Gość: Nemo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 14:43 Proszę napiszcie cos na temat plaży Calis w Fethiye. I generalnie o samym fethiye. Będę bardzo wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: piecia Re: Plaża Calis-Fethiye IP: 212.125.240.* 21.05.05, 19:31 Generalnie region i okolice Fetiye zrobily na mnie duzo wieksze wrazenie niz Alanya ze wzgledu na niespotykany klimat. Jesli chodzi o plaze Calis.... hmm.... polecalbym bardziej Oludeniz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nec Re: Plaża Calis-Fethiye IP: *.chello.pl 22.05.05, 11:17 rzeczywiscie w niezbyt odleglym Oludeniz fajniejsza plaza (kolor wody jest bardziej zachecajacy), W Fethiye na plazy istny piekarnik, ciemny piasek/zwir , mala fala. Generalnie Fethye to dosc przyjemne miejsce na wypoczynek ale brakuje tam tego co jest w Oludeniz tj. pieknego turkusu morza i chlodzacych fal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Plaża Calis-Fethiye IP: 193.111.166.* 23.05.05, 10:57 Plaża w Calis jest w porządku, ale bez rewelacji. Ciemny, dość gruby piasek, trochę niewielkich kamyków przy wejściu do wody i w wodzie. Dość głęboko przy brzegu. Szerokość plaży - taka na 3, może 4 rzędy parasoli. Co do Oludeniz, to mam mieszane uczucia. Z daleka miejsce jest śliczne, z bliska - przereklamowane. Na samej lagunie plaża jest dość wąska, też są kamyki (w wodzie więcej niż w Calis), jest bardzo duży tłum ludzi. Piasek nie jest żółty jak na pocztówkach z O., tylko szarawy jak w innych miejscach Turcji. Kolor wody ładny, ale po prostu taki sam jak w każdej spokojnej zatoce z czystą wodą, a nie jakiś wyjątkowy. Acha - na wodzie unosi się warstwa olejku do opalania, bo ludzi dużo, a ruchu wody zero. P.S. Rozumiem, że w tytule pytasz o plażę w Calis. Nie ma czegoś takiego jak Calis - Fethiye. To dwie odrębne miejscowości ok. 5 km. od siebie. Samo Fethyie jest bardzo ładne i spokojne - jest "akuratne", nie za duże, nie za małe. Fajny jest port (popłyń ŻAGLOWCEM !!!), promeada nad morzem (obserwuj rybaków), duży bazar, stare grobowce i amfiteatr nad miastem. Bardziej mi się podoba od rejonu Alanyi, bo jest spokojniej, bardziej zielono i Turcy nie są aż tak nachalni - to chyba zasługa dużej ilości powściągliwych Angoli w rejonie Fethyie. Calis jest mdłe - typowa dzielnica hotelowa, knajpy, disco itp. Ogólnie - C.+F. to jak dla mnie najlepszy rejon wypoczynkowy w Turcji. Odpowiedz Link Zgłoś