Dodaj do ulubionych

Turcja - waluta

IP: 212.160.172.* 13.09.06, 12:05
Witam,

Niebawem wybieram się na wczasy i zastanawiam się czy wymieniać EURO (w
Turcji) na ich walutę? czy raczej bardziej opłaca się płacić na miejscu EURO?
Jaki jest w ogóle przelicznik: EURO / Lir turecki.

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: Alexa Re: Turcja - waluta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 12:26
      Witam!! Osobiscie Ci polecam abys wymienił walute na liry tureckie, poniewaz
      oni podaja czasami ceny tak samo tzn 2 liry i 2 euro!!Czyli w naszym
      przeliczeniu na euro placisz ok 8 zl a w lirach 4 zl (ok 1,8 przelicznik)! wiec
      napewno oplacaja sie liry, i targuj sie ile mozna ja adidasy stargowalam z 150
      na 60 lirów!! Powodzenia i pozdrawiam!
      • Gość: Romanno Re: Turcja - waluta IP: 212.160.172.* 13.09.06, 12:43
        Dzięki za podpowiedź ;) Kasę wymieniać w hotelu, w banku, czy w innej
        instytucji???

Pozdrawiam serdecznie!
        • amoniaaa Re: Turcja - waluta 13.09.06, 12:47
          my wymienialiśmy w hotelu i w ichnich pocztach.
        • Gość: marek Re: Turcja - waluta IP: 217.153.78.* 13.09.06, 12:55
          witam,
          generalnie placi sie w lirach (uwaga: waluta turcji to lira turecka nie lir!),
          oczywiscie mozna pewnie tez wszedzie zaplacic w euro czy dolarach, ale w
          markecie, dolmuszu czy knajpce pewnie nie bedzie to oplacalne. W Polsce (na
          zachodzie) tez jak ktos sie uprze zaplaci w euro:)
          pieniadze najlepiej wymienic w kantorze po porownaniu kursow, kursy sa wyraznie
          wyzsze niż w hotelu (np. 2 tygodnie w Alanyi temu 1,85 w kantorze w kantorze, w
          hotelu 1,75),
          jesli chce sie kupic jakas wieksza rzecz na targu (buty, wyroby skorzane itd),
          to przeliczanie jest generalnie w euro i lepiej placic w euro, warto wziac ze
          soba drobne euro (monety, tansze w kantorach w PL niz banknoty), bo czasem "nie
          maja wydac" albo uznaja w knajpce ze to napiwek:) czasem mozna sie spotkac z
          przeliczaniem 1EUR=2 liry, wtedy lepiej placic w euro! warto tez wziac drobne
          dolary, 1-dolarowki na napiwki, 1 dolar to mniej niz 1 euro, a uznaja ze po
          prostu wzielas dolary ze soba:)
          czyli bierzemy euro (tez tansze monety) i wymieniamy je na drobne zakupy na
          liry, wieksze rzeczy kupujemy za euro, a dolary zostawiamy na napiwki, zawsze
          warto miec przy sobie min. liry i euro i porownywac kursy! milego pobytu

• papatya2 Re: Turcja - waluta 14.09.06, 19:10
        zdecydowanie LIRY
    • Gość: Piotr Re: Turcja - waluta IP: *.t2net.pl 14.09.06, 18:00
      Witam.
      Płacić w sklepach, knajpach, hotelach itp najlepiej w lirach, liry najlepiej
      wymienić w kantorze lub poczcie z Euro. Warto poszukac kantorów gdzie nie ma
      prowizji (no commision). Jeśli chodzi o zakupy - jak sie lubimy targować, weźmy
      trochę dolarów, targujmy się w euro a na końcu proponujemy dolary :) da sie
      jeszcze troche zyskac :))
      Uwaga na karty płatnicze! W niektórych sklepach z drogimi rzeczami - skóry,
      biżuteria, mają ceny w euro a terminale płatnicze przyjmują liry, przelicznik
      jest niekorzystny, np 1EU = 1.95LY dodatkowo liry bank przeliczy znow na EU i
      można się na końcu zdziwić.
      • Gość: Mat Re: Turcja - waluta IP: *.europe.hp.net 14.09.06, 18:18
        W opisanej sytuacji z kartami wystarczy się po prostu od razu targować i
        ustalić cenę w lirach a nie w euro, uniknie się kolejnego przeliczania. Ja
        przyznam że ja w ogóle nigdzie nie płaciłem euro, tylko liry. Przy kupowaniu
        czegokolwiek też od razu mówiłem że liry i cen w euro w ogóle nie słuchałem. A
        przywiezione z polski euro wymieniałem na poczcie, kurs był zdecydowanie
        najkorzystniejszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka