Dodaj do ulubionych

Kemer czy Bodrum klimat

15.07.15, 14:41
Chodzi o pobyt z dzieckiem i o klimat dla niego. Z tego co wszyscy piszą, bardziej suche jest wybrzeże egejskie, natomiast Kemer i bliskość gór powoduje, że jest zwiększona wilgotność, bo góry zatrzymują przepływ powietrza i stąd ta wilgotność i gorsze samopoczucie. Ja byłam przekonana, że jak góry,to lepszy klimat,ale chyba nie przy takich temperaturach. Byliśmy już w Bodrum, teraz chcieliśmy zwiedzić Kemer, ale teraz nie wiem, co lepsze i czy są aż takie różnice wilgotności.
Co na to stali bywalcy?
Obserwuj wątek
    • Gość: AniaB Re: Kemer czy Bodrum klimat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.15, 14:57
      Byłam i w Kemer i w Bodrum (z dziećmi) i żadnych większych różnic w klimacie nie zauważyłam.
    • golebiowskik Re: Kemer czy Bodrum klimat 16.07.15, 07:47
      Byłem w Kemer i właśnie góry miały ten plus, że co jakiś czas napływały z nich chmury, dzięki którym słońce tak nie paliło.
      • myszka37-38 Re: Kemer czy Bodrum klimat 16.07.15, 20:33
        Mam pytanie czy jest różnica w klimacie i czystości wody w morzu..pomiędzy rejonem Belek a Alanya,,,syn wrócił z Konakli właśnie i mówi,że woda brudna ....:( czy tak jest wszędzie...?
        • Gość: sisi Re: Kemer czy Bodrum klimat IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.15, 19:48
          Bylam w Kemer 2x i uwazam ze klimat jest dobry wlasnie z powodu gor. Tyle ze bylam we wrzesniu. Najgorzej czulam sie w Alanyi-ogromna wilgotnosc, upal, nie bylo czym oddychac-tyle ze w sierpniu.
    • Gość: Agata Re: Kemer czy Bodrum klimat IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.15, 20:36
      Byłam w Kemer i w Bodrum z małymi dziećmi i uważam, że lepszy klimat był w Kemer, a nie w Bodrum. W okolicach Kemer rośnie mnóstwo lasów piniowych, które dają dużo cienia, a bliskość gór i morza powoduje bardzo przyjemny mikroklimat o niebo lepszy niż w innych miejscowościach Riwiery. Dla mnie największa wilgotność była w okolicach Alanyi i tam naprawdę można się umęczyć, szczególnie w szczycie sezonu gdy panują największe upały.
      A w Bodrum klimat też jest dobry jak zresztą na całym wybrzeżu Egejskim.
      • lokietek.20 Re: Kemer czy Bodrum klimat 18.07.15, 13:34
        Dziękuję za info.
        • golebiowskik Re: Kemer czy Bodrum klimat 18.07.15, 15:12
          Proszę bardzo :-)
          Jeżeli zdecydujesz się na Kemer to sprawdź hotel Greenwood Resort. Mieli tam dużo animacji dla dzieci w ciągu dnia i moje córki bardzo chętnie tam chodziły.
          • Gość: Agata Re: Kemer czy Bodrum klimat IP: *.dynamic.chello.pl 18.07.15, 15:20
            A ja polecam Champion Holiday Village, świetny hotel rodzinny, dla dzieci super, baseny dla małych dzieci ze zjeżdżalnią, położony w lasku piniowym, bardzo atrakcyjny plac zabaw (zacieniony) i przepyszne jedzonko.
    • Gość: jagda Re: Kemer czy Bodrum klimat IP: *.belchatow.vectranet.pl 19.07.15, 16:32
      Byłam w Kemer i w Bodrum (tu i tu w lipcu) i zdecydowanie polecam Bodrum. W Kemer były temperatury ponad 40 stopni, ale najgorsza była wilgotność powietrza. Po wyjściu z pokoju człowiek od razu był mokry, w nocy nic nie schło na balkonie. W Bodrum cały czas był lekki wiaterek, temperatury trochę pow. 30. Teraz w okresie wakacyjnym latamy na Riwierę Egejską a w październiku na Riwierę Turecką. Myślę jednak, że różnie może być w danym roku.
      • l-a Re: Kemer czy Bodrum klimat 19.07.15, 18:19
        A ja w Bodrum miałam cały czas powyżej 35 stopni (przełom lipca i sierpnia), natomiast w Kemer było super (2 połowa lipca), temperatury podobne , ale cały czas wiał wiatr od morza. Dla mnie klimat i tu i tu jest bardzo podobny, ale ja w Kemer absolutnie nie odczuwałam jakiejś nadmiernej wilgotności powietrza, uważam, że tam akurat jest całkiem niezły klimat w porównaniu np. do Alanyi.
        I w Turcji Egejskiej też mogą być wściekłe upały, ja tak miałam w Marmaris, w lipcu 36-38 stopni w cieniu i zero wiatru, więc naprawdę różnie można trafić.
    • kasia_dwa Re: Kemer czy Bodrum klimat 20.07.15, 19:34
      Byliśmy i w Kemer (początek lipca tego roku), w Bodrum i w okolicach Alanyi z dzieckiem. Klimat Kemer i Bodrum porównywalny, natomiast w Alanyi dużo bardziej wilgotny i męczący jak dla mnie. Okolice Kemer piękne polecam :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka