Gość: Krzysztof IP: *.eranet.pl 11.07.06, 08:47 Byłem,widziałem potwierdzam coś pięknego! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Wojt Re: Kapadocja IP: *.echostar.pl 11.07.06, 09:41 Byłem tylko kilka dni przejazdem w Goreme i okolicach i tez skończyły mi sie filmy do aparatu. Możesz w każdej chwili zejść z drogi i być pewnym, że znajdziesz zabytek, który w naszej części świata byłby najberdziej strzeżonym dobrem narodowym. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikozja Re: Kapadocja IP: *.chello.pl 11.07.06, 11:23 też byłam, ale wg mnie Kapadocja jest przereklamowana, nic nadzwyczajnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARTINEZ5 Re: Kapadocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 13:55 przereklamowane to jest raczej pammukale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiop Re: Kapadocja IP: *.bbtec.net 11.07.06, 15:56 skoro nie byłaś to sie sie wypowiadaj. Ja byłem pięć lat temu i wciąż mam przed oczami e niesamowite skały Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiop Re: Kapadocja IP: *.bbtec.net 11.07.06, 15:58 przepraszam źle przeczytałem twój wpis Kapadocja jest piękna - polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Kapadocja IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.07.06, 03:25 przereklamowana jesteś Ty, Nikozjo, (albo podczas pobytu w Kapadocji leczyłaś kaca ;). To jedno z najpiękniejszych miejsc na świecie. Szkoda, że pani Monika nie wspomniała nic o fantastycznym (choć drogim - 250 USD) przeżyciu jakim jest lot balonem nad Kapadocją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Kapadocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.13, 15:14 Kapadocja to jedno z tych miejsc od których można się uzależnić. Zawsze chętnie tam wracam :) www.polturk.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viola Re: Kapadocja IP: *.citinet.pl 11.07.06, 20:42 Byłam.Robi niesamowite wrażenie.Byłam zachwycona.Naprawde warto jechać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Kapadocja IP: *.autocom.pl 11.07.06, 20:54 Cos niesamowitego bylam widzialam i musze tam wrocic,polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vdagv Re: Kapadocja 12.07.06, 09:31 Moim marzeniem było zobaczyć Kapadocję. Byłam,widzialam,zostawiłam tam część swojego serca...jeszcze tam wrócę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Kapadocja IP: 149.156.14.* 26.07.06, 17:52 Jechałam do Kapadocji.. nie mając pojecia dokąd zmierzam.. ale wracam.. pchana miloscia do miejsca ...i urokiem okolicznych ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
amoniaaa Potwierdzam że jest tam pięknie !!!! 27.07.06, 09:57 Rewelacja !!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KW Kapadocja IP: 212.87.0.* 18.09.07, 15:37 Super! Ale co tu robia zdjecia Araratu i Pałacu Ishaka Paszy w Dogubayazit??? To setki kilometrów od Kapadocji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszcz6 Re: Kapadocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 11:48 Dogubayazit, dzięki za info zastanawiałem się co to za budowla, bo widać ja było w filmie "Klimaty", jakoś mnie zaintrygowała. a tu zdjęcia faktycznie bez podpisu, ale na szczęscie są czujni czytelnicy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nutka Kapadocja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.07, 10:33 Kapadocja to cud natury! Jest piękna i chyba nie do końca odkryta. Jestem zachwycona! Co do Pammukale owszem, zgadzam się, że troche przereklamowane. Odpowiedz Link Zgłoś
maggiora Kapadocja 19.09.07, 13:55 Kapadocja, czy Cappadocia jak poprawiali mnie miejscowi, jest przepieknym zakatkiem na ziemi. Tak naprawde trzeba to miejsce zobaczyć na własne oczy, bo moim zdaniem najrzetelniejsze opisy i opowiadania, najlepsze zdjecia czy filmy nie oddadza prawdziwego piekna i klimatu Cappadoci... Na jednym z tarasów widokowych, który odwiedziłam było cudownie. Gdy juz minął 'szał' zdjęciowy :) usiadłam na jednej z ławeczek. Za mną znajdowały się kramiki z pamiatkami a znich wydobywała się bardzo ładna, spokojna turecka muzyka... Przede mna rozposcierał sie niesamowity widok... Ludzi było coraz mniej, było cicho i spokojnie, atmosfera niesamowita, skłaniająca do refleksji... Wpatrywałam sie w kazdy kawałek krajobrazu zeby jak najwięcej zapamietać z tego magicznego miejsca... Zal było odchodzic, bo właśnie tam mogłabym przesiadywać godzinami... Bardzo chciałbymn tam wrócić. Choc podróz długa, wszystkim turystom polecam te wycieczkę - naprawdę warto... Jezeli chodzi o Pamukkale mam inne zdanie. To równnież sliczne miejsce i warto je zobaczyć. Z tego co wiem nie opłaca sie jechać na ta wycieczkę z kurortów takich jak np. Antalya czy Alanya (na 1- dniowa), bo jest za mało czasu. 2 lata temu jechałam na ta wycieczkę z Marmaris ( fakt, jak dla mnie czasu mogłoby byc więcej). Podobało mi się, niesamowite wrażenie jakby otaczał nas snieg choc przygrzewa słonko. Na końcu trasy malutki 'wodospadzik', poza tym basen Kleopatry i amfiteatr. Jak dla mnie była to bardzo interesująca wycieczka, która polecam zaraz po Cappadoci :) Jednak moze znowu cos się tam dzieje złego co niszczy to śliczne miejsce, jak kiedyś wybudowane nieopodal hotele przez które żródła wysychały. Jednym słowem miała miejsce wtedy dewastacja tego miejsca przez właścicieli hoteli i turystów... Oby nie powtórzyło sie to nigdy więcej... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzekson2 Re: Kapadocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.07, 04:37 co do widoków to zgadzam się z przedmówczynią zapiera dech w piersiach ale co do atrakcyjności wycieczki to rację ma Nikozja skandal za co oni forse biorą podziemne miasto raczej wyglądało to na schron atomowy no i te pożal się boże kościółki do bani wycieczka przypomne 89 euro od osoby za tą samą cenę w egipcie dużo dużo lepsza wycieczka pod piramidy sfinks i lepsze muzea i widoki nie gorsze no i namawianie rezydentki na lot balonem o 5 rano za 150 euro od głowy a jak wyszliśmy z hotelu 200 m dalej w biurze podróży dogadaliśmy że jak 10 osób weżniemy lot balonem policzy nam po 80 euro ktoś tu chyba zwariował s13.bitefight.onet.pl/c.php? uid=53376 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Kapadocja IP: *.mokotow.waw.pl 14.07.08, 14:24 gdzie mozna kupic takie tani lot balonem ? mowisz o biurze w alanyi? czy juz na miejscu w kapadocji ? mi z miesjcowego biura w alanyi powiedzieli 140 E Odpowiedz Link Zgłoś
abiturek Re: Kapadocja 10.10.07, 20:49 Całkowicie zgadzam się z tobą, maggiora. Oba miejsca - i Kapadocja i Pamukkale - są wspaniałe, niezwykłe, przepiękne. To jest po prostu cud natury! Wiele jest pięknych miejsc na świecie (widziałam kilka z nich) ale te - będąc w Turcji - po prostu trzeba zobaczyć. Podobnie jak ty, gdy byłam po raz pierwszy w Pamukkale, miałam wrażenie, że widzę zaspy śnieżne. Ale ten "śnieg" jakoś nie topniał w temperaturze 35 stopni Celsjusza! A ze skał spływała strużkami woda... Cudnie! Stałam jak oniemiała i patrzyłam... zanim podeszłam do skały i pozwoliłam, by ta woda spływała po mnie. Tylko zupełnie nie wrażliwy człowiek może powiedzieć, że Kapadocja czy Pamukkale są przereklamowane. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Kapadocja 10.10.07, 22:55 mówiąc krótko ... Kapadocja i Pamukkale to turystyczne standarty w Turcji , które trzeba obowiązkowo zobaczyć ... faktycznie niezapomniane widoki ... pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Re: Kapadocja IP: *.um.gov.pl 21.08.08, 08:24 Po polsku na pewno Kapadocja. Używanie nazw oryginalnych lub lokalnych w sytuacji gdy mamy polskie odpowiedniki niestety nie jest do końca poprawne. To tak jakby powiedzieć: Byłem na wakacjach w Slovensku. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta901 Re: Kapadocja 01.11.08, 10:42 "Na jednym z tarasów widokowych, który odwiedziłam było cudownie. Gdy juz minął 'szał' zdjęciowy :) usiadłam na jednej z ławeczek. Za mną znajdowały się kramiki z pamiatkami a znich wydobywała się bardzo ładna, spokojna turecka muzyka... Przede mna rozposcierał sie niesamowity widok... Ludzi było coraz mniej, było cicho i spokojnie, atmosfera niesamowita, skłaniająca do refleksji... Wpatrywałam sie w kazdy kawałek krajobrazu zeby jak najwięcej zapamietać z tego magicznego miejsca... Zal było odchodzic, bo właśnie tam mogłabym przesiadywać godzinami... Bardzo chciałbymn tam wrócić." PO PROSTU JAKBYS WYCIAGNELAS MI TO Z UST! MAM IDENTYCZNE ODCZUCIA! A TAK W OGOLE TO SIEDZIALYSMY CHYBA NA TEJ SAMEJ LAWECZCE, BO ROWNIEZ PAMIETAM TA DELIKATNA MUZYCZKE W TLE! RAJ NA ZIEMI!!! POZDRAWIAM I MAM NADZIEJE ZE ZAROWNO TY JAK I JA JESZCE TAM WROCIMY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pazdzioch Kapadocja IP: *.chello.pl 11.10.07, 22:53 Zwiedziłem sporo na tym Bożym świecie, od samego początku robiłem to z kamerą najpierw analogową potem z cyfrową więc nie łatwo mnie zaskoczyć. Ale to co zobaczyłem w Kapadocji odebrało mi mowę,zaparło dech i zamiast filmować stałem z otwartą gębą ładnych parę minut. Ktoś napisał że przereklamowana, rzeczywiście knajp tam nie ma. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Kapadocja IP: *.chello.pl 02.11.07, 23:01 Kapadocja i Pamukale unikat na skale Swiatowa, polecam zwiedzic, cos niesamowitego, robi ogromne wrazenie. Wroce tam jeszcze. POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Kapadocja 02.03.08, 21:13 Zainteresowanych Turcją, zauroczonych Kapadocją, oraz tych, którzy jeszcze nie poddali się urokowi tego miejsca, zapraszam do odwiedzenia stron Turcja w Sandałach! Odpowiedz Link Zgłoś
kkgorny Kapadocja 03.03.08, 10:47 Naprawdę warto odwiedzić to niepowtarzalne miejsce. Poniżej link do fotek: fotoforum.gazeta.pl/72,2,687,71130401,75714612,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodzic Kapadocja IP: *.wroclaw.mm.pl 13.07.08, 23:54 Piękne krajobrazy, zapierające dech w piersi...Niezapomniane wrażenia...Byłam w Kapadocji ze swoim 10 dzieckiem. Wycieczka nie kosztowała 95 euro na osobę, jak tu wcześniej wyczytałam. 95 euro zapłaciłam razem z dzieckiem. Moja córka dostała kapitalny zastrzyk historii i na pewno kiedyś tam wróci, żeby sprawdzić, czy to nie był sen. Polecam wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buraki! Kapadocja IP: *.106.jawnet.pl 21.08.08, 01:02 ej amatorzy fotoedytorzy!chyba Wam sie zdjecia pomylily?Faktycznie Faktem i Superekspresem sie stajecie,buraki. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzka Baśniowy krajobraz w Kapadocji 21.08.08, 10:31 Byłam (niestety ze zorganizowaną wycieczką), widziałam (pewnie niewiele w porównaniu z tym, co rzeczywiście można zobaczyć), zostało tam swoje serce. Polecam, zawsze i każdemu. A moim marzeniem jest tam wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Baśniowy krajobraz w Kapadocji IP: *.aster.pl 21.08.08, 13:21 A ja mam pytanie do Autorki tekstu, dlaczego nad leadem jako główne zdjęcie umieściła forografię Ishak Pasa Sarayi (pałacu Ishaka Pasy), który znajduje się w Dogubayazit u podnóża Araratu, na wschodzie Turcji i z Kapadocją nie ma nic wspólnego????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Baśniowy krajobraz w Kapadocji IP: *.aster.pl 21.08.08, 13:29 Właśnie zobaczyłam, że tę pomyłkę Autorki już wcześniej zauważono. Kapadocja jest piękna cała. Od Pammukale ciekawsze jest Hierapolis nad tymi wapiennymi tarasami, do którego mało turystów zagląda. A'propos tureckiej nazwy Kapadocji, to jest to po prostu Kapadokia. Jakby się chciało przeczytać "Cappadocia" po turecku, to brzmiałoby to "Dżappadodżia" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Kapadocja IP: 195.149.64.* 21.08.08, 17:09 Szanowna Autorko - Pochodzacy z Konyi mistyk to chyba Mewlana, probujacy przed wiekami konkurowac z Mahometem, jednak dosc nieskutecznie. Konya to jednak miejsce jego spoczynku i niesamowitego kultu - bylem mocno zdziwiony poziomem fanatyzmu w jego meczecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacyn Baśniowy krajobraz w Kapadocji IP: *.net.fone.pl 21.08.08, 17:35 przepraszam, ale pierwsze zdjecie nie ma nic wspolnego z Kapadocja - to Ishak Pasa Sarayi gorujacy na dmiastem Dogubeayazit we wschodniej Turcji tuz przy granicy z Armenia (troche w prawo i widac byloby Ararat...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystian Baśniowy krajobraz w Kapadocji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 22:02 w Kapadocji można spotkać zwierzyniec uformowany ze skał. Widziałem Wielbłąda na żywo i powyżej na zdjęciu - wiem, że jeszcze można znaleźć kilka innych zwierząt, może zna ktoś je? najlepiej jakieś linki do fotek :-) -- www.worldarena.net/categories.php?cat_id=47 Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Pytania 25.03.09, 22:39 A ja się do Kapadocji wybieram w lipcu, będzie to wycieczka z Alanii z lokalnego biura. Słyszałam już, że warto zabrać ze sobą wodę, bo po drodze ceny z kosmosu, co jeszcze się przydaje? Ubrać się zwyczajnie, czy może jest jakiś problem podczas wchodzenia do kościołów? Mam nadzieję, że żadne cieplejsze rzeczy nie będą tam potrzebne, nawet nocą? *** GWIAZDKI 2001 *** Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Pytania 26.03.09, 07:04 > Ubrać się zwyczajnie, czy może jest jakiś problem > podczas wchodzenia do kościołów? Podczas wchodzenia do kościołów obowiązują zwykłe zasady, tzn. niemile widziane są szorty, koszulki na ramiączkach itp. Oczywiście turyści wchodzą roznegliżowani, ale to świadczy jedynie o ich brakach w kulturze osobistej... > Mam nadzieję, że żadne cieplejsze rzeczy nie > będą tam potrzebne, nawet nocą? Wieczory w Kapadocji i wczesne poranki bywają chłodne, radzę zaopatrzyć się chociaż w jakiś sweterek, zwłaszcza jeżeli planujecie wczesno-poranny lot balonem. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Pytania 26.03.09, 21:55 isabeau napisała: >Wieczory w Kapadocji i wczesne poranki bywają chłodne, radzę zaopatrzyć się chociaż w jakiś sweterek, Jestes pewna, że nawet w lipcu może byc tam chłodno? Byłam kiedys w Turcji w czerwcu (Alanya) i nawet w nocy nic nie trzeba było na siebie zakładać, więc zastanawiałam się, czy w ogóle brać tam ze sobą jakiekolwiek cieplejsze rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Pytania 26.03.09, 18:05 jusytka napisała: Ubrać się zwyczajnie, czy może jest jakiś problem > podczas wchodzenia do kościołów? > Jak do kościołów to kwestia kultury osobistej,ale wypada ubrać się stosownie do miejsca.Gorzej z meczetami.Będziecie w Konyi (prawdopodobnie)a tam wypada mieć (trzeba)jakąś bluzkę z długim rękawem nakrycie głowy typu chusta no i przynajmniej coś długiego zakrywającego nogi.Może być taka szalo-chusta i nią opasać się.Pantofle dają,są przy wejściu.To nie rani ich uczuć i nie razi.Zasada jest że w kościołach wschodnich niemile widziane są spodnie.Spodnie lub szorty znowu konieczne do chodzenia po jaskiniach i wąskich podejściach.Będą takie.Dosyć deprymujące uczucie dla kobitek jak tak wypnie to i owo po stromych schodach a spódniczka kusa.Dla mnie mogło by być,dla innych płci odmiennej też jak zauważyłem.Nawet zajmują znawcy miejsce za takim obiektem do obserwacji już przed wejściem.Lekka kurteczka lub pulower nie zawadzi.Zresztą poprzednik napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Pytania 26.03.09, 18:25 Jeżeli mnie pamięć nie myli i nic się nie zmieniło, to w Konyi, przy zwiedzaniu Muzeum Mevlany, rozdawane były również jakieś chusty i szmaty do pozawijania zbyt odsłoniętych części ciała. Ale oczywiście lepiej mieć swoje własne, z oczywistych powodów higienicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Pytania 26.03.09, 19:16 isabeau napisała: > Jeżeli mnie pamięć nie myli i nic się nie zmieniło, to w Konyi, przy zwiedzaniu > Muzeum Mevlany, rozdawane były również jakieś chusty i szmaty do pozawijania > zbyt odsłoniętych części ciała. Ale oczywiście lepiej mieć swoje własne, z > oczywistych powodów higienicznych.No właśnie.Tego nie upierze w tym żródełku co się pije ani tym co myje. Takie szaro bure.Ale jak kto lubi może wziąć,ale na zdjęciu nawet moja ślubna same siebie nie poznała.Może zmienili?Ale tez nie wyniesie.Przykładowo po drugiej stronie ulicy jest cmentarz.Też warto zaglądnąć i znależc się w ich roku np.1430,więc jednak własne. Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Pytania 26.03.09, 19:42 Oczywiście, że własne lepsze, zwłaszcza że wart sobie zakupić w Turcji piękne chusty jedwabne jako pamiątkę i ozdobę (gorąco polecam). Dobrze jednak, że jest możliwość pożyczenia takich dyżurnych przy wejściach do najsłynniejszych meczetów, szczególnie to korzystne dla zapominalskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morlokh Kapadocja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.09, 08:28 Zdjęcie numer dwa bi.gazeta.pl/im/2/2705/z2705522X.jpg to też kompromitacja. To plaża w Oludeniz poza sezonem. W sumie przy poziomie reprezentowanym przez GW pozostaje się cieszyć, że to nie zdjęcie piramid. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Baśniowy krajobraz w Kapadocji IP: *.lojman.bilkent.edu.tr 08.09.09, 22:35 Pierwsze duże foto to nie jest żadna Kapadocja a daleki wschód Turcji (Dogubeyazit) oddalony od Kapadocji ponad 500 km a druga fotka pochodzi znad Morza Śródziemnego, co też ma niewiele wspólnego z Kapadocją. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś