IP: *.adm.us.edu.pl 05.01.06, 14:10
W maju albo w czerwcu 2006 r. wybieram sie z biurem podróży Alfa Star na
wczasy do Oludeniz, zamieszkam prawdopodobnie w hotelu Perdikia, Karbel albo
Alize. Jesli ktos z Was obierzyświaty był a tym miejscu w którymś z tych
hoteli bede wdzieczna za podzielenie sie wrazeniam (na forum hotelowym
informaje sa bardzo skromne)
Obserwuj wątek
    • Gość: ktoś Re: Oludeniz IP: *.radom.pl 05.01.06, 23:00
      Bylem w zezłym roku w Oludeniz, bajeczne miejsce. Bardzo chę tam pojechać
      jeszcze raz i napewno mi się t uda.
      • Gość: dd Re: Oludeniz IP: *.adm.us.edu.pl 06.01.06, 09:39
        Dzieki za informacje, ale proszę powiedz coś więcej jeżeli możesz, co warto
        zoabaczyć, czego nie należy przegapić. Kompletnie nie nam Turcji, a opinie na
        jej temet na forum są niesety dość skrajne.
        • saka48 Re: Oludeniz 08.01.06, 14:54
          Byłem w Turcji i na rivierze i w Oludeniz-Oludeniz jest piękne to całkiem inna
          Turcja-mieszkałem w hotelu Katre-obecnie Tropicana,w tej chwili jest to obiekt
          4 gwiazdkowy-wszędzie blisko,na lagune darmowy przejazd,koniecznie trzeba
          popłynąć na Daylan i 12 wysp,pozA tym Pamukale iEfez choc słyszałem że coraz
          bardziej ograniczają chodzenie po tarasach-broń sie przed wycieczkami na 2 dni-
          strata czasu,no i oczywiście parolotnia
          Pozdrawiam
          Adam
          • Gość: nisia94 Re: Oludeniz IP: *.tvteletronik.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 14:02
            Czyli mając do wyboru Riwiere /Kemer, Side, Alanya/ lepiej wybrac Oludeniz?
            oprócz wypoczynku chcialabym pozwiedzac troche. Co jest warte zobaczenia?
            • saka48 Re: Oludeniz 09.01.06, 20:48
              Oludeniz jest najładniejsze ale nie widziałem Kemer i okolic.Co do wycieczek-to
              nie wiem jak z Kapadocją,boto daleko a wszystko inne możesz zobaczyć z
              Oludeniz,włącznie 1 dniową wyprawą na Rodos.Wypływa sie z Marmaris
              • pariss1 Re: Oludeniz 11.01.06, 20:27
                Powiedzcie ile kosztuje paralotnia i ile kosztuje Rodos. CZy płaci się jeszcze
                raz wizę wjazdową wracając z Rodos? CZy są lokalne biura org. ta wycieczkę. I
                co dokładnie jest na wycieczce 12 wysp? i ile kosztuje?

Z góry dziękuję
                • saka48 Re: Oludeniz 12.01.06, 19:08
                  parolotnia na mieście po wytargowaniu dla 4 osób 80E/os,Rodos nie pamiętam ale
                  po powrocie jeszcze raz kupuje sie wize turecką
                • saka48 Re: Oludeniz 12.01.06, 19:10
                  12 wysp to typowy relax-nie pamiętam ceny ale nie była wysoka.Na plaży cumują
                  stateczki-znajdz taki gdzie jest ALL
    • Gość: aszka Re: Oludeniz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 19:46
      A ja byłam tego lata w Oludeniz w hotelu Alize właśnie z biura alfa star.
      Bardzo przyjemny hotel, czyste i ładne pokoje, piękne otoczenie (bananowce,
      cytryny, piękne kwiaty itp.). Duży wybór jedzenia i miła atmosfera. Naprawdę
      polecam ten hotel. Jedyną jego wadą jest to że mieszkali tam głównie sami
      Anglicy i prawie żadnych Polaków. Z tego co słyszałam, Polacy z pobytu w
      Perdiki nie byli zbyt zadowolenie. A co mnie bardzo ucieszyło i pozytywnie
      zaskoczylo to to, że na Święta dostałam kartkę z życzeniami z hotelu Alize!
      Pozdrawiam:)
      • Gość: dd Re: Oludeniz IP: *.adm.us.edu.pl 13.01.06, 08:55
        Dzieki za info, nareszcie cos konkretnego. Nie przeraża mnie to wcale, że w tym
        hotelu nie ma Polaków. Chetnie odpocznę rówież od naszych pobratymców, którzy
        niestety czasmai potrafią dać się we znaki. Jesli mogę cie prosić to powiedz
        czy korzystałaś z wycieczek Alfy i czego nie nalezy przegapić w okolicy i nie
        tylko?
        • pariss1 Re: Oludeniz 13.01.06, 09:10
          A czy w Oludeniz są jakieś rozrywki? Czy jest dużo klubów gdzie można się
          zabawić, tak jak w Alanyi?
        • Gość: aszka Re: Oludeniz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 17:13
          Korzystałam z wycieczek Alfy tylko jeśli chodzi o wycieczkę 12 wysp (całodniowy
          rejs po okolicznych wysepkach), bo ich wycieczki są po prostu drogie. Wycieczkę
          na Rodos wykupiłam na miejscu w biurze podróży, tak samo jak lot na paralotni
          (polecam!). Dlatego jeśli chcesz jechać na wiele wycieczek, to wykup je w
          tamtejszych biurach podróży, których jest naprawdę bardzo dużo, a ceny mają
          znacznie mniejsze (ale nie zapomnij się targować!). pozdrawiam:)
          • Gość: Łukasz Re: Oludeniz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 14:05
            Witam W Oludeniz byłem w 2005. Bradzo ładne miejsce. Jak chce się odpocząć od
            dużego miasta to polecam serdecznie. Piękne widoki, dobre miejsce wypadowe na
            inne wycieczki. Co do cen. Te 80 E/os to trochę dużo. Polecam lokalne biuro-
            HEKTOR. Pewnie nie raz się ona pojawi na tym forum, ale po prostu jest go dnwe
            polecenia. I tak: paragliding 68 euro, 12 wysp ok 12 euro, jeep safarii 18-19
            euro, rafting ok 20 euro. W przypadku wszystkich wycieczek (pomijając lot) cena
            obejmuje obiad, a w przypadku spływu pontonem śniadanie i obiad! Pyszne zresztą.
    • Gość: piautre Re: Oludeniz IP: 81.210.17.* 24.01.06, 15:43
      co jeszcze warto??
      samemu lub przez tamtejsze biura
      wycieczke do Tlos i wąwozu Saklikkent
      tuż niedaleczko masz wymarłe miasto (miasto duchów) - Kayakoy
      koniecznie trzeba odwiedzic Fethiye, prawie w samym mieście b.dobrze zachowane
      grobowce likijskie. Wspaniały widok na zatoke i port
      pozdrawiam \
      piautre
      • pariss1 Re: Oludeniz 24.01.06, 18:34
        Dzięki. Jestem juz napalona na paralotnię :) Czytałam że razem ze zdjęciami i
        filmem jest za 110 euro. A może da sie jeszcze coś wytargować. REjs 12 wysp też
        chyba zaliczę bo to jest tanie, i Rodos. A może polecicie jakieś hotele w
        tamtych okolicach? Raczej 3 * mi starczają. Pozdrawiam :)))
        • pariss1 Re: Oludeniz 25.01.06, 10:49
          Jeszcze jedno. Planuję wyjazd na czerwiec (raczej początek) czy ktoś z Was był
          w tym terminie i może powiezieć jakie sa temperatury? Ja lubię ciepełko i jak
          będzie już koło 32 C to dla mnie suuper. jak nie to poczekam do końca czerwca.
          Pozdrówka :)))
          [img]www.polsefproperties.com/images/loc/oludeniz-2.jpg[/img]
          • Gość: Łukasz Re: Oludeniz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 21:56
            Osobiście szczególnie polecam jeep safari. W ciągu jednego dnia pokonuje się
            jeepami dobre 150 km. Ale nie jest to męcząco, bo podzielone na dłuższe i
            krótsze odcinki. A zobaczyć moznba kolejno: ogród wodny, fabrykę dywanów,
            saklikent, patare-plażę. Dzieki koniecznie powinny zaopatrzyć się w różnego
            rodzaju sikawki do polewania :)) Dobrze radzę.
    • Gość: MiG Re: Oludeniz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 12:06
      Byłem 2 lata temu w hotelu Alize - polecam!

Nie ma porównania między riwierą turecką a Oludeniz. Riwiera jest dla hołoty co
      lubi turystyczne ulicówki, brudne plaże, dyskoteki i nahalnych sprzedawców. Ochyda.

Oludeniz jest droższe (i bardzo dobrze), nie ma tam praktycznie ruchu
      samochodowego, jest kameralnie, turcy są wychowani przez anglików, którzy tam
      jeżdżą od lat (nie ma chamstwa na straganach). Plaża jest zjawiskowa i
      czyściutka. Jest absolutnie bezpiecznie.

Jeśli chodzi o paralotnie. Jestem w miarę doświadczonym pilotem paralotniowym i
      mam takie uwagi:
      Cena nie jest najważniejsza. Ważniejsze od ceny jest bezpieczeństwo i co
      dostajemy za nasze pieniądze.

Bezpieczeństwo. Należy pytać o atest "DHV" na sprzęt (przede wszystkim uprzęże).
      Najlepiej jak pokazażą papier na konkretny typ uprzęży w której będzie pasażer.
      Jak nie mają papieru to można sprawdzić po typie uprzęży w sieci (www.dhv.de). W
      każdym razie uprząż musi być porządna, pod siedzeniem musi mieć w miarę gruby
      (min 15cm) protektor (takie gąbkowa osłona na wypadek dupnięcia). Paralotnia
      (skrzydło) najlepiej jak będzie tegoroczne. Oni robią tyle lotów, że po roku
      skrzydło jest delikatnie mówiąc w nienajlepszym stanie.

Co dostajemy za kasę? Minimum to start z Babadag i zlot w kierunku plaży z
      lądowaniem na plaży lub deptaku (to trwa jakies 15 min). Ale może być więcej.
      Pilot w słoneczny dzień może użyć kominów termicznych, żeby wznieść się ponad
      górę i pozostać ponad nią jak długo chce. To się nazywa "thermalling", albo
      "thermal soaring". Wtedy taki lot jest odpowiednio dłuższy. Inna sprawa to
      akrobacje (raczej dla osób o mocnym psyche). Lepsze firmy tandemowe zatrudniają
      pilotów akrobacyjnych. Żeby zobaczyć jak to wygląda polecam stronkę (dział tricks):

www.acromania.nl
      Z innych atrakcji polecam wąwóz krasowy z górskim strumieniem, którym można
      przejść jak daleko się uda (Saklikent).

Oludeniz rulez! ;-)
      • Gość: dd Re: Oludeniz IP: *.adm.us.edu.pl 03.02.06, 11:51
        Teraz to mnie dopiero wystraszyleś a nie zachęciłeś do tego paralotu. Kurcze
        jak to sprawdzić czy sprzęt ktory maja ma certyfikat czy nie??, jesli zapytam o
        to i poprosze zeby mi pokazali kwit na to pewni mi pokarzą mi jakis turecki
        papier z ktorego nic nie zrozumiem. A moze jest jakis inny sposob na wybranie
        bezpiecznego org. lotow ??
    • Gość: Justyna Re: Oludeniz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 18:08
      Witam jeśli chodzi ci o hotel Perdikia to byłam w zeszłym roku i osobiście
      polecam tylko uwaga na rachunki hotelowe w recepcji zawsze zabieraj
      pokwitowanie zapłaconego rachunku, natomiast jesli chodzi ci o hotel to
      naprawde jest super i mogę ci go polecic obsługa super, jedzenie równiez i samo
      połozenie hotelu extra.
      • pariss1 Re: Oludeniz 29.01.06, 20:40
        A z którego biura dostępny jest ten hotel. Pożyczyłam moje katalogi i nie mam
        chwilowo jak sprawdzić.

Dziękuję również MiG za fachowe rady.
        Pozdrawiam :)))
        • Gość: dd Re: Oludeniz IP: *.adm.us.edu.pl 03.02.06, 11:46
          Hotel Perdikia ma w swojej ofercie np. Alfa Star, na pierwszy rzut oka spodobał
          mi sie, choc lepiej by było żeby miał wlasną plaże, której niestety nie ma.
          Niestety hotele z bezpośrednim dostepem do plazy są odpowidnio droższe

www.alfastar.com.pl/?t=2&kraj=Turcja&kurort=Oludeniz&hotel=Perdikia
      • Gość: dd Re: Oludeniz IP: *.adm.us.edu.pl 03.02.06, 11:54
        Nareszcie jakies konkrety, wielkie dzieki ;-)
        A jak z plażą, w ofercie podaja 200 m do piaszczysto kamienistej, a jak jest
        naprawdę??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka