rsr9372 16.03.14, 19:16 Witam ! Wybieramy się w Sierpniu 4.08.2014 - 11.08.2014 do Turcji do Hotelu Marcan Beach czy ktoś z Was wybiera się może do tego hotelu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gringo68 Re: Turcja Oludeniz 16.03.14, 20:48 termin fatalny, plaża przy lagunie zapchana milionem ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
rsr9372 Re: Turcja Oludeniz 16.03.14, 20:52 A ogólnie Oludeniz fajna miejscowość a byłeś w tym hotelu? Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Turcja Oludeniz 17.03.14, 07:53 właściwe Oludeniz leży jakiś 2 km od laguny/plaży na wzgórzu, to typowa letniskowa miejscowość zabudowana głównie apartamentami, willami i niewielkimi hotelami plus sklepiki knajpki itp nad morzem leży cześć dla masówki czyli większe hotele i poza tym w zasadzie nic więcej no i rzeczywiście, gdzieś tak do połowy września tłum na plaży jest olbrzymi, zwłaszcza w części 'lagunowej" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Turcja Oludeniz IP: *.jjs.pl 17.03.14, 08:11 Jakie 2 km od Laguny leży Oludeniz ? To, że są hotele położone w Oludeniz na wzgórzu i oddalne od plaży to nie znaczy, że Oludeniz jako takie jest oddalone od Laguny. Polecam google map użyć zanim się głupstwa zacznie wypisywać. Przykładowo z hotelu Ata Lagoon Beach na piechotę dochodzi się do laguny i jest to może 500 metrów, a są hotele przy publicznej plaży i z nich idzie się do laguny 200-300 metrów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: Turcja Oludeniz IP: 193.111.141.* 17.03.14, 11:51 des ma rację, właściwe Oludeniz leży na wzgórzu parę km od laguny, na dole , blisko morza to jego dzielnica hotelowa, kilka razy mniejsza niż miasteczko na wzgórzu i stąd się wziąl mylny poglad, że jest to "całe" Oludeniz, tylko że tam oprócz hoteli właściwie niczego więcej nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Turcja Oludeniz IP: *.jjs.pl 17.03.14, 12:38 Czy wy byliście w Oludeniz w ogóle? Owszem na dole przy plaży jest promenada ze sklepami, knajpkami, sklepikami, i od tej promenady odchodzi główna ulica miasteczka- deptak ze barami, restauracjami, sklepikami, supermarketem i wszystkim tym co do turysta do "życia" potrzebuje. To właśnie tu na dole są bura turystyczne, wypożyczalnie samochodów, łaźnia i nieliczne tylko hotele w pierwszej linii brzegowej. Żaden też nie przylega bezpośrednio do plaży, dla tego też plaża jest wyłącznie publiczna, a nie częściowo należąca do hotelu. Większa część Olodeniz znajduje się w głąb od plaży, ale to dla turysty akurat jest bez znaczenia, bo hotele są w większości skupione w drugiej, trzeciej linii brzegowej. I z pewnością zarówno plaża publiczna jak i sama laguna leżą w granicach miasta Oludeniz, a centralna cześć jest właśnie na dole i to tu toczy się całe życie wakacyjne, a nie na wzgórzach Oludeniz. google.pl/maps/place/48300+Ölüdeniz/@36.5690845,29.1405535,13z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x14c0472b7d50106f:0x700f3910912afe1d www.youtube.com/watch?v=SgvJADzBjPg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Turcja Oludeniz IP: *.jjs.pl 17.03.14, 08:03 Po pierwsze Hotel Marcan Beach w Oludeniz ma średnie opinie, zaledwie połowa by go rekomendowała na tripadvisor, Na wakacjach ma 6 punktów na max 10. Po drugie Oludeniz jest wyjątkowym miejscem na mapie turystycznych kurortów Turcji. Tylko to co dla jednych jest atutem to dla drugich wadą. Po trzecie laguna to miejsce do którego zjeżdża się wycieczki z Marmaris i Fethye więc w sezonie jest faktycznie zatłoczona, ale nie tak bardzo jak plaże w turystycznych kombinatach Turcji. Natomiast plaża publiczna nie jest zatłoczona, bo przebywają na niej tylko ci co na wypoczynek wybrali małe kameralne Oludeniz z hotelami góra dwupiętrowymi położonymi w małej zatoczce jaką jest urocze Oludeniz. Laguna jest częścią narodowego parku krajobrazowego, a na jej teren wchodzi się po wykupieniu biletu. To oznacza, że na terenie nie objętym ochronią może przebywać jednak ograniczona liczba turystów, na innych plażach kurortów tureckich takich ograniczeń nie ma, nie ma też ograniczeń w przepisach dotychczas budowy hoteli co do ich wielkości, wysokości i stylu. Oczywiście dla tych, którzy przyjeżdżają do Oludeniz z wyboru, a nie z przypadku, czas wysokiego sezonu oznacza zatłoczoną lagunę, ale mimo wszytko Oludeniz jest miejscem kameralnym i uspokojony w porównaniu z innymi kurortami, a przy tym niezwykle pięknie położonym i niepowtarzalnym w całym basenie śródziemnomorskim. Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Turcja Oludeniz 17.03.14, 12:27 Poza sezonem Oludeniz jest pięknym miejscem... i wygląda TAK W sezonie na plaży jest mega tłok ale... Oludeniz i okolice Fethyie to nie tylko laguna i plaża ale całkiem sporo fajnych miejsc i tras do łażenia po górach. Tuż obok jest dolina motyli, opuszczona wioska Kayakou, Fethyie samow sobie piękne z targiem rybnym, Patara.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Turcja Oludeniz IP: *.jjs.pl 17.03.14, 13:01 Nie jest to, żadne odkrycie, że w Oludeniz w sezonie jest tłoczniej niż poza sezonem. Natomiast bez względnie nie jest tu tak tłoczno jak w innych większych kurortach z monstrualnymi hoteliskami. Butterfly Valley jest dostępna tylko od morza i można do niej dotrzeć wykupując wycieczkę statkiem 6 wyspa najlepiej w biurze lub bezpośrednio u kapitana na plaży w Oludneiz po 17-18 kiedy to statki wracają z całodniowego rejsu. Przy czym statek zatrzymuje się przy plaży na 45 minut i kto che może udać się w głąb doliny do wodospadu, a kto nie pozostać na plaży. Można też wybrać się stateczkiem z plaży w Oludeniz tylko do Doliny Motyli wystarczy wybrać łudz „Butterfly Valley Boat Service”. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaga Re: Turcja Oludeniz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.14, 11:12 Simon przepiękne zdjęcia :) Odpowiedz Link Zgłoś
tex666 Re: Turcja Oludeniz 05.05.14, 15:18 Jak wlazłeś na tą górę? Podoba mi się widoczek i też chciałbym tam wejść :) Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Turcja Oludeniz 05.05.14, 17:08 Na nogach wlazłem... góra jest tuż obok parkingu u nasady półwyspu. Właściwie to piaskowe zbocze, duża wydma. Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: Turcja Oludeniz 17.03.14, 15:13 na dole to tylko hotelownia dla turystyki masowej, lokalsi mieszkają na górze, tam też jest znacznie więcej knajpek, kafejek i innych biznesów, nie wspominając o hotelach i osiedlach apartamentów Odpowiedz Link Zgłoś
wusia1973 Re: Turcja Oludeniz 17.03.14, 20:32 To ja powiem tak byłam w tamtym roku w hotelu Telmessos który leży jak to inni określają na wzgórzach.To na wzgórzach to jest Hisaron a to na dole to Oludeniz .W Oludeniz więcej dzieje się w dzień ale jest tam też duszno i gorąco.W Hisaronie jest przyjemny klimat bo lekko wieje bo miasteczko połozone prawie 400m nad poziomem morza.Wieczorami natomiast to istna imprezownia .Dyskoteki,lokale,knajpki bazary wesole miasteczko i wiele innych cudów.Pobyt wspominamy fantastycznie.Polecam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Turcja Oludeniz IP: *.jjs.pl 17.03.14, 21:09 Polskie biura uparcie dezinformują polskich turystów, że wioski Hisaronu i Ovacik to Oludeniz. Z powodu nakazów ochrony wprowadzonych w zatoce Oludeniz w ostatnich latach obie wsie rozwijają się szybko i przekształcają w typowe, głośne ośrodki turystyczne. Z tych powodów tu 2 km w ponad Oludeniz rozwinęło się nocne życie bo w Oludeniz, które leży otulinie parku krajobrazowego i w zatoce ą zatoce Oludeniz, która jest objętej także ochroną. W tym regionie to Hisaronu jest najpopularniejszym kurortem obecnie więc nie wiem czy nie zasługuje na miano hotelowi bardziej od Oludeniz. Hisaronu nie ma dostępu do plaży bo leży wysoko, a Oludeniz przeciwnie leży w samej zatoce o tej samej nazwie. Do plaży z Oludeniz można przejść na piechotę, a z Hisaronu trzeba dojechać domuszem. Natomiast w Oludeniz nie ma w sezonie 7/24 imprezowych klubów, wiec jeśli ktoś przekłada tą formę odpoczynku w nieco tańszej części odwalonej od plaży 2 kim to wybiera Hisaronu, a nie Oludeniz. Odpowiedz Link Zgłoś
wusia1973 Re: Turcja Oludeniz 17.03.14, 21:24 Oj z tym tańszym Hisaron to bym się nie zgodziła.Szukając oferty dużo tańszych hoteli było właśnie w Oludeniz ,a jeżeli chodzi o sklepy to po wiele rzeczy zjeżdżaliśmy na dół bo było taniej.Myślę że cenowo oba miasta plasują się tak samo .Wydaje mi się też że Hisaron jest znacznie większy.A i polecam choć raz zejść piechotą z Hisaronu do Oludeniz -widoki zapierają dech -super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Turcja Oludeniz IP: *.jjs.pl 17.03.14, 21:42 Hisaron jest znacznie większy bo się rozbudowuje bez żadnych ograniczeń i dla tego też staje się typową "hotelownią". O tym, że Hisaronu jest tańszy od Oludeniz można przeczytać w przewodnikach anglojęzycznych (opcji zakwaterowania zaspakajacie wszelkie gusta w tym równeiż budżetowe z własnym wyżywieniem). Po polsku nie ma takich informacji, bo przecież polskie biura promują go jako górną część Oludeniz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Turcja Oludeniz IP: 195.20.110.* 24.03.14, 03:08 Spędziłam w Oludeniz 2 tygodnie (hotel Karbel - polecam). Miasteczko śliczne, ukwiecone, pełno sklepików, restauracji, kafejek. Laguna piękna, byłam w czerwcu, więc na tłumy nie narzekałam. Do Hisaronu - imprezowni dla Angoli - zajrzałam z ciekawości, ale nic tam cikawego nie było. Kto by chiał mieszkać na wakacjach kilka kilometrów od morza? Kiedyś tam jescze wrócę na parę dni... Polecam wycieczki po okolicy, miejsca zachwycające. Skusiłam się też na paraglaiding w tandemie: zobaczyć Oludeniz i lagunę z góry - bezcenne! Odpowiedz Link Zgłoś
rsr9372 Re: Turcja Oludeniz 26.03.14, 16:08 Mam pytanie czy Paragilding lepiej kupić ze swojego biura czy w Oludeniz na miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Turcja Oludeniz IP: *.jjs.pl 26.03.14, 17:26 Zawsze na miejscu w lokalnym biurze lepiej. Przy promenadzie jest biuro Focus, które jest organizatorem paragildingu w Oludeniz . Polski touroperator jest tylko pośrednikiem i pobiera niemałą prowizje za to pośrednictwo. :) www.focustourism.com/details/1-Paragliding-Turkey-paragliding-oludeniz-paragliding-babadag-paragliding-fethiye-focus-tandem-paragliding.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Turcja Oludeniz IP: 195.20.110.* 30.03.14, 17:42 Na miejscu taniej, można sie nieco targować. Czasem ktoś oferuje tanio, ale uwaga: szukajcie tylko licencjonowanej szkoły! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Turcja Oludeniz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.14, 12:48 Czy s ą jakieś ograniczenia wiekowe przy locie z instruktorem? czy 14 latek może skorzystać z paragildingu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Turcja Oludeniz IP: *.jjs.pl 06.05.14, 16:39 Nie tylko 14 latkowie ale i 6 oraz 9 latkowie. www.youtube.com/watch?v=avFck1Q0av8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mania Re: Turcja Oludeniz IP: *.sgh.waw.pl 13.05.14, 14:11 W Oludeniz na głównym deptaku jest biuro Seaside Tours. Pracuje tam Polka, przewodniczka. Aktualne ceny- Dalyan 24e, Pamukkale 36e, Saklikent 25e, paragliding 60e, 12 wysp lux statek na 30 osób z Fethiye 18e. To są ceny na teraz. Być może paraglidin podrożeje. Wróciłam niedawno, jest pięknie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RabiT Re: Turcja Oludeniz IP: *.mirasoft.pl 27.05.14, 23:12 Mania , dziekuje za info, wybieram sie w polowie czerwca Odpowiedz Link Zgłoś
tigertiger Re: Turcja Oludeniz 28.05.14, 08:36 ceny w Focusie, który jest przy plaży są wiec niższe Dalyan 14 funtów czyli 71, 5 złotych a nie 24 euro czyli 98 zł, Saklikent też 14 puntów a nie 25 euro czyli 102 złote, 12 wysp lux statek na 30 osób ze zjeżdżalnią 11 puntów ( 55 zł), a nie 18 euro czyli blisko 74 zł. Przy czym dla turystów z europy wschodniej, na miejscu ceny są o 15- 20 % niższe aniżeli dla Brytyjczyk. Wiec ceny z cennika to tylko wyjściowa do negocjacji. www.focustourism.com/. Jeszcze leprze ceny uzyskałam w biurze, przy głównej ulicy (ulica wyjazdowa, jedzą nią dolmusze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Turcja Oludeniz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.14, 08:36 Ja również dziękuję Mania, przyda się kilka aktualnych informacji. Rozumiem ,że ta Polka z biura jeździ na wycieczki z Polakami?czy tylko sprzedaje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Turcja Oludeniz IP: 62.29.136.* 03.06.14, 10:19 witam,bardzo cenne informacje o miejscowości, wybieram sie tam z żoną i synkiem 4 letnim, na przełomie czerwca i lipca z itaką,mam nadzieje ze uda mi sie skoczyć z góry i zobaczyć widoki wszyscy polecają Focus, mam nadzieje że sie dogadam żeby bezpiecznie wylądować :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Turcja Oludeniz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.14, 10:01 Czy ktoś się orientuje ile w tym sezonie kosztuje paragilding? Odpowiedz Link Zgłoś
tex666 Re: Turcja Oludeniz 11.06.14, 15:47 W lokalnym biurze FOCUS 61 EURO www.focustourism.com/details/1-Paragliding-Turkey-paragliding-oludeniz-paragliding-babadag-paragliding-fethiye-focus-tandem-paragliding.html gdzie indziej moze byc po 70 Euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Turcja Oludeniz IP: 62.29.136.* 08.07.14, 11:16 witam właśnie wróciłem Oludeniz ( 4.07.2014). byłem z Itaką w której lot kosztował 80 euro plus dodatkowo płatny wjazd do parku. Ja zamówiłem w biurze przy deptaku którego właścicielem jest Pani Wiesia wraz synem. Koszt 68 euro z wjazdem do parku. Zbiórka jest w barze przy deptaku, tam zbiera się grupka następnie busem wyjeżdża się na górę ( co tez jest niezłą przygodą, gdyż kierowca jedzie dość szybko i nieraz widzi się przepaść pod kołami )Po dotarciu na górę do każdej osoby podchodzi „pilot” przedstawia się, krótkie zapoznanie oraz niekiedy pytają o wagę pasażera. Po zapięciu w szelki i spadochron jest komenda aby biec do momentu uchwycenia wiatru w spadochron następnie szybko siadamy w nosidełku i podziwiamy rewelacyjne widoki. Mnie pilot uniósł wysoko w górę gdzie było naprawdę zimno i przydałoby się coś z długim rękawem. Lot trwa około 20-25 min, znajomy chciał mieć lot z dozą dreszczyku to go troszku sponiewierało, pilot zakręcił nim parę bączków w locie, następnie lądujemy na deptaku gdzie ludzie chodzą co też jest atrakcją. Robione są zdjęcia i film z lotu koszt około 40 euro za całość trzeba się targować. Pozdrawiam super przygoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gawel Re: Turcja Oludeniz IP: 109.196.51.* 10.07.14, 12:34 Tak Tyle że w terminie 5.09 15.09 ale słyszałem że ma wzięcie jak cholera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Turcja Oludeniz IP: *.net.media.pl 05.08.14, 22:33 ja jade z kolezanka do marcan beach 11.08 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Re: Turcja Oludeniz IP: *.play-internet.pl 31.07.14, 16:20 Witaj, ja lece z narzeczonym wlasnie w tym terminie do tego hotelu z Poznania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsr9372 Re: Turcja Oludeniz IP: *.icpnet.pl 31.07.14, 20:08 My tez lecimy z Poznania.Fajnie ze leci jeszcze ktos do tego hotelu oprocz nas i jeszcze z Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Turcja Oludeniz IP: *.tktelekom.pl 04.08.14, 11:21 Koniecznie napisz jak będzie - jadę dopiero tam 25.08.14. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Turcja Oludeniz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.14, 11:54 ja z chłopakiem również w tym terminie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izka Re: Turcja Oludeniz IP: *.mmj.pl 13.09.14, 11:50 hej :) wczoraj wróciliśmy z podróży poślubnej w Oludeniz :) chciałam podzielić się jakimiś informacjami chociaż jest ich tu kilka :) zauważyłam, że niektórzy mają dylemat czy Hisaron jest w oludeniz czy nie, Hisaron i Ovacik sa ok 15 min dolmuszem do plaży, od Oludeniz myślę, że spacer by zająl ok godzinki. Same miasteczko Oludeniz rewelacja, spokojne okolice, hotele bliziutko do plazy, jest jedna główna uliczka ze sklepami no i te przy morzu :) do wejscia płatnego na lagune ok 5 minutek od bramki idzie sie jeszcze kawaleczek w upale radze zaopatrzyć się w nakrycie głowy. Jeślu już o lagunie wspomnialam wstęp to 6 lira chyba, ze macie legitke studencka to 3 liry. Woda jest bardziej przejzysta ale nie lazurowa bardziej podobal mi się kolor wody na publicznej plazy. najwieksze wrazenie na lagunie zrobily na mnie góry w okół, ma się wrażenie, że wychodzą z wody :) Hotel: Karbel Beach przytulny hotelik, ma 4 budynki dwupietrowe, mysmy dostali na parterze jeszcze nie trafilismy zle ale niektorzy na parterze mieli widok na ściany basenu lub mury stołówki. Jak się zgłosi niezadowolenie w recepcji bez problemu zmieniaja pokoj jesli tylko jakis jest wolny :) Śniadania od godziny 7.30 do 10, monotonne- chelb, buleczki, platki, jajka, sery (kozie, jesli ktors nie toleruje radze uwazac albo zabrac ze soba potrzebne lekarstwa na problemy żołądkowe), pomidorki rewelacyjne, ogorki, dzemiki, i zawsze pyszny arbuz. W jeden dzien jeszcze pan robil omlety, w jeden jajka sadzone i w jeden jajecznica. Obiady natomiast urozmaicone i smaczne. Godziny od 19.30 do 21.30. Przyprawione, pikantne i wcale nie pływające w tłuszczu jak to wcześniej słyszałam. Dziennie coś innego dwa rodzaje mięska, ryż, kartofelki albo frytki. Pełno różnych sałatek itp. Ciasteczka z których słyną i oczywiście arbuzik :) W hotelu jak i w okolicy pełno Anglików, trzeba uważać w sklepach, bo niektóre ceny sa podawane w funtach. Jeśli chodzi o sklepy jedzenie troszke droższe niż u nas. Polecam robienie zakupow w sklepie Azda schodkami ruchomymi w dół. Wycieczki lokalne: Od razu skierowaliśmy się do biura lokalnego Seaside, w którym pracuje sympatyczna polka Pani Wiesia. Wykupiliśmy Jeep Safari i Oludeniz Boat Trip gratis otrzymaliśmy Hammam oraz SunSite. Przez Itake zamówiliśmy Pamukale. No to teraz pokolei. Najpierw udaliśmy się na hammam, raczej na początku pobytu, ponieważ później zejdzie opalenizna. Super sprawa, najpierw udajemy się do sauny na 30 minutek. Następnie kładziemy się na murze gdzie szorstką rękawicą mamy robiony peeling ciała a potem cudowny masaż w pianie. Na koniec ich turecka herbatka (w smaku troszke jak minutka :D ) Na własną ręke wybraliśmy się do KAYAKOY- zaginione miasteczko. W tamtą stronę ruszyliśmy dolmuszem. Cena 3 liry do Hisaronu i potem 3 liry do miasteczka. Wstęp do miasteczka 5 lir, moim zdaniem nie trzeba tego wykupowac bez problemu można wejść za darmo, mysmy niestety pomysleli o tym po fakcie. Miasteczko ma swój klimat. Na wejściu otrzymujemy mapke. Wejście na samą górę po prawej stornie gwarantuje rewelacyjne widoki. Jeszcze piękniejsza można podziwiać na szlaku górskim do Oludeniz z miasteczka duchów. Wycieczce mieliśmu akompaniament. 5 razy w ciągu dnia muzłumani nawołują z meczetu do modlitwy, hahah idealne połączenie ze zwiedzaniem miasteczka. Wędrówka piesza do Oludeniz zajęla nam 1,5 godzinki. Na własną ręke warto też udać się do Fethiye we wtorek kiedy odbywa się targ. Targować się i jeszcze raz targować. Po zakupach udaliśmy się do portu. Naprawdę ogromny. Spacerując wzdłuż promenady na prawie samym końcu można zobaczyć żółwia Careta, można go nakarmić za 1 lira. Wstąpiliśmy do meczetu, przyjął nas miły pan chętny do oprowadzenia i opowiadania po czasie jednak powiedział, że dla Allaha chce 20 Euro za to hahaha, mieliśmy tylko 20 lir z kiepską miną ale przyjął. Teraz czas na Pamukkale. Wycziecka rozpoczyna się po 5 rano. Dojazd zajmuje ok 3 godzinki, w między czasie jest śniadanie w górach. Zwiedzanie rozpoczyna się od Nekropoli. Oglądaliśmy grobowce m.in gladiatora. łaźnie rzymskie przed wejściem do miasteczka Hierapolis. Ruiny miasteczka robią wrażenie. W czasie wolnym udało nam się dotrzeć do ruin Teatru. Czas wolny oczywiście poświęciliśmy również na kąpiele w basenach wapiennych. Jest tez możliwość popluskania się w źródle Kleopatry za 15 euro co moim zdaniem się nie opłaca. Tarasy wapienne cudowne. Urok troszkę zaburzaja tłumy ludzi, ale wiadomo ludzie leniwi, więc im dalej się udaliśmy tym mniej ludzi w basenikach. Jeep Safari. Super zabawa, pierwszy postój jest przy rzeczce gdzie napełniają wiadra zimną wodą, można zakupić armatki wodne (10 lira), więc polecam zabrać ze sobą, i się zaczyna bitwa wodna. trwa na miejscu, w trakcie jazdy do prawie końca wycieczki. Drugi postój był w miejscu łowienia pstrągów. Następnie wyczekiwany przez nas wąwóz Saklikent. Wstęp oczywiście płatny 5 lir. Woda masakrycznie zimna do kolan. Nie zapomnijcie o butach do wody. Przedarliśmy się przez pare minutowy spacerek potokiem potem idzie się poprostu wąwozem. Mieliśmy godzinę czasu, więc nie dotarliśmy do potoku głębokiego do pasa. Po obiedzie kto był chętny mógł skorzystać z raftingu, myśmy się nie zdecydowali. Kolejnym wspólnym punktem postoju była kąpiel błotna. Widok wszystkich umorusanych w błocie bezcenny. Bardzo polecam tą wycieczkę jeśli komuś nie przeszkadza bycie mokrym przez cały dzień. SunSet- fajnie, że otrzymaliśmy to w gratisie, bo nie zdecydowałabym się na zapłacenie tego. Rejs fajny ale krótki ok 18 rozpoczęcie. Fale tak gigantyczne, że ciężko było się dostać na statek i potem z niego wyjść ale to akurat sprawiało nam największą frajdę. Dopłynęliśmy do celu był czas wolny na kąpiel lub spacerek. A potem niezorganizowany czas, każdy tylko siedział i ziewał. W końcu zawołali nas na kolacyjkę, po posiłku muzyczka i taniec w pianie. Trzeba było bawić się ostrożnie ze względu na kołysanie statkiem. W kolejnym dniu odbyliśmy wycieczkę Oludeniz Boat Trip. Wspaniała wyprawa. Pierwszy przystanek był w dolinie motyli. Wstęp oczywiście w głąb płatny 5 lira ale nam udało się przecisnąć między ludzmi. Wszyscy dążyliśmy do wodospadu hm po dojścu do celu wszystkich zamurowała wielkość tego potoku. "wodospad" to duże słowo poprostu miejsce gdzie można pomoczyć sobie nogi. Ale miejsce urokliwe. Drugi postój był na morzu gdzie najpoierw zjedliśmy pyszną rybkę a potem mieliśmy czas wolny na kąpiele. Skok ze statku dla chętnych :) Wystarczy się przełamać i potem już z górki. Kolejny postój był na wyspie Św Mikołaja wstep na ruiny też płatny 8 lir ale, że nikogo nie było w miejscu pobierania opłat udało nam się znowu wejśc za darmo. Taki malutki spacerek. Resztę wolnego czasu wykorzystaliśmy na kąpiel. Nastepny cel wycieczki to Cold Water. Super uczucie płynie się w ciepłej wodzie i nagle lodowate źródełko. Pisk i panika wszystkich. Ostatni postój na wyspie wielbłąda ale nic ciekawego tam nie było tylko śmieci i czas na kapiel. Wyprawa bardzo udana. Co do punktualności wycieczek i czegokolwiek nie ma co liczyć na turków. Oni na wszystko mają czas. Nie wiem o czym jeszcze wspomnieć, jakbyście mieli jakieś pytania chętnie udzielę odpowiedzi Izka Odpowiedz Link Zgłoś
bianka_1616 Re: Turcja Oludeniz 25.03.15, 20:26 Izka, świetnie to wszystko opisałaś :) Jakbyś mogła jeszcze podpowiedzieć jak znaleźć Panią Wiesię z Seaside? Ona ,,urzęduje" w biurze czy gdzie na plaży w Oludeniz? Biuro jest gdzieś blisko przystanku dolmuszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Turcja Oludeniz IP: *.jjs.pl 25.03.15, 21:40 Minęło pół roku odkąd Iza zamieściła swój wpis. Sadzisz, że zagląda tu stale? Jak chcesz znaleźć np. Seeside Tours to najszybciej i najprościej jest wpisać ta nazwę wraz z miejskością do wyszukiwarki. Wchodzisz na ich stronę i już wiesz wszytko oprócz jednego czy Pani Wiesia odpisze na na twojego maila:) www.seasidetours.net/pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julia Re: Turcja Oludeniz IP: *.180.145.72.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.04.15, 10:09 Byłam w Oludeniz kilka razy. Z biurem pani Wiesi na wycieczkach także. Pani Wiesia "urzęduje" w biurze. Biuro mieści się na głównej ulicy w Oludeniz, równoległej do tej po której jadą dolmusze. Mniej więcej na wysokości hotelu Karbel. Co do wycieczek z tego biura. Ja byłam zadowolona. Nie wymagam na wakacjach nadmiernego niańczenia. Wiem że pewne rzeczy są dla Wiesi oczywiste np odpowiedni ubiór do wąwozu Sakklikent czy na rafting. Pytać pytać pytać jeśli człowiek nie wie lub ma wątpliwości. Wiadomo że można kupić te same wycieczki drożej i taniej. Czubek języka za przewodnika:) Ja wypytałam o wszystko Panią Wiesię i było super. Odpowiedz Link Zgłoś
siwybober Re: Turcja Oludeniz 19.04.15, 13:58 Witam serdecznie Bianko .Najprosciej jest uzyskac informacje pod mailem wiesiaise@hotmail.com na wszystkie pytania osobiscie odpowiem.Ja jestem w biurze SEASIDE i serdecznie zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
moris76 Re: Turcja Oludeniz 12.07.15, 18:17 Witam czy ktoś z Krakowa wybiera się do hotelu Resort od 07 08 15? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Turcja Oludeniz IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.15, 21:22 Hej. My wybieramy się w terminie 07.08 do tego hotelu. Małżeństwo 27 lat i 32 lata i 5 letnie dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
moris76 Re: Turcja Oludeniz 12.07.15, 22:30 My też małżeństwo 39 lat 38 lat 7 lat córka. Odpowiedz Link Zgłoś
cretaz77 Re: Turcja Oludeniz 14.07.15, 22:43 wybieramy się również na początku sierpnia (7-17) ale do hotelu Oludeniz Resort.... Odpowiedz Link Zgłoś
przemo.zpc Re: Turcja Oludeniz 26.08.15, 19:06 Lecimy z Poznania 7.09.2015. Ktoś leci? Marcan Beach ;) Odpowiedz Link Zgłoś