Dodaj do ulubionych

Wypożyczenie samochodu

IP: 62.233.164.* 06.08.06, 14:51
Wybieramy sie na Wybrzeże, ale nie chcemy przeleżeć 2 tygodni na piasku. Czy
ktoś już wypożyczał samochód? Jakie są ceny i czy jest to wogóle możliwe? Czy
jest bezpiecznie na drogach?
Obserwuj wątek
    • Gość: eMKa Re: Wypożyczenie samochodu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.06, 20:43
      przyłączam się do pytań. Będę wdzięczna za info dot. Alanyi i okolic, czy np.
      warto wypożyczyć auto lub skuter i wybrać się do Aquaparku? Czy ktoś
      przećwiczył tę opcję? Jak wygląda parking przy Aquaparku + ew. ceny biletów
      wstępu.
      pozdrawiam
    • Gość: Krop Re: Wypożyczenie samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 02:01
      Pożyczałem samochód za każdym z trzech dotychczasowych pobytów w Turcji
      (Bodrum, Side i Alanya), w tym roku też zamierzam. No i bardzo polecam,
      zwiedzanie na własną rękę jest jednak nie do przebicia - a leżeć na plaży to ja
      nie lubię. Ceny jak na wszystko w Turcji są umowne. No ale pod 50 Euro za dobę
      powinieneś znaleźć coś przyzwoitego z w miarę uczciwym ubezpieczeniem. A jak
      chcesz rzęcha bez auto casco no to i za 30 znajdziesz. Ale ja nie ryzykowałem,
      wolę przepłacić. Najłatwiej było w Side bo tam był Avis i wiadomo było że
      płacisz ale wiesz za co i cię nie orżną. W Alanyi są tylko niesieciowe
      wypożyczalnie (za to dużo) no ale zarówno stan techniczny samochodów jak i
      kruczki w umowach bywają nieciekawe. Generalnie pożyczałem od firmy poleconej
      przez rezydenta, było spoko. W Bodrum przyznam już nie pamiętam jak było, byłem
      tam w 99 roku.

Co do bezpieczeństwa na drogach to go nie ma. Drogi są bardzo dobre, jakich w
      Polsce nie będzie pewnie nigdy, ale Turcy generalnie jeżdżą jak chcą i o
      przepisach nie bardzo słyszeli. Szczególnie ciężarówki, wyładowane ponad
      wszelką miarę. Poza tym Turcy czasem jeżdzą dramatycznymi trupami no i widok
      rzęcha bez świateł w nocy jest na porządku dziennym. No ale zrobiłem w sumie
      pare tysięcy kilometrów i jakoś żyję i nawet nie było żadnych "atrakcji" więc
      nie jest aż tak źle. Aha - w zeszłym roku była koszmarnie droga benzyna, prawie
      2 euro za litr...
      • trypel Re: Wypożyczenie samochodu 07.08.06, 08:42
        Paliwo drogie koszmarnie. Ale poczucie bezpieczeństwa mam w Turcji na drodze
        większe niż u nas. Moze i nie przestrzegają zasad a przepisy mają w du..e ale za
        to nie wykazują żadnej wrogości w stosunku do innych kierowców, uśmiech to
        standard a trabienie wcale nie oznacza złości :)
        4 x w Turcji własnym pojazdem zrobiłem już z 12 tys km i nie przeżylem tylu
        sytuacji stresowych co w czasie jednej standardowej podróży Wawa-Gdańsk :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka