cairo7 17.11.05, 12:56 Wyszlo szydlo z worka i Turcy pokazali wczoraj swoje prawdziwe oblicze i mam nadzieje,ze w kolejce do EU cofneli sie o kilkadziesiat lat..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: władek Re: Turecki 'samoboj'po wczorajszym meczu. IP: *.mofnet.gov.pl 17.11.05, 13:53 trudno zaprzeczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
1303a Re: Turecki 'samoboj'po wczorajszym meczu. 17.11.05, 16:33 Rozpatrując przyjęcie do UE przez pryzmat zachowania "kibiców" na stadionach (i poza nimi )to my chyba też nie mielibyśmy żadnych szans, podobnie np jak Anglia ze swoimi krewkimi fanatykami futbolu. Podobno do tej "zadmy" włączyła się także turecka ochrona, to już może trochę gorzej wygląda.Ale słyszałam też , że to jakiś Szawjcar pierwszy kopnął Turka. Prawdziwe oblicze ? Ale kogo, raczej tylko kibica- chuligana ? Niewiele się różnimy w tym względzie , tak uważam i staram się byś obiektywna. Odpowiedz Link Zgłoś
cairo7 Re: Turecki 'samoboj'po wczorajszym meczu. 17.11.05, 17:35 A dla mnie jest to tylko kolejny argument,na podtrzymanie mojej subiektywnej oceny-ze dobrze jest jak jest.....i nie patrze na to przez pryzmat zachowania 'kiboli'.Jednak ta sytuacje mozna bylo przewidziec i do niej nie dopuscic.....a tak na marginesie,zycie bedzie w Niemczech duzo prostsze w czasie MS.... Odpowiedz Link Zgłoś
yooreck Re: Turecki 'samoboj'po wczorajszym meczu. 17.11.05, 17:37 a co sie stałow? nie wiem moze ktos powie? Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: Turecki 'samoboj'po wczorajszym meczu. 18.11.05, 11:46 Po pechowym dla Turków, decydującym meczu barażowym eliminacji mistrzostw Świata, po którym Turcy musieli uznać wyższość Szwajcarów w tunelu prowadzącym do szatni rozpoczęła się regularna bójka pomiędzy piłkarzami i trenerami ze Szwajcarii, a ich przyjaciółmi z Turcji. Turcy jak tu Turcy - gorąca krew. A Szwajcarzy, młode chłopaki myśleli, że jako piłkarze są nietykalni. Taka tam zwykła rozróba, tylko, że ponieważ dostało się w skórę akurat Szwajcarom to na posiedzeniu w Genewie FIFA nałoży najpewniej jakąś drakońską karę na federację turecką. Odpowiedz Link Zgłoś
martynka_arc }}i{{ 17.11.05, 19:35 nie wiem czy wiesz ale Szwajcarzy bardzo mili tez nie byli, np nabijali sie z TR hymnu co moze byc wkurzajace no nie? i u nas pewno nasi kibice tez by tak zareagowali nawet jesli bylaby to tylko wymowka na zaczecie bokji, moim zdaniem nie ma co pisac tyle o tym meczu bo mecz jak mecz wszedzie sie bija u nas tez Polacy z Polakami sie wyzywaja i walcza a tu przeciez 2 kraje byly wiec moze sie mniej temu dziwic powinnismy no i czy to wazne gdzie ten mecz byl? takie sytuacje sie dzieja i dziac beda pozdrowiam =) Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: Turecki 'samoboj'po wczorajszym meczu. 18.11.05, 11:47 cairo7 napisał: > Wyszlo szydlo z worka i Turcy pokazali wczoraj swoje prawdziwe oblicze i mam na > dzieje,ze w kolejce > do EU cofneli sie o kilkadziesiat lat..... He, he... Logika islamofobów. Odpowiedz Link Zgłoś
cairo7 Re: Turecki 'samoboj'po wczorajszym meczu. 18.11.05, 12:14 Islamofobem nie jestem....moze wrecz odwrotnie,ale nie czuje wewnetrznej potrzeby-aby Turcja zostala przyjeta do EU...i twierdze,ze tak jest dobrze.....bez jakis wielkich podtekstow. Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: Turecki 'samoboj'po wczorajszym meczu. 18.11.05, 13:45 I argumentujesz to bójką, jaka wynikła po meczu. Litości! Odpowiedz Link Zgłoś
cairo7 Re: Turecki 'samoboj'po wczorajszym meczu. 18.11.05, 14:00 Bez litosci.....hahaha,a argumentow jest sto innych.Podaj choc ze 3 zeby ich przyjac.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: Turecki 'samoboj'po wczorajszym meczu. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.11.05, 23:07 Smiem podejrzewać że wszystkie twoje argumenty sa równie durne jak ten. Odpowiedz Link Zgłoś
cairo7 Re: Turecki 'samoboj'po wczorajszym meczu. 22.11.05, 09:33 Brawo nosek-w koncu jakas konstruktywna polemika......jestem pod wrazeniem......nie dam sobie z tym rady.....pewnie sie rzuce na line.Aha i ja nie mowie,ze mam racje-takie jest tylko moje zdanie...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: Turecki 'samoboj'po wczorajszym meczu. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.11.05, 11:01 A jakiej polemiki spodziewasz się podając tak merytorycznie wartościowe argumenty? Smieszny jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
cairo7 Re: Turecki 'samoboj'po wczorajszym meczu. 22.11.05, 11:27 Az przeczytalem jeszcze raz to co do tej pory napisalem.....i argumentow nie widze zadnych,tylko wlasne zdanie,opinie itd.A o argumenty (chociaz 3 ) to ja prosilem......wiec znowu-nosku brawo...to juz chyba 2:0 dla ciebie.A nawet jak ja smieszny(czego nie wykluczam,zreszta zly jestem na siebie,ze ten temat zaczalem,ale jak sie powiedzialo 'a' to teraz musze 'b' ),to ty widze zes blyskotliwy jak karetka pogotowia....na sygnale,i zamiast obrzucac sie inwektywami-napisz co myslisz o wejsciu Turcji do EU,ktos inny tez cos napisze,moze ja cos jeszcze wymecze....i moze na tym polega forma-forum?Chyba,ze przyslac ci kilka puszek z farba i idz pisac po murach co o mnie tam sobie jeszcze myslisz..... Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: Turecki 'samoboj'po wczorajszym meczu. 22.11.05, 15:17 Specjalnie dla ciebie: - ożywienie gospodarki (Turcja w ostatnich latach notuje bardzo duże tempo wzrostu PKB); - wzrost roli UE na arenie międzynarodowej (zarówno aspekt gospodarczy jak i pozornie tylko nie mający znaczenia w przypadku konstrukcji UE - militarny); - nowy, ogromny rynek pracy; - nowy, ogromny rynek zbytu; - ogromne znaczenie polityczne wiązące się z przyjęciem kraju muzułmańskiego, którego efekty choć początkowo mało widoczne, będą miały wpływ na stabilizacje sytuacji geopolitycznmej na całym świecie. Nie obraź się, jeżeli nie będę odpowiadał na Twoje kontrargumenty, ale setki "rozmów" z turkofobami, a podejrzewam, że jesteś jednym z nich, zniechęciły mnie do rozmów na tematy unijne. Odpowiedz Link Zgłoś
kiranna Brawo j_karolak! 22.11.05, 16:29 Dodam: naplyw mlodej sily roboczej do UE, przy czym niekoniecznie musi to oznaczac migracje Turkow do krajow juz bedacych w UE. Europa starzeje sie w zastraszajacym tempie, ktos bedzie musial niedlugo pracowac na emerytury i inne swiadczenia Europejczykow, stad znaczacy jest argument, iz w Turcji choc przyrost naturalny spada, to wciaz na rodzine przypada srednio 3 dzieci. Spoleczenstwo Turcji to spoleczenstwo mlode! POdzielam Twoja opinie, ze nudne juz stalo sie dyskutowanie z turkofobami. Tez daje sobie powoli spokoj spokoj. Cenie inne zdanie niz moje, to zmusza do refleksji i przeanalizowania wlasnych pogladow, ale trudno dyskutowac z kims kto za argument uwaza, "bo tak i juz", "bo zaleje nas islam" (a dlaczego ma zalac? jesli chrzescijanstwo jest dostatecznie silne obroni sie samo!) albo podaje jako argument przyklady z Somalii (obrzezanie kobiet) i panstw islamskich, ktorych prawo oparte jest na Koranie i ma sie tak do Turcji jak piesc do nosa. Mieszkam w Turcji od kilkunastu lat, wiec pisze to z autopsji, a nie na podstawie zaslyszanych opinii. Dobra strona za przyjeciem Turcji do UE, gdzie sami Turcy broniac sie odpowiadaja na zarzuty stawiane im przez przeciwnikow, jest tu (ang.): www.yes2turkey.org/ POLECAM! milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś