: beata Re: język turecki IP: *.speed.planet.nl 31.08.04, 19:49
                    No jak 10 lat to musisz plynnie mowic po turecku:)Ja w tym roku tez rozwazalam
                    TOMER ale mieszkalam w Kadikoy wiec troche czasu by mi zajelo abym dostala sie
                    do Sisli,tak wiec poszlam na kurs do innej szkoly,blizej miejsca zamieszkania.
                    Ja kiedy pierwszy raz przyjechalam do Stambulu tez patrzylam przez rozowe
                    okulary...okulary sa wciaz rozowe ale z kazdym rokiem i moja kolejna wizyta w
                    Stambule,troche robia sie przykurzone:)))Teraz jestem w Holandii i tesknie za
                    tlokiem w kadikoy,ktorego to wrecz nie cierpie kiedy tam jestem:))
                    Jak wczesniej napisalas,chcialabys podszkolic gramatyke i bedziesz w Warszawe
                    przez jakis czas.Moge Ci dac namiary na moja nauczycielke z kursu.Osoba po
                    turkologii,majaca meza Turka i mowiaca po turecku lepiej niz niejeden Turek(to
                    komentarz mojego chlopaka Turka:))Moze jakies konwersacje...
                    Iyi aksamlar:)Istanbula selam soyle:)
                    • Gość: Monika Re: język turecki IP: 212.253.134.* 30.09.04, 17:42
                      Nie wiem czy jeszcze tu zagladasz... Ale moze powiesz mi, na jaki kurs
                      chodzilas w Kadikoy? Pozdrawiam
                      • Gość: beata Re: język turecki IP: *.speed.planet.nl 30.09.04, 20:29
                        szkola nazywa sie MEDIKASEV a oto adres:Söğütlüçeşme Cad. 2.Söğütlüçeşme Sok.
                        No. 14 Kat 1

81300 Altıyol/Kadıköy – İSTANBUL

Tel. : 0.216.418 28 60 – 0.216.330 46 08-09

Faks : 0.216.349 24 00

• leydee Re: język turecki 24.09.04, 09:47
                  Cześć Beatko!
                  Pisałaś ze uczysz się tureckiego z podręczników HITIT. Mogłabyś dokładnie podać
                  co to za podręczniki - w jakim języku itp.

Pozdrawiam,
                  Iwona :)
                  • Gość: Beata Re: język turecki IP: *.speed.planet.nl 24.09.04, 18:45
                    Iwonko:)
                    Podreczniki HITIT sa tylko w jezyku tureckim.Komplet ktory ja posiadam sklada
                    sie z 3 czesci(czesc 1 dla poczatkujacych,etc).Kazdy poziom sklada sie z
                    ksiazki,zeszytu cwiczen,malego slowniczka i 2 kaset.czyli razem,3 ksiazki,3
                    zeszyty cwiczen,3 slowniczki i 6 kaset.Wszystko jest po turecku.Podreczniki sa
                    bardzo ciekawie wydane.Duzo zdjec z Turcji,dialogow i czytanek zwiazanych z
                    Turcja.Dokladna nazwa podrecznika to:HITIT Yabancilar icin
                    Turkce.Wydawnictwo:TOMER Ankara Universitesi.Wlasnie wyczytalam ze sa jeszcze
                    kasety video.Podaje link po angielsku:
                    www.tomer.ankara.edu.tr/english/index.html
                    ksiazki do nabycia raczej tylko w Turcji
                    • leydee Re: język turecki 30.09.04, 22:24
                      Dzieki za informacje :) Mam chlopaka w Turcji wiec moze mi to zdobyc, ale
                      narazie potrzebuje czegos raczej po angielsku lub polsku...
                      • Gość: beata Re: język turecki IP: *.speed.planet.nl 01.10.04, 16:23
                        Jesli jestes z Warszawy,to proponuje nauke jezyka tureckiego w szkole ktora
                        otworzyla moja znajoma(absolwentka turkologii) u ktorej ja pobieralam lekcje na
                        wydziale turkologii przez okolo 8 miesiecy.Samej z ksiazek moze by
                        trudno...Poza tym nie ma zadnego podrecznika do nauki tureckiego w
                        jez.polskim.Tzn.jest taki jeden,z jakims zarysem gramatyki...ale nir jest to
                        podrecznik z cwiczeniami,itp.Juz bardziej chyba po angielsku znajdziesz predzej.
                        • leydee Re: język turecki 01.10.04, 22:26
                          Niestety mieszkam w Czestochowie a tutaj nie ucza nigdzie tureckiego. Najblizej
                          mam chyba do Katowic - tam sa jakies kursy ale poniewaz studiuje to musialabym
                          brac prywatne lekcje w weekendy a wtedy nie moglabym pracowac na promocjach...
                          ale rozwazam i ta opcje, ale to od przyszlego roku :) Dzieki za informacje :) A
                          swoja droga - z czego ucza sie na UW studenci turkologii? Musza miec tam jakies
                          podreczniki, skrypty itp. Mozna to jakos zdobyc?
                          • Gość: Monika Re: język turecki IP: *.as253139.sol.superonline.com 02.10.04, 07:21
                            Z tego co pamietam w Katowicach jest kurs tureckiego, ktory odbywa sie raz w
                            tygodniu soboty - wiec moze by Ci to odpowiadalo. Niestety jest dosyc drogi -
                            okolo 1200 zl. za semestr. Szkola miesci sie na ul. Sienkiewicza - Szkola
                            Jezykow Orientalnych. Niestety nie mam numeru telefonu - ale moze Ci to pomoze.
                            Pozdrawiam
                          • Gość: beata Re: język turecki IP: *.speed.planet.nl 07.10.04, 09:43
                            do leydee:Nie mam pojecia z czego ucza sie studenci na Turkologii poniewaz ja
                            nie bylam studentka turkologii,tylko uczeszczalam na odrebny kurs organizowany
                            przez wydzial Turkologii.My na kursie glownie korzystalismy z kserowek z jakich
                            tureckich podrecznikow,albo z tego co nauczyciel przygotowal
                        • Gość: aa Re: język turecki IP: 217.96.29.* 05.10.04, 17:35
                          Beata, a jakis namiar na Twoja znajoma, ktora otworzyla szkole, mozna prosic?
                          Bede bardzo, ale to bardzo wdzieczna.
                          Dzieki.
                          • Gość: Beata Re: język turecki IP: *.speed.planet.nl 07.10.04, 09:45
                            aa,moge ci dac namiar na mnie,i ja Ci wtedy powiem co i jak.Ja obecnie
                            przebywam w Holandii,wiec nie wiem dokladnie jak zaczynaja sie zajecia,czy
                            zebrala sie grupa itp.Ale 16 pazdziernika bede w Warszawie wiec wszystko bede
                            wiedziec dokladnie.Moj email:beatam78@hotmail.com
                            pozdrawiam
                          • Gość: Beata szkola jezykow orientalnych w warszawie IP: *.speed.planet.nl 12.10.04, 22:42
                            dora.isik.w.interia.pl/index.html
        • Gość: kapadokia Re: język turecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 22:55
          Bardzo bym prosila o namiary na tego Nauczyciela/lke !!!!!!!!!! Bardzo
          chcialabym sie uczyc tego jezyka !!!!!!!!!! moja skrzynka : kkasik@neostrada.pl
          Pozdrawiam. Kasia W.
    • kocibrzuch Re: język turecki 05.10.04, 18:57
      jako ciekawostkę podam stronę Tatarów polskich, która może być pewną pomocą przy nauce języka tureckiego www.tatarzy.tkb.pl/
    • Gość: gm Re: język turecki IP: 212.180.161.* 24.10.04, 14:18
      Polecam wszystkim podręcznik do tureckiego mojej nauczycielki dr Bengisu Rona,
      Turkish in Three Months, można podobno kupić na brytyjskimn amazonie.
      Nie widziałam jeszcze nigdy tak przejrzyście wytłumaczonej gramatyki :)
      Polecaaaam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka