sarana 27.12.06, 23:18 Jak myślicie, ktore miejsce w turcji wybrac na wakacje ? Gdzie ładniejsze plaże, więcej miejsc spacerowych ? I jeszcze chcialabym odwiedzić Kapadocję, skąd dogodniejszy dojazd ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
colin1974 Re: Side czy Alanya 28.12.06, 09:12 Byłem w Alanyi to duże miasto teraz lecimy do Side więc będe miał porównanie plaże ładniejsze są w Side choć i w Alanyi nie są złe , z tego co wyc`zytałem na forum Side jest tańsze i dużo mniejsze ,Alanyia to jedna główna ulica i kupa ludzi ale też jest pięknie-wybór należy do Ciebie-pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sokrates Re: Side czy Alanya IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 09:38 Side. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania w. Re: Side czy Alanya IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 22:07 Z Side do Kapadocji jest bliżej. Co do plaż - kwestia gustu Side brązowawy piach - w moru wystające skały (zanim nauczyłam się je omijać skaleczyłam kolano).W Alanyi plaża Kleopatry jak dla mnie super - szczególnie fale. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo dzieci na plaży - na pewno Side Co do samych miejscowości - bardzo trudne do porównania Alanya tętniąca życiem (w centrum) Side z tureckim klimatem (szczególnie knajpki wieczorem)- trudny wybór Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sokrates Re: Side czy Alanya IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 08:59 Wybór jest niezwykle prosty: jeśli lubisz zgiełk, hotel na hotelu, hałas, urlop w miescie to Alanya jest strzałek w dychę. Jeśli lubis bardziej kameralne miejscowości, dużo ruin antycznych, teatr, kolumny, swiątynię przy morzu, wypasione a eleganckie hotele do oczywiście Side. Ja tam wolę Side zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilpilch Re: Side czy Alanya 27.01.07, 23:59 trudno porownac i jedno i drugie maja swoj urok i sa godne polecenia napewno bedac latem zwiedze Side i Alanye. juz nie moge sie doczekac lata!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania w. Re: Side czy Alanya IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 09:13 Jak kiedyś byłam w Side - myślałam,że pojadę do Alanyi (autobusem miejskim- pomyslałam 60 km to nic)jednak upał (w lipcu) zweryfikował szybko moje plany i do Alanyi trfiłam dopiero po 3 latach)Jedynym sensownym rozwiązaniem jest wynajęcie samochodu - Alanya jest piękna wieczorem - w dzień wszyscy siedzą na plażach , a życie toczy się niemrawo)To dotyczy również Side. Odpowiedz Link Zgłoś
fixjam Re: Side czy Alanya 29.01.07, 08:17 To prawda, ze oba miejsca maja soj urok i sa piekne. Przekonalem sie, gdy kilka lat temu z triada pojechalem do side. DO tego wypad do Alanyy i faktycznie wieczorami nie siedzcie w hotelach, tam trzeba polazic, pobawic sie, poczuc klimat :) Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Side czy Alanya 28.01.07, 19:25 sarana napisała: > Jak myślicie, Colin pisze prawdę.Byłem raz w Side i 2 razy w Alanii.Teraz jadę ponownie ale do Side.Taniej i centralnie położone.Równie daleko do Pammukale jak do Kapadocji.Side mniej pokus dla kobiet.Alania wrzaskliwa głośna i kosmoobyczajowa.Ponadto można chodzić całymi nocami co stresujące dla kobitek.Potrafią zaginąć w butikch że dostawałem prawie zawału.Polefdcam Side jest bardziej normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
sarana Wybrałam Side 28.01.07, 22:23 Dziękuję za wszystkie informacje. Wybrałam Side, lecę pod koniec czerwca. Czy możecie polecić w Side jakieś sprawdzone lokalne biuro podróży ? interesuje mnie Kapadocja z ciekawym programem i najlepiej polskim, wygadanym przewodnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nisia94 Re: Wybrałam Side IP: *.tvteletronik.pl 29.01.07, 08:09 Sarana, ja rówinież wybieram się do Side (w lipcu 04-18), i jak narazie bez skutecznie prubuję zdobyć informację o lokalnym biurze w Side, które ma polskiego przewodnika do Kapadocji. Znalazłam stronkę biura Vigotour, które jest w Side i ma różne wycieczki, ofertę sparwdz na stronie vigotour.com. Kapadocję w wersji polskiej ma Pacho Tour i Jolcia Adams, są to biura w Alanii, które zabierają na tą wycieczkę gości z Side, ale nie zabierają na inne wycieczki typu rafting, łażnia, rejs statkiem, takie atrakcje chyba lepiej (i sensowniej) bedzie wykupić w biurze z Side, a jest ich tam ponoć sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania w. Re: Wybrałam Side IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 09:34 Na rafting,rejs i łażnię to znajdziesz biuro w Side - tam przewodnik polski nie jest potrzebny - a biur jest na pęczki Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Wybrałam Side 29.01.07, 11:05 Gość portalu: nisia94 napisał(a): > Sarana, > ja rówinież wybieram się do Side (w lipcu 04-18),Uff.Ale gorąco w tym terminie.Tylko się nie przypal bo nici z łażni, to wtedy tortury jak cię dorwie masaży-sta-stka.Ale dobrze wybrałaś.Kupuj wycieczki w lokalnym.Pacho Tour działa na całym anatolijskim wybrzeżu i niezależnie u kogo kupisz to i tak o Tobie nie zapomną.Są jednak biura i biureczka.Nie polecam Gosi choć fizycznie fajna mówi po polsku ale jak Bogusię wcięło to ma jakieś problemy.Zresztą na uboczu. Ja kupowałem u Leny-Rosjanki mówi po polsku,przy głównej ulicy w Alanii.Zresztą tych biur tam pełno.U Leny co ważne można ponegocjować przy herbatce.Ponadto do Kapadocji czy Pammukale z tej lokalnej firmy jest zawsze polski przewodnik i wygadany.Pozostałe trzeba znać język najlepiej rosyjski lub niemiecki,ale to nie problem np. na rafingu tam tylko trzeba znać prawo lewo (wiosło) a reszta sama wychodzi.Za to taniej niezależnie gdzie kupisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nisia94 Re: Wybrałam Side IP: *.tvteletronik.pl 29.01.07, 12:14 Janan2, Laźnie to zaplanowałam na pierwszy lub ewent. drugi dzień pobytu, zeby "wypeelingowaną" skórke wystawić do słońca, a nie odwrotnie :):) Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Wybrałam Side 29.01.07, 12:44 Gość portalu: nisia94 napisał(a): > Janan2, > Laźnie to zaplanowałam na pierwszy lub ewent. drugi dzień pobytu, > zeby "wypeelingowaną" skórke wystawić do słońca, a nie odwrotnie :):) Tylko z tego się cieszę,choć ty jesteś domyślna.Ale tak okropnie przeżywasz jak ja 5 lat temu.Spoko.Wszystko będzie dobrze.Choć zdziwił bym się gdybyś nie zapłaciła jakiegoś frycowego jak na pierwszy raz.Z tą skórką naprawdę uważaj.To nie to samo słońce co u nas-prawie w zenicie.Idz do pierwszej lepszej nawet tylko po to aby cię zabalsamowali,a potem zobaczysz co dalej.Współczuję partnerowi tych Twoich przeżyć.Ale to takie normalne życiowe u kobitek ta nadpobudliwość i przeżywanie.Widać że chcesz coś w życiu osiągnąć,ale zważaj na partnera on też coś ma do powiedzenia bo nie kapeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nisia94 Re: Wybrałam Side IP: *.tvteletronik.pl 29.01.07, 14:33 Janan2, oj widać doskonale rozumiesz kobiece podejscie do sprawy... Mąż to patrzy na mnie lekko "z góry" bo nie wie, czemu ja już teraz zbieram wszelkie info, skoro do wczasów jeszcze tyle czasu.... ale ja tak mam zawsze, jak juz sie pojawia lato - first minute, to zyję najbliższymi wczasami :) To taka moja bateryjka, którą ładuję :) i sprawia mi to przyjemnosć, a to najważniejsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Wybrałam Side 29.01.07, 15:51 Gość portalu: nisia94 napisał(a): Swietny sposób na przedłużenie lata o zimę,zawsze to nieco dłużej.Tylko żeby ta bateryjka czy tam akumulatorek się nie przeładowały.U mnie też tak zreszta jest.Zyję najbliższym planem wyjazdu,spychając na dalszy plan prozę życia.Nie wszystkie informacje na forum są prawdziwe czasem dużo jest w nich żalów i przejaskrawien po jakichś potknięciach.Tobie raczej to nie grozi sądząc po zainteresowaniu.Zresztą nawet to co czasem nie zawsze się uda,po pewnym czasie jest wspominane jako piękna przygoda.Nawet ta z pozoru wkurzająca w czasie,potem jest humorystyczna.Oczywiście jak ktos umie na samego siebie popatrzeć z boku.Ty już chyba wszystko wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
sarana Re: Wybrałam Side 29.01.07, 22:51 O, ja też właśnie ładuję akumulatorki. Za oknem zimno, brrr... A ja myślami siedzę w gorącej Turcji, marzeniami w ciepłym morzu i chłonę każdą informację. I tak robię zawsze, jak tylko zarezerwuję wakacje, już nimi żyję. Fajnie mieć lato w styczniu ! Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Wybrałam Side 30.01.07, 00:37 sarana napisała: > O, ja też właśnie ładuję akumulatorki. Za oknem zimno, brrr... A ja myślami > siedzę w gorącej Turcji, marzeniami w ciepłym morzu i chłonę każdą informację. > I tak robię zawsze, jak tylko zarezerwuję wakacje, już nimi żyję. Spij.Dobrze radzić jak sam nie mogę.Niech Ci się przyśni lato w styczniu.Mam nadzieję że już zapłaciłaś,bo inaczej mogą się pogiąć płytki w akumulatorku i nici z wyjazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
fixjam Re: Wybrałam Side 29.01.07, 17:58 A kurat co do biur to mozna przebierac, jezeli chodzi o side. Takze o to sie nie martw. Na pewno triada organizuje tam wyjazdy, a jest jeszcze pewnie pol tuzina inych biur, wystarczy troche poguglac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nisia94 Re: Wybrałam Side IP: *.tvteletronik.pl 30.01.07, 08:45 No tak, ponoć biur tam sporo, ale czy orientujesz się, czy są biura mające w ofercie Kapadocję z polskim przewodnikiem...? Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Wybrałam Side 30.01.07, 09:48 Gość portalu: nisia94 napisał(a): > No tak, ponoć biur tam sporo, ale czy orientujesz się, czy są biura mające w > ofercie Kapadocję z polskim przewodnikiem...? Na pewno Lena i Pacho Tour na 2 lub 3dni.Już to pisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nisia94 Re: Wybrałam Side - do janan2 IP: *.tvteletronik.pl 30.01.07, 11:14 Wiem wiem.... Lena ma wersję polską Kapadocji, ale czy ma biuro w Side? czy tylko w Alanii? Ktoś pisał na forum, że rezerwację Kapadocji dokonywał sms-em z Side i podjechali po niego pod hotel, ale ja wolałabym mieć "ticket" w ręku, bo co jeśli sms nie dojdzie?? Odpowiedz Link Zgłoś
fixjam Re: Wybrałam Side - do janan2 30.01.07, 11:27 Nie wiem czy dorze zrozumialem, ale na pewon Triada ma objazdowke w ktorej zahacza sie Kapadocję. Musisz sama juz doczytac, info jest na stronie: www.triada.pl/prezentacja.php?AKCJA=IMPREZA&idImprezy=2563,2564,2565,2566&TypWypoczynku=ZW Z tego co czytalem ta wycieczka zbiera dosc pochlebne opinie, ale to juz jak uwazasz :) Rozwaz w kazdym razie wszystkie mozliwosci jakie bedziesz miala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nisia94 Re: Wybrałam Side IP: *.tvteletronik.pl 30.01.07, 11:37 Fixjam, dziekuje ale chodzi mi o wycieczke fakultatywna dwu- lub trzydniową z miejscowego biura (w Side) z przewodnikiem w jęz. polskim. Nie mniej jednak dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Wybrałam Side - do janan2 30.01.07, 12:13 Na pewno w Side jest ajent Pacho Tour.To to samo co Lena czy Gosia.Taka jesteś ekspresyjna,na pewno sobie poradziśz,zreszta nie wierzę że nie będziesz w Alanii.Tam tych biur multum.Dają potwierdzenia i na pewno nie zapomną cię zabrać.Robią to identycznie jak Wezyr czy Odeon,Triada.Lączą pełny stan zabierając po hotelach.Z Side wyjedziwsz ostatnia zanim pozbierają Alanię i wrócisz pierwsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nisia94 Re: Wybrałam Side - do janan2 IP: *.tvteletronik.pl 30.01.07, 12:29 No tak... to całkiem miła perspektywa, że wsiadam później, zwłaszcza że wyjazd jest wcześnie rano, a potem pierwsza wysiadam, pewnie z 2 godzinki jazdy "w suchym". Skoro ajent Pacho jest w Side, to pewnie nie będzie z tą Kapadocja problemu, w ostateczności zarezerwuję Kapadocję w Alanii, a resztę w Side. A może ty wiesz janan2, czy w Side jest jakiś market typu Migros lub inny ... no wiesz... taki z napisanymi cenami :) Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Wybrałam Side - do janan2 30.01.07, 13:13 W ubiegłym roku był.Jeszcze w czerwcu.Ale to zmiennym jest.W takim wypadku opłaca się podjechać do Manawgatu lub Alanii.Tam na pewno są.Zakupy w butikach choć Side jest tańsze od Alanii to cały ceremoniał i jeśli zna się ten obyczaj i ma gadane to też można coś kupić tanio.Turcy są nieco mniej elastyczni jednak w tym względzie niż Arabowie np.w Maroku.Głównie dlatego że handel tam opanowany jest przez Azerów poza bazarami.Ale wodę czy produkty lepiej kupować w sklepach z cenami.Tam też trzeba uważać,szczególnie przy owocach,bywają wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda10111 Re: Side czy Alanya 29.01.07, 14:54 Zdecydowanie Side!!! Przepiękne, piaszczyste i szerokie plaże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania w. Re: Side czy Alanya IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 09:25 Nie wprowdzaj ludzi w błąd,że w Side są piękne plaże - to fakt piaszcyste ale w porównaniu do naszych bałtyckich to słabiutkie. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Side czy Alanya 30.01.07, 10:01 Gość portalu: ania w. napisał(a): > Nie wprowdzaj ludzi w błąd,że w Side są piękne plaże - to fakt piaszcyste ale w > > porównaniu do naszych bałtyckich to słabiutkie. Sama nie wprowadzaj.Są żwirowo piaszczyste np. w Side.Ale są też ładniejśze i piaszczyste jak Kleopatry czy przy ujściu Manawgatu.Ciekaw jestem jakby tak przybliżył Tatry do Bałtyku.Jaka by była plaża?Poza tym to jest podłoże wulkaniczne,ale ludzie jeż tam się osiedlali 5 tys lat temu i więcej,kiedy nad Bałtykiem szumiały jeszcze tysiące lat knieje.Jakoś nie mamy kultury bałtyckiej tylko śródziemnomorską.Poza tym zawsze można jechać nad Bałtyk,na pewno drożej, no i co ważne jak przyjedzie tyle narodu to 0,5 st,C temperatura wody wzrośnie.Trochę ogrzeją ciałami bo słoneczko nie to.Zawsze można też narzekać praktycznie na wszystko,ale ja wolę starożytną świątynię i plaże w Side niż ruiny w Trzęsaczu i zimny Bałtyk z loterią pogodową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania w. Re: Side czy Alanya IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 10:11 nie porównuję temperatury wody a piasek Side brązowawy,plaża Kleopatry to chyba jednak piszczysta nie jest (w polskim rozumieniu)ja tam piasku nie widziałam a drobny żwirek - chociaż porównując tureckie plaże to jest b. ładna. Nie kumam co ma kultura śródziemnomorska do do wyglądu plaży,a porówynwanie cen wczasów to już wogóle nie na temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania w. Re: Side czy Alanya IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 10:21 to sprostowanie na temat plaży napisałam tylko dla tego, że moja przygoda z Turcją zaczęła się w Side i plażą byłam ciut rozczarowana - moje wyobrażenie było inne - myślałam że będzie jak np. w północych Włoszech nad Adiatykiem (biały piasek). A piach polskiego(choć zimnego) Bałtyku i tak jest jak dla mnie najładniejszy jaki w życiu widziałam (widocznie widziałam niewiele) Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Side czy Alanya.Do ani 30.01.07, 12:23 Nic złośliwego.Porównanie piasku wynika z geologii.Jeśli chodzi o ceny to Turcja Grecja czy Tunezja są znacznie tańsze od polskiego Bałtyku,Już to dawno przeliczyłem,wystarczy odjąć do tamtych krajów przelot i odległośc a w Polsce dodać ten problem i matematyka nigdy nie kłamie.Porównać np Kołobrzeg i Alanię w tym samym np,4*, to gdzie jest taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doda Re: Side czy Alanya IP: *.wroclaw.mm.pl 06.03.07, 18:52 Ja jadę do Side :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oana1 Re: Side czy Alanya IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 21:32 Ja też jadę do Side 20.06.07 ,myślę że dobry wybór gdzieś czytałam na forum ,że stąd wszędzie blisko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Side czy Alanya IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 12:13 Ja mam kilka fotek z miasteczka można zobaczyć ..... www.foto.busterpro.com/galeria.php?kategoria=3&start=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dordulka Re: Side czy Alanya IP: *.olsztyn.mm.pl 27.04.07, 13:25 www.foto.busterpro.com/zoom_image.php?sort=id&id_phot=64&start=10&limit=16&kategoria=3&fraza=&album= Czy to tez plaza w side?? Odpowiedz Link Zgłoś